This version of the page http://www.president.gov.ua/news/19021.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-08. The original page over time could change.
Під час засідання Громадської гуманітарної ради його учасники розглянули нагальні проблеми людей з особливими потребами - Офiцiйне представництво Президента України
22.12.2010 17:55
Прес-служба Президента України Віктора Януковича

Під час засідання Громадської гуманітарної ради його учасники розглянули нагальні проблеми людей з особливими потребами

Виконавчий директор Українсько-Американського бюро захисту прав людини, виконавчий секретар Асоціації психіатрів України Семен Глузман у своєму виступі на засіданні Громадської гуманітарної ради подякував Президентові за ту увагу, яку він приділяє проблемам людей з особливими потребами.

«За 20 років - це перший раз, коли Президент звернув на це увагу. Причому тепер я бачу, що це не формальність. Тепер я розумію, що є шанси пробити цю стіну, хоч і не швидко», - сказав С. Глузман.

Він наголосив, що в Україні, як і в усьому цивілізованому світі, слід зосередити усі зусилля на дотриманні прав інвалідів, зокрема психіатричного профілю.

«Звичайно, існує проблема інтернатів і ще маса серйозних невирішених питань, однак починати слід, вірогідно, зі школи та сім’ї. Діти, що погано навчаються, не повинні лише тому потрапляти в інтернати для розумово відсталих», - сказав він.   

«Від Радянського Союзу нам дісталося близько ста психіатричних лікарень і понад 200 психіатричних інтернатів. Минуло 20 років – у нас стільки ж лікарень та інтернатів. Це говорить про те, що ми дуже багата країна, якщо дозволяємо собі утримувати таку кількість інтернатів і лікарень, не виводячи людей в амбулаторну систему. У нас просто нема амбулаторної системи соціальної психіатрії. Весь світ давно дотримується прав психіатричних пацієнтів з простої причини – не лише тому, що це гуманно, але й тому що дотримання прав людини та інваліда вигідне», - сказав С. Глузман.

«Коли мені зателефонували з Адміністрації Президента і сказали, що за дорученням Глави держави мене запрошують прийняти участь у засіданні Громадської гуманітарної ради, першою думкою, чесно кажучи, було, що це, мабуть, чийсь жарт. Адже я стільки листів і скарг написав, але дуже мало людей реагувало. А зараз, коли прийшла нова влада – почали реагувати», - так почав свій виступ представник Асоціації СІД з питань захисту прав дітей-інвалідів Максим Мєлєцкій.  

Звертаючись до Глави держави, він сказав: «Я Вам дуже вдячний, Вікторе Федоровичу. За роки незалежності я, попри те, що маю складну інвалідність, об’їздив дуже багато міст України, та в жодній організації, в жодній владній установі ніхто не хотів вивчати і реагувати на проблеми і задовольняти потреби людей з обмеженими можливостями, і особливо – дітей-інвалідів.

Зараз, коли я сюди приїхав, я дуже радий, що таке, нарешті, відбувається. З нами, з громадськими діячами, співпрацюють вищі ешелони влади, співпрацює керівництво держави. І це вселяє надію. Тому що, повторюю, місцева влада на своєму рівні не хоче нас чути, не хоче чути про наші проблеми.  

Я ріс в інтернатному закладі, наді мною знущалися, мене били. Б’ють й інших дітей. Я написав тисячі листів, і я вам чесно скажу – коли я звернувся до Ганни Миколаївни (Герман) як до народного депутата по допомогу, вона була єдиною людиною у Києві, котра мене почула".

Прикро про це говорити, зазначив також Максим Мєлєцкій, та в міністерстві, котре мало займатися соціальною політикою, і якому крім іншого підпорядковані інтернати, сиділи люди, котрі не реагували на кричущі сигнали «ззовні». Та тепер інваліди мають надію, що ставлення до людей з особливими потребами зміниться на краще. І зміниться кардинальним чином.

 


Офіційні документи

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 300/2011-рп
Про звільнення В.Калашнікова з посади голови Чигиринської районної державної адміністрації Черкаської області

Графік Президента

07.10.2011
Державний візит до Грецької Республіки 

Відео

Президент поклав квіти до пам’ятника жертвам
Бабиного Яру

Події

Робочий візит
до Республіки Польща

Фотоальбом


Під час зустрічі з керівництвом телеканалу «Євроньюз»

Віртуальна екскурсія