This version of the page http://www.osvita.org.ua/news/52744.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-22. The original page over time could change.
Іван Вакарчук назвав звільнення ректорів трьох провідних університетів "приниженням держави" // Освітній портал™
www.osvita.org.ua
Новини освіти та науки // Іван Вакарчук назвав звільнення ректорів трьох...
Головна
Новини освіти та науки
Освіта та наука в Україні
Освіта в світі
Наука в світі
Книжковий ринок
Курйози
Стрічка новин
Архів новин
Події освіти та науки
Статті з питань освіти
Довідник ВНЗ України
Дистанційна освіта
Навчальні курси
Освіта за кордоном
Бізнес-освіта, MBA
Абітурієнту
Студенту
Болонський процес
Зовнішнє тестування (ЗНО 2011)
Середня освіта. Підручники
Законодавство
Періодичні видання
Каталог освітніх сайтів
Реферати, курсові, дипломні
Профорієнтація молоді
Робота освітянам та молоді
Освітній форум
Зробити портал кращим!
Ефективна реклама

Опитування

На Вашу думку, залучення Церкви до навчального процесу:

перейти до теми

Теми для обговорення

Уроки думки і почуття з посібником нового покоління

Розжовую порядним українцям

Ищу разработки тренингов для педагогического коллектива

Чи потрібна вихователю дитсадка вища освіта?

НАВЧАННЯ В ПОЛЬЩІ

Перейти в форум
[русcкий]
Іван Вакарчук назвав звільнення ректорів трьох провідних університетів "приниженням держави"
Колишній міністр освіти й науки України Іван Вакарчук назвав звільнення ректорів трьох провідних університетів "приниженням держави".

У заяві, поширеній центром зв’язків з громадськістю Львівського національного університету (ЛНУ), мовиться, що звільнення міністром освіти Табачником трьох ректорів "не має аналогів у світовій практиці, позаяк академічна свобода та університетська автономія – це наріжний камінь системи вищої освіти в усіх цивілізованих суспільствах".

Упродовж останніх кількох тижнів міністр освіти Дмитро Табачник звільнив ректорів трьох провідних ВНЗ.

Наприкінці липня було повідомлено про звільнення ректора Донецького національного університету (ДонНУ), 69-річного академіка Володимира Шевченка, який очолював цей заклад 24 роки.

На початку серпня було звільнено ректора Одеського національного університету 52-річного Валентина Сминтину, який керував університетом 15 років, та ректора Уманського державного педагогічного університету Михайла Мартинюка, який працював на посаді 5 років.

"Хіба у якійсь іншій державі, крім України, міністр може раптово приїхати до університету й змусити ректора добровільного написати заяву про звільнення? Так могло бути лише в 30-ті роки минулого сторіччя, коли поважних і відомих в суспільстві людей… тодішній режим усував без пояснень…", - йдеться у заяві Івана Вакарчука.

За словами пана Табачника, "видатного вченого-математика і академіка Шевченка ніхто не звільняв – у нього просто закінчився термін семирічного контракту".

Пан Табачник висловив думку, що Донецькому університету потрібна молодша команда.

"Як метал має властивість втоми, так і будь-який інший матеріал, і людський теж. Володимир Павлович майже чверть століття беззмінно і успішно керував університетом. Але останні кілька років вуз, на жаль, як найбільший науковий і педагогічний центр донецького регіону зупинився у своєму розвитку. Очевидно, ДонНУ вимагає більш сильною менеджерської команди, більш молодий. Це неможливо без проведення вільних виборів на посаду ректора", – заявив Табачник у коментарі.

Він відкинув припущення, що звільнення мало політичні мотиви.

Сам пан Шевченко стверджує, що 29 липня в Донецький національний університет прибув міністр освіти Табачник і вимагав написати заяву про звільнення за власним бажанням. Не отримавши позитивної відповіді від пана Шевченка, міністр підписав наказ про відставку ректора.

"Навіть якщо немає можливості провести конкурс у зв'язку з тим, що колектив у відпустках, строк обрання переноситься, а в.о. ректора на цей період призначається сам ректор. А мене звільнили відразу, при мені запропонували місце Шубіну, а коли той відмовився, призначили першого проректора університету. Чим це викликано - не знаю. Але я не того рангу людина, щоб мене можна було ось так взяти й виставити без пояснень", - сказав екс-ректор Шевченко в інтерв’ю.

09.08.2010 09:24  |  Освіта та наука в Україні  |  За матеріалами: Бі-Бі-Сі

Ви можете обговорити новину в форумі та надіслати власну для розміщення.

Для отримання новин поштою Ви маєте зареєструватись
та налаштувати параметри розсилки в персональному акаунті.

Завантаження новин META...

Всі права належать
Освітній портал™ 2003-2011рр.

Дизайн порталу: Стильная Студия