This version of the page http://eunews.unian.net/ukr/detail/195500 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-07. The original page over time could change.
УНІАН - Новини України - Євросоюзу - Іраклій Аласанія: «Саакашвілі реально став політиком минулого»
СЕРЕДА, 07 вересня 2011

 
  • ФОТОСЕРВІС
  • РУБРИКИ
    • Україна-ЄС
    • Україна-НАТО
    • Внутрішня політика
    • Зовнішня політика
    • Гуманітарна допомога
    • Фінанси та банки
    • Агрополітика
    • Металургія
    • Енергетика
    • Хімія
    • Транспорт
    • Машинобудування
    • Телеком
    • Макроекономіка
    • Зовнішня торгівля
    • Екологія
    • Освіта, наука, культура
    • Суспільство
    • Спорт
    • Євробарометр
    • Рада Європи
  • ПРОДУКЦІЯ
  • ПОСЛУГИ
  • ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ
  • ПРЕС-РЕЛІЗИ
  • КОНТАКТИ
  • ПЕРЕДПЛАТНИКАМ
  • АРХІВ ВИПУСКІВ
    
   ОПИТУВАННЯ
[04.04.2011 15:43]  Сергій Воропаєв

Іраклій Аласанія: «Саакашвілі реально став політиком минулого»


З одним з лідерів грузинської опозиції, головою партії «Вільні демократи» Іраклієм Аласанією ми зустрілися в Брюсселі під час Брюссельського форуму, що проводиться американським Фондом Маршалла. Цікаво, що організатори вирішили не запрошувати представників офіційного Тбілісі, обмежившись лише представником опозиції. У розмові з кореспондентом УНІАН, пан Аласанія поділився своїм баченням майбутнього Грузії і розповів про проблеми, з якими зустрічається грузинська опозиція сьогодні.

І.А.: В рамках Брюссельського форуму я виступав на засіданні про конфлікти і боротьбу з криміналом. Я розповідав про свій досвід, коли ми вели переговори з абхазами, і почали дійсно встановлювати довірливі стосунки. При цьому, боротьба з криміналом була однією з найважливіших тем в наших переговорах.

Звичайно ж, я також мав можливість розповісти про демократичні перетворення в Грузії, і проблеми демократії. Ми говорили про це не лише на пленарних засіданнях, але і під час моїх зустрічей з американською делегацією, з сенаторами, з помічником Держсекретаря США Філом Гордоном. Була також можливість зустрітися з Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон. Наша головна мета – продемонструвати і самим собі, і Заходу, що ми можемо змінити владу в Грузії за допомогою виборів, а не так, як це відбувається в Північній Африці. Цей шанс ми повинні використати разом: і уряд, і опозиційні сили. Тому ми і говоримо, що той переговорний процес, який йде в Грузії про зміну виборчого середовища, – це той тест, який ми повинні разом пройти.

УНІАН: Яких же змін ви хочете добитися, в першу чергу?

І.А.: Ми говоримо про зміни в ЗМІ, зокрема в телебаченні, оскільки телебачення зараз повністю контролюється Президентом Михайлом Саакашвілі, змінах в поліції і органах безпеки, які були залучені в передвиборний період проти опозиційних сил.

На жаль, в середині березня у нас виникли перші проблеми на переговорах: ми не бачимо реальної політичної волі Саакашвілі дати аргументовані відповіді на наші пропозиції щодо зміни виборчої системи, і не бачимо політичної волі створити нормальне середовище для виборів. Тому найближчі місяць-півтора будуть дуже чутливими для переговорного процесу.

У нас є повна підтримка і від ЄС, і від США, аби цей процес закінчився результативно. Інакше, якщо не буде знайдено компромісного варіанту між урядом і опозицією, вибори не вважатимуться легітимними, тому що обидві сторони – і опозиція, і уряд – повинні усвідомити, що одне без одного вільних виборів в Грузії не буде. Без нас Саакашвілі не зможе провести виборів, і ці вибори не будуть легітимними.

У нас є повне розуміння з партнерами в Європі і США, що потрібно змінити, аби Грузія стала частиною Європи. Це, звичайно, суди, які зараз в Грузії залишаються підконтрольними Генеральній прокуратурі, це медіа-прозорість, і правоохоронні органи, які не повинні знаходиться під політичним диктатом Саакашвілі,  а керуватися законом. Це дуже наболілі питання в Грузії, які треба вирішувати.

УНІАН: Чи означає це, що «революція троянд» так і не принесла демократію в країну?

