This version of the page http://www.sta.lviv.ua/index.php?id=1141 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-19. The original page over time could change.
ДПА у Львівській області: Оподаткування у Фінляндії
Пошук
Головна » Це цікаво » Податки за кордоном » Оподаткування у Фінляндії

ОПОДАТКУВАННЯ У ФІНЛЯНДІЇ

Республіка Фінляндія розташована в Північній Європі, столиця – Гельсінкі. Основний закон країни – Конституція 2000 року. З XII по XIX ст. Фінляндія була спочатку провінцією, а потім великим герцогством під контролем Швеції, з 1809 р. – автономним великим герцогством, що входило до складу Росії. З 1917 р. Фінляндія – незалежна держава, нині – член Європейського Союзу.

Главою держави є президент, який обирається на прямих загальних виборах терміном на шість років. Парламент країни – однопалатний, складається з 200 депутатів, що обираються всенародним голосуванням терміном на чотири роки. Правом обирати й бути обраними користуються всі громадяни Фінляндії, які досягли 18 років. Глава уряду – прем'єр-міністр.

Фінляндія – високорозвинута промислова країна з ринковою економікою. Основу економіки становлять дерево- і металообробна, машинобудівна, телекомунікаційна й електронна промисловості, а також торгівля. Дохід від експорту товарів становить одну третину ВНП країни. Валюта – євро (EUR). Згідно зі спеціальним законом, прийнятим у 1922 р., у країні дві державні мови – фінська і шведська. Більша частина населення розмовляє фінською мовою, шведською – трохи більше 5% населення.

Податкова інспекція Фінляндії підпорядкована Національній раді з податків міністерства фінансів Фінляндії. В юрисдикції Національної ради з податків – регіональні податкові інспекції, що контролюють оподаткування та збір податків.

Реєстрація підприємств

Компанія з обмеженою відповідальністю створюється однією або кількома фізичними чи юридичними особами (засновниками), одна з яких повинна бути постійним резидентом країни – члена Європейського Співтовариства. Такі компанії поділяються на відкриті й закриті. Мінімальний статутний капітал закритої компанії становить 8000 євро, а відкритої – 80 000 євро. Акції закритої компанії не продаються широкому загалу. Відповідальність акціонерів за борги компанії обмежена вартістю часток їхньої участі в компанії.

Компанія з обмеженою відповідальністю засновується відповідно до закону про компанії. Юридично компанія починає своє існування після реєстрації в Торговельному реєстрі, який ведеться Національною радою з патентів та реєстрації. Перший етап заснування компанії включає в себе перевірку передбачуваної назви в Торговельному реєстрі. Назва компанії не повинна бути схожою з будь-якою іншою чи ідентичною назві вже існуючої компанії, не повинна відображати ведення банківської чи страхової діяльності або діяльності у сфері надання фінансових послуг. Наступний етап реєстраційної процедури передбачає складання установчого договору й статуту компанії, випуск акцій компанії, а також проведення установчих зборів, на яких акціонери затверджують установчий договір і статут. Далі статутний капітал компанії перераховуються на відкритий спеціально для цього банківський рахунок у Фінляндії, банк видає відповідне підтвердження, яке разом з установчими документами компанії та заявою (яка містить інформацію про компанію та її види діяльності) подається до Торговельного реєстру. При заснуванні компанії з обмеженою відповідальністю сплачується збір у розмірі 330 євро.

Усім підприємствам, зареєстрованим у Торговельному реєстрі, присвоюється ідентифікаційний номер підприємства. Після реєстрації компанія може безкоштовно отримати виписку з реєстру, що підтверджує реєстрацію. На запит Торговельний реєстр може надати інформацію про компанію: її поточний статус, установчий договір і статут, прізвища представників, директорів, а також підтвердити факт подання щорічної звітності. Така інформація доступна як широкому загалу, так і органам влади. Після реєстрації в Торговельному реєстрі компанія повинна стати на облік у податковій інспекції, а також зареєструватися як платник ПДВ.

У товаристві з необмеженою відповідальністю повинно бути як мінімум два партнери, ними можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які всім своїм майном несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства. Кооператив засновується принаймні трьома засновниками – фізичними або юридичними особами будь-якої національності. Засновники стають акціонерами кооперативу. Мінімального розміру статутного капіталу для кооперативу не встановлено, він визначається на підставі виду діяльності підприємства.

Щороку компанії повинні подавати до податкових органів фінансову звітність. Ця вимога є обов'язковою незалежно від того, здійснювала компанія діяльність чи ні. В останньому випадку компанія подає "нульову" звітність. Податкові декларації подаються до податкової інспекції протягом чотирьох місяців після завершення звітного періоду.

