This version of the page http://conf.ligazakon.ua/conference/np-zpp.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-03. The original page over time could change.
"Неделя права": Защита прав потребителей - Интернет-конференции с экспертами на портале ЛІГА:ЗАКОН.ua
Портал ЛІГА:ЗАКОН СПЕЦПРОЕКТЫ Интернет-конференции "Неделя права": Защита прав потребителей
 
 
 
Архив
07 декабря 2010 | 11:00     
Всего вопросов: 26

"Неделя права": Защита прав потребителей

В рамках "Недели права" (6-11 декабря) состоится обсуждение следующих вопросов:

- кто и в каком объеме несет ответственность за реализацию некачественной продукции (товара, услуги);

- порядок проведения экспертизы качества товара;

- порядок действий потребителя при возврате и обмене товара (как эффективно защитить свои права);

- особенности возмещения ущерба вследствие приобретения и потребления некачественной продукции (как потребителю обосновать свои требования);

- содержание необходимой информации о продукции, а также перечень документов, подтверждающих ее качество;

- как доказать факт приобретения продукции при отсутствии необходимого документа (на рынке, например);

- реализация продукции посредством Интренета (интернет-магазина);

- защита прав потребителей услуг ЖКХ.

На вопросы отвечали:

Юрий Бабенко, юрист ЮК "Ольга Демченко и партнеры"

Юридична компанія "Ольга Демченко і партнери" створена в 2002 році. За  цей час вона об’єднала колектив адвокатів та юристів різних галузях  права. Компанія має великий досвід вирішення питань у сфері банківського, сімейного, житлового, земельного, корпоративного, антимонопольного, податкового, господарського та адміністративного права.      Окрім того ми надаємо правову допомогу в справах захисту прав споживачів, інтелектуальної власності.

Компанія надає юридичну допомогу, як  приватним, так і корпоративним клієнтам, допомагаючи їм мінімізувати ризики при веденні господарської діяльності.

Професіоналізм  і виняткова компетентність спеціалістів компанії дозволяє їм брати участь в засіданнях третейського суду в якості суддів, а також представляти інтереси сторін в третейських судах. У зв’язку з цим при нашій компанії було створено третейський суд.

Мета  компанії - допомогти клієнту максимально зекономити свій час та засоби при вирішенні проблем, що виникли та убезпечити себе від виникнення подібних проблем в майбутньому.

Аналитика
 
Аналитика
10 ноября 2010
Власна думка: рішення не передавати "споживчі" спори на розгляд третейським судам спровоковане самими банками і страховими компаніями
Сергей Шкляр, управляющий партнер адвокатского объединения Arzinger
21 октября 2010
Госпотребстандарт отменил сертификацию многих продуктов питания
Вступил в силу приказ Госпотребстандарта от 22 сентября 2010 года № 426.
19 июля 2010
Являются ли штрафы за неоплату непомерных тарифов услуг ЖКХ справедливым условием публичного договора?
Предоставление коммунальных услуг осуществляется по так называемому публичному договору, одна из сторон которого (население) является потребителем...
15 апреля 2010
Кто постоит за права потребителей?
Областные управления по вопросам защиты прав потребителей, как терорганы Госпотребнадзора, обладают весьма широкими возможностями.
20 августа 2009
Что мешает медицине стать действительно бесплатной?
Мечта большинства украинцев реализовать свое право на бесплатную медицину может остаться лишь мечтой.
13 августа 2009
Крутое пике украинского авиастрахования
Рынок страхования после ратификации Украиной Монреальской Конвенции: в ожидании перемен.
24 июля 2009
Частные ЖЭКи не могут самостоятельно поднимать тарифы
Ситуация, когда так называемые частные ЖЭКи повышают цены на свои услуги, в столице уже не редкость. Но это не соотносится с положениями действующего законодательства.
14 июля 2009
Фастфуды уже сегодня должны предупреждать о вреде быстрого питания и составе блюд
Депутаты намерены обязать заведения быстрого питания информировать покупателей о составе блюд, количестве вредных и полезных для организма человека веществ.
12 июня 2009
Какую информацию о пищевом продукте может получить потребитель?
Статья 15 Закона "О защите прав потребителей" определяет достаточно широкий спектр информации, которая должна быть предоставлена потребителю при приобретении товара.
  Раскрыть
 
