This version of the page http://www.region-plus.tv/?ustav (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-06. The original page over time could change.
Редакцiйний статут телерадiоорганIзацiї: "Телерадiокомпанiя МТВ-плюс"
00:00:00
ТЕЛЕПРОГРАММА
Понедельник3 октября
Вторник4 октября
Среда5 октября
Четверг6 октября
Пятница7 октября
Суббота8 октября
Воскресенье9 октября
поиск в новостях
ПОЛИТИКАЭКОНОМИКАОБЩЕСТВОЖКХОБРАЗОВАНИЕМЕДИЦИНАКУЛЬТУРАПРАВОПОРЯДОКПРОИСШЕСТВИЯКРИМИНАЛСПОРТ



Затверджено
Зборами учасникiв ТОВ "Телерадiокомпанiя "МТВ-плюс"
Протокол №__ вiд "___"_________ 2007 року


Р Е Д А К Ц I Й Н И Й    С Т А Т У Т


ТЕЛЕРАДIООРГАНIЗАЦIЇ
"Телерадiокомпанiя МТВ-плюс"



Цей статут розроблено вiдповiдно до Закону України "Про телебачення та радiомовлення" на основi чинного законодавства України.

1. Творчий колектив телерадiоорганiзацiї

Творчий колектив телерадiоорганiзацiї утворюють всi журналiсти, якi працюють в телерадiоорганiзацiї на основi трудового договору (контракту, угоди) або на позаштатних засадах.

Творчий колектив телерадiоорганiзацiї має право вiдстоювати iнтереси журналiстiв та здiйснювати контроль за дотриманням їхнiх прав, вимог щодо заборони цензури i втручання у творчу дiяльнiсть телерадiоорганiзацiї.

Журналiстами телерадiоорганiзацiї є працiвники, якi беруть участь у збираннi чи одержаннi iнформацiї, пiдготовцi її до розповсюдження або виконують редакцiйно-посадовi службовi обов'язки вiдповiдно до професiйних назв посад журналiста, якi зазначаються в державному класифiкаторi професiй України.

2. Права та обовязки журналiстiв телерадiоорганiзацiї

Журналiст телерадiоорганiзацiї має право:

а) брати участь у зборах творчого колективу телерадiоорганiзацiї, вносити пропозицiї щодо розгляду ними питань;

б) пропонувати кандидатури до складу редакцiйної ради телерадiоорганiзацiї, бути обраним до її складу;

в) звертатися до редакцiйної ради телерадiоорганiзацiї щодо порушень прав телерадiожурналiстiв, вимог щодо заборони цензури i втручання у творчу дiяльнiсть телерадiоорганiзацiї, порушень редакцiйного статуту телерадiоорганiзацiї.

г) iншi права, якi випливають iз цього статуту, установчих документiв телерадiоорганiзацiї, укладеного ним з телерадiоорганiзацiєю трудового договору та законодавства.

Журналiст телерадiоорганiзацiї зобов'язаний:

а) дотримуватися програмної концепцiї телерадiоорганiзацiї, керуватися її статутом;

б) перевiряти достовiрнiсть одержаної ним iнформацiї;

в) не допускати поширення iнформацiї, поширення якої заборонено законодавством;

г) не використовувати своє службове становище у власних iнтересах або в iнтересах iнших осiб, з якими вiн знаходиться в особистих, фiнансових або договiрних вiдносинах;

i) виконувати iншi вимоги, якi випливають iз цього статуту, установчих документiв телерадiоорганiзацiї, укладеного ним з телерадiоорганiзацiєю трудового договору та законодавства.

3. Редакцiйна рада телерадiоорганiзацiї

Творчий колектив телерадiоорганiзацiї здiйснює свої повноваження шляхом участi його представникiв в редакцiйнiй радi телерадiоорганiзацiї.

