This version of the page http://www.vocnt.com.ua/pro_nas/arhiv/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-08. The original page over time could change.
Архів заходів Вінницького обласного центру народної творчості.
на головну | мапа сайту
Офіційний сайт Вінницького обласного
центру народної творчості
новини жанри публікації+PDF колективи всеукраїнські свята обласні фотогалерея відео контакти
Новини Історія Архів заходів Звіт про роботу РБК області за 2008 рік Про нас

Архів заходів центру за 2008-й рік

 

БЕРЕГИ ЖИТТЯ

виставка народного малярства

Василя Слободяника

(с. Четвертинівка Тростянецького району)

 

 

Народним малярством Василь Слободяник захопився з 1999 року. Нині в його творчому доробку понад 40 картин. Роботи майстра неодноразово виставлялися в Четвертинівському краєзнавчому музеї. У жовтні 2006 року та листопаді 2007 року працівниками Тростянецького районного будинку культури організувалися персональні виставки Василя Степановича в світлиці РБК. A у вересні 2006 року з його доробком могли познайомитися жителі обласного центру, відвідавши персональну виставку Четвертинівські барви, що експонувалася у світлиці ОЦНТ  

Творчій манері художника притаманні щира зацікавленість життям у всіх проявах. Для його образотоворення характерні розгорнуті оповідні сюжети, вибудувані композиції, розмаїта і водночас гармонійно злагоджена палітра колориту

 

 

 

 

МИСТЕЦЬКА РОДИНА

обласний фестиваль

с. Правилівка Оратівського району

27 липня 2008 року

 

Фестиваль був започаткований у 2003 році в Рік культури в Україні. Він пройшов у м. Хмільнику і був схвально зустрінутий громадськістю.

 

B нинішньому фестивалі візьмуть участь 13 творчих сімейних і родинних колективів і 7 родин майстрів з Вінницького, Барського, Іллінецького, Гайсинського, Оратівського, Томашпільського, Тростянецького, Шаргородського, Крижопільського, Калинівського, Чечельницького, Немирівського районів, міст Вінниця та Ладижин.

 

У програмі свята - українські народні пісні та пісні сучасних авторів про матір, родину та Україну, весільні наспіви, авторські твори, народні обряди та гумор.

 

 

 

 

 

УКРАЇНСЬКА ВИТИНАНКА

виставка народного мистецтва

 

Вінниччина щедра талантами майстрів у різних видах народного мистецтва, та особливе місце на теренах нашого Подільського краю займають витинанкарі. I не випадково саме в нашій області започатковане Всеукраїнське свято народного мистецтва Українська витинанка, яке вже вчетверте буде проходити в м.Могилеві-Подільському, на батьківщині знаної майстрині народної творчості, фольклористки, заслуженого працівника культури України Марії Авксентіївни Руденко.

 

 Нинішня виставка відкривається напередодні IV Всеукраїнського свята народного мистецтва Українська витинанка (28.05-01.06.2008 p.) i дає мож­ливість ознайомитись з витинанками майстрів Вінниччини та учасників І, II і ІІІ-го всеукраїнських свят народного мистецтва «Українська витинанка» з фондів обласного центру народної творчості.

 

 

 

 

 

ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА- 2008

обласна виставка народного мистецтва

17 квітня - 16 травня 2008 року

 

У Світлиці ОЦНТ щорічно напередодні великодніх свят відкриваеться виставкаВеликодня писанка, що з кожним роком збирає все більше бажаючих пізнати цей дивовижний і мало досліджений материк у всесвіті українського народного мистецтва.

 

Подільська писанка має свої особливості, свою палітру кольорів, свою орнаментику, композиційні варіанти, еполучення кольорів, символів та знаків.

 

Ha нинішній виставці презентують свої роботи як відомі майстри Вінниччини, так і писанкарки-початківці. Зокрема представлені писанки: Галини Погребняк (с.Жван Муровано-Куриловецького р-ну); Тетяни Пірус та її доньки Ольги Безверхої, Світлани Луценко, Ірини Савчук, Євдокії Чугунової, Оксани Верхової-Єднак, Люд­мили Філінської, Лариси Шаран (Вінницькі Хутори Вінницького району), Інни Громової та її учнів (м.Хмільник); Галини Підопригори, Олександри Єфімової та їх учнів (смт.Крижопіль); Міли Лотоцької (с.Ставки Піщанського р-ну); Петра Пипи (шкрябанки, с.Андрушівка Погребищенського р-ну);.

 

Окрім писанок, експозицію виставки прикрашають композиції та роботи на великодню тему: флористика Наталії Очеретної (с.Агрономічне Вінницького р-ну), Ніни Співак та Лідії Васильченко (с.Підвисоке Оратівсь-кого р-ну), панно вишивальниці Галини Данилюк, картини та витинанки Анатолія Гайструка (м.Вінниця), керамічні вироби Наталії Лавренюк та Василя Рижого (м.Ладижин).

