This version of the page http://www.archives.gov.ua/NB/Flood.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-13. The original page over time could change.
Повінь у Європі: архіви й бібліотеки

Повінь у Європі: архіви й бібліотеки

ЧЕХІЯ

Продовжують надходити повідомлення про збитки, заподіяні культурним закладам, в тому числі й архівам у Чехії. Загалом у чеській столиці та в історичній частині Старого міста більшість пам'яток збережено. Але деяким науковим та культурним закладам завдано часом дуже чуттєвої шкоди.

Серед найбільш потерпілих:

  1. Архів Академії Наук у Празі. Тут насамперед йдеться про фактичне знищення водою наукової бібліотеки, більша частина з якої була певний час під водою та товстим шаром мулу (одну з найцінніших її складових - зібрання нобелевського лауреата Зденек Неєдли - бл. 19000 томів - за словами спеціалістів, повернути навряд чи вдасться).
  2. Національний музей техніки в Празі. Найбільш пошкодженими вважаються зібрання архітектурних планів.
  3. археологічний Інститут Академії Наук у м. Празі.
  4. Бібліотека юридичного факультету Празького університету (100 000 томів знищено).
  5. Південно-Богемська наукова бібліотека (м. Будвайс)
  6. Велика кількість інших архівів, музеїв та бібліотек, що були розташовані по берегах річок Мол ладу, Ельда та їхніх притоків.

Неясною досі залишається ситуація у Військовому архіві в Празі (Vojensky historicky archiv), в якому зберігаються документи часів німецької окупації та післявоєнного часу. документи після 1945 р. мають величезне значення для вивчення історії цього періоду, не тільки Чехії, а також Німеччини, але більшість з них залишалися досі невпорядкованими й неописаними. За даними Генерального штабу, близько 25 000 картонних коробок опинилися в цьому архіві під водою. Вчасно евакуювати вдалося тільки 6 000 коробок з документами Міністерства оборони за 1945-1949 рр. повільне вивезення фондів у безпечне місце, на думку спостерігачів, спровокувало звинувачення у неналежному виконанні керівництва архівів своїх обов'язків; деякі історики та архівісти схильні вбачати тут навмисну бездіяльність задля знищення документів, наприклад, про участь чеської армії в депортації німців після закінчення війни.

На порядку денному - обробка пошкоджених водою книг та архівних документів методом глибокого заморожування (деякі архівні фонди Національного музею техніки, а також Архіву Академії Наук вже заморожено та вивезено для зберігання за межі міста), придбання приміщень, та перевірка стабільності будівельних конструкцій. На все це потрібно багато часу й, звичайно, коштів.

Інші країни (інформація на сайті ЮНЕСКО)


Povodňové zpravodajství Magistrátu mĕsta Ústé nad Labem (výběr)


Джерела:

Floods in Europe: Damages to libraries and archives
Erste Hinweise auf Flutschдden in Tschechien
Hochwasser in Archiven
Suddeutsche Zeitung - 30. August 2002. S. 7


На початок