Редакцiйна рада телерадiоорганiзацiї є дорадчим органом на який покладається:

1) контроль за дотриманням прав телерадiожурналiстiв, вимог щодо заборони цензури та втручання у творчу дiяльнiсть телерадiоорганiзацiї;

2) контроль за дотриманням телерадiожурналiстами цього статуту;

3) внесення на розгляд органiв управлiння телерадiоорганiзацiї питання про вiдсторонення вiд керiвництва телерадiоорганiзацiєю або її окремими пiдроздiлами осiб, якi порушували редакцiйний статут та/або вимоги законодавства щодо прав телерадiожурналiстiв, заборони цензури i втручання у творчу дiяльнiсть телерадiоорганiзацiй, про призначення службового розслiдування i звiльнення цих осiб вiдповiдно до закону в разi пiдтвердження наявностi зазначених порушень.

Редакцiйна рада телерадiоорганiзацiї складається з 4 (чотирьох) осiб, половина з яких обирається творчим колективом телерадiоорганiзацiї, а половина - призначається власником телерадiоорганiзацiї або уповноваженим ним органом.

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний призначити своїх представникiв у редакцiйнiй радi протягом семи днiв з дня затвердження цього статуту. Власник або уповноважений ним орган має право в будь-який час замiнити свого представника, сповiстивши про це iнших членiв редакцiйної ради.

Члени редакцiйної ради, якi обираються творчим колективом, затверджуються загальними зборами (конференцiєю) творчого колективу. Власник телерадiоорганiзацiї зобов'язаний створити умови для проведення загальних зборiв (конференцiї) творчого колективу в робочий час, зокрема надати примiщення та забезпечити можливiсть присутностi всiх журналiстiв телерадiоорганiзацiї.

Порядок проведення зборiв (конференцiї), висунення кандидатур та пiдрахунку голосiв визначається їх учасниками та оформляється протоколом. Представники творчого колективу в редакцiйнiй радi вважаються обраними, якщо за них проголосувало бiльше половини членiв творчого колективу, присутнiх на загальних зборах (конференцiї). У разi, якщо було висунуто бiльше, нiж по однiй кандидатурi на мiсце, проводиться рейтингове голосування i обраними вважаються тi кандидатури, якi одержали бiльше голосiв. Кандидатури членiв редакцiйної ради оформляються протоколом i передаються власнику або уповноваженому ним органу.

Редакцiйна рада обирає Голову редакцiйної ради на якого покладається органiзацiя засiдань редакцiйної ради. Власник телерадiоорганiзацiї зобов'язаний створити умови для проведення засiдань редакцiйної ради в робочий час, зокрема надати примiщення та забезпечити можливiсть присутностi всiх членiв редакцiйної ради.

Черговi засiдання редакцiйної ради проводяться не рiдше нiж два рази на рiк. Позачерговi засiдання проводяться на вимогу її члена або не менше нiж трьох членiв творчого колективу. Засiдання редакцiйної ради вважаються повноважними, якщо на них присутнi бiльше половини її членiв за умови присутностi бiльше половини представникiв творчого колективу.

Редакцiйна рада вправi приймати рiшення тiльки щодо питань, включених до порядку денного. Голова редакцiйної ради повинен ознайомити членiв редакцiйної ради з порядком денним не пiзнiше нiж за день до засiдання.

Член редакцiйної ради має один голос. Член редакцiйної ради у разi своєї вiдсутностi на засiданнi вправi передати свiй голос iншому члену. Рiшення редакцiйної ради приймаються бiльшiстю голосiв. У разi, якщо голоси роздiлилися порiвну, прийнятим вважається те рiшення, за яке було подане бiльше голосiв представникiв творчого колективу. У разi, якщо голоси представникiв творчого колективу також роздiлилися порiвну, рiшення вважається не прийнятим.

