This version of the page http://www.plast.org.ua/?pageid=576 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-10-02. The original page over time could change.
Підготовка табору
  • Домашня
  • Новини
  • Сторінки
  • Форум
  • Альбоми
  • Файли
  • Фотозвіти
  • Ми (beta)
  • Про Пласт
  • Пласт сьогодні
  • Для пластунів
  • Портал
  • Як стати пластуном
  • Зробити пожертву
  • Контакти
  • Пошук
Tweet

Підготовка табору

Пендзей Богдан

Підготовка та проведення пластового табору вимагають багато зусиль та праці, чого одна особа не спроможна виконати. Тому зв'язковий анґажує до помочі батьківський комітет при курені, упорядників гуртків та раду гурткових.

Зв'язковий відповідає перед пластовим проводом та перед батьками за підготовку та успішне проведення табору, одначе, він сам усіх справ, пов'язаних із табором, не виконує. Він інспірує та керує роботою інших.

Перед тим, заки братися за підготовку табору, зв'язковий повинен сам пройти таборовий вишкіл: теоретичний, студіюючи таборову літературу, і практичний, беручи участь у підготовці та проведенні табору в характері помічника або інструктора. Крім цього, зв'язковий мусить здобути собі довір'я батьків, без якого йому буде дуже тяжко або й цілком неможливо зорганізувати табір.

Батьківський комітет при курені займається всіма адміністраційними справами, а саме:

1. закуп або винайм таборового виряду,

2. реєстрація учасників,

3. збірка оплат, лікарських посвідок,

4. допомога юнакам у виготовленні меню тощо.

Упорядники спільно з гуртковими проводять передтаборовий вишкіл юнаків, спільно із зв'язковим підготовляють окремі ділянки програми, а потім беруть участь у таборі в характері інструкторів.

Рада гурткових, яка є властивою "владою" куреня, бере участь у всіх аспектах підготовки (і проведення) табору. Вона висловлює побажання щодо мети, характеру і місця табору та обговорює його програму.

Вибір місця

Тому що характер та програма табору у великій мірі залежатиме від місця, підготовку табору починаємо з вибору місця таборування.

В міру змоги місце під табір вибирають самі юнаки (рада гурткових) восени.

Місце повинно бути цілком відмінне від того, до якого юнаки призвичаєні, у такому терені, де було б якнайбільше нагод для пластових занять, і подалі від відпочинкових і туристичних осель.

Вибираючи місце, треба мати на увазі такі справи:

Вода: добра питна вода є конечністю кожного табору. Якщо вода не є з публічної водної системи, тоді вона мусить бути провірена державною установою здоров'я. Прібка води повинна бути взята, коли вперше відвідують це місце, а потім ще раз, 14 днів перед початком табору.

Місця, яке не має озера чи річки для купання та водного спорту, навіть якщо воно під кожним іншим оглядом ідеальне, не беремо на увагу.

Положення: місце повинно бути на легких схилах або на рівнині - ніколи в долині, де є небезпека заливу в часі дощів. Земля повинна бути піскова, щоб вода із зливів та лятрин всякала.

Дерево: місце повинно мати багато дерева для палива та піонірських проєктів. На рубання дерев треба одержати дозвіл.

Доступ: дуже важлива річ, як далеко місце віддалене від головної дороги, яка можливість у наглих випадках дістатися до лікаря, як далеко треба буде носити виряд та доставляти харчі тощо.

Під час перших відвідин місця треба:

1. Поговорити з власником (а у випадку державних парків з лісничим - ренджером). Він може багато порадити щодо харчових крамниць і випозичальних підприємств (канойки, човни). Провірити, чи в часі табору не буде іншого табору, туристів чи інших перешкод.

2. Відвідати лікаря і впевнитися, чи в часі табору він зможе бути до послуг, та дістати його адресу і телефон.

3. Одержати адресу і телефон лікарні, поліції тощо.

4. Відвідати харчову крамницю і довідатись, чи можлива і як часто достана харчів і які ціни.

5. Рада гурткових повинна виготовити скечі (пляни) терену, щоб вивісити в домівці для інформації всіх членів куреня та для плянування програми табору.

