на головну/home

Про проект





Вітаю на сайті "Дерев'яні храми України" - першому і поки що єдиному веб-ресурсі, присвяченому українській дерев'яній архітектурі. На цій сторінці ви знайдете інформацію про проект, частиною якого є сайт "ДХУ", і про людей, які над ним працювали. Як долучитися до розбудови сайту, дізнайтеся тут.

Про автора

Мене звуть Олена Крушинська, я автор і виконавець проекту "Створення інтернет-порталу та фотокаталогу пам'яток дерев'яної архітектури "Дерев'яні храми України"", підтриманого грантом Президента України для обдарованої молоді.

Народилася і живу в своєму улюбленому Києві. Закінчила Київський університет імені Тараса Шевченка, де працюю досі у складі наукової групи проф. О. Запорожець. Захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю "аналітична хімія". Пристрасть - мандрівки містечками та селами України у пошуках архітектурних та природних пам'яток. Співпрацюю з журналами "Міжнародний туризм", "Welcome to Ukraine" та деякими іншими як журналіст та фотограф, створюю власні сайти:
   список публікацій та вибрані статті

   "Львівські ремінісценції" - фотогалерея неофіційного Львова, персональний сайт

Автор двох путівників:
   "Сорок чотири дерев'яні храми Львівщини" (2007)
   "Два береги Збруча" (2008, у співавторстві з Д.Малаковим)

Як народилася ідея проекту?

Під час численних подорожей українськими дорогами й манівцями до дерев'яних церков виникло особливе ставлення. Досі мені здається дещо нереально-фантастичним вигляд вкритої лускою-гонтом дерев'яної церкви, що, наче реліктовий звір, ховається поміж смерек десь у Карпатах. Де шукати більшої автентики? Але, на відміну від замків і монастирів, мало кому відомі навіть найвидатніші шедеври дерев'яної архітектури. Пошук в інтернеті на слова "дерев'яна церква" дав результати мізерні. Так два роки тому виникла ідея створення сайту, повністю присвяченого чудовим і несправедливо ігнорованим пам'яткам.

Як вдалося отримати грант?

Абстрактна ідея набула конкретного оформлення у 2005 р., коли я вирішила підготувати і подати проект на щорічний конкурс, що проводиться Міністерством у справах сім'ї і молоді. Після експертизи і конкурсного відбору проект "Створення інтернет-порталу та фотокаталогу пам'яток дерев'яної архітектури "Дерев'яні храми України"" виборов один з грантів Президента України для обдарованої молоді. Приємно зазначити: на відміну від усе ще традиційної для нашої країни системи розподілу грантів між "своїми" людьми, в даному випадку все відбувається абсолютно чесно - без жодних дзвінків, знайомств, "подарунків" абощо. Подати свій проект може будь-яка людина віком до 35 років, незалежно від фаху і місця роботи. Головне, щоб проект був цікавим, соціально значущим і, звичайно, ретельно обгрунтованим.
Згідно умов гранту, проект фінансувався протягом 2006 року. Тепер наша робота продовжується як звичайно - тобто на власному ентузіазмі учасників і волонтерів проекту.

Учасники і волонтери проекту

Сайт "ДХУ" є авторським, але не є персональним. Тобто зроблено його мною власноруч, від ідеї до html-коду, але до розбудови сайту запрошуються всі бажаючі.

Щиро дякую моїм друзям - учасникам і волонтерам проекту, які вклали у нього чимало своєї праці.

Окрема і самодостатня частина сайту - веб-бібліографія, професійно зроблена учасником проекту Миколою Жарких. Детальніше про його роботу написано на сторінці Підтримка фахівців. У справі оцифровування тематичної літератури допоміг також Root ("Життя Українських Карпат").

Англійську версію сайту також створює професіонал - львівський перекладач Андрій Маслюх. Втім, перекладом він не обмежується, активно поповнюючи наш фотоархів своїми світлинами дерев'яних храмів. Не слід неооцінювати його моральну підтримку у вигляді підбадьорюючих електронних листів, що приходять о другій ночі, коли ми обидва ще сидимо за комп'ютерами і працюємо.

Окремо подяка тим, хто віддано займався експедиційною роботою: Валентинові Стецюку, Павлу Полубічку, Андрію Мельничуку, Ользі Тимочко та іншим учасникам експедиції "Дністер", Ігорю Хомі, Ростиславу й Світлані Линникам. Об'їздити кількадесят дерев'яних храмів Львівщини і до того ж переконати їхніх господарів пустити нас всередину вдалося завдяки харизмі Ігоря "Лазера" Скальського. Величезний обсяг експедиційної роботи цілком незалежно і самостійно виконав Віктор Громик, який згодом створив свій власний сайт "Дерев'яні церкви Львівщини" . Детальніше про його доробок - на сторінці Підтримка фахівців.

Дякую сайтовласникам Петрові Власенку ("Украина. Фотопрогулки"), Валентину Стецюку ("Дністровські ремінісценції"), Артему Свиридову ("ОКО. Архітектура і краєзнавство України"), Root ("Життя Українських Карпат"), Іванові Дивному ("Відлуння віків") Роману Маленкову ("Україна Інкогніта"), Сергію Кіфоренку ("Подорожі Україною"),за інформаційну підтримку та дозвіл на використання фотографій з їхніх ресурсів на сайті "ДХУ". Детальніше про ці та інші сайти партнерів - на сторінці Лінки.

Фотографії для публікації на сайті надіслали: Денис Шашенок, Сергій Криниця, Ігор Одокієнко, Іван Бєлопольський, Юрій Козоріз, Максим Мельников (Фотовернісаж), Артем Соколов (турклуб "Глобус"), Богдан Ходанич, Ігор Хома, Нікіта Іванов, Богдан Черненко, Андрій Коваленко, Ольга Федонюк, Микола Василечко, Сергій Шейко, Вікторія Кернична, Олександр Войтович, Іванна Кущук, Роман Захарченко, Віктор Івчук, Володимир Волощук, Денис Замятин, Ярослав Кржевецький, Олександр Степаненко, Андрій Яковенко, Тетяна Турейська, Євген Гарнаєв та інші.

Що зроблено і що планується зробити

Робота над проектом триває з 2005 року дотепер. За цей час заради дерев'яних храмів подолано кілька тисяч кілометрів потягом, автомобілем, розбитими автобусами, маршрутками, зрештою, пішки. Зараз наш фотоархів містить близько 5,5 тис. світлин дерев'яних храмів з більш ніж 350 населених пунктів. Лише дещиця з них вже опублікована на сторінках сайту, що наразі містить більше 3,1 тис. файлів контенту (веб-сторінок, фотографій, малюнків). Ви, напевно, вже побачили на багатьох сторінках сайту напис "розділ в розробці". Зокрема, серед областей відсутні ті, де збереглося найбільше пам'яток. Це й недивно - адже матеріалів, наприклад, по Львівщині накопичено більше, ніж для всіх інших областей, разом узятих. На їх обробку у автора фізично не вистачає часу. Часто на сторінці представлені лише дані літератури, відсутні сучасні фотографії й відомості - сподіваємось, що відвідувачі сайту допомагатимуть перекрити ці "білі плями", надсилаючи свої світлини і спостереження.





© 2009, Olena Krushynska (derevkhramy@ukr.net)


речные круизы. & танцы уроки видео.