OpenUkraine News http://openukraine.org/ openukraine rss description uk-ua Sat, 03 Sep 2011 11:48:10 +0300 Sat, 03 Sep 2011 11:48:10 +0300 У Києві успішно пройшов Форум « Простір змін: жінки-лідери» http://openukraine.org/ua/news/363
У рамках програми «Простір Змін» Фонд допомагає суспільно-активній молоді реалізовувати проекти, спрямовані на впровадження змін в Україні. Цією програмою Фонд підтримує ті позитивні й продуктивні зрушення, які започатковують активні й прекрасні молоді люди в усіх куточках України. Для них “Open Ukraine” організовує майстер-класи, тренінги, дає можливість спілкуватися та обговорювати проекти та ідеї на спеціально створеному сайті «Простір змін».

Цього року шукали небайдужих молодих жінок, чия успішна робота скерована на покращення життя громади, успішні люди, які вже реалізували себе – кожен у своїй сфері – і шукають можливості реалізації свого таланту вже не у бізнесі, а на користь громаді.
Переможниці  програми  отримали  ресурси для реалізації інформаційної кампанії, реалізували власні ідеї і презентувати проекти громадськості на національному рівні, отримати через спеціально організовані навчальні програми та тренінги можливість для фахового розвитку, обмінятися досвідом  та практиками з колегами.

Наглядова рада програми «Простір Змін» відібрала 32 переможниці. Учасники програми отримали необхідні ресурси для розробки і реалізації великої інформаційної кампанії, в результаті якої було створено документальний фільм «Про що не говорять чоловіки» (донесення до суспільства важливості знання того, що жінки на рівні з чоловіками мають впливати на наше життя та показати особливе значення жінки на керівних посадах у різних сферах діяльності) та фотовиставка «Діти як діти» (допомога інтеграції особливих дітей в соціальне середовище, привернути увагу до їх здібностей і можливостей).

В програмі Форуму була презентація інформаційних кампаній переможниць, виступи відомих жінок-лідерів та  дискусія на тему «Суспільна байдужість до болючих тем сучасності». Учасники форуму мали можливість подискутувати із суспільними лідерами.

Відкриваючи Форум, Голова наглядової ради Фонду «Відкрий Україну», Терезія ЯЦЕНЮК висловила задоволення тим, що Форум «Простір змін:жінки-лідери» став об'єднуючим для активних, дієвих та небайдужих жінок із усією України. Пані ЯЦЕНЮК нагадала, що Фонд «Відкрий Україну» вірить і допомагає таким надзвичайним жінкам. «Наша нинішня програма направлена на підтримку молодих жінок, які покращують життя своєї громади та своєї країни», — підсумувала вона.

Народний депутат України  Ірина ГЕРАЩЕНКО, обговорюючи теми належного представлення жінок у владі, відмітила, що сучасна Україна дуже потребує жіночого втручання у вирішення важливих соціальних проблем. За її словами, не важливо до якої політичної сили належить жінка або чоловік, важливим є те, що вони повинні об’єднатися заради майбутнього України.  Також вона зазначила, що жінкам притаманно ставати на захист слабих та незахищених верств населення, саме тому присутність жінок на керівних посадах в державних структурах є необхідністю. Завершуючи свою доповідь,  вона подякувала переможницям за ті чудові справи, які вони роблять на користь суспільству.

Звертаючись до учасників Форуму, головний редактор газети «день» Лариса Івшина висловлюючи свою думку з приводу програми «Простір змін: Жінки-лідери» і відмітила, що історично склалося так, що українська жінка дуже сильна з моральної точки зору, але слабка з матеріальної, тому що керуючі ролі в Україні займають чоловіки.  Жінка, вважає Лариса Івшина, повинна розвивати в собі яскраві та добрі якості, тільки тоді вона зможе впливати на державотворення, тобто не перекладати на себе чоловічі обов’язки, а відстоювати свої духовні якості. Найголовнішим завданням, на її думку, є стимулювання суспільства на благодійні справи, такі як переможниці програми роблять на протязі років абсолютно безоплатно.

Продовжуючи виступи головних спікерів, засновник,  головний виконавчий директор «Horizon Capital» Наталія ЯРЕСЬКО сказала, що в сучасному чоловічому світі жінці дуже важко: вона повинна встигати вирішувати проблеми на роботі і в сім’ї, ще й встигати робити благодійні справи заради загально блага. Висловила своє захоплення та повагу до жінок, які приймали участь у програмі. Наталія Яресько висловила думку про те, що будь яка людина в своєму житті повинна намагатися змінити світ на краще, інакше життя не може сяяти яскравими кольорами. «Нехай такі як Ви керують країною» - завершила вона.

Засновник Фонду «Відкрий Україну» Арсеній ЯЦЕНЮК в своєму заключному слові нагадав присутнім про те, що роль жінки дуже змінилася за останні роки, зараз місія жінки стала ширшою,  набагато більше людей потребує її уваги і любові. Також Арсеній Яценюк висловив свою глибоку повагу до тих жінок, які опікуються не тільки своїми дітьми, а і чужими, які потребують допомоги. Він зазначив, що створити інформаційні кампанії після ряду тренінгів це не проста справа, але набагато складніше подолати перешкоди у фактичній реальності. Він закликав переможниць на те, щоб вони не чекали, коли їх зрозуміють, а усвідомили, що вони є справжніми лідерами України. «Ваша участь у політичному і суспільному житті є дуже важливою, бажаю перемог у реальному житті!»- завершив засновник Фонду.

Через  соціалізацію Фонд Арсенія Яценюка “Відкрий Україну створює умови ефективних суспільних реформ,  перетворюючи молодь в їх рушійну силу. Адже активна участь  сприятиме як реалізації власних інтересів молоді так і зростаючих  суспільних потреб. Подібне поєднання – шлях до максимальної  ефективності і результативності суспільних змін.

Проект здійснюється за підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціатива малих грантів.]]>
Fri, 22 Jul 2011 00:00:00 +0300
Фонд Арсенія Яценюка «Open Ukraine» надав подорожній грант Назару Федюку http://openukraine.org/ua/news/362 Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Фонд Арсенія Яценюка  «Open Ukraine» надав подорожній грант лауреату багатьох міжнародних конкурсів Назару Федюку на участь в європейському міжнародному змаганні кращих молодих скрипалів-віртуозів - III міжнародний скрипковий конкурс Award S Goldberg”, який відбудеться 17-24 липня 2011 року. Конкурс “Award S Goldberg”- це європейське міжнародне змагання кращих молодих музикантів, які визначені на попередньому відбірковому турі. В склад журі цього конкурсу входять відомі європейські музиканти. Конкурс проходить в Дрезденській і Мейсенській музичних академіях. Географія учасників цього конкурсу дуже різноманітна: Німеччина, Австрія, Польща, Казахстан, Чехія, Данія, Китай, США. Фіналісти цього конкурсу отримають змогу виступити з сольними концертами в Німеччині, подолати конкурсний відбір для участі в міжнародному конкурсі ім. Чайковського (Москва) та ім. Венявського (Познань).

Назар Федюк гідно представить українську музичну школу на європейському міжнародному змаганні молодих віртуозів-виконавців. Та переконає своєю грою, що Україна, в культурному і музичному плані, це європейська держава.

]]>
Fri, 15 Jul 2011 00:00:00 +0300
Завершився проект «Вчимося дарувати дитині батьківське тепло» підтриманий Фондом Арсенія Яценюка Open Ukraine http://openukraine.org/ua/news/360 Вчимося дарувати дитині батьківське тепло» за сприяння Фонду Арсенія Яценюка Open Ukraine та фінансової підтримки Фонду Віктора Пінчука - Соціальна ініціатива, який реалізовувався Всеукраїнською громадською  організацією  «Розрада».

Метою цього проекту була соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів. Завдання  проекту - навчання та підготовка  фахівців, які постійно працюють з дітьми трудових мігрантів в місцях їх компактного проживання, на районному та місцевому рівнях.

У ході реалізації проекту у Вінницький області (проведення різноманітних тренінгів, круглих столів,  майстер-класів та і.) протягом року були отримані наступні результати: підвищення свідомості та обізнаності представників різних державних структур на районному та обласному рівнях щодо проблеми трудових мігрантів та її наслідків для сімей; підготовлені фахівці (соціальні працівники, педагоги, психологи та і.), які зможуть надавати кваліфіковану соціально-психологічну підтримку дітям трудових мігрантів; розроблені та застосовані методики і програми, готові для розповсюдження та застосування в інших регіонах України; допомога дітям трудових мігрантів усвідомити становище, в якому опинилась їх родина; допомога батькам - трудовим мігрантам усвідомити потреби дітей та важливість присутності батьків у вихованні своїх дітей.

Дуже важливим є той факт, що після реалізації програми, проблема дітей трудових мігрантів стала актуальною в області. Всі діти взяті на облік, при цьому були враховані не тільки діти трудових мігрантів, які працюють за кордоном, але й внутрішні трудові мігранти. Учасники відмітили, що розроблені методики можна використовувати у роботі з іншими дітьми, які мають подібну проблематику. Імплементація програми у Винницькій області показала болючість теми дітей трудових мігрантів, що підтверджує  необхідність втілення її результатів в інших регіонах України.

 «Участь у програмі справила надзвичайне враження на всіх учасників; завдяки такій програмі, світ змінюється на краще, нехай не весь, хоч маленька його частина, адже так важливо, коли ще одна дитина на Землі стала щасливішою» - керівник проекту Валентина Бондаровська.]]>
Wed, 29 Jun 2011 00:00:00 +0300
Оголошується вакансія директора Фонду «Відкрий Україну» http://openukraine.org/ua/news/359 Фонд «Відкрий Україну» оголошує конкурс на заміщення посади директора.

Успішний кандидат відповідатиме наступним вимогам: 
  • Вища освіта у галузі соціальних наук, громадського та бізнес адміністрування, економіки або законодавства;
  • 3-річний досвід роботи, пов’язаної  з міжнародними відносинами або/та діяльністю громадських організацій;  
  • Досвід у впровадженні та керуванні проектами;
  • Сильні навички ведення переговорів та налагодження зв’язків;
  • Сильні навички складання та ведення бюджету;
  • Уміння побудови ефективної команди та мотивації співробітників;
  • Орієнтованість на результат, бачення стратегій розвитку;
  • Досвід управління грантами;
  • Високі організаторські здібності;
  • Вільне володіння англійською та українською мовами;
  • Досвід співпраці з іноземними партнерами; наявність контактів грантодавців;
Обов’язки директора Фонду:
  • Здійснення керівництва діяльністю фонду відповідно до Статуту;
  • Впровадження та розвиток програм Фонду;
  • Аналіз виконання ключових програм, оцінка ефективності і звітування донорам Фонду;
  • Підтримка зв’язків з українськими та іноземними партнерами;
  • Складання стратегічних та поточних планів фонду, пошук нових донорів;  
  • Виконання доручень Правління Фонду;  
Особисті якості:
  • Висока відповідальність;
  • Креативне мислення;
  • Лідерство;
  • Комунікабельність.
Просимо надсилати резюме із супровідним листом та очікуваною заробітною платою на mv@openukraine.org з поміткою у темі «Director»
Резюме приймаються до 20 серпня 2011 року.

Контакти:
Марія Врабель, Фонд «Відкрий Україну» mv@openukraine.org]]>
Mon, 06 Jun 2011 00:00:00 +0300
Фонд «Відкрий Україну» визначив науковців–переможців, які відвідають Міжнародний симпозіум сусідства в Туреччині http://openukraine.org/ua/news/357
За результатами конкурсу дві роботи розділили перше місце із однаковою кількістю балів від Ради Експертів, а третя робота — посіла друге місце.

Саме автори перших двох робіт будуть нагороджені стипендією для участі в Міжнародному симпозіумі сусідства.

Переможцями стали:

Цотне ЗУРАБІАНІ, (Грузія, Бременська вища школа, магістр в галузі європейських досліджень) та Маріана КОНСТАНТІНОВА (Молдова, Бременська вища школа, магістр в галузі європейських досліджень) за роботу «Російська м’яка сила щодо Чорноморського регіону»;

Маріус СТРОЯ (Румунія, інспектор поліції, Командир патрульного судна, Районна прикордонна служба округу Констанца, Військово-морська група Мангалія) та Константіна КЕРАМІЦІ (Греція, лейтенант поліції, Начальник управління оскарження адміністративних рішень, Іноземне управління в Салоніках) за роботу «Співпраця в Чорноморському регіоні для подолання нелегальної імміграції»;

Євгенія КРУГЛОВА (Україна, студентка 4-го курсу, факультет Міжнародної економіки, Кримський економічний інститут Київського національного економічного університет ім. Вадима Гетьмана) та Елліна КАБАНОВА (Росія, студентка 4-го курсу, факультет Романо-германської філології, Воронезький державний університет) за роботу «Міжнародна економіка Чорноморського портового сектору: суперництво між Росією та Україною».

Конкурс наукових робіт проходив у рамках Київського Безпекового Форуму, за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці — проекту Фонду Маршалла (США). У ньому брали участь молоді науковці (віком до 35 років) з прибережних країн Чорноморського регіону, а також всіх країн-членів Організації чорноморського економічного співробітництва.

Цим конкурсом ми прагнули посилити регіональне співробітництво у дослідницькій сфері серед молодих науковців із Чорноморського регіону. Нагороду  отримали ті науковці, які на наш погляд підготували найбільш інноваційний та комплексний аналіз спільних безпекових проблем у Чорноморському регіоні, представляючи найбільш оригінальний підхід до їх вирішення.

