This version of the page http://www.zdol.rv.ua/index.php?r=169 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-21. The original page over time could change.
ПОРТАЛ міста Здолбунів >> Регіональні новини > Матчук збудує пантеон на Гурбах


 
For the first time settlement Zdolbuniv (Dolbuniv) is mentioned in document dated 1497, which says that Great Prince of Lithuania Alexandr presents several setlements together with Dolbuniv to Prince Konstantin of Ostrog. The present day name of the settlement is...
(для абонентів фірми "Інтерфейс)

партія "Батьківщина"
ТЗОВ "Нострадамус"
Потік

webmaster
zdol@zdol.rv.ua

20 грудня 2003 року — абонентів фірми "Інтерфейс" з’явилась можливість працювати з поштою черезвеб-інтерфейс
12 червня 2002 року — додано новий розділ Unlimited
РЕГІОНУ
07.05 11:54 Матчук збудує пантеон на Гурбах
Тим самим нинішній голова облдержадміністрації перевершить свого попередника на «губернаторській» посаді — більш прихильного до пам’ятних дощок та безіменних постаментів, зроблених нашвидкуруч. Ще однією відмінністю патріотизму обох голів є джерела фінансування пам’ятників: попередник Матчука «грішив» і продовжує, але вже з меншим успіхом, «грішити» використанням на ці потреби коштів місцевого бюджету, кількість яких досить обмежена. Натомість пантеон героїв Гурбенського бою, який споруджуватиме нинішнє керівництво області, буде профінансований з відповідної статті видатків, закладеної у державному бюджеті. Інформація про наміри голови облдержадміністрації, заслуженого будівельника України Віктора Матчука звести на Гурбах пантеон була озвучена на традиційному відправленні панахиди за загиблими в 1944 році вояками УПА в урочищі Здолбунівського району.
10 квітня в урочищі Гурби Здолбунівського району було проведено богослужіння та мітинг-реквієм. Богослужіння провів Митрополит Рівенський і Острозький Євсевій. На святому для патріотів місці зібралося близько півтори тисячі осіб із Здолбунівського та прилеглих районів та сіл області. Не оминули цієї події і тернополяни зі Збарівського та Шумського районів. По завершенні панахиди відбувся мітинг-реквієм, в якому взяли участь керівники області, науковці, громадсько-політичні діячі, інтелігенція.
Рівенську обласну державну адміністрацію представляв перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Жуковський. У виступі він зазначив, що Гурби є святим місцем для кожного українця і особливо для тих українців, які мали пряме відношення до національно-визвольного руху. Історія визвольних змагань для першого заступника голови адміністрації є доволі особистою, оскільки члени його родини брали безпосередню участь у визвольній боротьбі ОУН-УПА. Зокрема, рідний дядько Всеволод Жуковський брав участь у боях проти власовців та радянських партизанів. У курені «Шавули» (с.Соснове Березнівського району) діяв як заступник політреферента, за що і був вивезений на шахти Донбасу.
Ще не будучи при владі, патріотично налаштовані Віктор Матчук та Анатолій Жуковський приділяли значну увагу героїчним і святим місцям бойової звитяги українських патріотів Рівенщини. Так, у 2006 році вони профінансували третє, найповніше видання книги «Гурби: квітень 1944-го», яка нещодавно з’явилася в бібліотеці Конгресу Сполучених Штатів Америки. За фактами книги голлівудські кінематографісти розпочали роботу над одинадцятисерійною кінострічкою про УПА, фіналом якої буде бій в урочищі Гурби.
У 2006 році завдяки проробленій роботі голови облдержадміністрації, районної організації партії «Наша Україна» та відповідального секретаря Державної комісії з питань вшанування пам’яті жертв війни та політичних репресій відбулося урочисте закладання каменю та розпочато будівництво збірного пантеону Героїв Гурбенського бою поблизу с.Гурби Золбунівського району. В тому ж році відповідно до розпорядження голови РОДА в урочищі Гурби активістами молодіжного крила «Наша Україна» провели пошукові роботи з метою виявлення місць невідомих повстанських поховань. «У квітні 2007 року в урочищі Гурби, — говорить Віктор Матчук, — будуть здійснені повномасштабні археологічні та ексгумаційні роботи, а на 17 травня цього ж року заплановане перепоховання 80 вояків ОУН-УПА та відкриття першої черги збірного пантеону Героїв».
Коротка історична довідка про Гурби
Майже 35 тисяч добірного війська НКВС, прикордонників, охорони тилу, які також входили у підпорядкування Наркомату внутрішніх справ, намагалися оточити частини УПА-Північ (Військова округа «Богун» під командою Петра Олійника — «Енея») та УПА-Південь, яка щойно розпочала своє формування в Кременецьких лісах під командуванням Василя Кука — «Леміша». Неповних п’ять тисяч бійців, з яких понад півтори тисячі не були озброєними, потрапили в кільце оточення, так званий гурбенський котел, якого не знала історія партизанської боротьби у Східній Європі. Але повстанці витримали натиск семикратно переважаючого ворога та ціною неймовірних зусиль і втрат, передусім серед неозброєних мобілізованих чоловіків, зуміли прорвати здавалось «мертве» кільце оточення.
За повідомленням прес-служби облдержадміністрації.
Джерело:http://rivnepost.rovno.ua №27, 12-4-2007

22.06 16:23
У Здолбунові пропонують вивішувати червоно-чорні прапори
30.08 23:21
«Воры в законе» в Украине. Где живут, где сидят, куда ездят
11.02 01:29
«Горите в аду, железнодорожно-правительственная сволочь!!!» – неофициальная версия гибели шести подростков под колесами поезда на Ривненщине
28.01 20:44
Шесть человек погибли на Украине под колесами пассажирского поезда
28.01 20:37
Хазяїн відмовляється від самого факту затоплення.
28.01 19:40
Семен Могилевич - Всесоюзный авторитет. Украинские корни главы всесоюзной мафии
22.01 00:29
НЮРНБЕРГСКИЙ ПРОЦЕСС.
21.01 23:53
Масоны: кто они?
21.01 23:38
Детективное назначение
27.11 00:30
Чоловічий одяг зі шпигунською технікою представив здолбунівчанин
 Hosting by InterFase
новини • форум • розклад • фото • довідник • розцінки • SMS
.