Вся конференция одной страницей
Стенограмма конференции:   по дате ответа / вопроса / по рейтингу  
 
  07.12.2010, 15:17,  Майя

Комитет по защите прав потребителей комплексно проверял ТЦ "Новый Проезд",где расположены бутики с сувенирной продукцией.Проверяли в первую очередь дату изготовления и ее подтверждение.Как следствие,штрафы..Как быть,если число,месяц и год изготовления запросить у поставщика нет возможности,есть каталоги на продукцию,где стоит год выпуска коллекции.Пожалуйста,подскажите выход,поборы надоели.

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

 На етикетці або в інших документах на товар обов’язково має бути зазначена дата виготовлення. Навіть у тому випадку, якщо строк придатності товару необмежений.

     На  жаль, каталоги вам не допоможуть, оскільки вони не містять дати виготовлення кожного товару.

     Таким чином, штраф до вас застосовують правомірно, тому вам необхідно або змінити асортимент, або сплатити штрафи, або ж якимось чином домогтися від виробника підтвердження дати виробництва товару. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  07.12.2010, 14:25,  Вадим

Я купил мобильный телефон в магазине с гарантией производителя. Через 20 дней он перестал работать, сдал в сетифицированную мастерскую. Сколько времени мне ждать отремотированного телефона или возврата денег,или его замены на новый?

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Якщо  ви подали телефон для безоплатного усунення недоліків, вам зобов"язані відремонтувати його протягом розумного строку, який не повинен перевищувати 14 днів.

     Якщо  телефон ремонтують більше зазначеного  строку, то вже можна говорити про  те, що він має істотний недолік. В такому випадку ви маєте право  висувати дещо інші вимоги. Те, які саме претензії ви можете мати, передбачено у статті 8 Закону України "Про захист прав споживачів".

     Якщо  ви вимагаєте заміни телефону, то у  разі наявності такого товару у продавця (виробника) ваша вимога підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості – протягом 14 днів або за домовленістю.

     У разі відсутності товару в магазині (чи у виробника) ваша вимога про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви.

     Якщо  задовольнити вашу вимогу про заміну товару в установлений строк неможливо, ви вправі на свій вибір пред'явити продавцю або виробнику (підприємству, що виконує їх функції) інші вимоги.

     Усі вказані вище строки є граничними. За кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки та за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк (14 днів) споживачеві виплачується неустойка в розмірі одного відсотка вартості товару. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  07.12.2010, 13:11,  Галина

Через розничную сеть торгуем изделиями из фарфора и полирайзена,производства Германия,Англия.Поставщик не указывает дату пр-ва,т.к это не требуется по межд.зак-ву.Проверяющие из Комитета по защ.прав потр. настаивают не только на дате,но и на документальном подтверждении даты изг.На всю продукцию имеются гигиен.закл.Как быть,менять ассортимент или постоянно платить абсурдные штрафы,т.к срок эксплуатации этих изделий неограничен и возможен только бой,который повлечет за собой невозмлжность реализациию.

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Справді, на етикетці або в інших документах на товар має бути зазначена дата виготовлення (п. 11 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів»). Навіть у тому випадку, якщо строк придатності товару необмежений.

     Можливо законодавством країни виробника і не передбачено аналогічної норми, але жоден міжнародний договір, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України, не обмежує українського споживача у праві отримати інформацію про дату виготовлення товару.