Представляємо Вашій увазі роботи переможців конкурсу серед молодих науковців, який проводив Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» в рамках Київського Безпекового Форуму.  Метою конкурсу було посилення регіонального співробітництва у дослідницькій сфері серед молодих науковців із Чорноморського регіону. Нагороду  отримали ті науковці, які підготували найбільш інноваційний та комплексний аналіз спільних безпекових проблем у Чорноморському регіоні, представляючи найбільш оригінальний підхід до їх вирішення.]]>
Fri, 03 Jun 2011 00:00:00 +0300
За підтримки Фонду «Відкрий Україну» у День захисту дітей в українських містах відкрилися фотовиставки «Діти як діти» http://openukraine.org/ua/news/356
На знімках зображені звичайні діти та діти з особливими потребами. Діти на знімках тримають у руках мотузки, такі ж мотузки з’єднують між собою фотографії на виставці. Так, за допомогою простих символів діти із різними потребами об’єднані між собою. Автор фотографій — Олександр ІНДИЧІЙ.

Мета цієї акції — допомогти інтеграції особливих дітей в соціальне середовище, привернути увагу до їх здібностей і можливостей.

У Києві, під час відкриття, Голова представництва Дитячого фонду ООН в Україні Юкіє МОКУО подякувала усім організаторам за фотовиставку. Вона відзначила, що її вразили самі фотороботи. «Я зичу усім дітям та їх батькам здоров’я! Зі святом вас!», — підсумувала вона.

На виставці також роздавалися символічні правила дружби та доброти. Саму фотовиставку у Києві можна відвідати 2-3-го червня в Будинку дитячої творчості парку Т. Г. Шевченка.

Аналогічні виставку відкриються 2 червня в Харкові, 5-го червня в Долині, Херсоні, Луцьку та Львові.

Виставка є результатом спільної інформаційної кампанії однієї з двох груп переможниць програми Фонду «Відкрий Україну» — «Простір змін: жінки-лідери» (http://ua.prostirzmin.org/).

Метою програми є навчити молодих активних жінок планувати та проводити інформаційні кампанії.

Програма здійснюється за фінансової підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціативи малих грантів.

Кампанія «Діти як діти» стартувала у Києві 14-го травня.

Партнерами громадської ініціативи «Діти як діти» є: програма «Простір змін» Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну»; Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації; Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Шевченківська районна у місті Києві адміністрація; Центр творчості дітей та юнацтва «Шевченківець»; Сумське обласне управління освіти і науки; Сумський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді; Сумська міська молодіжна організація старшокласників (МОСТ); Відділення КУ Сумської міської дитячої клінічної лікарні «Клініка дружня до молоді»; Сумське міське громадсько-молодіжне об’єднання "Соціальна організація студентів"; Національна Асамблея інвалідів України, МГО «Дельфин» м. Київ; Асоціація молодих професіоналів «Клас» м. Харків; Благодійний фонд «СТОПРАК»; ГО «Громадсько-консалтингова група «Партнер»» м. Луцьк; Житомирська обласна МГО «Сучасний формат», Благодійний фонд громади м. Долина, Харківська міська ГО «Молодь ХХІ»; Харківська обласна МГО «Харківський центр волонтерів»; Ініціативна група «Володимир-Волинський»; Сумське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»; ГО «Народна допомога – Львів»; Фонд Генрі Ноуена; Благодійна організація Центр Даун-синдром «Промінчик»; Кризовий центр «Діти вулиці» м. Львів; Чернігівська ММГО "Маю право"; Чернігівська ММГО "Молодіжна Альтернатива "М'АРТ"; MLC; маркетингова агенція «ADV-DVA»; Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця»; БФ «Інститут раннього втручання»; ВГСПО «Волонтер»; ГО «Безмежний діалог» м. Львів; Херсонська обласна дитяча громадська організація „Дитячий Рух 4Н (Форейч)”; ГО «Асоціація «Спілка перекладачів жестової мови»»; Всеукраїнський благодійний фонд «Запорука»; Компанія «Фанк і Консалтинг»; громадяни України.]]>
Thu, 02 Jun 2011 00:00:00 +0300
Учасники круглого столу в Одесі обговорили безпеку в Чорноморському регіоні http://openukraine.org/ua/news/354
Захід організований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» проходив в рамках Київського Безпекового Форуму за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Маршалла.

Під час дискусії директор Центру міжнародних та європейських досліджень Університету Кадира Хаса (Туреччина) Дімітріос ТРІАНТАФІЛЛОУ закликав розвивати співпрацю Чорноморського регіону з іншими.

«Потрібно намагатися розвивати транс-регіональну співпрацю. Потрібно розвивати зв’язки між регіонами (Середземномор’я-Чорноморський регіон)», — сказав він.

Він також відзначив, що Чорноморський регіон не є питанням особливої пріоритетності ані для ЄС, ані для США. «В той же час він ним є для інших гравців, таких, як Російська Федерація», — сказав Дімітріос ТРІАНТАФІЛЛОУ. Він також попередив, що триває процес маргіналізації регіону.

Директор Міжнародного курсу тренінгів із безпекової політики  Женевського центру з безпекової політики (Швейцарія) Пал ДУНОІ говорячи про регіон в контексті «холодної війни» та сучасного етапу міжнародних відносин відзначив, що Чорноморський регіон завжди був і є цікавою лабораторією взаємовідносин. «В Чорноморському регіоні існує багато викликів, проте лише небагато з них можна вважати антагоністичними, за винятком декількох територіальних конфліктів», — сказав він.

За його словами, енергетична безпека є основним конфліктним джерелом в регіоні.

«В Європі існує обмежений рівень довіри до Росії як джерела енергетичних ресурсів та України як їх транзитера», — відзначив Пал ДУНОІ.

Директор Центру запобігання конфліктам та раннього попередження  (Румунія) Юліан КІФУ назвав, на його думку, 3 основні загрози безпеці в регіоні. «Основні 3 загрози безпеки в Чорноморському регіоні: заморожені конфлікти, загроза тероризму в розширеному чорноморському регіоні та російський чорноморський флот в Севастополі», — сказав він.

Генеральний Секретар Постійного міжнародного секретаріату Організації чорноморського Економічного співробітництва Леонідас ХРИЗАНТОПУЛОС відзначив, що «в Чорноморському регіоні ми зараз перебуваємо на стадії зведення разом об’єднавчих моментів». Він також попередив про можливість конфліктів в Європі: «Те, що трапилось в Північній Африці, може легко трапитися в Європі: Греція на грані вибуху, Іспанія на грані вибуху».

Директор військових програм Центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Микола СУНГУРОВСЬКИЙ у своєму виступі відзначив, що Чорноморський регіон як геополітична цілісність на даний час не сформований.

«Країни регіону мають більше загальних проблем, ніж спільних інтересів, що загалом сприяє не повномасштабному партнерству, а загостренню конкуренції в доступі до ресурсів, є серйозним стримуючим фактором і перешкодою для реалізації регіональних інтеграційних проектів», — сказав він. На думку експерта у розв’язанні однієї з головних проблем регіону — «заморожених» конфліктів — доцільно змінити підходи: перенести акценти з питань статусу самопроголошених утворень на питання підвищення якості життя населення, зміцнення демократичних основ.

«Чорноморський регіон, маючи значні ресурси та потенціал розвитку, є водночас зоною нестабільності, загроз і ризиків, які заважають їх використанню», — підсумував Микола СУНГУРОВСЬКИЙ.

Директор Інституту регіональних та міжнародних досліджень (Болгарія) Оґнян МІНЧЕВ висловив песимізм щодо ролі малих держав в безпековому діалозі в регіоні. «Ми насилу можемо говорити про існування діалогу в Чорноморському регіоні у сфері безпеки. Регіон був останніми роками значно дезінтегрований…США частково усунулися з регіону. НАТО теж вже не є варіантом….», — відзначив він.

На його думку, ЄС не володіє реальними інструментами допомоги процесам трансформацій в країнах, які не є кандидатами на членство. За словами МІНЧЕВА, програма ЄС «Східне Партнерство» не є вирішальним та реальним  інструментом співпраці через невеликі об’єми фінансування.

Керівник з питань політики та стратегії Чорноморського банку торгівлі та розвитку (Греція) Панайотіс ҐАВРАС вислвоив переконання, що  одним із основних завдань у регіоні є покращення бізнес-середовища, й запропонував зосередитися на питанні, чи регіональна співпраця може сприяти економічному зростанню?

Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Андрій ВЕСЕЛОВСЬКИЙ висловив подібну думку. Він відзначив, що регіону необхідно зробити акцент на економіку. Це, на його думку, той важіль, що зміг би зрушити із місця розвиток Чорноморського регіону.

Він також закликав учасників дискусії сконцентрувати зусилля на тих структурах, що існують, замість того, аби створювати нові.

Нагадаємо, що ви можете ознайомитися із повним текстом аналітичних матеріалів, підтговолених спеціально для круглого столу:

Скачати

Неузгодженість стратегій майбутнього та ризики для європейської стабільності: регіон Чорномор’я
Clashing Identities and Risks to European Stability: Black Sea Region Dimension]]>
Thu, 26 May 2011 00:00:00 +0300
Учасниками круглого столу в Одесі 25 травня стануть відомі експерти та дипломати http://openukraine.org/ua/news/353
Захід організований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» і проходитиме в рамках Київського Безпекового Форуму за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Маршалла.

Учасниками заходу будуть:

  • Й.В. Леонідас ХРИЗАНТОПУЛОС, Посол, Генеральний Секретар Постійного міжнародного секретаріату Організації чорноморського Економічного співробітництва.
  • д-р Дімітріос ТРІАНТАФІЛЛОУ, директор Центру міжнародних та європейських досліджень Університету Кадира Хаса (Туреччина)
  • д-р Пал ДУНОІ, директор Міжнародного курсу тренінгів із безпекової політики  Женевського центру з безпекової політики (Швейцарія)
  • Юліан КІФУ, директор, Центр запобігання конфліктам та раннього попередження  (Румунія)
  • д-р Пітер ГАВЛІК, заступник директора Віденського інституту міжнародних економічних досліджень (Австрія)
  • д-р Оґнян МІНЧЕВ, директор Інституту регіональних та міжнародних досліджень  (Болгарія)
  • Панайотіс ҐАВРАС, керівник із питань політики та стратегії Чорноморського банку торгівлі та розвитку (Греція)
  • Й.В. Андрій ВЕСЕЛОВСЬКИЙ, Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України
  • Микола СУНГУРОВСЬКИЙ, Директор військових програм Центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова (Україна)
  • д-р Олександр ЛИТВИНЕНКО, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень (Україна)

Реєстрація представників ЗМІ почнеться об 11:30.
Місце проведення заходу: Одеса, Готель «Лондонська» (Приморський бульвар 11).
Просимо журналістів акредитуватися до 18:00 вівторка, 24-го травня.
Контакт для  ЗМІ: (067) 214 34 62, (044) 220-18-40.]]>
Mon, 23 May 2011 00:00:00 +0300
Фонд «Відкрий Україну» підготував аналітичні матеріали до круглого столу із безпеки Чорноморського регіону, який проходитиме 25 травня в Одесі http://openukraine.org/ua/news/352 «Чорноморський регіон: геополітична дилема чи високо-пріоритетний простір», який проходитиме 25-го травня в Одесі.

У документі досліджується історія конфліктів Чорноморського регіону, аналізуються сучасні проблеми та шляхи їх подолання.

«На відміну від Північної, Центральної Європи, де під патронатом держав відбуваються діалоги істориків для знаходження збалансованого погляду на спільне минуле, в Чорноморському регіоні такий процес не проходить. Приклад німецько-польського, польсько-українського примирення міг би багато в чому деідеологізувати історію, подолати інерцію мислення категоріями подільності між Трьома Імперіями. Тому розпочати подібні діалоги вкрай важливо», — йдеться в тексті.

Матеріал пропонує читачеві не тільки проаналізувати витоки конфліктів в регіоні, але й пропонує сценарії подолання протиріч: «Схема убезпечення й економізації регіону теоретично можлива. Вона передбачає досягнення м’якої домовленості  між ЄС та головним опонентом, РФ, згоду з такою домовленістю Туреччини та активну гру «других сил» – України та Румунії».

Пропонуються і деякі конкретні механізми налагодження співпраці в Чорноморському регіоні: «Об’єднати зусилля  в екологічній сфері басейну Чорного моря, встановивши спільні стандарти і вимагаючи їх виконання від інших. Басейн обов’язково притягне увагу Європи і світу з огляду на Олімпійські ігри 2014 – чому б не скористатися нею і не запровадити свої правила?».

Нагадаємо, що Фонд «Відкрий Україну» проводитиме круглий стіл «Чорноморський регіон: геополітична дилема чи високо-пріоритетний простір» у рамках Київського Безпекового Форуму.

Під час заходу будуть обговорені динаміка розвитку безпеки та процес  досягнення компромісів у Чорноморському регіоні, а також роль України в цьому регіоні. Учасниками стануть відомі експерти, політики та дипломати.

Акредитація ЗМІ на захід та перелік учасників будуть оголошені пізніше.

Ви можете ознайомитися із повним текстом аналітичних матеріалів:]]>
Fri, 20 May 2011 00:00:00 +0300
Фонд «Відкрий Україну» спільно із Центром Разумкова провели у Стамбулі дискусію щодо українсько-турецьких взаємовідносин http://openukraine.org/ua/news/351
Партнером у Туреччині щодо організації цього форуму виступив Центр міжнародних і європейських досліджень Університету Кадира Хаса. Захід відбувся за фінансової підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Маршалла.

Під час дискусії наголошувалось на тому, що Чорноморський регіон дедалі більше цікавить провідні держави світу та Євразії з погляду енергетичної безпеки, врегулювання конфліктів, міграції та інших ключових сфер політики. Учасники конференції з України та Туреччини провели змістовне обговорення та дійшли згоди, що Чорноморський регіон, в якому обидві країни відіграють важливу роль, потребує зосередження спільних зусиль у зміцненні безпеки та стабільності.

Присутні обмінялися думками про стан і перспективи співпраці між Україною й Туреччиною та шляхи виведення відносин між двома державами на новий рівень.

Тема європейської інтеграції України та Туреччини також стала важливим предметом обговорення, оскільки Україна має намір до кінця 2011-го року завершити переговори з ЄС щодо Угоди про асоціацію, включно із поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. Українська сторона підкреслила важливість врахування досвіду Туреччини, яка є членом Митного союзу ЄС з 1996-го року, а з 1964-го року є  асоційованим членом ЄС.