Більшість підприємств у Фінляндії – малі або середні. Для підтримки їхньої діяльності виділяються кошти з регіональних фондів і фондів ЄС. Індивідуально-приватне підприємництво створюється лише для однієї особи. Для того щоб відкрити фірму в Фінляндії, потрібно підготувати комплект документів і подати їх у Бюро патентів і реєстрацій Фінляндії, сплативши мито.

На інтернет-сайті Бюро є всі необхідні бланки (заява на відкриття фірми, протоколи зборів засновників про заснування фірми, про вибори членів правління й аудитора тощо). Мінімальний статутний капітал підприємства становить 2,5 тис. євро і вноситься одноразово на банківський рахунок фірми.

Розпочинаючи діяльність за деякими видами бізнесу (зокрема, видавничим, фармацевтичним й іншим) потрібно повідомити відповідні інстанції про початок роботи. Те ж саме стосується і бізнесу, що ліцензується (станції техобслуговування, аптеки, фірми, що надають платні послуги зі стягнення боргів, тощо).

Оподатковуваний прибуток розраховується на підставі чистого прибутку за звітами про прибутки й збитки. Витрати, що підлягають вирахуванням, включають видатки на отримання комерційного доходу, видатки на придбання матеріально-виробничих запасів, витрати на придбання основних фондів вираховуються шляхом амортизації. Збитки можуть бути перенесені на наступний період і зараховані протягом наступних десяти звітних періодів.

Мінімальний розмір активів, що підлягає обкладанню податком на власний капітал/чисті активи, установлено в розмірі 185 000 євро. Ставка податку при такому розмірі активів становить 80 євро.

Основними прямими податками у Фінляндії є податок на прибуток і податок на власний капітал. Ставка податку на прибуток – 29% оподатковуваного доходу. Згідно із законом про оподаткування доходів від комерційних операцій компанії, що є резидентами Фінляндії, обкладаються податком на прибуток з усіх доходів. Нерезидентні компанії підлягають оподаткуванню з доходів, отриманих на території Фінляндії, а також доходів від постійного представництва у Фінляндії. Якщо компанію зареєстровано у Фінляндії, вона вважається резидентом Фінляндії з метою оподаткування. Резиденти й нерезиденти Фінляндії сплачують податки однаково.

Дивіденди, що підлягають виплаті фінською компанією акціонерам, обкладаються податком у джерела виплати за ставкою 29%.

Оцінка податків провадиться щороку в один і той самий час, протягом десяти місяців після закінчення звітного періоду платника податків, регіональною податковою інспекцією за адресою реєстрації компанії. Після проведення оцінки платники податків отримують податкове повідомлення, у якому зазначається остаточний розмір податку, що підлягає сплаті.

Стандартна ставка ПДВ у Фінляндії – 22%, хоча для деяких товарів і послуг можуть застосовуватися знижені ставки – 17% (для продуктів харчування й кормів для тварин) і 8% (послуги громадського транспорту, житлові послуги, квитки в театри, на концерти, у музеї та інші культурні й розважальні заклади, медичні послуги і торгівля книгами). Продаж товарів і послуг може звільнятися від сплати ПДВ, якщо він здійснюється за межами Фінляндії або якщо застосовуються особливі умови при просуванні компанією суспільного товару. ПДВ сплачується до 15-го числа кожного місяця.

Фізична особа, що перебуває на території Фінляндії більше шести повних місяців, уважається резидентом цієї країни для цілей оподаткування. У Фінляндії для уточнення принципу резидента враховується, чи має особа постійне житло або інше майно на її території. Громадяни Фінляндії, які емігрують, вважаються як мінімум ще три роки резидентами країни, якщо вони офіційно не повідомили владу про те, що не мають ніяких істотних зв'язків, які єднають їх із Фінляндією. Громадяни Фінляндії та іноземні громадяни, що мають статус резидента, зобов'язані сплачувати як державні, так і місцеві податки із усього доходу, отриманого в країні й за її межами. Нерезиденти мають податкове зобов'язання лише щодо доходів, отриманих з фінських джерел.

У Фінляндії прибутковий податок справляється також на двох рівнях. Ставку муніципального податку встановлено на рівні 15% і 20%, залежно від місцевих законодавчих актів. Податки також сплачують парафіяни Фінської церкви за ставкою 1 – 2%. Додатково з громадян справляються такі податки: внески до соціальних фондів за ставкою 1,9%, пенсійного фонду – 4,3% і 1,5% до фонду зайнятості. Суми, сплачені до соціальних фондів й фонду зайнятості, повністю вираховуються з оподатковуваної бази. Державний прибутковий податок сплачується за прогресивними ставками, диференційованими від 7% до 39% залежно від рівня доходу. Прибутковий податок розраховується й утримується із заробітної плати працівника роботодавцем. Недоплачений податок утримується додатково, а переплачений – відшкодовується. Нерезиденти сплачують податок на фінські джерела доходу за ставкою 28% на дивіденди, авторські гонорари, відсотки, а на заробітну плату й пенсії – 35%.