     Отже, штраф до вас застосовують правомірно. Тому маєте три варіанти: або змінити  асортимент, або платити штрафи, або ж домовитись з виробником про підтвердження дати виробництва  товару. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  07.12.2010, 12:14,  Алина Кобылянская

Добрый день, Юрий!Вопрос касается неправомерных действий облэнерго. Ситуация такая: в ходе проверки облэнерго в квартире двух пенсионеров (мои бабушка и дедушка) обнаружен провод заземления прикрученый к батарее, облэнерго составило акт о хищении электроэнергии, и тут же отключило электроэнергию, акт прочитать не дали, пожилим людям сказали, что это бумага в которой написано, что они просто провели проверку, бабушка с дедушкой по наивности поверили и подписали. Теперь нам насчитали штраф в размере 4500 тысяч. Все чего мы смогли добиться это повторной экспертизы, чтобы доказать, что провод котороый прикручен - это провод заземления, и не имеет отношения к краже электроэнергии. Подскажите как вести себя в данной ситуации? И как расчитывается штраф облэнерго откуда такая большая сумма? И сколько может быть штраф за заземленную розетку об батарею,так конечно нельзя делать, но это делала жильцы до нас лет 30 назад мы и не знали о существовании данного провода. Спасибо за любую информацию.

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

На  практиці у відносинах споживачів з обленерго, на жаль, відсутній принцип рівності сторін, тому боротися з ними не легко. Але можливо.

     Дуже  коротко про те, як слід було поводитись до виникнення вашої ситуації: перевіряйте у інспектора направлення на перевірку та впевнюйтесь у достовірності відомостей, які у ньому зазначені; уважно читайте акт і знайте, що ви можете відмовитись від його підписання; у випадку, якщо ви не згодні з викладеними в акті обставинами, то можете внести до нього свої зауваження чи заперечення; вимагайте собі примірник акту, тому що він обов’язково повинен складатись у двох примірниках, один з яких залишається у вас.

     Більш детально зі своїми правами можете ознайомитись, прочитавши Закон України  «Про електроенергетику», Правила користування електричною енергією, затверджені Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України №28 від 31 липня 1996 року, Правила користування електричною енергією для населення, затверджені Постановою Кабміну №1357 від 26 липня 1999 року.

     Немає різниці хто і коли проводив провід з розетки до батареї. Якщо обленерго виявило факт порушення у вашій квартирі – на жаль, відповідати доведеться вам.

     Як  видно з ваших слів, при проведенні перевірки, працівники обленерго припустились порушень багатьох норм, що регламентують  їхню діяльність, тому є достатньо  великі шанси позитивного вирішення вашого питання в суді, отже раджу подавати позовну заяву до суду. Позитивні перспективи вирішення вашої проблеми на даному етапі іншим шляхом не видаються мені результативними. Подавайте позов про визнання недійсним акту, який було складено за результатами перевірки.

     Щодо  питання про суму штрафу, зауважу  наступне: в акті обов’язково зазначається на підставі якої норми було накладено  та розраховано штраф та за яке  саме порушення. Тому, ознайомившись  з актом, можете вияснити всі питання пов’язані з нарахуванням штрафу.

     У Законі України «Про електроенергію»  зазначається, що громадяни несуть адміністративну відповідальність за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання приписів Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії у вигляді штрафу у розмірі до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 гривень) в порядку, встановленому законом. Названий вами розмір штрафу значно більший, тому логічно припустити, що до нього враховано завдані вами збитки. Є велика ймовірність того, що він розрахований невірно.

     Можливо до вас застосували штраф, передбачений статтею 51 Кодексу України про  Адміністративні правопорушення –  за дрібне викрадення чужого майна (у розмірі від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

     Штраф також передбачений Статтею 1881 Кримінального кодексу (від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), але без рішення суду до вас не мають права його застосовувати. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  07.12.2010, 12:01,  Наталия

Куплен термос на рынке. Пришла домой -проверила -залила кипяток и подождала 15 мин -корпус нагрелся. На следующий день пришла вернуть термос. Что делать, если продавец отказывается возвращать деньги и надо ли требовать при покупке на рынках чек или квитанцию? Или право действуют только в магазинах?