Ректор Університету Кадира Хаса професор Мустафа Айдин і заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий висловили сподівання, що проведення конференції стане важливим кроком для розвитку партнерства на  рівні наукових та експертних кіл двох країн, що стане додатковим елементом реалізації досягнутих на офіційному рівні домовленостей та перспектив взаємодії Туреччини та України.

Центр Разумкова презентував позиційний матеріал: «Українсько-турецькі відносини: зміцнення безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні» та запропонував партнерам з Туреччини долучитися до вироблення спільних рекомендацій урядам двох країн.
За результатами конференції, планується публікація на тему розвитку двосторонніх відносин України і Туреччини у контексті зміцнення безпеки Чорноморського регіону.]]>
Tue, 17 May 2011 00:00:00 +0300
За підтримки Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» 14-го травня у Києві під Аркою Дружби народів стартує кампанія «Діти як діти» http://openukraine.org/ua/news/350
У цей день, 14-го травня, під Аркою Дружби народів буде встановлено тент-майстерню «Малюємо, щоб бачили. Говоримо, щоб чули». У майстерні всі бажаючі діти — і перш за все діти з особливостями розвитку — зможуть попрактикуватися з ліплення, малювання, аплікації тощо. Під час заходів до Дня сім’ї відвідувачі зможуть взяти участь у фотосесії «Особливі», у створенні колективного малюнку щасливої дитини та групового аудіозапису правил дружби і доброти. Також під час роботи тенту-майстерні буде проведений конкурс дитячого малюнку «Моя щаслива сім’я», переможці якого будуть нагороджені призами та подарунками.

28-го травня на Майдані Незалежності відбудеться концерт на підтримку громадської ініціативи «Діти як діти», в якому візьмуть участь дитячі (молодіжні) творчі колективи Києва.

1-го червня у будиночку Святого Миколая (парк імені Тараса Шевченка) розпочнеться інтерактивна виставка «Ми є». На її відкритті будуть присутні представники міжнародних організацій, урядових структур та громадських організацій. На цій виставці будуть представлені фотографії та аудіозаписи, зроблені 14-го травня. Всі відвідувачі отримають правила дружби та доброти. Аналогічні фотовиставки відбуватимуться в інших містах України, зокрема, у Луцьку, Львові, Долині, Харкові, Сумах, Чернігові, Житомирі тощо.

Кампанія проводитиметься в рамках програми «Простір змін» Фонду «Відкрий Україну», яка здійснюється за фінансової підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціативи малих грантів. Метою  кампанії «Діти як діти» — є допомога інтеграції особливих дітей у соціальне середовище, привернення уваги до їх здібностей і можливостей. Це громадська ініціатива небайдужих, яка є важливою частиною багаторічної діяльності з підтримки особливих дітей.

Партнерами громадської ініціативи «Діти як діти» є:
  • програма «Простір змін» Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну»
  • Головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації
  • Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
  • Шевченківська районна у місті Києві адміністрація
  • Центр творчості дітей та юнацтва «Шевченківець»
  • Сумське обласне управління освіти і науки
  • Сумський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді
  • Сумська міська молодіжна організація старшокласників (МОСТ)
  • Відділення КУ Сумської міської дитячої клінічної лікарні «Клініка дружня до молоді»
  • Сумське міське громадсько-молодіжне об’єднання "Соціальна організація студентів"
  • Національна Асамблея інвалідів України, МГО «Дельфин» м. Київ
  • Асоціація молодих професіоналів «Клас» м. Харків; Благодійний фонд «СТОПРАК»
  • ГО «Громадсько-консалтингова група «Партнер»» м. Луцьк
  • Житомирська обласна МГО «Сучасний формат»
  • Благодійний фонд громади м. Долина
  • Харківська міська ГО «Молодь ХХІ»
  • Харківська обласна МГО «Харківський центр волонтерів»
  • Ініціативна група «Володимир-Волинський»
  • Сумське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»
  • ГО «Народна допомога – Львів»
  • Фонд Генрі Ноуена
  • Благодійна організація Центр Даун-синдром «Промінчик»
  • Кризовий центр «Діти вулиці» м. Львів
  • Чернігівська ММГО "Маю право"
  • Чернігівська ММГО "Молодіжна Альтернатива "М'АРТ"
  • MLC
  • маркетингова агенція «ADV-DVA»
  • Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця»
  • БФ «Інститут раннього втручання»
  • ВГСПО «Волонтер»
  • ГО «Безмежний діалог» м. Львів
  • Херсонська обласна дитяча громадська організація „Дитячий Рух 4Н (Форейч)”
  • ГО «Асоціація «Спілка перекладачів жестової мови»»
  • Всеукраїнський благодійний фонд «Запорука»
  • Компанія «Фанк і Консалтинг»
  • громадяни України.
]]>
Fri, 13 May 2011 00:00:00 +0300
Марія Матіос: «У цих виставах ми стверджуємо, що людське у людині не залежить від ідеології, від часу. Людське в людині залежить тільки від виховання, від Бога, від совісті» http://openukraine.org/ua/news/348
За її словами, «Солодка Даруся» та «Нація» — про кожного з нас, про людину «на тлі історії»: «Ці книги є про те, що може трапитись із кожною людиною, з кожним із нас».

Арсеній Яценюк, у свою чергу, відзначив зростання актуальності творчості Марії Матіос в наш час: «В силу того, що в останній час відбувається в Україні, то актуальність ваших творів тільки зростає». Але ця актуальність, на його думку, зростає не через те, що зростає інтелектуальний рівень, а через останні події в Україні, наприклад — 9-го травня.

«Продовжується старий сценарій, який припав пилом ще на полицях КДБ і НКВД СРСР щодо розколу України… Продовжується нова форма тиску на особистість… Саме те, про що Ви пишете», — відзначив засновник Фонду «Відкрий Україну».

Пані Марія Матіос подякувала Арсенію Яценюку за його підтримку її творчої діяльності. «Я хочу подякувати своєму землякові Арсенію Петровичу Яценюку, який із власної ініціативи запропонував, побувавши минулого разу на виставі «Нація» в січні, запропонував фінансову підтримку наступних гастролей Івано-Франківського театру», — сказала вона.

Пані Марія Матіос також нагадала про співпрацю із Фондом «Відкрий Україну»: «Ось переді мною книжка «Солодка Даруся» польською мовою. То вона вийшла за підтримки Фонду «Відкрий Україну». Роботу перекладача фінансував цей Фонд».

Нагадаємо, що в четвер, 12-го травня, у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбудеться вистава за твором «Нація», режисер вистав — Ростислав Держипільський.

Контакти для ЗМІ: Руслан Кириленко, 220-18-40, rk@openukraine.org.]]>
Thu, 12 May 2011 00:00:00 +0300
Віденський інститут з міжнародних економічних досліджень оголошує конкурс із досліджень кризових ефектів http://openukraine.org/ua/news/346 Інститут очікує пропозиції від економістів та інших фахівців у галузі суспільних наук.

Пропозиції мають бути надіслані до 15-го травня 2011-го року.

Тема конкурсу: «Кризові ефекти: перспективи економічного зростання, соціальні наслідки і відповідні заходи в політиці країн ПСЄ та СНД».

Основна гіпотеза полягає в наступному: кризовий шок впроваджує структурні зрушення в розподілі (наприклад, збільшення нерівності) у різних сферах у залежності від зміни потенційної швидкості росту, якості розвитку, і вимушених або запозичених змін у політиці.

Сфери наукових досліджень:
• Макроекономічні наслідки: фінансові потоки та нерівності; вплив розподілу державних видатків; інвестиції та справедливість між поколіннями;
• Мікроекономічні наслідки: вплив кризи на доходи і бідність;
• Розробка політик: політика доходів; податково-бюджетна (фіскальна) політика; грошово-кредитна (монетарна) політика;
• Вдосконалення інститутів ринку праці: процес встановлення заробітної плати; організація професійної підготовки та підвищення кваліфікації; потенціал для поліпшення соціального партнерства; 
• Залучення політичної економіки: включно із соціальними заходами та інституційними змінами.

Подробиці за адресою:
http://www.wiiw.ac.at/balkan/files/wiiw-GDN-SEE&CIS-RC%202011.doc]]>
Thu, 05 May 2011 00:00:00 +0300
Завдяки підтримці Фонду «Відкрий Україну» композиторка Гомельська взяла участь у Міжнародному Всесвітньому музичному фестивалі World New Music Days http://openukraine.org/ua/news/345
З більш ніж 400 музичних робіт із усього світу журі фестивалю відібрало для виконання 68 творів. Українська музика була репрезентована твором Юлії Гомельської, який завершував концерт, який із великим успіхом виконав Хорватський Симфонічній Духовий оркестр під керівництвом диригента Томіслава Фачіні.

«Моя присутність як українського композитора, що репрезентує свою країну, дала можливість світовий музичній спільноті ще раз почути сучасну українську музику, її глибоке емоційне наповнення та високий професійний рівень, що дуже важливо для її поширення у світовому культурному просторі, а співробітництво з диригентом і оркестром на репетиціях та колегами-композиторами з різних країн визначило шляхи здійснення спільних міжнародних мистецьких проектів у найближчому майбутньому», — відзначає пані Гомельська.

ISCM — Міжнародна спільнота сучасної музики (www.iscm.org), заснована в 1922-му у Зальцбурзі, складається з національних секцій більш ніж п’ятдесяти держав-членів. Щороку ISCM проводить найбільшій міжнародний фестиваль — ISCM World New Music Days в одній із країн, що представляють національні секції. У 2009-му році цей фестиваль проводився у Швеції, у 2010-му — в Австралії, а в 2012-му — буде проведений у Бельгії. У 2011-му році ISCM-фестиваль також співпав з проведенням 26-го Музичного Загребського Бієнале.

Юлія Гомельська не вперше представляє Україну на цьому престижному  фестивалі, її твори були відібрані на конкурсній основі для виконання на ISCM-фестивалі у Люксембурзі в 2000-му році, у Гонконгу — в 2002-му, у Швейцарії — в 2004-му, у Швеції — у 2009-му.

Сторінка фестивалю: http://www.mbz.hr/eng/iscm

Юлія ГОМЕЛЬСЬКАукраїнська композиторка, лауреат національних (1993, 1995) та міжнародних  композиторських конкурсів у Франції (2006), Бельгії (2003), Великій Британії (1996). Лауреат Премії ім. Б. Лятошинського Міністерства культури України (2011) та Муніципальної премії (Одеса, 2006). Має ступінь майстра музики з композиції з відзнакою від Гілдхольської школи музики і драми та City University of London (Велика Британія, 1996). Кандидат мистецтвознавства. Доцент Одеської державної музичної академії імені А. В. Нежданової. Учасниця багатьох міжнародних фестивалів та проектів. Авторка творів у всіх жанрах сучасної класичної музики.

Запрошуємо ЗМІ взяти інтерв’ю у Юлії Гомельської.
Контакт для  ЗМІ:
Руслан Кириленко, т. 220-18-40, rk@openukraine.org

Сайти композиторки:
http://www.juliagomelskaya.org.ua
http://www.myspace.com/juliagomelskaya
http://en.wikipedia.org/wiki/Julia_Gomelskaya]]>
Wed, 27 Apr 2011 00:00:00 +0300
«Відкрий Україну» провів другу хвилю регіональних тренінгів у рамках програми «Простір змін: жінки-лідери» http://openukraine.org/ua/news/343
8-9-го квітня тренінг проходив у Львові і зібрав першу групу учасниць програми, а 15-16-го квітня в Одесі тренінг проходив для другої групи учасниць.

Проводили тренінг Марина Морозова, директор зі стратегічного планування рекламної агенції "ADV-DVA", яка навчила теоретичних основ планування комунікаційних кампаній та Святослав Кислий, який допоміг розробити візуальний образ інформаційних повідомлень. Ці тренінги стали останнім етапом навчання, яке заплановано провести у рамках розробки та реалізації інформаційної кампанії силами учасниць програми.

За результатами тренінгу групи розробили стратегію інформаційних кампаній, склали часовий план заходів та визначили головні повідомлення, із якими необхідно звернутись до цільових аудиторій.

Нагадаємо, що перша хвиля регіональних тренінгів пройшла 18-19-го лютого у Харкові та 25-26-го лютого у Дніпропетровську.

10-11-го грудня 2010-го року у Києві успішно пройшов дводенний молодіжний форум «Майстерня для молодих лідерів», який організував Фонд Арсенія ЯЦЕНЮКА «Відкрий Україну». Захід зібрав, у тому числі, понад 30 переможниць-учасниць проекту «Простір Змін. Жінки-лідери» та ряд переможців програми «Простір змін» 2008-2009-го років.

Ви можете ознайомитися зі списком переможниць: http://ua.prostirzmin.org/contest/news/64/

Проект здійснюється за підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціатива малих грантів.]]>
Fri, 22 Apr 2011 00:00:00 +0300
«Відкрий Україну» нагадує молодим науковцям, що 2 травня спливає термін подавання на конкурс на тему безпеки Чорноморського регіону http://openukraine.org/ua/news/344
Усі наукові роботи повинні бути отримані Фондом не пізніше 18:00 CET, 2-го травня 2011-го року.

Конкурс проводиться за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці — проекту Фонду Маршалла (США).

Цим конкурсом ми прагнемо розвинути регіональне співробітництво у дослідницькій сфері серед молодих науковців із Чорноморського регіону. Нагороду  отримають двоє науковців, які спільно підготують найбільш інноваційний та комплексний аналіз спільних безпекових проблем у Чорноморському регіоні, представляючи найбільш оригінальний підхід до їх вирішення. 

Нагородою цим двом переможцям стане стипендія для участі в тематичному Міжнародному симпозіумі сусідства, який проходитиме 28-го червня — 3-го липня 2011-го року  у Туреччині.