4. Принципи редакцiйної полiтики телерадiоорганiзацiї

Принципи редакцiйної полiтики телерадiоорганiзацiї це виклад її етичних стандартiв, покликаних забезпечити баланс мiж правом телерадiоорганiзацiї на свободу висловлювань та iнформацiї та її вiдповiдальнiстю перед суспiльством.

Принципи редакцiйної полiтики також покликанi забезпечити баланс iнтересiв власника телерадiоорганiзацiї щодо отримання прибутку вiд її дiяльностi та права творчого колективу телерадiоорганiзацiї на свободу творчої дiяльностi.

Власник телерадiоорганiзацiї не має права втручатися у творчу дiяльнiсть телерадiоорганiзацiї в iнший спосiб, нiж через внесення змiн до редакцiйного статуту телерадiоорганiзацiї.

Члени творчого колективу телерадiоорганiзацiї зобов'язанi дотримуватись програмної концепцiї телерадiоорганiзацiї, iнших умов лiцензiї на мовлення та дбати про прибутковiсть телерадiоорганiзацiї.

5. Принципи редакцiйної полiтики щодо достовiрностi поширюваної iнформацiї

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що достовiрнiсть iнформацiї визначається її джерелом, i дотримуватись наступних правил:

- намагатися самим бути свiдками подiй, а якщо це неможливо - намагатися одержувати iнформацiю у першоджерел (учасникiв або iнших свiдкiв подiй); завжди надавати приорiтет тому джерелу, яке є найближчим до першоджерела;

- уникати одержання iнформацiї лише вiд одного джерела; завжди надавати приорiтет тому джерелу, яке може бути назване;

- надавати iнформацiю, одержану з анонiмного джерела лише у випадку, якщо така iнформацiя становить значний суспiльний iнтерес та якщо джерело є надiйним i компетентним; у випадку необхiдностi поширення iнформацiї, одержаної з анонiмного джерела, намагатися надавати аудиторiї такий обсяг iнформацiї про нього, який з одного боку дозволяє захистити його особу, а з iншого боку не вводить аудиторiю в оману стосовно його статусу;

- намагатися фiксувати iнформацiю, одержану вiд джерела, пiд час її одержання або безпосередньо пiсля цього;

- у разi, якщо стане вiдомо, що поширена iнформацiя була недостовiрною, негайно та з власної iнiцiативи поширювати спростування такої iнформацiї.

Цi правила не застосовуються:

а) якщо поширювана iнформацiя мiстилася в офiцiйних повiдомленнях або одержана вiд органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування у письмовiй формi;

б) якщо ця iнформацiя є дослiвним цитуванням заяв i виступiв (усних i друкованих) посадових осiб органiв державної влади та органiв мiсцевого самоврядування, народних депутатiв України, кандидатiв на пост Президента України, кандидатiв у народнi депутати України та у депутати рад усiх рiвнiв, кандидатiв на посади сiльських, селищних, мiських голiв;

в) якщо ця iнформацiя розповсюджувалася без попереднього запису та мiстилася у виступах осiб, якi не є працiвниками телерадiоорганiзацiї;

г) якщо вона є дослiвним вiдтворенням матерiалiв, поширених iншим засобом масової iнформацiї або iнформацiйним агентством, з посиланням на нього.

6. Принципи редакцiйної полiтики щодо точностi поширюваної iнформацiї

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що точнiсть iнформацiї визначається збереженням її первинного змiсту з метою недопущення введеня аудиторiї в оману, i дотримуватись наступних правил:

- виклад фактiв має бути чiтко вiдокремлений вiд коментарiв, при поданнi коментарiв має бути зазначено його джерело та достатнiм чином охарактеризовано його компетентнiсть у питаннi, що ним прокоментоване;

- iнформацiя має висвiтлюватись повно, крiм викладу самої подiї, необхiдно намагатися викласти також iнформацiї про час i мiсце, коли вона вiдбулась, її учасникiв та найважливiшi обставини, за яких вона сталась;

