This version of the page http://www.archives.gov.ua/News/9.01.08.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-18. The original page over time could change.
Прес-реліз Держкомархіву України від 9.01.2008

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Прес-реліз
Державного комітету архівів України

Прес-конференція на тему: "Чия земля? - або нові перепони
на шляху збереження національної пам'яті"

9 січня 2008 р., 10.00

Перше рішення Київського міськвиконкому стосовно місця розташування комплексу споруд центральних державних архівів України на Батиєвій горі було прийнято ще влітку 1944 р. 1947 р. місто виділяє Архівному управлінню МВС УРСР земельну ділянку під будівництво головного архівосховища держави загальною площею 24,8 тис. кв. метрів (нині - вул. Солом'янська, 24).

Проте за чотири десятиліття існування будівель комплексу без капітального ремонту їхні інженерні системи майже повністю зносилися, архівосховища перевантажені документами. До того ж умови зберігання документів у центральних державних архівах України не дозволяють приймати сучасну документацію, створену за допомогою комп'ютерних технологій. Необхідно також забезпечити відповідними приміщеннями для проведення галузевих наукових досліджень та технологічних розробок Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства, створений у 1994 році й розміщений тимчасово на дуже обмеженій площі.

Одним із невідкладних заходів щодо збереження архівних цінностей України, визначених в однойменному розпорядженні Президента України від 13 квітня ще минулого 2005 року, є будівництво, реконструкція та облаштування комплексу споруд центральних державних архівів України на вул. Солом'янській, 24 у м. Києві - головного сховища Національного архівного фонду.

Незабаром на кресленнях архітекторів обабіч дванадцятиповерхового головного корпусу, збудованого у 60-х роках минулого століття, з'явилися дві п'ятнадцятиповерхівки, з'єднані сучасними затишними читальними і виставковими залами. Містобудівна рада схвалила їхні рішення.

Про те, що держава опікується своїм історичним спадком, свідчила урядова постанова, якою було затверджено державну програму розвитку архівної справи з 70 млн. гривень на згаданий проект та остаточно підтвердило розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 р. № 1041-р "Про затвердження проекту та титулу будови "Реконструкція та розвиток комплексу споруд центральних державних архівів по вул. Солом'янській, 24, у м. Києві", яким було затверджено загальний кошторис реконструкції у 251898,817 тис. гривень.

Державний комітет архівів України заздалегідь потурбувався про підготовку усіх необхідних документів для підтвердження прав Дирекції з експлуатації комплексу споруд центральних державних архівних установ України на користування земельною ділянкою, виділеною виконкомом Київміськради 59 років тому.

Проте, комусь у колах, безпосередньо причетних до землі у столиці, глянувся зелений шматочок за залізобетонним парканом на Солом'янці. Та й власники цього паркану викликали лише посмішку - якісь архівісти. Так у 2005 р. з'явилися претензії усього на 20 соток з 2,48 гектарів, призначених Дирекції, з боку якогось Товариства з обмеженою відповідальністю "НВ".

Подальший перебіг подій викладено не лише в численному листуванні, яке, зрозуміло, не відоме широкому загалу, але й кількох газетних публікаціях з промовистими заголовками "Земля ваша? Будет наша!" (Газета по-киевски, 17 січня 2006 р.), "Элитное" жилье против исторической памяти, или Практика Киевской мэрии" (Украина и мир сегодня, 27 січня - 2 лютого 2006 р.), "Архівний детектив" (Урядовий кур'єр, 21 березня 2006 р.).

Коли, нарешті, Прокуратура міста Києва за зверненням Державного комітету архівів установила повну безпідставність зазіхань ТОВ "НВ" і ще 24 січня 2006 року листом на адресу Київської міської державної адміністрації (КМДА) здавалось би, поставила остаточну крапку у цьому нібито суперечливому питанні та рекомендувала "прийняти рішення відповідно до регламенту роботи Київської міської ради" і ці права було підтверджено Державним Актом на право постійного користування земельною ділянкою від 2 жовтня 2006 р.

Але шматочок землі в одному з найкращих районів міста виявився занадто привабливим. Тож, незважаючи ні на що, Товариство з обмеженою відповідальністю "НВ" знову подає позовну заяву. Яким буде результат цієї справи цього разу поки що невідомо.

Цікавим є і той факт, що у 2007 р. перед Державним комітет архівів України та державними архівами України постала проблема щодо рейдерства земельних ділянок не лише по вул. Солом'янській, 24 у м. Києві, а й земельних ділянок, що належать Центральному державному архіву-музею літератури і мистецтва України в Плютах, Державному архіву Автономної Республіки Крим і т. ін.

На зaпитання представників ЗМІ відповідатиме Голова Держкомархіву України Ольга Гінзбург та начальник відділу правового забезпечення та координації роботи Голови та заступників Голови Держкомархіву України Тетяна Худенко.

Прес-конференція відбудеться у конференц-залі комплексу споруд центральних державних архівних установ України (м. Київ, вул. Солом'янська, 24).

Інформацію, документи, а також низку публікацій у пресі щодо перебігу "земельної справи" з 2005 р. оприлюднено на веб-порталі Держкомархіву


Телефон для акредитації: 275-35-55
E-mail: olisniak@archives.gov.ua


На початок