У випадку виникнення запитань щодо Конкурсу, просимо звертатися до Марії Врабель за телефоном +380 44 220 18 40 або на скриньку mv@openukraine.org.

Ви можете ознайомитися із умовами участі в конкурсі:]]>
Fri, 22 Apr 2011 00:00:00 +0300
Команда Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» вітає усіх із Великоднем! http://openukraine.org/ua/news/342 Ми зичимо усім смачної паски та даруємо власноруч розписані писанки!

]]>
Fri, 22 Apr 2011 00:00:00 +0300
Голова Наглядової Ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія Яценюк підтримала проведення фотовиставки «Світлі світлини» http://openukraine.org/ua/news/341
Організатори відзначають, що фотовиставка «Світлі світлини» має на меті показати суспільству, що робити добрі справи приємно і легко, і нагадати, що любов і тепло є у кожному серці.

Під час відкриття, у своєму вступному слові пані Терезія ЯЦЕНЮК подякувала присутнім за їх волонтерську роботу, що сповнена турботою та любов’ю до людей.

Проект «Нескінченна Епідемія Доброти» вперше відбувся в Києві 17 лютого нинішнього року. Сотні людей проводили масові акції і молодіжні паради. До проекту приєдналися ініціативні групи із 50 міст України.]]>
Wed, 20 Apr 2011 00:00:00 +0300
У Києві відбулася дискусія щодо держзакупівель http://openukraine.org/ua/news/340
Захід під назвою «Прозорість влади: закон про державні закупівлі як ключовий елемент» організували Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» разом із Міжнародним фондом «Відродження».

В. о. директора Відділу Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Паоло БЕЛЛІ відзначив, що Світовий банк давно вже працює над проблемою державних закупівель в Україні. «Це є довгий та незавершений процес. Для досягнення доброчесних державних закупівель необхідно більше, ніж прийняття закону – необхідний здоровий механізм моніторингу», — сказав він. При цьому пан Беллі відзначив, що процес переговорів триває.

Керівник Другого Відділу програм допомоги Представництва Європейського Союзу в Україні Хосе Роман ЛЕОН ЛОРА нагадав присутнім, що, заощаджуючи кошти державного бюджету, ми вивільняємо їх для збільшення кількості робочих місць, запровадження інновацій та розвитку інфраструктури. Саме тому важливим є контроль над оптимальним проведенням державних закупівель.

У політичному аспекті, на його думку, злагоджений механізм державних закупівель підвищує рівень довіри суспільства до державних структур. ЛЕОН ЛОРА також попередив, що надходження фінансової допомоги від ЄС Україні залежить від функціонування системи державних закупівель.  «До певної міри держзакупівлі це те, що не може бути предметом компромісу», — підсумував він.

Керівник громадської організації «Центр UA» Олег РИБАЧУК назвав введення сучасної системи держзакупівель в Україні своєрідним тестом: «Це лакмусовий папір на зрілість і суспільства, і урядників».

За його словами, ті, хто звик заробляти на оборудках із державними закупівлями, хочуть прийняти таке законодавство, яке б влаштувало іноземних спостерігачів і залишило прогалини для майбутніх оборудок. Пан РИБАЧУК також підкреслив, що прийняття в Україні нового законодавства щодо держзакупівель залежить виключно від Президента України.

Про досвід реформ у своїх країнах у сфері держзакупівель розповіли представники Румунії, Чехії та Казахстану.

Координатор із питань протидії корупції Румунського академічного співтовариства Лаура ШТЕФАН відзначила, що важко очікувати від громадян дії у випадках зловживаннях при державних закупівлях, тому основна роль припадає на неурядові організації (НУО) та ЗМІ. «Водночас для цього НУО потрібна підтримка міжнародних донорів», — підкреслила вона. За словами пані ШТЕФАН можна мати ідеальний закон, але якщо ніхто не слідкує за його виконанням, обов’язково будуть зловживання.
Координатор Програми «Без корупції» неурядової організації «Оживені» (Чехія) Мартін КАМЕНІК у своєму виступі відзначив, що у його країні інколи представники державної влади не відповідають на офіційні запити, а іноді ігнорують рішення судів. На його думку, ключовим у реформуванні держзакупівель є поняття прозорості рішень влади.

«Чеська система держзакупівель недостатньо прозора», — відзначив пан КАМЕНІК. При цьому він підкреслив, що інформація про тендери не завжди публікується, оскільки об’єми цих тендерів не перевищують визначений законодавством рівень. «Побороти корупцію у сфері держзакупівель неможливо, не поборовши інших вад у державній політиці», — підсумував він.

Виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл — Казахстан» (Казахстан) Сергей ЗЛОТНІКОВ відзначив, що неможливо прийнявши один закон щодо держзакупівель назавжди побороти корупцію у цій сфері. Серед проблем Казахстану він відзначив недоступність для громадян законодавчої бази та постійні зміни законодавства.

Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор БУРАКОВСЬКИЙ, підсумовуючи та коментуючи виступи попередників зазначив, що процес удосконалення системи державних закупівель це, насамперед, процес.

Він висловив жаль, що усі ключові реформи в Україні відбуваються через тиск не із середини країні, а через зовнішній тиск. Він також висловився за збільшення активності громадян у впровадженні «стратегічних судових рішень».

Нагадаємо, що дискусія «Прозорість влади: закон про державні закупівлі як ключовий елемент» стала третьою в рамках спільного проекту фондів «Відкрий Україну» та «Відродження» — «Експертиза закордонних трансформацій»,
Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, rk@openukraine.org]]>
Tue, 19 Apr 2011 00:00:00 +0300
Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» провів для дітей-сиріт урок з писанкарства http://openukraine.org/ua/news/338
Допомогти сиротам відчути це свято щороку допомагає Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». Вже традиційно напередодні Великодня ми проводимо для дітей-сиріт уроки з писанкарства.

Цього року заняття із писанкарства відбулися у Мистецькій студії імені Олександра Саєнка, де їх проводили донька та онука великого майстра: заслужений діяч мистецтв України Ніна Олександрівна САЄНКО та магістр живопису, доцент Київського Державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, кандидат мистецтвознавства Олена Леонідівна МАЙДАНЕЦЬ-САЄНКО.

Усього у заході взяли участь 11 дітей віком від 8 до 15 років. Це були вихованці дитячого будинку сімейного типу з Печерського району Києва, діти-сироти та позбавлені батьківського піклування.

Із ними особисто поспілкувалася голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія ЯЦЕНЮК.

Майстрині Саєнки показали дітям як малювати найпростіші писанки-крапанки, так і більш складні, орнаментовані. Діти дізналися про значення кольорів та символів, які несуть у собі давні українські малюнки на писанках.

Подарунком до свята для дітей стали солодощі та книжечки із дитячими віршами.

Мистецька студія імені Олександра Саєнка відкрилася наприкінці 2001-го року з метою прищепити любов до мистецтва, гармонії і краси, формувати свідомість дітей і відтворювати світ через пізнання історичної та культурної спадщини українського народу. Олександр Саєнко — український митець-декоратор. 1999-го року до сторіччя від дня народження Саєнка, за ухвалою та участю ЮНЕСКО ім'я художника було занесено до списку видатних діячів культури світу.]]>
Mon, 18 Apr 2011 00:00:00 +0300
Голова Наглядової Ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія Яценюк подарувала двом дніпропетровським сиротинцям подарунки http://openukraine.org/ua/news/339
Пані Терезія Яценюк 17 квітня особисто відвідала сиротинці та зустрілася із їх вихованцями.

У свою чергу, діти підготували виступи та зроблені власноруч сувеніри.

«Я відчуваю емоційний заряд, тому що у дітей прекрасні серця. Чудові серця, добрі, ввічливі, прекрасні і у їхніх вихователів — їм дуже складно в теперішніх умовах, але дітки всі виглядають щасливими, тому що вони напевно відносяться до них, як батьки рідні і частину сердечного добра їм віддають», — відзначила Яценюк.

Діти відзначили, що їм дуже приємна увага та відчуття свята.

Вихованка дитячого будинку № 2 Катя Забіяка сказала, що їй дуже сподобалася ця зустріч: «Дуже хочеться, щоб так було постійно — весело і багато тепла, багато подарунків». Сергій Хаткевич, теж вихованець дитбудинку № 2 відзначив: «Сподобалося те, що нам побажали, подарунки. Щоб ми наполегливо йшли до своєї мети».

Нагадаємо, що 16-го грудня 2010-го року Терезія Яценюк відвідала у  Дніпропетровську дітей-сиріт та дітей-інвалідів із Дитячого будинку № 1 та дитячого будинку «Сім’я».]]>
Mon, 18 Apr 2011 00:00:00 +0300
Турецький університет запрошує молодих фахівців на міжнародний симпозіум із добросусідства у Чорноморському регіоні http://openukraine.org/ua/news/334
Метою цього симпозіуму є сприяння поглибленню порозуміння та співробітництва в Чорноморському регіоні та поза його межами через налагодження діалогу та контактів.

Претендентами на участь є молоді люди 22-35-ти років, фахівці з державної політики, політології, журналістики та бізнесу.

Протягом чотириденного інтенсивного курсу інтерактивних сесій, які проводитимуть визначні експерти, учасники матимуть змогу дослідити як глобальні, так і регіональні проблеми. Сесії доповнюватимуться низкою майстер-класів з методології врегулювання конфліктів.

Проект Центру міжнародних та європейських досліджень здійснюється за підтримки численних міжнародних партнерів та спонсорів, зокрема Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», Чорноморського трасту регіонального співробітництва, Програми Чорноморської безпеки Гарвардського університету, Інституту  регіональних та міжнародних досліджень, Міжнародного центру демократичних трансформацій, Ради міжнародних відносин Туреччини, Університету Кадира Хаса та Асоціації корпоративної соціальної відповідальності Туреччини.

Кінцевий термін подання анкет — 11-те квітня 2011-го року.

За додатковою інформацію звертайтесь на ciesactivities@khas.edu.tr. Анкету та попередню програму симпозіуму можна завантажити з сайту Центру міжнародних та європейських досліджень http://cies.khas.edu.tr.

Нагадаємо, що Фонд «Відкрий Україну» в рамках Київського Безпекового Форуму, оголошує конкурс наукових робіт серед молодих науковців (віком до 35 років) з прибережних країн Чорноморського регіону, а також всіх країн-членів Організації чорноморського економічного співробітництва.

Нагородою двом переможцям стане стипендія для участі в 1-му Міжнародному симпозіумі  добросусідства «Розуміння добросусідства – Чорноморський регіон у фокусі».
Подробиці: http://openukraine.org/ua/news/333]]>
Wed, 30 Mar 2011 00:00:00 +0300
«Відкрий Україну» оголошує конкурс молодих науковців на тему безпеки Чорноморського регіону http://openukraine.org/ua/news/333
Конкурс проводиться за підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці — проекту Фонду Маршалла (США).

Цим конкурсом ми хочемо прагнемо регіональне співробітництво у дослідницькій сфері серед молодих науковців із Чорноморського регіону. Нагороду  отримають двоє науковців, які спільно підготують найбільш інноваційний та комплексний аналіз спільних безпекових проблем у Чорноморському регіоні, представляючи найбільш оригінальний підхід до їх вирішення. 

Нагородою цим двом переможцям стане стипендія для участі в тематичному Міжнародному симпозіумі сусідства, який проходитиме 28-го червня — 3-го липня 2011-го року  у Туреччині.

Ви можете ознайомитися із умовами участі в конкурсі.

У випадку виникнення запитань щодо Конкурсу, просимо звертатися до Марії Врабель за телефоном +380 44 220 18 40 або на скриньку mv@openukraine.org.]]>
Tue, 22 Mar 2011 00:00:00 +0200
У Києві відбулася жвава дискусія щодо реформ в освіті http://openukraine.org/ua/news/332 «Реформа Освіти: Болонський процес та автономія вищих навчальних закладів».

Учасники заходу — відомі освітяни, чиновники та експерти — обговорили уроки із впровадження реформ освіти у Литві, Грузії та Азербайджану, а також корисність цих уроків для України.

На початку заходу Голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія ЯЦЕНЮК відзначила, що мета цього проекту — познайомити українських фахівців у різних сферах діяльності із досвідом країн, які пройшли процес трансформацій економік, політичних систем та освіти.

«Мене як громадянку і маму двох дітей не може не турбувати  критичний стан української освіти, зокрема вищої», — відзначила вона. За словами пані ЯЦЕНЮК, вища освіта повинна стати справжнім рушієм суспільного прогресу. «Така висока назва як Університет повинна випускати фахівців не тільки для заповнення ринку праці, а університети, на мою думку, повинні виховувати справжню інтелектуальну, патріотичну, фахову еліту нашої країни», — підсумувала вона. 

Виконавчий директор Фонду «Відродження» Євген БИСТРИЦЬКИЙ у своєму виступі поскаржився на відсутність діалогу між усіма впливовими групами у сфері освіті.

«Ця відсутність реального діалогу у сфері освіти між громадськістю, ідеями громадськості і незалежними напрацюваннями у сфері освіти, і теперішнім станом Міністерства (освіти) і несприйняття цих надбань мене дуже бентежать», — сказав він.

За його словами Фонд «Відродження» направляє свою діяльність саме на підтримку та розвиток сфери освіти. Він також заторкнув тему якості української освіти. «На мій погляд якість потребує покращення», — відзначив БИСТРИЦЬКИЙ.

Учасник дискусії, Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій КВІТ, у своєму виступі наголосив на важливості підтримки чиновників, які опікуються освітою.

«Не треба ставити питання так, що цьому заважають якісь безособові чиновники. Тому що це — державні чиновники, які мають якусь кваліфікацію. А ті, що працюють в Міністерстві освіти, вони втримують цю систему від розпаду, від автоматичного розпаду.
Тому що наша освітня галузь — не популярна. Вона не престижна, вона низько оплачувана», — зазначив КВІТ.