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Немає різниці, чи в магазині, чи на ринку  ви купуєте термос – вимагайте чек або квитанцію для того, щоб мати гарантовані Законом України «Про захист прав споживачів» права у випадку, якщо товар вам з якихось причин не підійшов та ви вирішили його повернути.

     Якщо  вам не видали чек – лише добра  воля продавця зможе вам допомогти  в поверненні термосу, адже він має  право не приймати від вас повернення товару без чека. 

     Комментарии (1)
 
Василий
22 03 2011 18:47
Постанова Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів” від 12 квітня 1996 року № 5: у системі роздрібної торгівлі договір купівлі-продажу, як правило, збігається з його виконанням, та на нього не поширюються вимоги щодо обов’язкової письмової форми. Тому втрата зазначених документів, неодержання їх при придбанні товару чи неможливість їх відновлення не позбавляють споживача права доводити факт купівлі-продажу з допомогою свідків!!
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  06.12.2010, 15:54,  наталия

Здраствуйте! я хочу установить дома автономное отопление, однако ни орган местного самоуправления, ни само теплокомунерго не дают мне технических условий. Качество предоставляемой услуги просто ужасно. В судебном порядке тоже не получается, так как суд отказывает ссылаясь на отсутствие тех условий и разрешения, замкнутый круг. как быть в такой ситуации? спасибо

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №4 від 22.11.2005 року затверджений «Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання».

     Для вирішення питання про відключення від мереж централізованого опалення ви повинні звернутися з письмовою заявою (її зразок затверджений Порядком) до постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП, що утворюється органом місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади. У вашій заяві ви маєте зазначити причини відключення та додати усі необхідні документи, що передбачені пунктом 2.1 Порядку.

     Комісія зобов’язана у місячний строк прийняти рішення щодо відключення від мереж ЦО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації.

     При позитивному рішенні Комісія  зобов’язана надати вам перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання.

     Якщо  ж зазначені у переліку організації  не надають вам технічні умови, ви можете звертатися в суд з позовною заявою, у якій слід просити зобов’язати конкретну організацію надати вам технічні умови. Напевно, суд відмовляв вам раніше через те, що ви невірно формулювали позовні вимоги. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  05.12.2010, 15:05,  Степан

Распространяется ли правило о возвращении товара в 14-д.срок на интернет-магазины?

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Так, це правило поширюється також  і на інтернет-магазини.

     Однак не слід забувати, що товар можна повернути лише якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.  

     Комментарии (1)
 
Віталій
08 12 2010 16:48
Вказаний Порядок визначає процедуру відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води житлового будинку при відмові СПОЖИВАЧІВ від послуг ЦО і ГВП, а не окремої квартири в багатоповерховому будинку.
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  03.12.2010, 17:46,  Анна

Добрый день! В определении ст.1 ЗУ "О защите прав потребителей" указано, что "производитель - это субъект хозяйствования, который производит,... ; или импортирует товар." Является ли нарушением ст.15 Закона указание при маркировке товара - данных о производителе только наименования и адреса импортера (а не завода-производителя.) спасибо

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

 Відповідно  до ст. 1 Закону України "Про захист прав споживачів", виробником є суб'єкт господарювання, який: виробляє товар або заявляє про себе як про виробника товару чи про виготовлення такого товару на замовлення.

     Якщо  імпортер товару заявляє про себе, як про виробника товару (розміщуючи на товарі та/або на упаковці чи супровідних документах, що разом з товаром передаються споживачеві, своє найменування (ім'я), торговельну марку або інший елемент, який ідентифікує такого суб'єкта господарювання), то він прирівнюється до виробника та до нього переходять усі права та обов"язки по відношенню до споживачів, які має виробник товару.

     У такому випадку не буде порушенням Закону України "Про захист прав споживачів" зазначення даних лише про імпортера. Але слід розуміти наскільки збільшується обсяг його відповідальності. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  02.12.2010, 13:35,  Николай

Предприятие заключило договор аренды на оборудование. После передачи оборудование в аренду, это оборудование вышло из строя. Оборудование нам необходимо, поэтому хотим его отремонтировать(арендодатель компенсировать ремонт отказывается) и потребовать от арендодателя уменьшение арендной платы. Законны ли наши требования и как определить новую арендную плату? Необходимо ли для этого экспертное заключение?

