This version of the page http://www.uapp.org/privatizationnews.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-09-02. The original page over time could change.
Українська асоціація видавців періодичної преси

Інформація для членів УАВПП


 
Реєстрація
Забули пароль?
 


Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?
RSS 2.0    Версія для друку

Партнери УАВПП



  • 6 серпня 2010Чи достатньо лише самого закону для роздержавлення преси в Україні?

    Цей та інші підводні камені процедури роздержавлення намагалися обговорити учасники наради медіаюристів, організованої Інститутом масової інформації.

    Наразі маємо проект закону, який мусується вже кілька років у надрах виконавчої влади, але суттєвих доопрацювань не зазнав. В ньому є низка суттєвих недоліків: процедуру роздержавлення в ньому прописано дуже загально. 

    - Просто «світяться» такі прогалини, як, наприклад, питання заснування друкованих ЗМІ державними і комунальними підприємствами – законопроект не передбачає роздержавлення таких видань та не накладає заборони на заснування видань цими підприємствами, що залишає видання залежними від політиків і чиновників.


    Докладнiше
  • 30 липня 2010КОМУ ОНИ НУЖНЫ?

    Сергей ЗНАМЕНСКИЙ

    В предверии новых возможных выборов в Украине в высший законодательный орган одним из немаловажных аспектов станет вопрос о роли государственных средств массовой информации в этом процессе. Вот об этом сегменте украинских СМИ сегодня и пойдет речь.


    Докладнiше
  • 30 липня 2010“З якого боку шукати місцевій пресі попутного вітру?”

    Полеміка стосовно подальшої долі комунальних місцевих газет триває в нашому суспільстві не менше десяти років. В минулому році, нарешті, від дискусій почали переходити до реальних дій. В січні 2006 року Президент України видає Указ на реалізацію рекомендацій Ради Європи щодо роздержавлення друкованих ЗМІ. Міністерство юстиції розробляє відповідний законопроект, який на сьогодні доопрацьовується, щоб потім його прийняти в парламенті. Прем`єр-міністр Віктор Янукович, виступаючи не так давно перед представниками Парламентської Асамблеї Ради Європи, заявив, що в Україні роздержавлення комунальних засобів масової інформації вже розпочалося.


    Докладнiше
  • 23 липня 2010Від кого залежить незалежність?

    Засіб масової інформації – як живий організм. Хоче їсти, мати дах над головою, бути успішним у бізнесі. Прагне поваги, свободи і народної любові. Значить, його незалежність залежна. Від кого?


    Докладнiше
  • 23 липня 2010ХТО НЕ ПУСКАЄ ДЕРЖАВНІ ЗМІ У ВІЛЬНЕ ПЛАВАННЯ?

    Рекламна хвиля роздержавлення засобів інформації, піднята політиками і високими чиновниками в одних особах два роки тому, пішла на спад. Але проблема - невирішена.
    Чим державні та комунальні ЗМІ кращі від приватних, бо останні відрізані від бюджетних грошей? Питання залишається актуальним досі. Врешті, органи влади і місцевого самоврядування, які є засновниками чи співзасновниками “друкованого чи ефірного слова”, карають те слово “гривнею”. Більшість районних газет Тернопільщини райдержадміністрації і райради фінансують на рівні 35-40 відсотків поточних редакційних потреб. Про розвиток газети вже не йдеться. А крім того, перші особи місцевої влади традиційно диктують “своїм” газетам, що треба писати, а що ні, і як треба писати. Тому роздержавлення районних і декількох міських газет регіону, вимагає його величність - час!
     


    Докладнiше
  • 23 липня 2010Чи розтане колись льодовик Кіліманджаро?

    А процес роздержавлення ЗМІ щось затягнувся

    Більшість державних газет, які існували за наш рахунок і мали “дах” в лиці міської (районної, обласної) влади ніколи не мали власної позиції. Більше того, працювали носовичком для влади, яка вказувала що писати, як писати і навіть де друкувати газету. Повне рабство.
    Журналісти з їх власними думками такій пресі були не потрібні. Навпаки від таких “дуже розумних” прагнули позбавитись чим скоріш. Тому у комунальних (а практично державних) газетах працювали хто завгодно: вчителя, особи без освіти, безробітні і навіть держслужбовці.

