Україна, 10014, м. Житомир, вул. Михайлівська, 15, тел.: (0412)47-36-89, 42-07-52, факс.: (0412) 42-07-52, e-mail: zippo@ukrpost.ua
.:: Головна сторінка ::.
.:: Новини інcтитуту ::. .:: Мапа сайту ::. .:: Форум ::. .:: Запитання-відповіді ::. 08 вересня 2011 р.
 
Головне меню
 
 
 


 
Пошук по сайту
 
 
 

 
Пошук в Інтернеті
 
 

 

 
Вхід/реєстрація
 
 


Логін:
Пароль:



 

 
Відвідування сайту
 
 
сьогодні:
98
всього:
424860
переглядів сторінки:
2479
 

 
Інноваційні підходи щодо вивчення української мови в загальноосвітній школі
 
 
Автор: Грибан Г.В., кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри методики викладання
мов та літератури Житомирського державного
педагогічного університету ім.І.Франка

Тема. Інноваційні підходи щодо вивчення української мови в загальноосвітній школі

Досконале знання державної мови, постійна турбота про піднесення її престижу й функціонування в усіх сферах суспільного життя ― одна із складових комплексу особистісних якостей і рис характеру свідомого громадянина.

На уроках рідної мови учні повинні засвоїти не лише певну суму лінгвістичних знань, а й навчитися активно послуговуватися мовою як засобом спілкування, самовираження особистості, щоб вміти вільно висловлювати свою думку. Це завдання можна виконати лише тоді, коли учень стане активним учасником того, що відбувається на уроці, споживачем висловленої вчителем інформації. Тому інноваційні процеси, що охопили сучасну школу, стосуються насамперед уроку. Нові підходи до технології уроку створюють сприятливі умови для розвитку творчості учнів, формування мовної особистості. Це можуть бути: урок ─ семінар, урок ─ практикум, урок ─ конференція, урок ─ диспут, урок ─ ( подорож, зустріч), урок рольової гри та ін.

План
  1. Нетрадиційний урок української мови. Від теорії до практики.
  2. Модульно-розвивальна система як одна з перспективних освітніх технологій.
  3. Шляхи підвищення ефективності сучасного уроку мови.
Основні поняття: нетрадиційний урок української мови, модульно-розвивальна система, інноваційні процеси.

Основна освітня мета і завдання шкільного курсу української мови в чинній програмі “Рідна мова” засвідчують, що сьогодні змінюється стратегія і тактика в навчанні. Нові підходи передбачають реалізацію трьох лінгводидактичних принципів: комунікативно-діяльнісного, культурологічного та проблемно-пошукового.1 Такі недоліки у навчанні як формалізм знань і невміння застосовувати їх на практиці не лише в нових, а навіть у частково змінених ситуаціях, є наслідком шкідливої практики, коли вчитель, спираючись на своє слово, а не на самостійну пізнавальну діяльність учнів, дає їм, по суті, готові знання. Навчання, що спирається не стільки на мислення, скільки на пам’ять учнів, не може задовольнити сучасних вимог життя і школи. Тому вчитель повинен шукати нові підходи щодо вивчення української мови. Це “Творчі уроки”, на яких практикується проведення окремих структурних елементів уроку учнями у ролі вчителя, особливо у 10-11 класах.

До проведення творчих уроків учні проходять певні етапи, зокрема: робота починається з повторення матеріалу в парах “учень ─ учень”, в яких один виступає в ролі вчителя, інший ─ в ролі учня. Учні самі вибирають собі партнерів. Відбувається цей процес майже без втручання вчителя. Принципи демократизації, гуманізації навчального процесу відіграють провідну роль. Така форма перевірки домашнього завдання забезпечує формування навичок взаємоконтролю при переході на навий щабель засвоєння знань, сприяє розвитку усної мови учнів, умінню аналізувати відповіді. Під час проведення дослідного навчання можна використовувати урок творчої лабораторії учня ─ це вияв творчих здібностей у виступах, під час захисту творчих самостійних робіт.

Для організації діалогів, живого взаємозв’язку між вчителем та учнями, створення умов для власного вираження кожного школяра потрібно впроваджувати у навчання мови нетрадиційні уроки.