- висловлювання власної думки журналiста телерадiоорганiзацiї в iнформацiйних передачах (крiм авторських iнформацiйно-аналiтичних передач) припустиме тiльки з питань телерадiомовлення, необхiдно утримуватись також вiд лексики, яка має оцiнювальне значення та емоцiйно забарвлених висловлювань;

- реконструкцiї подiй та iнсценованi сцени мають базуватись на важливих даних, якi пiддаються перевiрцi, та чiтко позначатися як такi (їх також доцiльно диференцiювати вiд вiзуального стилю решти програми, наприклад, за допомогою сповiльнених показiв або чорно-бiлих зображень);

- необхiдно завжди чiтко зазначати, що вiдео- чи аудiо матерiал є бiблiотечним або архiвним, або пiдготовлений iншими особами;

- необхiдно завжди чiтко зазначати, що вiдео- чи аудiо матерiал демонструється повторно;

7. Принципи редакцiйної полiтики щодо неупередженостi поширюваної iнформацiї

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що неупередженiсть iнформацiї визначається однаковим ставленням до всiх осiб, якi є учасниками подiй або гостями передач, i дотримуватись наступних правил:

- перед розмовою у прямому ефiрi чи записом iнтерв'ю завжди попереджати спiврозмовника про свiй полiтичний нейтралiтет та неупереджене ставлення, нiколи не обiцяти ставити зручнi запитання;

- завжди розрiзняти такi поняття, як персональна громадська позицiя з певними полiтичними поглядами та уподобаннями та позицiя як журналiста без поглядiв, симпатiй та уподобань;

- учасники програм мають право знати її формат, в тому числi - чи виступатимуть вони у прямому ефiрi або запису i чи плiвка монтуватиметься;

- особам, якi дають iнтерв'ю, слiд надати можливiсть повнiстю вiдповiсти на поставленi запитання;

- розповiдаючи про соцiальнi групи, необхiдно уникати стереотипiв;

- особам, пiдданим у передачi критицi має бути надане можливiсть дати вiдповiдь в межах цiєї передачi.

8. Принципи редакцiйної полiтики щодо об'єктивностi поширюваної iнформацiї

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що об'єктивнiсть iнформацiї визначається максимально можливим усунення впливу особистого ставлення журналiста на змiст такої iнформацiї пiд час її пiдготовки та поширення, i дотримуватись наступних правил:

- висловлювання власної думки журналiста телерадiоорганiзацiї має мiстити його професiйну оцiнку, а не особисту;

- необхiдно намагатися надати можливiсть прокоментувати подiю всiм особам, яких вона безпосередньо стосується; у разi неможливостi висловитися всiм, необхiдно подати не менш нiж два коментаря з протилежних точок зору;

- необхiдно чiтко дотримуватись регламенту передачi, правила щодо висловлювань мають мути однаковими для всiх учасникiв передачi та повiдомлятися їх заздалегiдь

9. Принципи редакцiйної полiтики щодо збалансованостi поширюваної iнформацiї

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що збалансованiсть iнформацiї визначається з одного боку - прямою залежнiстю мiж рiвнем суспiльного iнтересу до певної подiї та рiвнем її висвiтленостi в ефiрi, а з iншого боку - рiвним ставленням до всiх суспiльних i полiтичних сил i дiячiв, i дотримуватись наступних правил:

- належна збалансованiсть не потребує цiлковитого нейтралiтету щодо кожного питання або вiдходу вiд основних демократичних засад щодо свободи слова та творчої дiяльностi, вона не досягається математичними методами, тобто врiвноваженням кожної висловленої думки протилежною за змiстом; метою збалансованостi є висвiтлення якнайширшого спектру думок i поглядiв;

- ступiнь збалансованостi має вiдповiдати характеру обговорюваної теми i типу передачi;

- якщо в ефiр виходить серiя взаємопов'язаних передач, в яких розглядаються тi самi або спорiдненi проблеми, належну збалансованiсть може забезпечувати вся серiя передач, намiр авторiв досягти безсторонностi саме в цей спосiб повинен плануватися заздалегiдь i доводитися до вiдома аудиторiї. Водночас у серiї передач, де в кожному випуску розглядаються геть рiзнi i не пов'язанi мiж собою питання, збалансованiсть повинна забезпечуватися в кожнiй окремiй програмi.

