This version of the page http://www.sta.lviv.ua/index.php?id=392 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-30. The original page over time could change.
ДПА у Львівській області: ДПІ у м.Червонограді
Пошук

Перша письмова згадка під назвою Кристинопіль належить до 1692 р.

В якості герба використовувався родовий знак Потоцьких "Пілава" - в лазуровому полі срібний п'ятираменний хрест.

Головна » ДПІ у містах і районах області » ДПІ у м.Червонограді

Місто Червоноград розташоване у північній частині Львівської області на відстані 80 км. від обласного центру, займає 17 кв. км. Межує з усіх сторін з Сокальським районом Львівської області. Місто засноване в 1692 р.

З давніх-давен на берегах тиховодного Західного Бугу поставали людські поселення. Археологами на цих землях був знайдений посуд ранніх землеробських общин кінця кам`яної ери (ІІІ тис. до н.е.), поховання епохи міді і ранньої бронзи (1200-800 рр. до н.е.) і перших віків нової ери.

На цих, заселених здавна землях, постало місто Кристинопіль. Біля 1692 року Фелікс Казимир Потоцький, ставши воєводою Краківським і коронним гетьманом Польщі, заложив на частині земель Новий Двір - містечко, назване на честь його дружини Кристини Любомирської - Кристинополем.

Славитися Кристинопіль почав з моменту, коли тут осів син Йозефа Потоцького - Франц Селезій Потоцький, воєвода Київський, один з наймогутніших у ті часи магнатів польських.

Його маєток, разом із спадщиною і старостами, складався з 170 міст і містечок та кількасот сіл з 400 тисячами підданих. Нічого дивного, що воєводу сучасники називали “малим королем на Русі”. Столицею - осідком “малого короля” стає Кристинопіль.

З побудовою шляхів Кристинопіль - Великі Мости у 1876 році, Кристинопіль-Жовква у 1878р. і прокладенням у 1884р. залізниці Рава-Руська- Кристинопіль-Сокаль, господарське життя ще більше пожвавилось, зросла кількість мешканців міста. На кінець ХІХ ст. їх кількість досягла 3652 особи.

У місті були пошта, телеграф, пост жандармерії, банк, аптека, двоступенева школа, садиби.

На початку ХХ століття у Кристинополі був уже ряд промислових підприємств, серед яких - тартак, хімічна фабрика, 2 фабрики цементних виробів. Було закінчено будівництво дороги з Кристинополя до Сокаля.

Під час першої світової війни галицькі землі стали ареною жорстких боїв, які призвели до значних людських втрат.

Після поразки у першій світовій війні Австро-Угорська імперія розпалася. В Галичині 1 листопада 1918 року у Львові була проголошена Західно-Українська Народна Республіка. Для оборони молодої держави формувалася Українська Галицька Армія (УГА).

Про мужню боротьбу воїнів УГА в ці часи свідчить братська могила на старому міському цвинтарі, відновлена влітку 1989 року.

Після падіння УНР, Західна Україна відійшла до Польщі.

Перед другою світовою війною останнім господарем Кристинополя був Зігмунт Літинський, який продав Кристинопіль Сокальському повіту.

У 1945 році після створення ООН справа Кристинополя і його околиць була предметом обговорення на її засіданні. Договором від 16 серпня 1945 р. між СРСР і Польщею місто включено до складу Люблінського воєводства ПНР.

15 листопада 1951 року була укладена нова угода про радянсько-польський кордон. Кристинопіль увійшов до складу Української РСР і був перейменований на Червоноград.

У 1951 році почалися геологорозвідувальні роботи, які підтвердили залягання вугленосних покладів. В Західній Україні створюються промислові підприємства, яким необхідне місцеве паливо. Починається будівництво шахт.

Основною робочою силою, яка зводила шахти і будувала Червоноград, були місцеві жителі та прибулі на допомогу шахтарі Донбасу.

Офіційна інтернет-сторінка Червоноградської міської ради
http://www.chervonograd-city.gov.ua/index_np8.php