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Умови щодо відновлення орендного майна  є істотними умовами договорів  оренди у сфері господарювання, тому порядок проведення ремонту повинен  бути зазначений у вашому договорі оренди.

     Якщо  ж ви цього не передбачили, то слід керуватися ст. 286 Господарського кодексу України, яка передбачає що орендар має право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, істотно погіршився стан об'єкта оренди. Тому, якщо обладнання зламалося не з вашої вини і це є істотною поломкою, то ви маєте право вимагати зменшення плати за оренду обладнання.

     До  відносин оренди у сфері господарювання застосовуються також положення Цивільного кодексу України. Відповідно до ст. 768 ЦКУ орендодавець міг видати вам гарантію на цю річ протягом всього строку оренди. Якби таку гарантію було видано, то ви б отримали права, передбачені вказаною вище статтею.

     Щоб визначитись, хто має платити  за ремонт обладнання, треба з’ясувати, який саме потрібен ремонт. Відповідно до ст. 776 ЦКУ, якщо інші умови не встановлені договором, то поточний ремонт маєте здійснювати ви, а капітальний – орендодавець за свій рахунок. Якщо ж орендодавець не проводить капітального ремонту, то ви маєте право:

  • відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок плати за користування річчю, або вимагати відшкодування вартості ремонту;
  • вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

     Якщо  погіршення обладнання трапилось з вашої вини, то ви зобов’язані усунути такі погіршення. Але ви не відповідаєте за погіршення речі, якщо це сталося внаслідок нормального її зношення або упущень орендодавця.

     Що  ж стосується експертизи, то її проведення є доцільним лише у тому разі, якщо ви не можете узгодити з орендодавцем вартість ремонту обладнання. За експертизу доведеться платити тому, хто її замовляє. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
 
  29.11.2010, 17:44,   Глоба Елена

Здравствуйте! Получила уведомление о проведении плановой проверки обществом защиты прав потребителей. Однако, знаю, что 15.12.2009 г. принят ЗУ № 1759-1Y? в котором прописан запрет до 31.12.2010г. проведения плановых проверок. Имею ли я право не допустить проверяющих в магазин
(непродовольственные товары).
Заранее благодарна.

     Комментарии (0)      # ссылка на вопрос
Юрий Бабенко

Справді, Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні», з метою створення сприятливих умов для започаткування та ведення бізнесу в Україні, до 1 січня 2011 року встановлено мораторій на здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності органами державної влади та органами місцевого самоврядування, їх посадовими чи службовими особами щодо суб'єктів малого підприємництва.

     З обмеження щодо проведення перевірок  є певні винятки: наприклад, дозволяється проводити органами захисту прав споживачів позапланові перевірки за скаргами споживачів. Виключення не стосуються випадків проведення планових перевірок.

     Отже, якщо ви суб’єкт малого підприємництва і в повідомленні про проведення перевірки зауважено, що призначено саме планову перевірку, то ви маєте право не допускати перевіряючих до вашого магазину, оскільки вони не мають права здійснювати цю перевірку. 

     Комментарии (0)
 
Комментарии отсутствуют
 
    Оставьте Ваш комментарий:
Загружается...
1   2   3   следующая страница

Топ-предложения

По итогам конференций

10.03.2011 | 15:26

Публичная информация: особенности доступа

О некоторых аспектах Закона "О доступе к публичной информации"
 
21.02.2011 | 17:15

Ипотека: у кого есть шансы на кредит?

Некоторые аспекты практики ипотечного кредитования
 
17.02.2011 | 13:00

Проект Трудового кодекса: о необходимых реформах и возможных трудностях

Некоторые аспекты изменений отечественного трудового законодательства
 
Все материалы