     


    Докладнiше
  • 16 липня 2010Роздержавлення час прийшов!.. але не до всіх це дійшло

    Більшість із нас сприймають роздержавлення як процес дотичний винятково до державних підприємств та який тягне за собою різні фінансові махінації та порушення законів. Однак роздержавлюють (тобто виводять із співзасновників чи засновників органи влади) не тільки підприємства, а й засоби масової інформації. Зокрема, комунальних періодичних видань в Україні нараховується 734 одиниці. Чернівецька область чи не першою в Україні роздержавила обласні газети. Залишились комунальними лишень районні та міські видання.


    Докладнiше
  • 16 липня 2010Районки на роздоріжжі або страсті по роздержавленню

    Перефразовуючи відомий анекдот, можна сказати: «Я знову хочу, щоб у нас преса була як у Європі. - А що, вона такою вже була? - Ні, просто я вже і раніше цього хотів». Справді, коли дивишся на кольорові багатосторінкові газети Польщі, Угорщини, не кажучи вже про німецькі, французькі та англійські, то по-доброму, білою заздрістю заздриш своїм закордонним колегам. Зрозуміло, що наслідки тоталітарної системи за 15 років не зникають, а реальний стан української преси – лише одна з ознак пострадянської здеформованості суспільних інституцій, але зміни потрібні.


    Докладнiше
  • 16 липня 2010Роздержавлення ЗМІ: «за» і «проти» або Невільники... свободи слова

    Найзубатіші – найбідніші
    Чернівецька область у галузі преси завжди посідала власну – своєрідну й унікальну – нішу. Наприклад, маючи від середини 80-років минулого століття і до початку ХХІ-го найзубатіші ЗМІ і таких же журналістів, примудрилася посідати останнє місце в державі за оплатою їхньої праці. Далі у розвитку місцевої преси спостерігається ще більше суперечностей.

     


    Докладнiше
  • 16 липня 2010Необъяснимая логика (?) депутатов

    В канун Нового года депутаты Черниговского городского совета утвердили решение «Про міський бюджет на 2007 рік». О самых важных моментах бюджета-2007 мы рассказали в первом в этом году номере газеты, а здесь подробнее остановимся на одной статье расходов городского бюджета – а именно на финансировании коммунальных средств массовой информации.


    Докладнiше
  • 9 липня 2010“Прапор” на ринку: редактор шукає рецепти виживання районки 1

    Оксана КОЛІСНИК, “Партнери”

    “Роздержавлення” комунальної преси – це як магічне заклинання, така собі мантра в нинішньому суспільстві. Прихильники кажуть, що за громадські гроші, котрі місцева влада витрачає на утримання районних, обласних а чи міських газет, вона не стільки висвітлює свою діяльність, скільки влаштовує для себе піар – а коли так, то власні засоби масової інформації у місцевої влади треба забрати. Суспільною модою стала дискусія саме в такому ключі. Куди слабше чути аргументи місцевих журналістів, та й не лише їх – що внаслідок “роздержавлення” сотні працівників мас-медіа поповнять лави безробітних, а в багатьох менш економічно розвинених районах та громадах місцевої преси не буде зовсім, бо незалежні газети там не виживуть економічно. А ще менше говорять про те, як місцева влада доноситиме свою точку зору й інформацію до громадян у “краях без газет”.
     


    Докладнiше
  • 9 липня 2010ПАРАЛЛЕЛЬНЫЙ МИР ИНФОРМАЦИИ

    Яков Иванов

    Если спросить жителя Запорожья, читал ли он когда-либо такие газеты, как «Нива», «Слово трудівника», «Приазовская Новь» или «Трудова слава»? Уверен на все 100% в том, что навряд ли мы услышим утвердительный ответ. Да и откуда знать среднестатистическому горожанину (избалованному разноцветным обилием коммерческой прессы), что совсем рядом существует иной пласт информационной культуры, имя которой - районные коммунальные газеты. Интересно узнать, а что же происходит в этом «параллельном» мире?


    Докладнiше