Саме нетрадиційні вправи, нетрадиційна побудовані заняття можуть викликати інтерес навіть при вивченні найскладнішого теоретичного матеріалу, а “живинка” на уроці активізує найпасивніших.

Звичайно, перетворити складний процес засвоєння знань у гру чи свято ― нереально. Проте зробити цікавішим вивчення курсу мови можна і потрібно, особливо для учнів середніх класів. Адже, саме гра, органічно притаманна дитині, прискорює вивчення матеріалу, стимулює учнів до творчості, сприяє кращому розумінню програмового матеріалу.

Нетрадиційні завдання ― це творчість вчителя.

Особливе місце займають інтегровані уроки, коли працює двоє вчителів. Метою такого уроку є необхідність переконати учнів в тому, що українська мова ― це засіб оволодіння іншими навчальними предметами. Цікавими для учнів будуть урок ― презентація, коли вивчається новий матеріал, урок ― розклад уроків, телеурок, урок ― курси підвищення кваліфікації, урок ― калейдоскоп, коли узагальнюється та систематизується матеріал.

Нестандартні уроки ― це не лише свято, а й клопітлива праця їх творців ― вчителя та учнів. Кожен нестандартний урок перш за все навчає, розвиває, виховує.

Хочеться звернути увагу і на модульно-розвивальну систему, що є однією з найперспективніших технологій гуманізації освіти.

М.І. Пентилюк зазначає, що нові підходи до технології уроку створюють сприятливі умови для розвитку творчості учнів, формування мовної особистості й ставлять ряд вимог до вчителя, як от: уміння діагностувати цілі навчання, досконало володіти мовою, розробляти опорні конспекти, створювати нові види наочності, вільно володіти проблемним навчанням, організувати групову та індивідуальну роботу з використанням комп’ютерів.

Запитання для самоконтролю
  • Значення передового педагогічного досвіду у подальшому вдосконаленню викладання української мови.
  • Проаналізуйте вислів В.О.Сухомлинського про те, що не художника виховуємо на уроках мовлення, а людину засобами живопису, по відношенню до уроків мови.
  • Проблемне навчання і його значення для активізації пізнавальної діяльності школярів.
Література
  1. Донченко Т.К. Уроки мови мають стати уроками словесності // Дивослово. ― 1995. ― Ή4. ― Ρ.38.
  2. Пентилюк М.І. Методика навчання рідної мови в середніх навчальних закладах. ― К.: Ленвіт, 2000. ― 264с.
  3. Українська мова: навчально-методичні та виховні аспекти / Збірник матеріалів Всеукраїнської наукової конференції “Українська мова в освіті”. ― Івано-Франківськ, 1999.
 
 
Науково-методичний журнал
 
 

Анотація
Анонси
Видання попередніх періодів
 

 
Новини
 
 
2011-06-03 08:02:44
    12-13 жовтня 2011 року у м. Новограді-Волинському Житомирської області відбудеться ІІ Всеукраїнський фестиваль педагогічних ідей "Мій особистісно зорієнтований урок". Читати далі ...

2011-05-24 13:47:07
    Проект «Європа в школі». Читати далі ...

2011-05-23 06:39:24
    Щодо ліцензування Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти . Читати далі ...

2011-05-10 07:48:34
    Атестація педагогів: новий формат. Читати далі ...

2011-04-08 12:02:26
    Європейський Союз запрошує дітей взяти участь у конкурсі малюнку на тему рівності між жінками та чоловіками. Читати далі ...

Всі новини >>>
 

 
Прогноз погоди
 
 
 

 
Опитування
 
 
Які матеріали Ви хотіли б бачити на нашому сайті?
методичні рекомендації
методичні ноу-хау
нормативні документи
інструктивні листи
оголошення про цікаві заходи
 


Веб-портал органів виконавчої влади України

Верховна Рада України

Інтернет-представництво президента України


Міністерство освіти і науки України


Центральний ІППО


Житомирська обласна державна адміністрація

Житомирська міська рада


Вища атестаційна комісія України

   © Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти