This version of the page http://zgroup.com.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-19. The original page over time could change.
Західна аналітична група
аналітика медіа-дискурси науковий серфінг
Холодна війна – і вчора і сьогодні – як системний обмін комунікативними ударами
Георгій Почепцов 12.08.11
Холодна війна створила нове інформаційне і віртуальне середовище. Вона реально замінила соціальну пам’ять, імплементувавши туди нові знання, які були повністю протилежними до того, що там зберігалося. Причому зміна і корекція пам’яті все ще відбувається і Україна не може дійти консенсусу з багатьох питань своєї соціальної пам’яті: різні групи бачать справедливим різне бачення історії і хочуть жити кожен в своїй історії України.
 
Питання греміуму
Валентин Стецюк 09.08.11
Нещодавно Ігорем Коліушком був опублікований "Сценарій прискореного суспільного розвитку". Сценарій можна прийняти за основу, а якщо дискутувати, то хіба над тим, хто і як зможе його чи щось подібне реалізувати: в суспільстві має бути сила, яка в змозі реалізувати подібного типу сценарій. Поки такої сили нема, дискусія про сам сценарій не є актуальною – інакше у безплідних суперечках буде згаяний дорогоцінний час, а, тим більше, будь-який сценарій потребуватиме корекції вже в процесі своєї реалізації.
 
Політичне поле в Україні вже розчищають під наступну кандидатуру на пост президента
Тарас Возняк 09.08.11
Не все так просто, як воно виглядає на екранах телевізорів. Здається, що розпочинається справді велике полювання, де навіть нашому бравому мисливому відведена роль здобичі. То що – таки розчищають? Хоч росіянам більше подобається слово – зачищають.
 
Сценарій прискорення суспільного розвитку
Ігор Коліушко 29.07.11
Уже не тільки експертам, а й більшості громадян стає зрозуміло, що часу на довготривале поступове еволюційне зростання зовнішній світ і сама історія нам не дають. Якщо ми, як народ, демонструємо неспроможність розвиватися і опановувати свою національну територію, забезпечувати конкурентоздатність у порівнянні з іншими країнами в сучасному глобалізованому та відкритому світі, рано чи пізно перед нами постане питання або втрати свободи та ідентичності, або втрати частини території, або й цілком втрати державності. Тому, як зачин дискусії пропонується загальний шкіц сценарію прискореного будівництва держави.
 
Еліта як клас комунікаторів, або українська еліта як еліта запізнення
Георгій Почепцов 28.07.11
Наша історія будується на тому, що кожен раз ми маємо стару еліту, коли на дворі вже інший день. Українська еліта - це еліта запізнення. Саме тому українська еліта не здатна ні сформувати національну ідентичність, ні виконати будь-яке інше, окрім власного збагачення, завдання. Вона відчуває свою випадковість і невеликий строк дозволеного їй життя. Це і пояснює те, що вона з такою швидкістю намагається набратися грошей. Це люди минулого, яких не пускають в майбутнє
 
Фальшива альтернатива
Микола Рябчук 19.07.11
Єдина реальна і ефективна парадигма переговорів з олігархічним режимом виглядає просто: більше пряників за добру поведінку і більше батогів – за погану. Україна, на щастя, не Росія, якої Захід трохи побоюється і від якої залежить. Євросоюз має безліч способів натиснути Києву на найболючіші місця. А українська "еліта" хай тим часом сама собі переймається перетворенням України на російську неоколонію та відносними перевагами Давоса над Мінськом.
 
Інтеграція авторитарної України до демократичної Європи?
Олександр Мотиль 17.07.11
Порада "немає демократії, немає Європи" є найгіршою з можливих порад, для України, для Європи, і, до речі, і для Росії. Це не означає, що Європа не повинна бути жорсткою з Україною. І не означає, що авторитарна України повинна стати членом Європейської Унії. Це означає, однак, що стратегічні рішення повинні керуватися стратегічними цілями, і що навіть авторитарна Україна повинна бути інтегрована в європейські інституції.
 
Навіщо Україна?
Морок безсенсовності
Тарас Возняк 13.07.11
Для того, щоб людина почувала себе комфортно, вона повинна бачити якусь досяжну чи хоча б недосяжну мету, вона повинна йти до неї, мати ресурси її досягнути. Найбільшою суспільною проблемою, і навіть бідою, є відсутність бажань. Це стосується як всього українського суспільства, так і багатьох з нас особисто.
 
Віртуальна євроінтеґрація
Микола Рябчук 27.06.11
Навіть якщо «прагматики» в Партії реґіонів всупереч московському лобі і таки посунуть українську політику в бік кучмівської багатовекторності, це не змінить віртуального характеру олігархічної євроінтеґрації. Бо реальна євроінтеґрація на порядку денному і не стоять. І то не тільки тому, що єврочиновникам це не дуже потрібно, а й тому, що нашим так званим «елітам» весь цей проект теж ні до чого. Вони й без нього давно вже живуть, відпочивають, лікуються й закуповуються у реальній Європі, а лохів годують усілякими віртуальними інтеґраціями.
 
Холодна війна як війна знань
Георгій Почепцов 22.06.11
Реально на сьогодні війна знань триває, причому не в менш інтенсивних масштабах. Ми тільки не знаємо тепер, з ким саме ми воюємо. Але такі суттєві зміни, які відбуваються, не можуть бути випадковими. Це новий тип війни знань, нової холодної війни, яка веде до нових матриць розуміння і побудови світу, коли наслідки наявні, а ворог невідомий
 
Україні 20 років: мова
Роман Сольчаник 19.06.11
Ми схильні забувати, що "хамократія" стала можливою завдяки висловленій волі народу. Але ми також, здається, не особливо зацікавлені у критичному аналізі того, про який тип суспільства, тобто, про який тип українців, ми говоримо. Якби ми мали чіткіше розуміння того, що люди в Україні насправді думають, можливо, ми б не здивувалися, що "ми маємо те, що маємо".
 
Мисливці за знаннями: від окультного спецназу до розвідки
Георгій Почепцов 10.06.11
Холодна війна була війною знань. Кожна сторона хотіла саме свої знання зробити домінантою суспільства, бо вважала знання протилежної сторони контр-знаннями. Але як тільки інтенсивні інформаційні потоки часів перебудови зупинилися, радянські знання стали повертатися. Спочатку на побутовому рівні, потім частково на науковому. Соціосистема досить легко мімікріє під силу, що на неї діє, але потім повертається в висхідний стан.
 
Краєві наслідки вироку Дем’янюку
Олександр Мотиль 05.06.11
Вирок Мюнхенського окружного суду мимоволі показав, наскільки морально вимогливим і політично руйнівним може бути переслідування реальних і уявних злочинців. З одного боку, німецький суд проголосив, що наміри, а не дії, можуть бути злочинними. Тобто, за цією логікою, всі охоронці радянських концтаборів та агенти спецслужб винні у аналогічних злочинах, як і кожен німець, що контролював Берлінську стіну. А з іншого – якщо розділити термін ув’язнення на кількість жертв, то на кожне вбивство припадає по півтори години, що може бути пояснене лише невпевненістю суду у правомірності такої логіки.
 
Янукович збирається використати радянський націоналізм, аби зберегти владу
Тарас Кузьо 03.06.11
Створення передумов для розколу українського суспільства та просування радянських цінностей є основними стратегіями політичних технологів, які намагаються зберегти Януковича і компанію при владі. Це стало особливо очевидно після подій 9 травня, однак багато західних оглядачів розуміли це ще раніше.
 
Нові знання форматують світ
Георгій Почепцов 31.05.11
Знання задають систему мислення, систему світосприйняття. Людина залишається тою самою, але інструментарій управління нею стає все більш "високоточним". У нас буде дуже мало можливостей не підкоритися чужій волі, якщо вона буде побудована за засадами нової науки.
 
Відміна політреформи та майбутнє української партійної системи
Євген Ланюк 23.05.11
Загальною тенденцією розвитку партійної системи в незалежній Україні було зростання ваги партій в політичному житті, поступова кристалізацію української партійної системи, що еволюціонувала від розпорошеної багатопартійної до біполярної системи конкуренції, яка функціонує за наявності в парламенті більшої кількості політичних партій. Відміна ж політичної реформи 2004 року розвернула цю тенденцію назад, вона не сприятиме розвитку політично відповідальних партій, здатних ефективно відображати наявні в суспільстві потреби та запити.
 
9 травня у Львові у контексті зовнішнього управління
Тарас Плахтій 22.05.11
Парадокс полягає в тому, що насправді для України є неприродними обидві тут конкуруючі цивілізаційні концепції, адже багато століть поспіль вона була історично обумовленим центром власної цивілізації, в основі якої лежала пряма (вічева) демократія. Тому нейтралізація зовнішнього управління за структурою обумовить високі шанси України успішно реалізувати власний цивілізаційний проект шляхом реструктуризації існуючих та побудови якісно нових суспільно-політичних організацій адхократичного типу на засадах прямої демократії з широким використанням сучасних комунікаційних технологій.
 
Ескалація
Микола Рябчук 17.05.11
Як і в більшості масштабних подій із великою кількістю незалежних акторів, найцікавішим є не те, що є цілком очевидним, а те, що лишається непоміченим та/або незрозумілим. Загадковою в ситуації львівського 9-го травня є роль президента і так званої «Партії реґіонів», а точніше – тієї її частини, інтереси якої в основному збігаються з інтересами президента і яку, відповідно, можна вважати його більш-менш лояльною опорою.
 
Як мужньо зустріти тривалу недугу
Єдина добра річ у граді поганих економічних новин - це те, що могло бути й гірше. Поширеним є переконання, що у цьому, черговому раунді Великої рецесії, є високий ризик, що стан справ погіршиться ще більше, а уряди не матимуть вже ніяких ефективних інструментів для запобігання цьому. Перша думка є правильною, але друга - не зовсім так.
18.08.11
 
Популізм вбиває громадянське суспільство
Скільки політиків, стільки популістів. Популістом називали, ймовірно, вже кожного, хто бере активну участь у політиці. Про популізм дослідники сперечаються вже протягом десятиліть і на обрії ще не видно згоди між ними. Нещодавно ми отримали дуже цікаву книжку, що зібрала тексти із Західної Європи та США від 50-х років минулого століття до наших днів, вона називається "Популізм". Кожен може з цієї книжки обрати власну концепцію популізму.
18.08.11
 
Не ухиляйтеся. Майбутнє чекає
Тоні Джадт казав, що бачить руйнівну ерозію переконань, втрату віри в культуру чи демократію. І стверджував, що є песимістом у короткостроковій перспективі, але в середньостроковій - оптимістом. Його книжка, яку передають в руки польському читачу, є його заповітом, а також і спадком, який він тим, хто його переживе, передає у використання. За задумом Джадта цей заповіт був написаний з точки зору "оптимізму у середньострокові перспективі".
15.08.11
 
Місія нездійсненна: зупинити чергову рецесію
Тож чи зможемо ми уникнути ще однієї суворої економічної рецесії? Це може виявитися просто нездійсненною місією. До минулого року політики завжди могли виконати черговий фокус, щоб викликати зростання цін на активи та економічне зростання. Але тепер в нас закінчилися фокуси, - пише Нуріель Рубіні
12.08.11
 
Норвежці не вимагають голів
Після терактів Брайвіка мусульман у Норвегії може бути легше. А правляча партія знову виграє вибори - каже норвезький антрополог Томас Гюлланд Еріксен.
12.08.11
 