6. Простудіювати топографічну мапу поблизьких околиць для плянування мандрівок і довідатись у місцевому уряді про все, що могло б бути використане під час табору, наприклад: цікаві історичні, геологічні, топографічні місця для відвідин тощо.

Якщо є можливість, добре було б оглянути кілька місць, порівняти їх та вибрати місце найбільш відповідне.

Таборовий виряд

Виряд можна поділити на три групи: особистий, гуртковий і курінний. Детальні списки всіх трьох груп виряду подані в за лучнику ч. 1.

Курінний і гуртковий виряд повинен бути провірений (і якщо є потреба, закуплений) у зимових місяцях. Потрібні направи повинні зробити самі юнаки - таким способом вони вчаться цінувати майно та знайомляться з вирядом, який будуть вживати. Якщо закуплено нові шатра, треба розкласти їх у домівці, щоб познайомитись із технікою розкладання та провірити, чи чогось не бракує.

Відповідальність за курінний виряд має курінний господар, за гурткові виряди - гурткові господарі.

Плянування таборового прохарчування

Успіх табору у великій мірі залежить від поживного, збалянсованого та достатнього харчу. Невідживлені юнаки часто поденервовані, не слухають проводу та взагалі "не мають гумору". Із такими юнаками тяжко проводити програму табору. Крім того, з огляду на здоров'я, відповідний харч у віці доростання конечний.

Прохарчування може бути пляноване на гуртковій або на курінній базі. Прохарчування гуртками є корисне тим, що більше юнаків має нагоду вивчити куховарські вмілості. Одначе це вимагає багато більше праці як у підготовчій стадії, так і під час табору (координація замовлень харчів, будова гурткових кухонь тощо). Крім того, багато юнаків через заняття в кухні не зможе взяти участи у таборових заняттях, а молодші юнаки, які вперше є у пластовому таборі, не дадуть ради самостійно провадити кухні. Тому куди практичніше плянувати одну курінну кухню, часто змінюючи кухарів.

Меню підготовляють перед табором самі юнаки;  відповідальним є кооптований радою гурткових інтендант, який у підготовці прохарчування звертається за порадами до зв'язкового або батьків.

Юнак зуживає у таборі від 3,000 до 4,000 кальорій денно. Збалансований денний харч повинен складатися із 10% протеїни, 25% товщу та 65% вуглеводнів, а для доброго стравлення юнаки повинні пити багато води або плинів.

Щоб легше було заплянувати меню, щоденний харч слід вибирати із чотирьох харчових груп:

1)  молочної: молоко, сир, сметана, масло, пудинґ,

2)  м'ясної: м'ясо, риба, яйця, горішкове масло, сало,

3) городиново-овочевої: всяка городина: капуста, квасоля, помідори, горох, кукурудза; садовина: помаранчі, яблука, ґрейпфрути тощо.

4) хлібно-кашевої: хліб, макарон, каші, платки, риж, бараболя тощо.

Для провірки, чи всі харчеві групи заступлені, варто користуватися ось такою листою:

Приклад великого меню

Харчова група

Приклад поміркованого меню

Харчова група

сніданок

1

2

3

4

сніданок

1

2

3

4

овочі, садовина

 

 

Х

 

сало

 

Х

 

 

каша/молоко/цукор

Х

 

 

Х

коржики, сироп

 

 

 

Х

м’ясо або яйця

 

Х

 

 

помаранчі (2)

 

 

Х

 

хліб/масло/мармеляда

Х

 

 

Х

Какао

Х

 

 

 

питво

Х

 

 

 

 

 

 

 

обід

 

 

 

 

Обід

 

 

 

 

юшка (суп)

Х

Х

 

 

сандвічі із сиром

 

Х

 

Х

хліб, м’ясо

Х

Х

 

Х

Яблука

 

 

Х

 

овочі

 

 

Х

 

помідоровий сік

 

 

Х

 

городина

 

 

Х

 

Чай

 

 

 

 

десерт

Х

Х

Х

Х

 

 

 

 

питво

 

 

Х

 

 

 

 

 

вечеря

 

 

 

 

Вечеря

 

 

 

 

м’ясо/риба

 

Х

 

 

печена курка

 

Х

 

 

бараболя/риж

 

 

 

Х

бараболя, сос

 

Х

 

Х

городина (варена)

 

 

Х

 

Квасоля