 

Ha базі виставки упродовж 21-24 квітня будуть проводитись майстер-класи з написання писанок за участю провідних писанкарок області Людмили Філінської, Марини Верхової-Юрченко, Тетяни Птрус. Майстер-клас Великодня флористика» проведе флорист-дизайнер з Киева Олена Бутко.

 

 

 

 

 

КРИЖОПІЛЬСЬКІ ВИКРУТАСИ

персональна виставка декоративно-прикладного мистецтва (різьба пo дереву) та презентація збірника Володимирира Танцюри

31.03- 15.04. 2008 p.

 

Танцюра Володимир Іванович народився 17 березня 1954 року в селі Левків Крижопільського району на Вінниччині.

 

3 раннього дитинства Володимир любив малювати та майструвати. Природний талант, висока вимогливість до себе, творчий пошук та ретельне ставлення до своєї праці принесли йому успіх. Вже в 17 років він був учасником Виставки досягнень народного господарства СРСР (1971 р.).

 

Володимир Танцюра понад 20 років займається різьбленням. У доробку майстра близько 1000 виробів, 3 персональних виставки. Майстер бере активну участь в сільських, районних, обласних виставках, його твори презентувались на двох всеукраїнських тa на одній міжнародній виставках.

 

Працюючи в стилі об’ємної різьби, Танцюра віддає перевагу скульп­турним композиціям малих форм. Дивізом творчості митця є афоризм; українець уцілів, бо сміятися умів. Тому всі твори майстра пронизані народним гумором.

 

Ha нинішній виставці, окрім різьби пo дереву, Володимир Іванович презентує ще два види своеї творчої діяльності. Согодні маємо можливість познайомитись з фотомистецтвом майстра та з його збірником крилатих фраз, Крижопільські викрутаси.

 

Збірник містечкового гумору - перший літературний доробок майстра, який створений на основі гумористичних записів, що були призначені для підпису виробів з дерева.

 

 

 

 

 

ШЕВЧЕНКО В НАРОДНОМУ МИСТЕЦТВІ

виставка образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, присвячена 194-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка

12 - 31 березня 2008 р.

 

Шевченківська виставка проводиться в Світлиці ОЦНТ упродовж багатьох років. Оскільки вона стала традиційною, тo вже склалося певне коло народник майстрів Вінниччини, які готуються до неї заздалегідь. А для багатьох з них саме поезія і живопис Великого Кобзаря стали поштовхом до творчості.

 

Ha нинішній виставці представлені роботи майстрів Бершадського, Вінниць­кого, Гайсинського, Іллінецького, Літинського, Липовецького, Хмільницького, Немирівського, Оратівського, Погребищенського, Теплицького, Шаргородського районів, міст Вінниці і Могилева-Подільського.

Чільне місце в експозиції виставки займають живописні полотна Федора Панчука, Василя Слободянюка (м.Вінниця), Олександра Свіргуна (с. Стрижавка Вінницький район), Тетяни Мороховець (Могилів-Подільський район), Тетяни Філь (м. Липовець) та Миколи Чулка (м. Немирів).

 

Прикрасою виставки є роботи майстрів ручної вишивки. Зокрема, картина Мар'яна-черниця заслуженого майстра народної творчості України Галини Данилюк (м. Вінниця); портрети Т. Г. Шевченка роботи Діни Козак (м. Іллінці), Людмили Богач (с. Війтівка Бершадського району); «Заповіти Т. Г. Шевченка» Тетяни Кравець (с. Баланівка цього ж району), Ганни Бабій (с. Кожухів Літинського р-ну); рушники Ірини Дубицької (м. Гайсин), Ліни Концевич (м. Вінниця); чоловіча вишиванка Наталії Шпак (смт. Турбів Липовецького району). Також дивують і зачаровують своєю красою та незвичайністю роботи майстрів флористики Ніни Співак та Лідії Васильченко (с. Підвисоке Оратівського району), аплікації Дмитра Власійчука (м. Хмільник), гобелен Олександра Ковальчука (м. Вінниця).

 

Вражають своею майстерністю об’ємного різьблення роботи самобутнього майстра Петра Пипи (с. Андрушівка Погребищенського району), який представив сюжетні композиції за творами Великого Кобзаря на стовбурах дерев та серію автопортретів Т. Г. Шевченка, виконаних в техніці шкрябанка (на гусячих яйцях). Знаний майстер-різьбяр Юрій Дяченко (м. Гайсин) на нинішній виставці презентує роботи «Юний Шевченко», Були й ми козаками» та Кобзар з поводирем».

 

Гончарне мистецтво представлене he тільки керамічними виробами прославленого майстра з Ладижина Василя Рижого, a й юного гончара Михайлика Діденка (м.Вінниця), що дуже радує.

 

 

 

 

РІЗДВЯНЕ ДИВО

виставка образотворчого тa декоративно-прикладного мистецтва

18 грудня 2007-28 січня 2008

 

Ha нинішній виставці, як і на попередніх, найповніше представлене народне малярство та живопис. Краса й магія прадідівських обрядів і звичаїв, сюжети з народного побуту та неповторні українські пейзажі чарують нас на полотнах Івана Грищука, Івана Горобчука, Василя Слободянюка, Олександри Авдєєвої (м.Вінниця) Ігоря Орла (с. Писарівна Вінницького р-ну), Олександра Свіргуна (смт. Стрижавка Вінницького району), Тетяни Філь (смт.Липовець), Станіслава Немирівського (смт.Теплик), Оксани Городинської, Людмили Сорочинської (м.Могилів­Подільський).

 

Образи на склі Олександра Ковальчука (м. Вінниця) повертають нас до славник традицій українських народних іконописців.

 

Роботи флористок Лідії Васильченко, Ніни Співак та Жанни Сумської (с.Підвисоке Оратівського району), на яких відтворені прекрасні різдвяні сюжети, дивують тонким поєднанням природних матеріалів та кольорів.

 

Неперевершена подільська кераміка представлена роботами Тетяни Шпак (с.Бубнівка), Людмили Філінської, Евгена Слободинського, (м. Вінниця), Романа Чмирука (м. Погребище). Традиції і новаторство вміло поєднані в композиціях Василя Рижого і тарілках Наталі Лавренюк (м. Ладижин).

 

Гармонійно доповнюють виставку роботи наших вінницьких майстринь ручної вишивки Галини Данилюк, Євдокії Чугунової, Оксани Безрученко, роботи в техніці батік Анатолія Гайструка, витинанки Ліни Концевич (м.Вінниця) і Олени Корсовської (м.Могилів-Подільський).

 

Естетично-довершена новорічна композиція з природних матеріалів художника-дизайнера Наталії Очеретної (с.Агрономічне Вінницького р-ну).

 

 

 

МИСТЕЦТВО ОДНІЄЇ РОДИНИ

виставка декоративно-прикладного мистецтва

майстрів флористики, сестер Ніни Співак та Лідії Васильченко
(с.Підвисоке Оратівського району)

5 - 25 лютого 2008 p.

 

У 2006 році Вінницьким обласним центром народної творчості був започаткований цикл виставок Мистецтво однієї родини”. Мета цього проекту - виявляти та пропагувати творчість майстрів, яких об`єднає нe тільки безмежне захоплення одніею справою, але й одна родина.

 

Ніна Сергіївна Співак народилась 8 жовтня 1941 року, a Лідія Сергіївна Васильченко 17 серпня 1943 року в с.Підвисоке Оратівського району.

Любов до рідного краю та залюбленість у флористику спонукали сестер навчати, цьому незвичайному виду мистецтва своїх односельців. Так, наприкінці 1993 року, на добровільних засадах, сестри організували клуб флористики Чарівниця”, який діяв у формі вечорниць. Влітку та восени учасниці заготовляли матеріали для роботи, a взимку та весною, кожного понеділка, ввечері збирались, пo черзі у кожної вдома і творили диво­-картини, співаючи пісень.

 

B 1999 році учасники клубу Чарівниця» презентували 130 картин на виставці в районному центрі. B тому ж році, студія флористики Чарівниця стала працювати при Підвисоцькому СБК і була удостоена почесного звання «народна аматорська». У вересні 2008 року студія відзначатиме свое 15-річчя.

 

Всі ці роки кропіткою працею і невичерпним творчим натхненням майстрині навчали прекрасному мистецтву учасниць студії і одночасно вдосконалювали свою майстерність, Їхні роботи постійно презентувались нa всеукраїнських, обласних та районних виставках і скрізь зачаровували шанувальників народного мистецтва своєю неповторністю сюжетів, природною яскравістю кольорів, витонченістю та правдивістю зображень.

 

B експозиції нинішньої виставки представлено 55 робіт. Для створення цих прекрасних робіт, використовувались пелюстки квітів, листя та кора дерев, корінці трав, coломка, мox, лушпиння часнику і цибулі, банана і ківі, a також кукурудза, морква, редька, буряк та інші природні матеріали.

 

 

 
Вгору ^На головну  E-mail  Мапа сайту
 
Copyright 2007.
Вінницький обласний центр народної творчості.
Вінниця, Україна.
(0432) 35-11-02
Розроблено в METASTUDIO