За його словами, краще говорити про стосунки між університетами і міністром освіти, як представником певної політики. Він нагадав, що за час свого президентства співпрацював із двома міністрами освіти.

«Як не дивно, їх (міністрів) діяльність є спільною, що стосується університетської автономії. Їхня діяльність була спрямована на ще більшу централізацію в вищій освіті, ніж вона була до того, ніж вона була навіть у 1990-х роках… Тут є певна логіка системи, яка прагне централізації», — відзначив КВІТ.

Іноземні учасники дискусії із Литви, Грузії та Азербайджану під час своїх виступів поділилися досвідом трансформацій та реформ у сфері освіти в своїх країнах.

Колишній міністр освіти Грузії, а нині Директор Міжнародної школи кавказьких досліджень Державного Університету Ілії (Грузія) Гія НОДІЯ розказав про реальні досягнення освітніх реформ у Грузії: повністю знищено корупцію на етапі вступу до вишів, а корупцію всередині вишів радикально обмежено. «Зарплата професорів та інших працівників зросла в кілька разів», — сказав він.

Загалом, за його словами, провідні виші стали більш відкритими до інновацій, багато талановитих молодих людей, які раніше йшли працювати в неурядові організації (НУО), вирішили працювати в грузинських вишах, причому в країну повернулися й деякі з тих, хто вже працював за кордоном. Також, за словами пана НОДІЯ, між вишами виникла конкуренція за найкращих студентів.

Надір ІБАДОВ, Проректор з наукових та технічних питань Гянджинського державного університету (Азербайджан) у своєму виступі зосередився на проблемах, із якими зараз стикнувся Азербайджан у сфері реформ освіти.

«Відсутність механізму атестації і акредитації вищої освіти. Не створені умови, аби державні університети пройшли міжнародну акредитацію», — зазначив він. Серед нагальних проблем, за словами пана ІБАДОВА, також відсутність чіткої методології оцінки якості освіти.

Професорка Вільнюського університету (Литва) Гіедре ПУРВАНЕКІЕНЕ, розказавши про позитивний досвід реформ у Литві, поскаржилася і на проблеми, які досі присутні у сфері освіти, серед яких ключова — велика кількість людей із вищою освітою залишає Литву. У той же час, вона порадила ще до проведення освітніх реформ поставити ключові питання: «Яка кількість студентів нам потрібна? Як нам планувати реформи? Які професії потрібні державі?»

Модератор заходу Лілія ГРИНЕВИЧ, Координатор напрямку «Суспільство знань» Уряду Змін, у своєму заключному слові відзначила, що сьогодні в Україні університети розглядаються як фабрики по продукуванню дипломів. Вона закликала запитати себе, яка місія і роль університетів в українському суспільстві.

«Сьогодні ми розуміємо, що саме Університет стане тим будівничим, який здатен створити підмурки для творення нації. Бо з цим у нас, на жаль, також є проблеми», — підсумувала вона.

Нагадаємо, що дискусія «Реформа Освіти: Болонський процес та автономія вищих навчальних закладів» стала другою із шести у рамках проекту «Експертиза закордонних трансформацій», спільного проекту фондів «Відкрий Україну» та «Відродження».

Ви можете завантажити аналітичні матеріали, які були підготовлені до заходу.]]>
Wed, 16 Mar 2011 00:00:00 +0200
«Відкрий Україну» представляє повну збірку матеріалів за результатами 4-го Київського Безпекового Форуму http://openukraine.org/ua/news/331 Ви можете закачати підсумковий дайджест за посиланням: http://ksf.openukraine.org/ua/2010/materials/digest

Ви також можете ознайомитися із усіма текстами виступів доповідачів Форуму: http://ksf.openukraine.org/ua/2010/materials/transcripts

Також хочемо вас проінформувати, що наступний 5-й КБФ відбудеться на початку листопада цього року.

Нагадаємо, що 4-й Київський Безпековий Форум закріпив за собою статус найвпливовішого у східноєвропейському та чорноморському регіонах аналітичного Форуму, тематика його завжди зосереджена на найактуальніших проблемах сьогодення.
Його учасниками стали близько 400 відомих політиків, дипломатів, військових та експертів з-понад 30 країн. Захід висвічували близько 80 журналістів із близько півсотні мас-медіа.]]>
Wed, 09 Mar 2011 00:00:00 +0200
«Відкрий Україну» продовжує в 2011 надавати стипендію імені Володимира Івасюка молодим композиторам http://openukraine.org/ua/news/329
Стипендію на другий семестр 2010-2011-го навчального року отримав Юрій СЕРЕДІН.

Він студент 5-го курсу теоретико-композиторського факультету (композиторське відділення), навчається в класі професора Мирослава СКОРИКА, Львівської національної музичної академії ім. В. М. Лисенка.

Нагадаємо, що у 2009-му році стипендію двічі отримував Іван ПАХОТА, а у 2010-му стипендію 2 семестри отримувала Ілона ВЕРХІВСЬКА.

Стипендія заснована з нагоди 60-річчя від дня народження відомого українського поета і композитора  Володимира Івасюка і є свідченням вшанування пам’яті та визнання видатного митця. Вона надається студентам композиторського відділення теоретико-композиторського факультету Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка  за значні творчі здобутки з урахуванням успіхів у навчанні згідно рішення Вченої ради цього закладу  з метою створення сприятливих можливостей для особистого творчого розвитку переможців, підтримки талановитої молоді та розвитку сучасного музичного мистецтва в Україні.]]>
Wed, 02 Mar 2011 00:00:00 +0200
Фонд Володимира Співакова запрошує юних музикантів, танцюристів і співаків з України взяти участь у VII Міжнародному фестивалі «Москва зустрічає друзів» http://openukraine.org/ua/news/327
Цього року фестиваль проходитиме з 20-го травня по 2-ге червня на найкращих концертних майданчиках Москви та Московської області. Девіз цьогорічного фестивалю — «Формула нескінченності», що символізує собою безперервність течії срібної нитки життя, що пов’язує покоління минулого, сьогодення та прийдешнього.

«Москва зустрічає друзів» — це найбільший проект Фонду Співакова, у якому з 2004-го року взяли участь більше 14000 обдарованих дітей із понад 60-ти країн світу. Цей фестиваль щорічний і проводиться напередодні шкільних літніх канікул. Його учасником завжди є маестро Володимир Співаков та Державний Камерний оркестр «Віртуози Москви», із якими в якості солістів виступають найкращі молоді музиканти.

Для участі у фестивалі необхідно до 15-го березня направити на адресу Організаційного комітету ряд матеріалів.

Більше інформації ви можете отримати на сторінці: http://spivakov.ru/festival/]]>
Mon, 28 Feb 2011 00:00:00 +0200
«Відкрий Україну» в рамках програми «Простір змін: жінки-лідери» провів другий регіональний тренінг http://openukraine.org/ua/news/328
Нагадаємо, що перший подібний тренінг проходив 18-19-го лютого у Харкові.

І у Харкові, і в Дніпропетровську тренінг проводили фахівці Роман Кобець  та Віктор Загреба.

Роман Кобець розповів, що дівчата в обох групах показали колективну роботу: «Вони були достатньо мотивовані і зуміли самоорганізуватися». За його словами, учасниці почерпнули нові для себе знання: навчилися планувати медіа-кампанії по-новому, з урахуванням не тільки можливих інструментів, а й розуміючи свою майбутню цільову аудиторію.

«Ми розраховували навчити їх логічно планувати інформаційну кампанію, чіткіше зрозуміти проблеми, окреслити аудиторії та розпланувати розповсюдження меседжів», — сказав тренер.

За словами пана Кобця, тренерам вдалося донести своє бачення планування інформаційних кампаній. «Групи дякували, що вони краще зрозуміли проблему», — підсумував він.

Нагадаємо, що 10-11-го грудня 2010-го року у Києві успішно пройшов дводенний молодіжний форум «Майстерня для молодих лідерів», який організував Фонд Арсенія ЯЦЕНЮКА «Відкрий Україну». Захід зібрав, у тому числі, понад 30 переможниць-учасниць проекту «Простір Змін. Жінки-лідери» та ряд переможців програми «Простір змін» 2008-2009-го років.

Учасники форуму мали можливість подискутувати із суспільними лідерами та пройти спеціально підібрані для них тренінги.

Ви можете ознайомитися зі списком переможниць тут: http://ua.prostirzmin.org/contest/news/64/

Проект здійснюється за підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціатива малих грантів.]]>
Mon, 28 Feb 2011 00:00:00 +0200
За підтримки Фонду «Відкрий Україну» українські експерти зустрілися із відомим експертом Констанц Штельценмюллер http://openukraine.org/ua/news/326
Пані Штельценмюллер із 2005-го по 2009-й рр. була директором Фонду Маршалла в Берліні. Протягом 1994-2005-х рр. Констанц Штельценмюллер працювала редактором політичної секції відомого та впливового німецького тижневика DIE ZEIT, а з 1998-го р. — його редактором із питань оборони та міжнародної безпеки. До роботи у DIE ZEIT вона висвітлювала проблеми прав людини, гуманітарні кризи в Африці та на Балканах, а також діяльність міжнародних трибуналів. Її есе та статті видавалися у виданнях «Foreign Affairs», «Internationale Politik», «The Financial Times», «The International Herald Tribune» та «Suddeutsche Zeitung».

Розмова Констанц Штельценмюллер з українським експертами була присвячена трансатлантичній політиці щодо Східної Європи. Експерти жваво й відверто висловлювалися щодо політики Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки по відношенню до східних партнерів, і України зокрема. Українські учасники зустрічі розкрили пані Штельценмюллер своє бачення перспектив співпраці з ЄС і США, розказали про ті кроки, які на їх думку, мали би зробити Євросоюз та США задля покращення стосунків із нашою державою.

У свою чергу Констанц Штельценмюллер поділилася своїм бачення розвитку ключових подій у світі, відносин України з ЄС, Росією та США. Згадуючи про російсько-грузинський конфлікт 2008-го року, пані Штельценмюллер відзначила, що Росія довела свою військову міць, але з іншого боку — проявилися й слабкості Росії. «Неважливо, хто розпочав цей конфлікт. Важливо, що обидві держави програли в результаті цього конфлікту», — відзначила вона. Також на думку Констанц Штельценмюллер політика США щодо підтримки можливого членства України та Грузії в НАТО також була серед чинників, які спровокували російсько-грузинський конфлікт.

Розповіла вона й про своє бачення нинішньої ролі США у світі. На її думку Штати вперше за свою історію переживають надзвичайні політичні зміни як у зовнішній, так і внутрішній політиці: «США мають зараз надзвичайно поляризовану внутрішню ситуацію».
Прокоментувала пані Штельценмюллер й нинішнє «перезавантаження» у стосунках Росії та США. «Стосовно «перезавантаження» між США та Росією, це — тактичний хід, оскільки Росія для США насправді не є стратегічним партнером, яким є, наприклад, Китай».

Торкаючись теми зовнішньої політики Німеччини, Констанц Штельценмюллер закликала не сприймати більше Німеччину як «адвоката» Росії в Європі: «Німеччина вже не пропагує стосунки з Росією, як вона робила це раніше». За її словами, ситуація змінилася після російсько-грузинського конфлікту та внаслідок того, що російська влада не демонструє прогресу у боротьбі з корупцією, просування у економічних та ринкових реформах.

Зустріч у Києві проведена у партнерстві з організацією «Жінки в міжнародній безпеці» (Румунія) та за фінансової підтримки Чорноморського трасту регіональної співпраці Фонду Маршалла.

Відзначимо, що пані Штельценмюллер провела аналогічні зустрічі з експертами в Грузії та Молдові. У середині березня у Берліні на розгляд німецьких представників виконавчої та законодавчої влади, а також експертів будуть представлені підсумки цих зустрічей — експертна оцінка та позиції фахівців з України, Грузії та Молдови.

Ви можете також ознайомитися із короткою біографією Констанц Штельценмюллер та її роботою «After the Russo-Georgian War of 2008: Transatlantic Approaches to a New Eastern Policy».]]>
Fri, 25 Feb 2011 00:00:00 +0200
У Харкові в рамках програми «Простір змін: жінки-лідери» відбувся тренінг із планування інформаційних кампаній http://openukraine.org/ua/news/325
У цьому заході взяли учать 11 переможниць із найближчих до Харкова регіонів.

Програму, що включала теоретичний виклад та практичні заняття, проводили два досвідчених тренери — Роман Кобець та Віктор Загреба. Учасниці тренінгу опанували навички роботи зі ЗМІ та планування власних інформаційних кампаній. Однією з ключових тем тренінгу було створення інформаційних приводів та їх правильне позіціювання в інформаційному потоці.

Практичні заняття ставили на меті визначити цільові аудиторії, спланувати інформаційні кампанії та створити ключові повідомлення – для аудиторій та кампаній. Слід зазначити, що учасниці тренінгу виконали вправи на високому професійному рівні.

Тренінг для другої групи учасниць проекту відбудеться у Дніпропетровську 25-26-го лютого.

Ці тренінги стали наступною частиною проекту, розпочатого 10-11-го грудня 2010-го року у Києві на дводенному молодіжному форумі «Майстерня для молодих лідерів», який організував Фонд Арсенія ЯЦЕНЮКА «Відкрий Україну». Захід зібрав, у тому числі, понад 30 переможниць-учасниць проекту «Простір Змін. Жінки-лідери» та ряд переможців програми «Простір змін» 2008-2009-го років. Учасники форуму мали можливість подискутувати із суспільними лідерами та пройти спеціально підібрані для них тренінги.