І.А.: На жаль так. Але хочу відзначити, що є прогрес в багатьох питаннях. Так, є прогрес у сфері боротьби з криміналом, в боротьбі з корупцією на нижньому рівні держслужби. Правда, елітарна корупція в Грузії процвітає. Втім, ми повинні усвідомити, що 2-3-4 роки – недостатньо, аби все в корені змінити. Прогрес є, але Саакашвілі вже не може вести Грузію в майбутнє. Він реально став політиком минулого. Те, що він повинен зробити – створити інститути, які гарантуватимуть вільні вибори. Звичайно, це додасть йому політичної довіри, але ми готові з ним працювати в цій області. Так, у нас з ним великі фундаментальні розбіжності в політичній сфері, в області прав людини, в економічній сфері, але ми усвідомлюємо, що ми повинні разом вирішувати ці проблеми, які є питанням безпеки майбутнього Грузії.

УНІАН: Ви говорите про те, що не бачите політичної волі у нинішнього Президента до змін, і тому ваші надії пов`язані з ЄС. Чи вважаєте ви, що Європа дійсно може допомогти вам у створенні демократичних інститутів напередодні виборів, адже дуже часто виникає враження, що питання демократії для європейських чиновників відступають на задній план, коли йдеться про економіку?

І.А.: Грузія, більш ніж інші країни, узяла на себе відповідальність виконувати ті домовленості, які вже у нас є з Європейським Союзом. Тому, я думаю, що якраз ЄС твердо стоятиме в переговорному процесі з Саакашвілі, аби Грузія реально проводила в життя ті реформи, про які ми вже домовилися: реформа антимонопольної системи, судів і судочинства, створення економічних інститутів, які повинні гарантувати свободу бізнесу. Ці всі питання вже поставлені наші партнерами в переговорному процесі, і думаю, у них є важелі вплинути на це. Отже, думаю, так, ЄС може вплинути на ситуацію, як і США також можуть позитивно вплинути на ситуацію в Грузії. Ми сподіваємося, що так і станеться. Але головні рішення прийматимуться грузинським суспільством і нами – політиками при владі і в опозиції.

УНІАН: Одним з найскладніших питань для Грузії, особливо після війни 2008 року, вочевидь, залишається питання Абхазії та Осетії. Чи бачите ви можливість повернення цих двох регіонів до складу Грузії?

І.А.: Я упевнений, що після Саакашвілі у нас буде можливість розпочати заново переговорний процес з абхазами, осетинами і Російською Федерацією. Це буде дуже довгостроковий процес, але я упевнений, що ми порозуміємося. Ми повинні почати з довіри. І довіра прийде, якщо ми відставимо убік політичні питання, які нереально зараз вирішити, і почнемо говорити про економічні та інфраструктурні проекти, які ми робитимемо з Абхазією і Цхінвальським регіоном Південної Осетії. Але можливості прориву, доки Саакашвілі при владі, я не бачу.

УНІАН: Тобто, ви вважаєте, що Саакашвілі заважає процесу?

І.А.: Так, на жаль, зараз фігура Саакашвілі заважає багато в чому переговорному процесу з абхазами і осетинами, тому що йому просто не довіряють. Я сам брав участь в переговорному процесі, ми домовлялися багато про що, у нас був потенціал в переговорах, але Саакашвілі упустив ці можливості сам. Отже, він в якомусь сенсі - трагічна фігура. Плюс персональні фобії між Саакашвілі і лідерами Росії також трагічно вплинули на міждержавні відносини.

УНІАН: Відомо, що зараз Грузія не пускає Росію до Світової організації торгівлі (СОТ) через Абхазію та Осетію, намагаючись добитися митного контролю на цих територіях, якщо не силами грузинської митниці, то хоча б силами міжнародних організацій. Чи вважаєте ви таку позицію грузинських властей правильною?

І.А.: Так, я думаю, що це правильно. Ми хочемо бачити Росію в СОТ. Звичайно, нам потрібна Росія, яка грає по правилах, які є в СОТ. Ви пам`ятаєте, що Російська Федерація з політичних мотивів свого часу припинила торговельні відносини з нами, і звичайно, нам потрібно, аби Росія була в СОТ, як і західні країни.

Але, виступаючи за вступ Росії в СОТ, ми, природно, ставимо питання, як контролюватимуться митні кордони. Ми розуміємо, що зараз ми не можемо там поставити наших митників, тому ми і говоримо про взаємоприйнятні варіанти, які вже мають прецедент в міжнародних відносинах, аби міжнародні організації – ЄС, ОБСЄ або інші організації – мали легітимність грузинської сторони контролювати митні кордони. Я думаю, що питання таке поставлене правильно. І хоча у нас багато розбіжностей з Саакашвілі, але коли йдеться про національні інтереси Грузії, ми підтримуємо його.