10. Принципи редакцiйної полiтики щодо поширення конфiденцiйної iнформацiї Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що право на недоторканнiсть приватного життя однiм iз основних конституцiйних прав людини i може порушуватись тiльки, коли його переважає значний суспiльний iнтерес, i дотримуватись наступних правил:

- намагатися здiйснювати запис таким чином, щоб усi особи, якi можуть потрапити у його коло заздалегiдь усвiдомлювали, що їх записують;- запис прихованою апаратурою дозволяється, якщо є пiдстави вважати, що вiдкрита зйомка не дасть результат;- поширення iнформацiї, одержаної шляхом прихованого запису без письмової згоди осiб, яких записано, можна лише у випадку, коли поширювана iнформацiя становить значний суспiльний iнтерес;- намагатися не записувати i не поширювати записи осiб, без їх згоди; у публiчних (громадських) мiсцях це правило застосовується до показу крупним планом осiб у станi хвороби або в незручному становищi внаслiдок прикрого випадку;- висвiтлення приватного життя особи без її згоди допускається тiльки, якщо iнформацiя, що поширюється, має такий ступiнь суспiльного iнтересу, який перевищує право особи на конфiденцiйнiсть (переважно, це iнформацiя, приховування якої може зашкодити законним iнтересам iнших осiб);- висвiтлювати приватне життя публiчних осiб (посадових осiб державних органiв) без їх згоди можна також, якщо ця iнформацiя пов'язана iз їх публiчною дiяльнiстю.

11. Принципи редакцiйної полiтики щодо поширення iнформацiї

про насильство, правопорушення та сюжетiв, якi можуть бути сприйнятi, як порушення норм моралi

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що поширення iнформацiї про насильство, правопорушення та сюжетiв, якi можуть бути сприйнятi, як порушення норм моралi, не повинно завдавати шкоди найбiльш вразливiй частинi аудиторiї i дотримуватись наступних правил:

- при плануваннi передач та їх анонсiв, зважати на те, що передачi, якi поширюються до 22.00 повиннi бути придатнi для загальної аудиторiї, зокрема для дiтей (при цьому, чим ранiше поширюється передача, тим бiльше iмовiрнiсть того, що її можуть самостiйно переглядати дiти);

- уникати показу сцен надмiрного насильства; намагатися уникати без вагомої причини демонстувати сцени насильства та сюжети, якi можуть бути сприйнятi, як порушення норм моралi, особливо до 22.00 та в передачах, призначених для широкого кола глядачiв (публiцiстичних передачах, новинах тощо); аудиторiя має бути попереджена про особливо "гострi" передачi або окремi сюжети;

- не припускати використання нецензурної лексики та уникати мовних помилок;

- висвiтлення правопорушень не повинно заохочувати неврiвноважену частину аудиторiї (особливо дiтей) до наслiдування протиправним дiям;

- при пiдготовцi передач, присвячених проблемам злочинностi, зважувати на те, що зйомка учасникiв програми може стати пiдставою для кримiнального розслiдування.

12. Принципи редакцiйної полiтики щодо поширення iнформацiї про рiзнi групи населення

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що поширення iнформацiї про рiзнi соцiальнi групи має сприяти їх розвитку та соцiальнiй iнтеграцiї i дотримуватись наступних правил:

- розповiдаючи про соцiальнi групи (нацiональнi та сексуальнi меншини, релiгiйнi групи, хворих та iнвалiдiв), необхiдно уникати стереотипiв;

- необхiдно намагатися використовувати тi умовнi назви соцiальних груп, якi застосовують до себе їх представники;

- упередженння або соцiальнi бар'єри, у разi їх iснування, необхiдно висвiтлювати об'єктивно, але таким чином, щоб не сприяти їх поглибленню.

