This version of the page http://www.ieac.org.ua/index.php?id=1&ch_id=1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-16. The original page over time could change.
Інститут Євро - Атлантичного співробітництва (ІЄАС) :: євроатлантична інтеграція, інтеграція України до ЄС, інтеграція України до НАТО, СОТ
 
 Про Інститут
 About Institute
 Друковані видання
 Публікації
 Коментарi
 Партнери
 Оголошення
 Нормативнi документи
 Для преси
 Україна в Європi та свiтi
 Фотогалерея
 Студiї IEAC
 Корисні сайти
 Карта сайту
 
УВАГА!!!
 [27-04-2011, 10:12] 
 27 квітня відбудеться творча зустріч ІЄАС із громадськістю "Сучасний світ і Україна" (початок о 16:30 у приміщенні Зоряної зали Планетарію) 
Архiв
Розсилка
Пошук
Питання тижня

 Партнерство з якими країнами повинно бути пріоритетним для України? 
країнами ЄС
азійськими країнами (Китай, Індія і .т.д.)
американськими країнами (США, Канада, Бразилія і т.д.)
налагодження багатовекторних зв'язків
країнами СНД (Росія, Казахстан, Білорусь і т.д.)
Проголосувати
Результати
 Адреса IЄАС:
 Україна, м. Київ,
 вул. Володимирська 42,
 оф. 21
 тел. (38 044) 238-68-43,
                         230-83-76
 office@ieac.org.ua
Про Інститут >> Керівництво ІЄАС
Загальна інформація Керівництво ІЄАС Структура ІЄАС

Посол Борис Тарасюк

Директор та засновник Інституту Євро-Атлантичного співробітництва

Народився 1 січня 1949 року в м. Дзержинську (нині – Романів) на Житомирщині у родині службовців-фронтовиків.

Закінчив Київський технікум зв’язку (1964-1968). Згодом віддав два роки армійській службі, по завершенні якої став студентом Київського державного університету імені Тараса Шевченка (1970). З відзнакою закінчив факультет міжнародних відносин і міжнародного права (1975) і як один з найкращих студентів одержав призначення до МЗС УРСР.

Посол Тарасюк пропрацював понад 25 років (1975-2000рр) в системі зовнішньополітичного відомства України, і пройшов шлях від аташе до Міністра Закордонних Справ, - посади, яку він обіймав у 1998-2000рр. А з 2005 року він був поновлений на цій посаді. Перебуваючи біля 6 років на керівних посадах в МЗС та 2,5 роки Послом у Брюсселі, Борис Тарасюк зробив суттєвий особистий внесок у формування та здійснення зовнішньої політики незалежної України.

У 2001 році Борис Тарасюк став також співзасновником і директором Інституту Євро-Атлантичного співробітництва. В діалозі з українським суспільством ІЄАС робить головну ставку на регіональні заходи – дискусії за «круглим столом» щодо проблем європейської та євроатлантичної інтеграції України. Станом на 2010 рік Інститут реалізував 66 таких заходів, й у всіх без винятку брав участь його директор. Сім років ІЄАС випускає журнал «ЄвроАтлантика». Б. Тарасюк очолює громадську раду цього єдиного недержавного часопису міжнародного життя і є одним із найактивніших авторів видання.

Борис Тарасюк був особисто причетним до розвитку відносин України з Росією та США, Угорщиною та Польщею, Румунією та Молдовою, країнами Балтії і Скандинавії, країнами Латинської Америки та Чорноморського регіону, такими міжнародними організаціями як ЄС і НАТО, СНД та ГУУАМ. У 1993 році Послу Тарасюку вдалося забезпечити одностайну підтримку для України Радою Безпеки ООН у вирішенні суперечки з Росією щодо статусу українського портового міста Севастополь.

Борис Тарасюк був однією з ключових фігур у переговорному процесі, безпрецедентному за своєю складністю, стосовно долі українського ядерного арсеналу (третього у світі за своєю потужністю), щодо Чорноморського Флоту, а також звичайних озброєнь. Його зусилля щодо активізації значного миротворчого потенціалу України в поєднанні з активною дипломатією перетворили Україну у визнаного контрибутора Європейської безпеки та стабільності.

Наразі є головою української частини Комітету з парламентського співробітництва між Україною і ЄС, членом Української частини Міжпарламентської Ради Україна – НАТО, членом Української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща, членом груп з міжпарламентських зв’язків із Литовською Республікою, Республікою Польща, керівником груп з міжпарламентських зв’язків із Грузією, Королівством Бельгія, Румунією, заступником керівника групи з міжпарламентських зв’язків із США.