Зі списком учасниць проекту, які перемогли у відкритому конкурсі, можна ознайомитись тут: http://ua.prostirzmin.org/contest/news/64/

Проект здійснюється за підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціатива малих грантів.]]>
Tue, 22 Feb 2011 00:00:00 +0200
Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» передав книги та комп’ютери Національному культурному центру України в Москві http://openukraine.org/ua/news/324
Бібліотека НКЦУ поповнилася багатьма історичними виданнями, зокрема «Історією України» Михайла Грушевського, чотирма томами Енциклопедії історії України, серією книг «Відомі українці» тощо. Серед української класичної літератури — збірки творів Лесі Українки, Івана Франка, Марко Вовчок, Тараса Шевченка та Івана Котляревського. Із сучасної художньої літератури — твори Марії Матіос, Ліни Костенко, Павла Загребельного, Оксани Забужко, Романа Іваничука, Юрія Андруховича, Володимира Шкляра, Юрія Винничука, Юрія Іздрика, Ірен Роздобудько, Євгенія Кононенка, Галини Вдовиченко та інших авторів. Також передані книги з народознавства, словники, дитяча художня і навчальна література.

Фонд «Відкрий Україну» також обладнав читальну залу бібліотеки комп’ютерною технікою для п’яти робочих місць, багатофункціональним пристроєм для роздруківки, сканування і копіювання документів,  та проектором із екраном.

Арсеній та Тереза Яценюк зустрілися із дітьми, які відвідують недільну школу при НКЦУ та їхніми батьками. Під час спілкування Арсеній Яценюк розказав, що головною причиною, яка побудила його передати книжки та комп’ютерне обладнання культурному центру — це інцидент із обшуком у московській Бібліотеці української літератури. «Але я б перефразовував по-іншому: приїзд пов’язаний із відсутністю української присутності у Москві», — наголосив він.

За словами Яценюка, кожен повинен починати з якогось маленького кроку, а сума цих маленьких кроків складатиме результат. Засновник Фонду також зазначив, що із подивом почув про потреби української общини у букварях та читанках. Він пообіцяв продовжувати підтримку з боку Фонду дитячою й навчальною літературою.

На церемонії передачі книжок та обладнання були присутні Надзвичайний і Повноважний посол України в РФ Володимир Єльченко, директор НКЦУ Володимир Мельниченко, а також численні представники української общини Москви.

Національний культурний центр України в Москві розташований за адресою: вул. Арбат, будинок 9, будівля 1.]]>
Mon, 21 Feb 2011 00:00:00 +0200
Європейські експерти радять: «В управлінні фінансовою допомогою ЄС треба або чітко її контролювати, або відірвати від політичного істеблішменту» http://openukraine.org/ua/news/321
У своєму виступі вона відзначила, що політична стабільність ще не означає, що вона існує повсякчасно, цю стабільність треба досягати щоденно.

Ігор  БАНДОВІЧ, програмний менеджер, Європейський фонд для Балкан (Сербія) заявив, що для країн Західних Балкан європейська інтеграція стала рушійною силою реформ: «Один із ключових елементів (для нас), це — регіональна співпраця та замирення (конфліктів)», — відзначив експерт. За його словами, в регіоні були створені інстутиційні можливості для співпраці громадських організацій з урядами. Але при цьому він визнав, що неурядові організації все ще не мають впливу на урядові рішення.

Левент  КОЧ, координатор проекту Фонду  Маршала «Дослідження Ініціативи Кавказького  муніципального об’єднання» (Туреччина) у своїй доповіді відзначив, що процедури Євросоюзу та європейська бюрократія занадто складні для турецьких громадських організацій. За його словами, турецькі недержавні організації недостатньо використовують кошти ЄС: «У 2006-му році прийнято фінансування, але ми використали лише 10-15 %, залишок — повернули до ЄС».

У той же час він відзначив, що в  Туреччині створився цілий бізнес навколо залучення коштів для громадських організацій, бізнес написання гарних, зручних проектів: «Прописали цілі для невеликої організації, забрали гроші і зникли». Тому, на думку експерта, часто до співпраці залучаються великі міжнародні закордонні консультаційні організації, які допомагають турецьким недержавним організаціям залучати кошти.

Павол ДЕМЕШ, директор з Центрально-Східної  Європи Німецького фонду Маршалла (Словаччина) підсумував, що незалежне громадянське суспільство є таким же важливим, як і незалежні ЗМІ. За словам експерта, для громадських інституцій є важливим пояснити, чому саме вони є важливим для громадськості: «Інституції громадянського суспільства постійно фокусуються на уряді, а не на громадськості. Важливим є пояснити громадянам чому ці організації важливі та є необхідними». На його думку, культура, релігія та національна ідентичність, це ті питання, які є надзвичайно важливі і які, на жаль, громадянське суспільство здебільшого обходить увагою.

Голова  Представництва Європейського Союзу  в Україні Жозе Мануель ПІНТУ  ТЕЙШЕЙРА під час свого виступу  описав програми підтримки недержавних організацій з боку Євросоюзу в Україні та розповів про специфіку цієї співпраці. У той же час, користуючись нагодою, він виказав занепокоєння існуючої ініціативи про внесення змін до нещодавно прийнятого закону про державні закупівлі.

На  його думку, ці зміни не відповідають концепції закону, тому Світовий банк і Європейський Союз працюють над запобіганням внесень цих змін.

Нагадаємо, що сьогоднішня дискусія стала першою із шести, які заплановані в рамках проекту «Експертиза закордонних трансформацій», нового спільного проекту фондів «Відкрий Україну» та «Відродження».

Спеціально  до дискусії підготовлені аналітичні матеріали

Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org]]>
Mon, 24 Jan 2011 00:00:00 +0200
Фонд Відкритого Суспільства, Маастрихтський університет і Університет Орхус запрошують українців на стипендії в галузі європейських досліджень http://openukraine.org/ua/news/319
Заявки відкриті на наступні магістерські програми:
  • Маастрихтський університет: магістерська програма в галузі європейських досліджень, магістерська програма з європейських зв'язків з громадськістю, або магістерська програма аналізу Європи
  • Університет Орхус: магістерська програма в галузі європейських досліджень
Стипендії на навчання в Маастрихтському університеті покривають навчання терміном до 18 місяців, вартість проживання (тільки на одну людину), оплату авіаквитка з рідної країни стипендіата в Нідерланди, вартість студентської візи і медичне страхування. Студенти-стипендіати будуть навчатися на денній формі навчання для отримання степені магістра в Маастрихтському університеті. Після закінчення курсу студентам необхідно буде пройти шестимісячне стажування, що є обов’язковою складовою стипендії.

Стипендії в Університеті Орхус покривають навчання терміном до 24 місяців, вартість проживання (тільки на одну людину), оплату авіаквитка з рідної країни стипендіата в Данію, вартість студентської візи і медичне страхування. Програма підготовки магістрів в галузі європейських досліджень в університеті Орхус розрахована на два роки навчання на денній формі навчання. Студенти матимуть можливість пройти стажування протягом двох-трьох місяців під час літніх канікул у 2012-му році. Стажування не є обов’язковим, але буде заохочуватися.

Магістратури в галузі європейських досліджень, запропонована університетами Маастрихт і Орхус дуже різні за своєю спрямованістю й підходом, і кандидатам рекомендується уважно прочитати всю наявну інформацію про ці магістерські програми, що пропонуються двома університетами, щоб вибрати курс, який має безпосереднє відношення до їхніх наукових інтересів та планів на майбутнє.
Заявку необхідно подати до 7-го лютого 2011-го року.

Більше інформації ви можете отримати на сторінці:

http://www.soros.org/initiatives/scholarship/focus_areas/maastricht/guidelines]]>
Fri, 31 Dec 2010 00:00:00 +0200
Фонд «Відкрий Україну» та Фонд «Відродження» започаткують у 2011 році спільний проект «Експертиза закордонних трансформацій» http://openukraine.org/ua/news/318
Наша мета — покращити обізнаність і розуміння в Україні процесів та тенденцій в країнах-сусідах. Ми плануємо розглянути досвід посткомуністичних та демократичних перетворень: процеси демократизації, становлення ринкової економіки, державо- та націєтворення. Також однією із важливих тем стане роль Європейського Союзу у процесах реформ та трансформацій.

У рамках проекту ми звернемо увагу на країни Центрально-Східної Європи, Західних Балкан, пострадянського простору та Туреччину.

Протягом 2011-го року ми запланували проведення шести тематичних подіумних дискусій із попередньою підготовкою аналітичних матеріалів закордонними експертами до кожної з них. Учасниками заходів стануть представники органів державної влади України, експертна та академічна спільнота, а також представники всеукраїнських та регіональних ЗМІ.

Перша дискусія відбудеться вже 24-го січня.

Сподіваємося на плідну співпрацю в рамках проекту «Експертиза закордонних трансформацій» в майбутньому році.]]>
Wed, 29 Dec 2010 00:00:00 +0200
Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» надав Львівському «Фонду Брайля» допомогу на придбання аудіокниг http://openukraine.org/ua/news/317
Нагадаємо, що в жовтні минулого року в рамках Міжнародного дня незрячих (Дня білої тростини) Фонд передав усім обласним управлінням Українського товариства сліпих підбірки аудіокниг українських письменників: твори Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Івана Франка, Лесі Українки, Юрія Андруховича, Ірен Роздобудько, Любка Дереша та інших майстрів слова.

Раніше Фонд Арсенія Яценюка провів у Києві, Львові, Донецьку, Дніпропетровську, Сімферополі, Чернівцях та Одесі виставку тактильних фото для незрячих «Доторкнутись і побачити».

Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org]]>
Tue, 28 Dec 2010 00:00:00 +0200
Терезія Яценюк та Анжеліка Рудницька привітали із новорічними святами вихованців дитячого будинку http://openukraine.org/ua/news/316
Анжеліка РУДНИЦЬКА та Терезія ЯЦЕНЮК провели із дітьми незвичайний урок — вчили їх розписувати різдвяні пряники. Розписані пряники діти із задоволенням потім з’їли із теплим чаєм. Після цього малеча заспівала своїм гостям святкові новорічні пісні.

Кожна дитина отримала диплом із засвідченням того, що вона навчилася розписувати пряник. До свята кожен вихованець отримав подарунок, куди увійшли солодощі, книжки та особисті побутові речі. Окремий подарунок — товари повсякденного вжитку та нові книжки  — отримав і дитбудинок.

Терезія ЯЦЕНЮК та Анжеліка РУДНИЦЬКА також ознайомилися із побутом дітей: відвідали їх кімнати, бібліотеку,  комп’ютерний зал та кімнату відпочинку.

Пані ЯЦЕНЮК поговорила із дітьми про їх життя в сиротинці, про успіхи в навчанні та захоплення. Діти подякували гостям за подарунки та запросили відвідати їх ще.

Запрошуємо бажаючих долучитися до подібних благодійних акцій Фонду «Відкрий Україну».

Адреса дитячого будинку: Київська область, Васильківський район, смт Гребінки, вул. Івана Франка, 7.

Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org]]>
Mon, 27 Dec 2010 00:00:00 +0200
Діти трудових мігрантів відвідали передноворічний Київ на запрошення Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» http://openukraine.org/ua/news/314
40 дітей із Івано-Франківської та Львівської областей відвідали столицю. Вони провели цікаву та насичену кількагодинну екскурсію містом, познайомилися із його архітектурою та історією.

Діти були у захваті від поїздки. 11-річний Валентин сказав, що був вражений розмірами Дніпра: «Дніпро величезний. Такі великі й широкі мости». А 10-річна Карина була дуже вражена київськими церквами та музеєм Голодомору.
Після обіду діти зустрілися із засновником Фонду «Відкрий Україну» - Арсенієм Яценюком, який привітав дітей із наступаючими святами.

Арсеній Яценюк також дав дітям життєву настанову: «Ні на кого, ні при яких обставинах ви не можете сподіватися, тільки як на самих себе… Мусите ставити перед собою цілі і мусите до цієї цілі тягнутися. І мусите тяжко для цього робити».
У свою чергу діти заспівали для Арсенія Яценюка колядку. Від Фонду «Відкрий Україну» діти отримали в подарунок енциклопедії, дитячі та юнацькі книжки.

Завершився цей день для дітей під головною ялинкою країни – на Майдані Незалежності. Вони мали можливість подивитися на лісову красуню та сфотографуватися на пам’ять.

Нагадаємо, що завдяки Фонду «Відкрий Україну» та за сприяння Фонду Віктора Пінчука  розпочалися три проекти Благодійного фонду «Карітас України», а саме Місцевий Благодійний Фонд «Карітас Сколе», Благодійний Фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії у Львівській та Івано-Франківській областях.          

Протягом року для дітей трудових мігрантів організовувалося дозвілля, надавалися соціальна та морально-психологічна підтримка.

Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org]]>
Fri, 24 Dec 2010 00:00:00 +0200
Терезія Яценюк подарувала відділенню дитячої онкології медичне обладнання http://openukraine.org/ua/news/313
Григорій Климнюк тепло подякував за цей подарунок і розказав про його критичну необхідність в роботі лікарні: «Це обладнання достатньо точно і в певних заданих режимах підтримує необхідну температуру для розморожування препаратів крові». За словами лікаря, це дає можливість контролювати час підготовки та якість препарату.

Загалом, описуючи ситуацію із онкозахворюваннями в Україні, п. Климнюк зазначив, що в Україні щороку реєструється близько тисячі дітей хворих на онкологічні захворювання: «Близько 460 — з онкогематологічними захворюваннями. Більше 500 — із  сóлідними пухлинами… За рік через наше відділення проходить близько 300 осіб. Тобто переважна більшість дітей з України проходить через наше відділення. Це — колосальне навантаження».

За словами лікаря, відділенню не вистачає не тільки матеріальних, але й людських ресурсів. У той же час він відзначив суттєвий прогрес у роботі відділення: «У нас по сóлідним пухлинам за останні роки на 16 % збільшилось п’ятирічне виживання дітей, це, як на всіх, то 160 дітей на рік».

На питання Терезії ЯЦЕНЮК, що ж викликає онкологічні захворювання у дітей, Григорій Климнюк відповів: «Спорадичні генетичні порушення, збій у генетичному апараті. Це — не спадковість».

Завідувач відділенням розказав й про систему фінансування боротьби з раком. «Була державна програма на 2006-2010-й роки, в прийнятті якої Арсеній Петрович ЯЦЕНЮК зіграв величезну роль: будучи міністром економіки він підписав концепцію». А потреби, за словами п. КЛИМНЮКА, у лікарні великі: «У нас немає коштовного обладнання і достатньо коштовних медикаментів».