З оподатковуваного доходу фізичній особі надано право вираховувати витрати на банківську позику за кредитом на квартиру, у якій постійно проживає фізична особа. Якщо сім'я фізичної особи проживає за кордоном, то дозволено вираховувати з оподатковуваного доходу транспортні витрати (зазвичай за вартістю найдешевшого виду транспорту), пов'язані з відвідуванням сім'ї. З оподатковуваного доходу можна вираховувати не більше ніж 4700 євро на рік за транспортними витратами. З оподатковуваного доходу, виплачуваного у Фінляндії, дозволено вираховувати частину виплачуваних на підставі рішення суду аліментів, але не більш як 80 євро на кожну дитину. Можуть також вираховуватися встановлені законом пенсійні виплати працівника й виплати утримуваних із працівника страхових сум по безробіттю. Крім того, у Фінляндії в певних розмірах можуть вираховуватися добровільні пенсійні страхові внески, що виплачуються на території Європейського Союзу.

Після закінчення трудового року потрібно подати до податкового органу податкову декларацію. Податкова служба повідомляє фізичну особу довідкою про утримані податки. У довідці зазначається сума до сплати або до відшкодування податку, а також наводяться правила подання апеляції у разі внесення змін до декларації.

Митні правила

Митними правилами Фінляндії визначено особливості ввезення в країну без сплати податків деяких товарів, що ввозяться як подарунки і як товари для власного використання.

Так, алкогольним напоєм у Фінляндії вважається продукт міцністю понад 2,8% об. Напої міцністю понад 80% об. належать до спиртів, і приватним особам заборонено ввозити їх у Фінляндію за будь-яких умов – незалежно від призначення, упаковки і маркування.

Існують також обмеження за віком на перевезення спиртного. Лише ті, кому виповнилося 20 років, можуть ввозити алкоголь міцністю понад 22% об.

18-річним дозволено мати при собі легкі алкогольні напої міцністю менше ніж 22% об. – аперитиви (вермут, шеррі, коктейлі, сидри, іскристі вина), білі, червоні та рожеві вина і пиво. Також заборонено ввезення порошку для виготовлення алкогольних напоїв.

Неповнолітні (до 17 років) не можуть вивезти з країни – не члена ЄС тютюнові вироби, а підлітки (до 15 років) – каву, кавові екстракти й есенції. Пасажир, що прибуває до Фінляндії із країни – не члена ЄС, має право безмитно й без сплати податків провезти: 1 л міцного алкоголю (понад 22% об.) або 2 л аперитивних напоїв (менше 22% об.) або 2 л іскристого вина. На додачу до одного з вищезазначеного можна прихопити ще 2 л легкого вина й 16 л пива.

Без мита дозволено ввозити не більше 50 мл парфумів або 250 мл туалетної води, 200 цигарок або 100 сигарил (масою кожна не більше ніж 3 г), або 50 сигар, або 250 г курильного тютюну. Норма безмитного ввезення чаю – 100 г (або 40 г чайного екстракту), кави – 500 г (або 200 г кавового екстракту). Подорожуючи на автомобілі, безмитно і без сплати податків дозволяється провезти крім повного бака пального максимум 10 л палива, що використовується даним видом транспортного засобу. Ввезення продуктів дозволено лише з певних країн і навіть районів окремих країн і лише через певні пункти пропуску, де є ветеринарний контроль. Із собою можна мати не більше ніж 250 г ікри осетрових риб. Дозволяється провозити дитяче харчування, молочні суміші та дієтичне харчування в герметичній фабричній упаковці з назвою продукції. Препарати, що містять наркотичні засоби, можна ввозити лише за наявності відповідного дозволу. Як і в інших країнах, пасажири, які нічого не декларують, можуть пройти через зелений коридор. Червоний коридор – для тих, хто перевищив норми безмитного ввезення, у кого є товари на продаж або товари з обмеженим ввозом. Незалежно від того, який коридор обрано, митник завжди має право зупинити й перевірити пасажира. Санкції за порушення митних правил у Фінляндії досить суворі – це може бути штраф або конфіскація товарів. Якщо є якісь сумніви, завжди слід вибирати червоний коридор.