УНІАН: Чи готові міжнародні організації виступити гарантами контролю митних кордонів Грузії?

І.А.: Переговорний процес триває в Женеві, і якщо Грузія і Росія домовляться про такі взаємоприйнятні варіанти, то міжнародні організації, підтримають, я упевнений. Головне, аби ми дійшли до взаємоприйнятних варіантів.

Розмовляв Сергій Воропаєв.


постiйна адреса статтi:
http://eunews.unian.net/ukr/detail/195500

коментарі (1)

    АНОНСИ ПОДІЙ
усі події »»»   
   ОСТАННІ НОВИНИ
06.09.11   Україна приєднається до конвенції єврорегіональної співпраці

Підпише протокол Клюєв

06.09.11   Клюєв поїде на економічний форум у Польщу

Виступить на сесії про розширення ринку Європи на Схід

06.09.11   У Києві відбудеться фестиваль ”Paris, як він є”

Представлять кіно, музику, фото...

06.09.11   Путін: ”Північний потік” позбавив Україну ”ексклюзива”

Газ постачатиметься напряму до Німеччини

06.09.11   Україна почала консультації щодо постачань скрапленого газу

Консультації проводять з французькою GDF Suez

06.09.11   Янукович задоволений діалогом зі Словаччиною

Про це він заявив на зустрічі з міністром закордонних справ країни

06.09.11   У Словаччині занепокоєні ситуацією з опозицією в Україні

Заявив міністр Дзурінда у Києві

06.09.11   Україна за 8 місяців збільшила транзит газу до Європи

На 13,8% порівняно з минулим роком

06.09.11   Тимчасово обмежено рух на кордоні з Угорщиною

Реконструюють митний пост "Тиса"

06.09.11   В Італії проходить страйк через економію бюджетних коштів

Акції проходять по всій країні

06.09.11   ЄС вивчить харчову цінність комах

На це витратять 4 млн. дол.

06.09.11   Україна хоче постачати Польщі двигуни для Мі-8

Єжель бачить можливості для співпраці

08.08.11   Ув’язнення Тимошенко суперечить принципам демократії

Депутат Європарламенту Брок попереджає Януковича про можливі наслідки

05.08.11   Бузек стурбований затриманням Тимошенко

Каже, що це виглядає політично вмотивованим

01.08.11   Суд Польщі зняв обвинувачення з Ярузельского

Через онкологічне захзворювання

01.08.11   На Донеччині припинено діяльність злочинців, що вивозили дівчат до Європи

Для зайняття проституцією...

22.07.11   Країни єврозони нададуть Греції додатково 159 млрд. євро допомоги

З них 50 млрд. - приватний сектор

21.07.11   Паралмент Іспанії підвищив пенсійний вік до 67 років

Зараз він становить 65 років

21.07.11   Польский звіт про Смоленську катастрофу оприлюднять до кінця липня

Обіцяє прем`єр Туск

21.07.11   ЄС оцінить ситуацію в Україні у серпні-вересні

Стверджують депутати від БЮТ

21.07.11   В ЄС набрали чинності нові правила безпеки іграшок

Країни-члени мають забезпечити контроль на кордонах

20.07.11   Британія готова приймати талановитих мігрантів на пільгових умовах

Кажуть про тисячу "талантів" щороку

20.07.11   Україна і Нідерланди хочуть реалізувати ряд аграрних проектів

Повідомили в Мінагрополітики

20.07.11   Євросуд з прав людини завершив процесуальні дії за скаргою Луценка

Заявляють його адвокати

18.07.11   В Польщі називають нормальною вимогу деяких посольств звітувати про повернення з Європи

Міністр Сікорські не побачив порушення прав людини

18.07.11   Грищенко запевнив Європу у швидкому прогресі демократії

Каже, 300 років України не знадобиться...

18.07.11   ЄС може ввести нові санкції проти Сирії

Заявила голова зовнішньополітичного відомства

18.07.11   Процес над Тимошенко має бути прозорим

Заявляє Президент ПАРЄ

18.07.11   Грищенко: перспектива членства в ЄС потрібна українському суспільству

Для проведення реформ...

18.07.11   Грищенко та Расмуссен обговорили співпрацю

Зустріч відбулася в Брюсселі

усі новини »»»  пiдписатися на розсилку »»»

   АРХІВ
Вересень 2011
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
«««  •  »»» 
Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