Наприкінці розмови, Терезія ЯЦЕНЮК висловила подяку лікарю КЛИМНЮКУ за його роботу: «У Вас дуже мужня професія, для неї треба бути морально сильним».

За словами пані Терезії, їй дуже важко сприймати подібні людські історії, адже вона завжди ставить себе на місце іншої людини.
«Жаль, що діти хворіють, дуже шкода. Я не можу цього усвідомити… Чому так? Чому хворіють маленькі діти?.. Це дуже важко пережити, і батькам в першу чергу…»

Після розмови із п. КЛИМНЮКОМ, Терезія ЯЦЕНЮК відвідала декількох маленьких пацієнтів відділення та їх батьків і побажала швидше одужувати та привітала з наступаючими святами.
Нагадаємо, що раніше Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» планував провести із дітьми-пацієнтами відділення дитячої онкології майстер-клас із соломоплетіння. Але, на жаль, через карантин його довелося скасувати. 

Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org]]>
Thu, 23 Dec 2010 00:00:00 +0200
Експерти визначили події, які найбільше вплинули на Україну в 2010 http://openukraine.org/ua/news/312
Експертне опитування, яке провели Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» та Інститут світової політики, за підтримки Фонду Віктора Пінчука, було оприлюднене на підсумковому Дипломатичному клубі.

Найважливішою подією зовнішньої політики України за 2010-й рік експерти назвали пролонгацію перебування бази Чорноморського флоту Росії на території України.

Коментуючи цей результат, заступник генерального директора Центру Разумкова  Валерій ЧАЛИЙ, відзначив, що вперше закріплено на стратегічну перспективу перебування військової бази на території України і, відповідно, посилена мілітаризація чорноморського басейну.
«Це (угода) — міна уповільненої дії під українсько-російські стосунки в стратегічній перспективі. Тому що, так чи інакше, в Україні будуть змінюватися прем’єри, президенти, будуть змінюватися пріоритети зовнішньополітичні, і буде дуже болісно потім робити тут корекцію, яка може виявитися необхідною», — відзначив він.

Найвизначнішою міжнародною подією, яка вплинула на Україну в 2010-му році, на думку експертів, стало загострення фінансово-економічної ситуації в Європейському Союзі (економічна ситуація в Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії).

На думку Юрія ЩЕРБАКА, Надзвичайного та Повноважного посла України, директора Центру сталого розвитку, який коментував цей результат, зазначив, що для нього дуже дивно, що на перше місце вийшло загострення ситуації в Європі. «Я думаю, що ті, хто так вважали, думали про майбутнє. Тому що в принципі ці події несуть в собі зерно майбутніх серйозних проблем для Європейського Союзу», — сказав він.
На його думку, той «фінансовий націоналізм», який зараз присутній в Європі, і ті події, які зараз відбуваються в країнах Євросоюзу, матимуть ще серйозні наслідки в майбутньому.

Експерти також назвали Президента Росії Дмітрія МЄДВЄДЄВА діячем, чиї рішення, досягнення та  активність найбільше вплинули на політику України в 2010-му році.

Коментуючи цей результат, головний редактор телевізійного каналу ТВі Віталій ПОРТНІКОВ відзначив, що для нього цей рейтинг є справжньою демонстрацією відсутності зовнішньої політики як такої.
«Харківські угоди, які були дійсно вираженням певної політичної волі президентів України і Росії як особистостей, не призвели до вирішення реальної проблеми Чорноморського флоту (Росії) в Україні…», — сказав він. А з іншого боку, за словами ПОРТНІКОВА, не вирішено газових проблем, тому що відразу після «харківських угод» почалася дискусія про необхідність зниження ціни на російський газ, так, ніби її  в Харкові не було досягнуто.
«Але виникає таке питання: а це правда зовнішня політика? Це ж насправді розмова про оборудки. Вся ця газова ціна, все це поглинання «Газпромом» «Нафтогазу», всі ці купівлі українського майна — це звичайнісінькі оборудки. Тому що проходить це фактично втаємничено, це не є результатом якихось конкурсів, якихось тендерів», — підсумував ПОРТНІКОВ.

Ви можете ознайомитися із повними результатами експертного опитування.
А також можете ознайомитися зі списком експертів, які брали участь в опитуванні.]]>
Wed, 22 Dec 2010 00:00:00 +0200
Терезія Яценюк провідала у Дніпропетровську дітей-інвалідів та сиріт http://openukraine.org/ua/news/310
У Дитячому будинку № 1 вихованці зустріли її святковим передноворічним концертом. «Дякую вам за такий чудовий настрій. Хочу побажати вам наснаги, вірних друзів і цю дружбу пронести на все життя. Ви повинні гарно вчитися, бо якщо ви будете гарно вчитися, то у вас буде величезне майбутнє і не тільки у вас, а і у нашої країни», — сказала вона діткам.

У дитячому будинку «Сім’я» діти також зустріли Терезію Яценюк святковим виступом, а також показали свої мистецькі творіння. Вона подякувала вихованцям за чудовий настрій та привітала із новорічними святами: «Я побачила ваші таланти, відчула, які ви дружні і який у вас згуртований колектив. Коли ви виростите, будете дорослими, згадуйте дитинство. Хочу вам побажати поважати вихователів. Цінуйте дружбу, розвивайте ваші таланти».

Окрім солодких подарунків для вихованців закладів, Терезія Яценюк подарувала вихованцям Дитячому будинку № 1 систему обігріву води та повітря, а «Сім’ї» — системи обігріву й очищення води.

Нагадаємо, що Терезія ЯЦЕНЮК завжди напередодні дня Святого Миколая відвідує сиротинці по всій Україні, спілкується із дітьми, що обділені батьківською турботою.
Наприклад, у 2008-му році разом із запрошеним із Лапландії Санта–Клаусом, вона об’їздила дитячі будинки Київщини. 2009-го року до дня Св. Миколая відвідала притулки для неповнолітніх, сиротинці чотирьох західних областей України: Львівської (школа-інтернат для глухонімих та інтернат для дітей-інвалідів у Роздолі), Івано-Франківської (Снятинський притулок для дітей та Івано-Франківський притулок для неповнолітніх), Тернопільської (дім малютки та дитячий будинок у Тернополі) та Чернівецької (Сторожинецька школа-інтернат, притулок для неповнолітніх у Чернівцях), а також дитячі будинки у Києві.

Контакт для  ЗМІ: Руслан Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org]]>
Fri, 17 Dec 2010 00:00:00 +0200
У Києві успішно пройшов молодіжний форум «Майстерня для молодих лідерів» http://openukraine.org/ua/news/306
Захід тривав 10-го та 11-го грудня у Києві й зібрав, у тому числі, понад 30 переможниць-учасниць цьогорічного проекту «Простір Змін. Жінки-лідери» та ряд переможців програми «Простір змін» 2008-2009-го років.
Учасники форуму мали можливість подискутувати із суспільними лідерами та пройти спеціальні підібрані для них тренінги.

«За лідерство треба боротися», — закликав в перший день учасників молодіжного форуму засновник Фонду «Відкрий Україну» Арсеній ЯЦЕНЮК.
Він виклав молоді своє бачення ролі лідера в сучасній Україні. На думку ЯЦЕНЮКА, лідерство —– це інструмент для реалізації своїх завдань.
«Сьогоднішня Україна новою владою перетворюється на те, щоб усі були рівні. Але це не рівні, це — сірі», — відзначив політик.
За його словами, в нашій країні відбувається деградація суспільних цілей та моралі, пристосування стає нормою. «Треба лікар. І цим лікарем є лідер», — заявив ЯЦЕНЮК.
 У той же час він відзначив, що розуміє наскільки важко жінкам у сучасному українському суспільстві. «Бажаю, щоб ви ніколи не сходили зі свого шляху. Ніколи не здавайтеся!», — закликав він.

Народний депутат України Ірина ГЕРАЩЕНКО, обговорюючи теми належного представлення жінок у владі, нагадала, що Україна має великі проблеми із гендерною рівністю.
За її словами у списки партій та блоків на виборах не хочуть включати жінок, бо вважають, що чоловіки не будуть голосувати за жінок. На її думку мова йде про непряму дискримінацію.
«Я не великий прихильник квотування (представництва жінок у владі)», — зізналася вона. Але, на думку Ірини ГЕРАЩЕНКО, немає іншого шляху задля забезпечення представництва жінок у владі, ніж квотування.
«Без квотного принципу нам не вирішити питання представництва жінок в парламенті», — підсумувала вона.

Її позицію підтримала член Венеціанської Комісії Марина СТАВНІЙЧУК: «Один-два рази простимулювати в законодавстві (включення жінок у списки), аби це стало традицією».
У той же час СТАВНІЙЧУК, як колишній член Центральної виборчої комісії, нагадала, що вся організація виборів на місцях лягає на жіночі плечі — адже їх найбільше в комісіях.

Головний редактор інформаційної служби каналу ICTV Олена ФРОЛЯК також відзначила, що більшість робітників в ньюзрумі її каналу — це жінки.
«Чоловіки не хочуть цієї марудної справи», — виказала вона свою думку. За словами ФРОЛЯК, зараз у тележурналістиці дуже мало чоловіків, і, тому, якщо їй доведеться брати на роботу нового журналіста, вона зробить вибір на користь чоловіка, а не жінки.
У той же час вона закликала жінок-учасниць форуму бути активнішими у житті і постійно самовдосконалюватися: «Нам потрібно в 10 разів більше читати, знати, аби чогось досягти».

Голова наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія ЯЦЕНЮК висловила задоволення, що цей захід став об'єднуючим для активних, дієвих жінок із Західної та Східної України.
Пані ЯЦЕНЮК нагадала, що Фонд «Відкрий Україну», вірить і допомагає таким жінкам. «Наша нинішня програма направлена на підтримку небайдужих, молодих жінок, які хочуть покращити життя своєї громади та своєї країни», — підсумувала вона.

У свою чергу відома українська письменниця Оксана ЗАБУЖКО під час свого виступу закликала учасників форуму вірити в свій шлях і торувати його.
«Пробивати інерцію, своїм досвідом доводити, що можна добиватись успіху», — відзначила вона.

Їй відповіла головний редактор газети «День» Лариса ІВШИНА: «Лідерство — це правильна комунікація. Треба створювати своє середовище, знайти свою точку опори».
На її думку, для того, щоб змінити нинішню ситуацію в Україні, необхідні подвижницькі зусилля в літературі та мистецтві загалом.

Цікаві дискусії, які відбулися на форумі в перший день продовжилися корисними тренінгами для учасників заходу.

Тренінг з лідерства провела відома у світі тренер Анна ЙОМАН із «Олсортз», тренінг з тімбілдінгу — Дзвенислава НОВАКІВСЬКА із «Фанк і Консалтинг». А Роман КОБЕЦЬ, Тарас КУЗЬМОВ та Олександр ЧЕРНЕНКО провели насичені тренінги щодо планування та проведення інформаційних кампаній.
Наступним етапом цьогорічного проекту «Простір Змін. Жінки-лідери» стануть нові тренінгові програми на місцях — з урахуванням специфіки діяльності учасниць-переможниць.

Нагадаємо, що ви можете ознайомитися зі списком переможниць: http://ua.prostirzmin.org/contest/news/64/

Проект здійснюється за підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціатива малих грантів.]]>
Mon, 13 Dec 2010 00:00:00 +0200
Завдяки підтримці Фонду «Відкрий Україну» режисер Максименко взяла участь у фестивалі в Австрії http://openukraine.org/ua/news/304
Пані  Максименко відзначає надзвичайно теплий прийом її картини «Вірність» відвідувачами фестивалю.

«Після показу відбулася тривала бесіда  із ведучим і публікою», — каже вона, «Ведучий фестивалю задав мені багато питань стосовно особливостей створення фільму «Вірність» та планів на майбутнє. Аудиторія виявила захоплення картиною. Цього дня картина стала лідером глядацького голосування».

За  її словами аудиторія була приємно здивована тим, що в Україні знімають сучасне тонке та екстравагантне кіно. Ведуча запросила українську режисера взяти участь у наступних фестивалях.

Максименко  також задоволена тим, що в результаті поїздки отримала нові корисні зв’язки із представниками сучасного кінематографа із різних куточків світу.

Олена Максименко народилася 17 квітня 1986-го року, закінчила Київський Національний Університет Культури і Мистецтв та отримала ступінь Магістра Режисури аудіовізуальних мистецтв (майстерня Ширмана Романа Натановича).

Дипломна робота Олени Максименко «Вірність», де вона є автором ідеї, режисером, сценаристом и продюсером, була успішно представлена на багатьох міжнародних фестивалях Візуальних мистецтв і отримала нагороди на фестивалях у Венло, Нідерланди (за кращий сценарій та ідею) та нагороду на фестивалі у Валенсії, Іспанія (за кращу режисуру).

Зараз Олена займається організацією нового фестивалю короткометражного кіно New Vision International Film Festival, де будуть представлені найбільш цікаві роботи у сфері візуальних мистецтв з усього світу.

Запрошуємо  ЗМІ взяти інтерв’ю в Олени  Максименко.

Контакт для  ЗМІ:
Руслан  Кириленко, т. 235-52-98, rk@openukraine.org

Сайт  режисера: http://www.newvisionfilmfest.com/dir_info.html

Фестивалі, у яких вона брала участь:
MCM FilmFest, Venlo, Netherlands
Leiden International Film Festival, Netherlands
YOUKI 12, Austria
DETMOLD, Germany]]>
Thu, 02 Dec 2010 00:00:00 +0200
Ґі Ферхофштадт: «Україна має бути частиною Європейського Союзу» http://openukraine.org/ua/news/303
Свою позицію він оголосив українським та іноземним політикам, дипломатам, аналітикам та мас-медіа на Дипломатичному клубі, організованому Фондом Арсенія ЯЦЕНЮКА «Відкрий Україну» за сприяння Фонду Віктора Пінчука.

