This version of the page http://www.archives.gov.ua/NB/Archiv-muzey.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-13. The original page over time could change.

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

 

Матеріали діячів
західноєвропейського мистецтва і літератури
ХVІ-ХІХ ст.
(Центральний державний архів-музей
літератури і мистецтва України, ф. 441)

У Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України упродовж трьох десятиліть зберігається унікальна колекція рукописних та друкованих творів західноєвропейських композиторів ХVІ-ХІХ століть: партитур, клавірів та окремих партій хорової, камерної, інструментальної музики родин Бахів, Граунів, а також Генделя, Гассе, Телеманна, Перголезі, Моцарта, Генделя, Глюка, Гайдна, Рамо, Вівальді, Бетховена, Мендельсона та багатьох інших геніїв світової музичної культури.

Поряд із західноєвропейськими композиторами в колекції представлений слов'янський музичний світ. Це твори М. Березовського, чеського композитора Ф. Бенди, перше видання фольклорної збірки "Собрание русских народных песен" (1790), до якої ввійшли нотні тексти семи українських народних пісень. 80% колекції складають оригінальні рукописи, решта - переважно малотиражні літографські видання або авторизовані копії.

Колекція нараховує 5170 одиниць зберігання. Найцінніший її масив складають понад 500 творів родини Бахів - автографів, копій і раритетних видань.

До Другої світової війни колекція належала Берлінській співочій академії (Зінгакадемі; існує з 1791 р.; була однією з найпрестижніших приватних виконавських інституцій).

Українськими та німецькими експертами проведено повну ідентифікацію матеріалів колекції; за наявними сигнатурами, шифрами і штампами на рукописах i друкованих виданнях становлена її безсумнівна власницька приналежність. Жодних "сторонніх" матеріалів, що не належать до архіву Зінгакадемі, не виявлено. Результати експертизи обговорено під час двох робочих зустрічей в Києві у квітні та червні 2001 р.

Наявні на сьогодні документальні свідчення дають можливість простежити історію та обставин переміщення колекції під час Другої світової війни і в повоєнний час.

Згідно з транспортним списком від 31 серпня 1943 р., колекцію разом з іншими культурними цінностями з берлінських зібрань було евакуйовано до замку Уллерсдорф у Сілезії (нині на території Польщі, поблизу Вроцлава). За свідченням тодішнього директора Зінгакадемі Георга Шумана, у березні 1945 р. колекція зберігалася ще там. Восени 1945 р. її було знайдено, ймовірно, спеціальними трофейним командами, що діяли у районі Глаца, під керівництвом полковника І.Д.Шевченка, інструктора ЦК КП(б)У. Встановлено, що у попередній експертизі матеріалів брав участь спеціально відряджений 22 жовтня 1945 р. до Німеччини тодішній директор Київської державної консерваторії Абрам Луфер. 2 листопада 1945 р. архів Зінгакадемі був офіційно переданий Комітетом у справах мистецтв при РНК УРСР до Київської державної консерваторії.

1973 р. колекцію було передано на зберігання до Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва УРСР, де вона дістала нинішню назву і номер 441.

У колишньому СРСР колекція, на відміну від більшості трофейних культурних цінностей, упродовж чверті століття перебувала на відкритому зберіганні і ніколи не була засекреченою, про що свідчать облікові архівні документи і відсутність на самих документах відповідних позначок. Однак зарубіжні фахівці про місцезнаходження колекції не знали. Подеколи до її документів зверталися вітчизняні музиканти, зокрема ці твори входили до репертуару оркестру під керівництвом народного артиста України диригента Ігоря Блажкова. При цьому із зрозумілих причин виконавці не посилалися на архів, де зберігалисяся трофейні партитури.

Тому повідомлення про колекцію провідного американського бахознавця професора Гарвардського університету Кристофа Вольфа влітку 1999 р. стало справжньою сенсацією. Так "Архів Баха" був відкритий світові.

За весь період зберігання матеріалів в архіві не допущено жодних втрат документів. На прекрасній фізичній збереженості колекції неодноразово наголошували фахівці.

На знак вдячності за багаторічне дбайливе збереження унікального архіву німецька сторона погодилася залишити в Україні частину оригіналів рукописних і друкованих партитур слов'янського походження. Ці матеріали мають скласти ядро створюваного при архіві-музеї Центру музичної славістики ім. Максима Березовського.

Спільними зусиллями українських і німецьких спеціалістів розроблено програму наукового і мистецького опрацювання і використання матеріалів колекції. За пріоритетний напрямок діяльності визначено реалізацію міжнародного проекту підготовки Зведеного каталога архіву родини Бахів. Німецька сторона надає стипендію для стажування в Німеччині спеціалістів-музикознавців з України, причетних до опрацювання колекції, загальним терміном на 12 місяців.

29 листопада 2001 р. у Києві підписано Протокол передачі Урядом України Урядові ФРН архіву Академії співу в Берліні. Так званий "Архів Баха", на відміну від багатьох інших переміщених культурних цінностей, уже не є "заручником війни". Він повернувся додому.

Інші прес-релізи
  • Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ України)
  • Хроніка подій
  • Наукові публікації
  • Дискусії в пресі (1999 - 2001)
  • Наукові проекти. Запрошуємо до співпраці!

На початок