13. Принципи редакцiйної полiтики щодо захисту дiтей вiд негативного впливу iнформацiї, яка розповсюджується телерадiоорганiзацiєю

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що захист iнтересiв дiтей та молодi є першочерговим завданням, i дотримуватись наступних правил:

- з точки зору цього статуту дiтьми та молоддю вважати осiб вiком до 18 рокiв;

- намагатися забезпечити їх стимулюючими, виховними, приємними та цiкавими матерiалами, що допомагають їм вiдчути той свiт, у якому вони живуть;

- не розповсюджувати, а також не анонсувати програми та передачi, якi можуть зашкодити фiзичному, iнтелектуальному i духовному розвитку неповнолiтнiх та юнацтва, крiм як протягом ефiрного часу в добовому вiдрiзку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом; такi програми або передачi повиннi мати спецiальне попередження i вiдповiдно позначатися в розкладi програм телерадiоорганiзацiй та спецiально позначатися безпосередньо перед їх трансляцiєю;

- не допускати, щоб дiти i молодь вiдчували побоювання або потерпали з причини своєї участi в програмах або внаслiдок транслювання цих програм;

- забороняється без письмової згоди батькiв залучати дiтей та молодь до участi у передачах за виключенням передач на кшталт "голос народу" з таких несуперечливих питань як улюбленi спiваки; також необхiдно намагатися створювати передачi з делiкатних питань за участю неповнолiтнiх у присутностi їх батькiв або осiб, що їх замiнюють;

- забороняється без письмової згоди батькiв або осiб, що їх замiнюють поширювати iнформацiю про вчинення неповнолiтнiми правопорушень або поведiнку, яка суперечить нормам моралi (спробу самогубства, статевi вiдносини, вагiтнiсть тощо);

- одержувати згоду органiв освiти на зйомку неповнолiтнiх пiд час занять та правоохоронних органiв - на поширення iнформацiї про вчинення неповнолiтнiми правопорушень.

14. Принципи редакцiйної полiтики щодо дотримання законодавства про вибори, про рекламу та про авторськi та сумiжнi права

Журналiсти телерадiоорганiзацiї мають виходити iз того, що порушення законодавства є неприпустимим, i дотримуватись наступних правил:

- свобода творчої дiяльностi обмежується вимогами законодавства до змiсту поширюваної iнформацiї; порушення законодавства не можуть бути виправданi творчим задумом;

- змiст iнформацiї, що поширюється на територiї України регулюється Конституцiєю України, законами України "Про iнформацiю", "Про телебачення i радiомовлення", "Про рекламу", законодавством про вибори, а також Цивiльним кодексом України;

- неприпустимим є одежання журналiстами винагороди вiд осiб, щодо яких вони поширили iнформацiю, а так само одержання вiд них товарiв чи послуг безоплатно або за пiльговими цiнами; журналiсти мають також ухилятися вiд появiв надмiрної гостинностi з боку таких осiб, в тому числi - пiсля створення передачi;

15. Прикiнцевi положення

Цей статут має бути оприлюднений шляхом розмiщення на сайтi телерадiоорганiзацiї та розмiщення на стендi службової iнформацiї у примiщеннi телерадiоорганiзацiї та надiсланий до Нацiональної ради України з питань телебачення i радiомовлення протягом семи днiв з моменту його затвердження.

Цей статут набирає чинностi з моменту його оприлюднення.

Змiни та доповнення до цього статуту вносяться за рiшенням власника чи уповноваженого ним органа в письмовiй формi та набирають чинностi з моменту їх оприлюднення.

© ТРК "МТВ-плюс", 2003 - 2011 г . При перепечатке ссылка на www.region-plus.tv обязательна.