Номер 145 за 07.08.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Питання до постійних користувачів інтернету: як часто ви читаєте паперові газети й журнали?
майже щодня
три-чотири рази на тиждень
зо два рази на тиждень
хіба що раз на тиждень
пару разів на місяць
дуже рідко - лічені рази на рік
узагалі не читаю
     

Тузла з наголосом не на «у»
На острів, який об’єднав українців у патріотичному пориві, сторонньому потрапити майже нереально. Як живе Коса Тузла зараз — дослідила кореспондентка «УМ»
Ольга ЖУК   

Восени 2003 року — п’ять років тому — майже кожен в Україні дізнався, що є така українська земля — острів Коса Тузла в Керченській протоці. Тоді росіяни почали будувати дамбу до Тузли з боку Краснодарського краю (з Таманського півострова), поставивши під сумнів територіальну приналежність острова. Патріотична кампанія із захисту Тузли об’єднала в Україні навіть доти непримиренних політичних опонентів. Споруджувати дамбу припинили, хоча вона й змінила течії у протоці, внаслідок чого Тузла почала розмиватися.
Коли стоїш на березі Керченської протоки, загадкову Тузлу видно досить добре. Місцеві жителі не розуміли мого зацікавлення островом. За довгі роки мало хто з них там бував. «Ми тут простий російський народ, а там, на Тузлі, хохли щось чудять», — пояснює із якоюсь дивною гордістю власник кафе на керченському узбережжі. — Навіщо туди пертися? Моря й тут вистачає».


Держава місту не указ?
Національний художній музей України судиться з Києвом, щоб не демонтували музейну мрію про нову житлоплощу
Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА   

Останні років із десять, а то й більше, Національний художній музей України жив надією на вирішення свого «квартирного питання». Оскільки ситуація складалася так, що тягнути з цим уже не було куди. За сто років свого існування музей зібрав величезну колекцію творів — понад 45 тис. одиниць. Але через брак площі лише два відсотки з цього зібрання могли бути представлені в постійній експозиції. Колекції, що зберігається у фондах, загрожують волога та грибок — крізь будівлю НХМУ проходять теплові та водні комунікації міста, станом яких відповідні структури не цікавляться, а тому музей уже неодноразово затоплювало.


Нова хата — за три місяці
Причому за рахунок держави. Це пообіцяв Президент на Тернопіллі
Світлана МИЧКО   

Учора Президент України Віктор Ющенко побував у селищі міського типу Коропець Монастириського району Тернопільської області. На­передодні селище відвідала і Прем’єр–міністр України Юлія Тимо­шен­ко, бо цей населений пункт є одним із найбільш постраждалих від повені в Західній Україні. В Коропці підтоплено 150 житлових будинків.


«Бориспіль» кримінальний
У «титульному» аеропорту країни стали красти в чотири рази більше
Іван ЛЕОНОВ.   

Про це «УМ» повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС. Так, лише з початку року в міжнародному аеропорту «Бориспіль» зареєстровано 141 (!) крадіжку особистого майна громадян. На Богомольця, 10 переглянули статистику крадіжок з валіз пасажирів протягом 2005–2007 років і вхопилися за голову: кількість викрадених особистих речей зросла майже в чотири рази. І це лише згідно з тими повідомленнями про злочини, за якими порушено кримінальні справи. Реальний стан справ значно гірший: аеропорт «Бориспіль» здавна має славу «поглинача» цифрової техніки та дорогоцінних речей з валіз відпочивальників. Адже, за даними Генпрокуратури, лише до найбільших авіаперевізників у 2007 році надійшло більше 11 тисяч звернень пасажирів про відшкодування збитків від розкрадання багажу та майже 2 тисячі — цього року.


Віктор Ющенко: Стихія принесла б менше біди, якби мали чітко продуману політику
Картини, причини та наслідки великої повені очима Президента країни

Майже тиждень глава держави, відмовившись від відпустки у Криму, їздить областями, понівеченими повінню. Буковина, Івано–Франківщина, Львівщина, учора — південь Тернопілля та Вінниччини. Віктор Ющенко зробив кілька висновків, завдяки яким країна може все–таки завбачливо готуватися до повеней і мінімізувати їхні наслідки. Про це, а також про «перегини на місцях» і актуальність поточних повеневих проблем він розповів на розширеній нараді за участі київських урядовців та керівників обласного рівня у Чернівцях.


0,5 відсотка надії
У липні вперше за Юлі зафіксовано дефляцію. «Губернаторам» регіонів, у яких триває інфляція, Прем’єр пригрозила звільненням
Інф. «УМ»   

Інфляція нарешті позадкувала. Як повідомила вчора на засіданні Кабміну Прем’єр–міністр, у липні в Україні вперше зафіксовано дефляцію на рівні 0,5%. Потішившись із того, що антиінфляційні заходи її уряду дали такий чудовий результат, Юлія Тимошенко задоволено нагадала, що рік тому «у Януковича інфляція в липні складала 1,4%».