Повний кавалер ордена «За заслуги» (ІІІ – І ступенів, відповідно 1996, 1998, 2005 рр.), кавалер великого хреста ордена Великого князя Литовського Гедимінаса (1998) і Великого хреста орена «За заслуги перед Литвою» (2006). У 1997 році переміг у номінації «Дипломат року», нагороджений найвищими нагородами Аргентини, Бразилії, Грузії, Польщі, Португалії, Франції, Швеції, грузинським Орденом Честі (2009), польською нагородою «Honorary Decoration Bene Merito» (2009).

Має дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла (1992).

Гаряга Олег Олександрович

Виконавчий директор Інституту Євро - Атлантичного співробітництва

Сушко Олександр Валерійович

Науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва

версiя для друку Наверх
Студiї IEAC
Заходи
[24-05-2011,11-05]
Подіумна дискусія "Європейська інтеграція України: спільні цінності, спільний ринок, спільне майбутнє?"
23 травня 2011 у місті Суми ІЄАС за підтримки Фонду Конрада Аденауера провів подіумну дискусію на тему "Європейська інтеграція України: спільні цінності, спільний ринок, спільне майбутнє?". У заході взяли участь директор ІЄАС Борис Тарасюк, директор ФКА Ніко Ланге, науковий директор ІЄАС Олександр Сушко та ін.

[11-03-2011,03-03]
Презентація аналітичного видання "Сприйняття Росії в Україні, Румунії та Республіці Молдова"
11 березня 2011 року відбулася презентація аналітичного видання «Сприйняття Росії в Україні, Румунії та Республіці Молдова». Дослідження здійснювалося Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва (ІЄАС) в кооперації з аналітичними центрами Румунії, Молдови та України та за підтримки Програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного Фонду «Відродження»

Дослідження
[15-03-2011,03-03]
"Сприйняття Росії в Україні, Румунії та Республіці Молдова"
Аналітичне дослідження спрямоване на з’ясування ролі і місця Російської Федерації в політичному, економічному та інформаційному просторі трьох сусідніх держав

[13-07-2010,01-07]
"Посилення громадської участі в процесах європейської та євроатланичної інтеграції"
Видання присвячене аналізу українського досвіду громадської участі в процесах європейської та євроатлантичної інтеграції України, зокрема, через громадський моніторинг і контроль; громадську експертизу; громадське інформування та адвокацію; громадську дипломатію.

Доповіді ІЄАС
[11-07-2007,01-07]
Аналітична доповідь "Тристоронній підхід до європейської та євро-атлантичної інтеграції"
Дана аналітична доповідь підготовлена Україно-молдавсько-румунською експертною групою. детальнiше

[17-02-2006,12-02]
Доповідь № 9/ 2006
ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ НА ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕЛИКОГО ВІТЧИЗНЯНОГО БІЗНЕСУ Європейський союз для України є першим по значенню торгівельним партнером, на долю якого приходиться близько 8 млрд. дол. США українського експорту та 10 млрд. дол. США імпорту товарів та послуг з Євросоюзу за січень – листопад 2005 року (за даними Держкомстату). Особливу роль у зовнішньоторговельних відносинах відводять великому вітчизняному бізнесу, який виходячи з товарної номенклатури експорту України до країн ЄС, є двигуном у розвитку співпраці. Для визначення загальних проблем розвитку великого бізнесу України в контексті євроінтеграції насамперед потрібно розглянути період створення великого бізнесу і його концентрування у ФПГ (фінансово - промислові групи) та вплив на розвиток бізнесу євроінтеграційних намірів України. детальнiше

Аналітика
[13-11-2009,10-11]
Нові контури безпеки: між НАТО і ОДКБ
Після президентських виборів Україна може знову повернутися до багатовекторності в питаннях безпеки. На зміну зовнішньополітичному курсові чинного президента Віктора Ющенка на євроатлантичну інтеграцію може прийти політика «активного нейтралітету», яка передбачає співпрацю з кількома оборонними альянсами. Про це йшлося на міжнародній конференції «Вибори-2010: нові контури української безпеки».

[10-11-2009,03-11]
Володимир ГОРБУЛІН, Олександр ЛИТВИНЕНКО: Європейська безпека: можливий шлях послабити виклики і загрози
Сьогодні вперше, принаймні з часів Реформації (XVI сторіччя), частина континенту від Атлантичного океану і аж до Бугу об’єднана в єдиний безпековий, економічний і політичний простір. А вплив інституцій, що оформлюють цей простір (ЄС і НАТО), сягає Росії. Саме безпрецедентне розширення Заходу, що триває після 1989 року, не тільки докорінно змінило, а й революціонізувало міжнародну ситуацію. Серед пов’язаних із цим процесом наслідків центральне місце посідає консервативне прагнення Росії захистити власний суверенітет, як його розуміють у Кремлі, а отже, відновити зону впливу в Європі.