У той же час, Ферхофштадт нагадав про проблеми, які існують у стосунках України з Європейським Союзом, а також про внутрішні проблеми України із дотриманням демократичних цінностей та свободи слова.

Він назвав майбутню лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС важливим психологічним кроком по наближенню України до об’єднаної Європи.

У свою чергу, модератор та ініціатор Дипклубу Арсеній Яценюк відзначив важливість чіткої позиції для української влади щодо політики у сфері зовнішньої інтеграції.

«Для України сьогодні вкрай необхідна зона вільної торгівлі з Європейським Союзом», — відзначив він.

У той же час Яценюк розкритикував заяву керівництва України щодо можливості вступу в митний союз Росії, Білорусі та Казахстану.

«Митний союз та валютний союз — це остання форма інтеграції», нагадав він. За словами політика, створення митного союзу матиме наслідком створення наднаціональних органів та втрату Урядом України суверенітету в цій сфері.

Натомість він закликав нинішню владу ініціювати нову посилену Зону вільної торгівлі між Україною та Росією, без виключень та обмежень.

Ґі Ферхофштадт підтримав необхідність економічної інтеграції в сучасному світі.

«Ми поки що навіть не почали використовувати ті переваги, що існують в торгівельній сфері між Україною та Євросоюзом», — відзначив він.

«Я, безумовно, виступаю за подальше розширення ЄС… Я також за те, щоб розширювати ЄС на весь континент. У той же час я за поглиблення й укріплення стосунків усередині ЄС», — відзначив Ферхофштадт.

Він окреслив дві «швидкості» для Євросоюзу задля поширення стабільності на європейському континенті: розширення  ЄС та поглиблення інтеграції країн зони євро. За словами Ферхофштадта Європа повинна мати сильний спільний голос, тільки тоді вона буде почута у світі та відіграватиме належну роль. Подальше розширення, на його думку, це найкращий спосіб уникнути можливих конфліктів у межах Європи.

Говорячи про внутрішні проблеми Євросоюзу, він висловив думку, що громадяни країн ЄС повинні фінансувати установи спільноти напряму через податки, а не через внески з національних бюджетів.

«Єдина можливість побудувати справжній ЄС — якщо він матиме власний бюджет. Неможливе представництво без оподаткування. Це — основа демократії», сказав Ферхофштадт.

Європейський політик відзначив також важливість налагодження тісних взаємин між політичними елітами Євросоюзу та України.
«Мій візит в Україну завдяки Фонду «Відкрий Україну» саме для того, щоб започаткувати такі контакти, і я вдячний за це пану Яценюку», — підкреслив Ферхофштадт.]]>
Tue, 30 Nov 2010 00:00:00 +0200
Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» проведе Дипломатичний клуб із Головою Альянсу лібералів та демократів за Європу у Європейському Парламенті Ґі Ферхофштадтом http://openukraine.org/ua/news/302
Зустріч відкриє та модеруватиме Арсеній Яценюк, народний депутат України.
Ґі Ферхофштадт поділиться своїм розумінням та баченням широкого кола питань в рамках загальної теми «ЄС: статус кво та амбіції на майбутнє». Після 15-хвилинної промови пана Ферхофштадта відбудеться відкритий обмін думками та дискусія.   
Дипломатичний клуб відбудеться у вівторок, 30-го листопада в Арт-кафе “Sky” (PinchukArtCentre, 6-й пов., вул. Басейна, 1-3/2, комплекс «Арена») з 10:30 до 11:30.

По закінченню Дипломатичного клубу відбудеться прес-брифінг Арсенія Яценюка та Ґі Ферхофштадта.

Запрошуємо журналістів-міжнародників взяти участь у роботі Дипломатичного клубу.
Просимо надсилати заявки на акредитацію на адресу rk@openukraine.org, факсом 234-53-80, або звертатися до Руслана Кириленка за телефоном 235-52-98.]]>
Fri, 26 Nov 2010 00:00:00 +0200
Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» визначив 32 переможниці-учасниці проекту «Простір змін: жінки-лідери» http://openukraine.org/ua/news/301 Кожен з учасників Наглядової ради проекту ознайомився з анкетами претенденток і оцінив їх за 5-бальною шкалою.

Переможницями стали:
  • Адамчук Марія Анатоліївна
  • Беленецька Ольга Анатоліївна
  • Бородатенко Марина Вікторівна
  • Гончар Юлія Олегівна
  • Гончарова Олена Олександрівна
  • Дмитрук Оксана Володимирівна
  • Єгорова Наталя Володимирівна
  • Жукова Наталія Вікторівна
  • Іванів Наталія Іванівна
  • Коломієць Тетяна Олександрівна
  • Кочемировська Олена Олексіївна
  • Кузнєцова Евгенія Юріївна
  • Кульбабська Ольга Володимирівна
  • Латиш Людмила Григорівна
  • Лось Ірина Георгіївна  
  • Максим’як Ольга Сергіївна
  • Малих Євгенія Михайлівна
  • Малько Інга В'ячеславівна
  • Онучко Тетяна Вікторівна
  • Панотчик Наталія Володимирівна
  • Пекар Іванна Юріївна
  • Родічєва Міла Василівна
  • Русин Оксана Зіновіївна
  • Савчук Яна Володимирівна
  • Сагітова Олена Валеріївна
  • Скрипко Олена Іванівна
  • Соловйова Жанна Володимирівна
  • Стрижак Олена Віталіївна
  • Удуд Марія Миколаївна
  • Шевченко Оксана Валеріївна
  • Шешеня Альона Олександрівна
  • Якуніна Наталія Олександрівна

У списку можливі незначні зміни у разі відмови обраних переможниць брати участь у заходах, що передбачені програмою. Остаточний список буде сформований після отримання підтверджень від всіх учасниць.

Нагадаємо, що в середині грудня ми проведемо масштабний форум, на якому переможниці зустрінуться із представниками найдієвіших громадських організацій та активних грантодавців.

Фонд також проведе корисні тренінги із залученням відомих, професійних тренерів. Переможниці з допомогою Фонду візьмуть участь в загальнонаціональних інформаційних кампаніях, в результаті яких учасниці зможуть залучити нові ресурси та випробувати отримані знання.

Проект здійснюється за підтримки Офісу Держсекретаря з глобальних жіночих питань, ініціатива малих грантів.]]>
Fri, 19 Nov 2010 00:00:00 +0200
4-й Київський Безпековий Форум закріпив за собою статус найвпливовішого аналітичного Форуму в регіоні http://openukraine.org/ua/news/300
Цього року учасниками дводенного заходу у  Києві стали близько 400 відомих  політиків, дипломатів, військових та експертів з-понад 30 країн. Захід висвічували близько 80 журналістів із близько півсотні мас-медіа.

11-го листопада захід відкрив своїм вітальним словом ініціатор Форуму — Арсеній ЯЦЕНЮК.

«Сьогодні у світі проходять дві важливі  події — Київський Безпековий Форум та засідання великої двадцятки», — відзначив він. За словами Яценюка, світ має відповісти – що таке безпека як визначення. Він перерахував основні економічні, демографічні та політичні проблеми світового співтовариства.

«Як можна назвати безпечним світ, який і в 2010-му році має тоталітарні  режими?», - підкреслив політик. На його думку, через призму проблем цілого світу варто розглядати і проблеми України: «Світ стоїть перед неймовірними викликами, які не здатні подолати жодна країна у світі й Україна в тому числі».

Згадуючи  про проблеми нинішньої України, Яценюк закликав обговорити питання  економічної стабільності нашої країни. У той же час, він висловив упевненість, що Україна здатна стати елементом світової стабільності.

У ході дводенного обговорення учасники КБФ обговорили трансформації, які відбуваються із безпекою в світі та необхідні кроки по зміцненню безпеки як України, Європи, так і світу в цілому.

Заступник міністра закордонних справ України  Павло КЛІМКІН відзначив, що майбутня безпекова система може продукувати безпеку сама для себе. «Однак ключовою залишається система європейських цінностей. Україні потрібно впроваджувати європейські цінності, ідеї «м’якої сили». Але і ЄС треба ще навчитися продукувати і правильно використовувати поняття «м’яка сила»», - відзначив він.

У свою чергу Клаус ВІТМАНН, німецький генерал-полковник у відставці, який у 1991-му та 1999-му роках був залучений до створення стратегічних концепцій НАТО, у своєму виступі зазначив, що в умовах нових загроз, НАТО відіграє обмежену роль. «НАТО повинно розробити нову концепцію партнерства із Росією. Існує необхідність розробки нової програми для Росії, а не просто «перезапуск комп’ютера», - сказав він. За його словами НАТО також мусить взяти відповідальність за відносини із Росією. «Альянс також зігнорував Росію, зокрема у питанні незалежності Косово», - нагадав Вітманн.

Професор Майкл КОКС із Лондонської школи економіки (Велика Британія) у своєму аналітичному матеріалі, підготовленому до КБФ, а також під час свого виступу висловив свої роздуми щодо зміни балансу сили в світі.

«…Залишається фактом — що західні держави загалом  все ще зберігають деякі значні структурні переваги, і найвищі переваги зберігає нібито потерпаючий лідер Заходу — Сполучені Штати Америки», —  відзначив науковець і одразу питає: «Невже заходить американська економічна зірка?». На його думку, дійсно США знаходяться в економічному падінні. «Але я знаю мало серйозних людей у Китаї, які вважають, що Китай хоч якимось чином наздоганяє Сполучені Штати», — вважає Кокс.

Віце-прем’єр-міністр  Грузії Ґіорґі БАРАМІДЗЕ наголосив, що регіональна безпека та стабільність мають будуватися найперше на відкритому діалозі. «Якщо ми хочемо жити у стабільному світі, нормально розвиватись, мусимо навчитися спілкуватись, вести переговори з найболючіших проблем», — сказав він.

Павел КОВАЛЬ з Польщі, депутат Європейського парламенту, член Комітету парламентського співробітництва ЄС-Україна зазначив, що Україні для стабільного майбутнього необхідна співпраця політичних сил в підтримці європейських цінностей. «У Києві існує стабільність між політиками. Добре, що Президент (України Віктор) Янукович підтвердив європейські наміри України, але і влада, і опозиція повинні підтримувати ці наміри для загального блага всієї країни», - зазначив він.

У свою чергу, український журналіст  та публіцист Віталій ПОРТНІКОВ підняв у виступі питання співпраці України із Європейський Союзом. «Неможливо говорити про українську стабільність як таку. Це ж стосується і питань щодо ЄС-Україна. Мутація співпраці з ЄС пройшла великий час: від бажання вступу в Євросоюз до позаблокового статусу. Однак ці питання повинні вирішуватися по черзі: від формування громадянського суспільства, відповідальної політичної еліти до визначення чітких пріоритетів», - сказав він. На його думку, тільки після цих кроків можна думати про реальні бажання: «Або в бік Європи, або в бік Росії».

Марі  ЖЕРВЕ-ВІДРІКЕР, експерт Групи з підготовки нової стратегії НАТО  відзначила, що як окремі міжнародні організації, так і окремі держави мають об’єднатися задля подолання сучасних викликів. «Нова концепція Альянсу передбачає боротьбу з різноманітними викликами для систем колективної та регіональної безпеки. Так, Європа зіткнулася з такими серйозними проблемами, як тероризм, нелегальна міграція, вичерпність енергетичних, продовольчих і водних ресурсів, забруднення довкілля, погіршення якості життя людини», — сказала вона. На думку експерта, новою проблемою стає вихід тероризму в інтернет. «Ми разом, у межах НАТО, європейських структур і наших партнерів маємо їх долати», — закликала Жерве-Відрікер.

Усі матеріали КБФ опрацьовуються і  будуть доступні на сторінці Форуму ближчим часом.]]>
Tue, 16 Nov 2010 00:00:00 +0200
Розпочинається акредитація журналістів на 4-й Київський Безпековий Форум http://openukraine.org/ua/news/299
Просимо надсилати свої заявки на адресу rk@openukraine.org, факсом 234-53-80 , або звертатися до Руслана Кириленка за телефоном  235-52-98 .

Фонд залишає за собою право відмовити в акредитації через обмежену кількість місць на заході. Ми повідомимо вас у разі відмови в акредитації.

Акредитація завершиться о 15:00 в середу 10-го листопада.
Реєстрація акредитованих журналістів на Форумі почнеться о 14:45. О 15:30 буде проведена прес-конференція з учасниками форуму.
Київський Безпековий Форум почнеться о 16:00.]]>
Fri, 05 Nov 2010 00:00:00 +0200
Три переможці інтернет-вікторини стануть учасниками 4-го Київського Безпекового Форуму http://openukraine.org/ua/news/298
Четверта  Безпекова інтернет-вікторина проходила  у жовтні та залучила 66 учасників із 18 регіонів країни.
Переможцями стали: студент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Павло ЛІНЄВИЧ з Києва, незалежний журналіст, громадський діяч Олександр ЖАМБА з Тульчина та студентка Маріупольського державного університету, редактор  молодіжного видання «UNIVERсам» Злата БОЙКО з Маріуполя.

Самі  організатори вікторини — Ліга політологів-міжнародників «Дипкорпус» — відзначають, що 4-та вікторина відзначена підвищеною кількістю учасників.
«Також  несподіванкою стала успішна  участь учасників з Маріуполя, що є сенсацією за усі роки проведення вікторини (здебільшого, більшість учасників і десятка лідерів формувалися з киян)», — відзначають організатори інтернет-вікторини.
Нагадаємо, що 4-й КБФ буде присвячений тематиці «Нова безпека у фрагментованому світі та її європейський вимір».

Ви  також можете скачати аналітичні матеріали підготовлені для 4-го КБФ: http://ksf.openukraine.org/ua/2010/analytical

Та  ознайомитися із попередньою програмою Форуму: http://ksf.openukraine.org/ua/2010/agenda]]>
Wed, 03 Nov 2010 00:00:00 +0200