«15 хвилин слави» розтягнулися на 50 років
Учора світ відзначив 80–річчя з дня народження ікони поп–арту Енді Ворхола
Олександр ШИМАНСЬКИЙ   

6 серпня світ відзначив 80–ту річницю з дня народження батька поп–арту, великого епатажника та майстра «робити мистецтво зі сміття» Енді Ворхола. Цей суперечливий митець русинського походження (справжнє ім’я та прізвище Андрей Вархола) помер у Нью–Йорку в лютому 1987 року у віці 58 років. Він належав до тієї численної когорти навколомистецьких кіл, яка прагне своїх «15 хвилин слави» за будь–яку ціну. Але, без сумніву, також був одним із небагатьох, хто мав що запропонувати світові. Газета «Нью–Йорк таймс» у своєму коментарі до річниці зазначає, що «15 хвилин слави» Ворхола тривають вже більше 50 років.


«З Олімпіади привеземо медаль — можe, й золоту»
На Іграх у Пекіні головний тренер української збірної штангістів Василь Кулак учетверте виведе на поміст чоловічу команду
Андрій ФОМЕНКО   

Василь Кулак — легендарна постать в українській важкій атлетиці. Всі наші спортсмени часів незалежності пройшли через його руки. Сьогодні фахівець летить на Олімпійські ігри як головний тренер уже вчетверте. За роки на чолі збірної олімпійська база в Кончі–Заспі стала для Кулака другою домівкою. Тренер показує помідори й перець, які вирощує поблизу тренувального залу, невеличкий столик біля паркану, де його підопічні збираються на шашлики. А за парканом — володіння Суркіса: база ФК «Динамо».


Артем Удачин: Сидимо на базі сім місяців — уже дах їде
Український важкоатлет — претендент на медаль Пекіна — сподівається реваншуватися за попередні невдачі
Андрій ФОМЕНКО   

Срібна нагорода на чемпіонаті світу 2006 року в Домініканській Республіці стала для важкоатлета Артема Удачина першою після дискваліфікації на два з половиною роки. Із тієї історії донеччанин зробив належні висновки, і зараз готується до штурму олімпійських вершин у Пекіні, де прагнутиме відігратися за невдачі попередніх років. Дещо полегшить завдання Удачину на Олімпіаді–2008 відсутність лідера вагової категорії понад 105 кг іранця Реза–Заде. Перед відльотом до Китаю 28–річний штангіст дав інтерв’ю «УМ».


Ньютон, вона ж мати Тереза
«Міці Ньютон у Юрмалі потрібна була участь, а не перемога», — каже Юрій Фальоса, продюсер співачки, яка зайняла на «Новій хвилі–2008» 12–те місце
Ольга ЖУК   

Продюсер Міки Ньютон Юрій Фальоса не вважає 12–те місце української співачки поразкою. «Нова хвиля» відрізняється від інших конкурсів тим, що це має бути формат для каналу РТР, телевізійна картинка, — каже Фальоса. — В організаторів є підозра, що будь–яке відхилення від формату призведе до перемикання глядачами каналів. У цьому і вся різниця між «Євробаченням» і «Новою хвилею». Хоча фестиваль називають російським «Євробаченням», але на «Євробаченні» ніхто не дозволив би собі змінити учаснику пісню чи костюм, а в Юрмалі це звична справа. Я не вважаю, що такі принципи є поганими. Це формат, і нічого не поробиш. Не погоджуєшся — купуєш квиток назад до Києва за свій рахунок і на тому кінець. На те він і конкурс, а не концерт. Там тебе ніхто не тримає. Міка хотіла представити себе, а їй сказали, що рок — не те, з чим варто виступати в Юрмалі. Першого дня їй замінили костюм, у якому Міка не була Мікою. Другого і третього вона погодилася на зміну пісень, але виступала у своєму образі.


Руда, стильна, закохана
Продюсер Олег Чорний довів свою підопічну Іріс до другого місця «Нової хвилі». Такий самий результат був і в «старої» — Тіни Кароль
Алла ВЛАСОВА   

Після того як стали відомі результати конкурсу «Нова хвиля», одне видання на своїх сторінках написало: співачка Іріс принесла Росії перемогу, а в Україну привезла сльози. Під перемогою варто було розуміти друге місце, яке співачка виборола на конкурсі, та винятково позитивне враження, яке вона залишила по собі. А що стосується сліз — так їх Іріс забезпечив продюсер Олег Чорний, влаштувавши співачці просто фантастичну зустріч на рідній землі. За Іріс приїхав 11–метровий білий «Хаммер», була купа квітів, численні друзі — як тут дівчині та й не розплакатися?...


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Надзвичайна ситуація
Кримінал
Наука
Культура
Ля-ля-фа
Точка на карті
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

НБУ

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
Реклама (06.09.10)