Ласкаво просимо, незнайомцю
Дані, отримані з економічних ігор, які розігрували у лабораторіях, свідчать, що люди одночасно довіряють тим, щодо кого в них немає ніяких підстав очікувати, що вони колись побачать їх знову, і на диво не бажають обдурити їх - і що ці явища глибоко вкорінені у психології Homo sapiens. Щедрим бути вигідно або, радше, втрати від раннього егоїзму є більшими, ніж втрати від довіри. Це все тому, що ймовірність того, що зустріч буде одноразовою, і таким чином, нечесна гра матиме сенс, є саме ймовірністю, а не безсумнівним фактом
09.08.11
 
Голова досі працює на транзисторах
Транзистор - це епохальний винахід, що уможливив появу комп’ютерів у їх нинішньому вигляді. Але транзисторам потрібне живлення і вони нагріваються. Після транзисторів, очевидно, прийдуть комп’ютери, що працюватимуть на підставі спіну, а не заряду електрона, квантові комп’ютери, які відмовляються від бітів (що приймають значення 0 або 1) на користь кубітів, що приймають обидва значення одночасно. Найбільші проблеми на цьому шляху - як без помилок розшифрувати спін електрону, а також як забезпечити спокій квантовим системам під час проведення обчислень і водночас здійснювати втручання, щоб дізнаватися їх результати
06.08.11
 
Чи проіснує РФ до 2020 року
Росія не проіснує в нинішніх кордонах до 2020 р. - переконаний С. Пєтров: її бюджет зверстаний за ціни $125 за барель. Падіння нижче $90 означатиме початок великих проблем. Стабілізаційний фонд розтягне бюджетну агонію на рік-два. Неминуче згортання соціальних програм породить невдоволення залежних від держави верств суспільства. Економічно самодостатні регіони почнуть м’яко відповзати від центру. Подальший сценарій залежить від збігу обставин і темпераменту регіональних лідерів.
04.08.11
 
Наша криза не пов’язана з довірою
Ми живемо у період після громадянського покоління (що тривало приблизно з кінця І Світової війни до 1960-х років), якому була властива сильна етика служіння і спільного блага, яку супроводжував високий рівень довіри, і ми тепер оплакуємо її втрату. Це слово стосується очікувань щодо поведінки інших, а саме, що вони дотримуватимуться правил, які ми знаємо. Тож дискусія щодо кризи чи занепаду довіри могла б насправді стосуватися невизначеності етичних норм.
03.08.11
 
Нерви мережі
Дослідження емоцій в інтернеті: які емоції супроводжують електронні спільноти, чи мають вони іншу специфіку, ніж емоції, які спостерігають у прямих контактах, чи можлива штучна модель електронної спільноти, яка мала б властивості спільноти, що спостерігаються в інтернеті.
02.08.11
 
Боргова стеля та прагнення до щастя
Якщо реформатори хочуть, щоб американці стали готовими до реальних змін, кожна пропозиція повинна бути оформлена з точки зору її сприяння самореалізації людей, меритократичній справедливості і надії на краще майбутнє. Чому вони хочуть знизити податки для підприємців? Тому, що вони вірять в успіх тих, хто його заслужив. Чому вони дбають за економічне зростання? Для того, щоб відкрити нові можливості для людей, а не просто збільшити багатство. Навіщо їм реформа соціальної допомоги? Тому що неправильно красти у своїх дітей.
02.08.11
 
Остання з утопій західної цивілізації
Тепер, коли з щирою і безперечною вірою (граничною цінністю колишніх епох) в людини Заходу, м’яко кажучи, великі труднощі - її місце зайняла інша гранична цінність: любов. Ця її надлишковість - чи не наслідок це постійних європейських ціннісних революцій, хронічного західного прагнення ставити основи власного світосприйняття під сумнів?
01.08.11
 
Туга за справедливістю
Відколи Андерс Берінг Брайвік холоднокровно вбив 76 людей, не стихає дискусія, як його покарати. Позбавлення свободи на 21 рік - максимально можливе покарання у Норвегії - здається, м’яко кажучи, непропорційним за вчинення цього злочину. Смертна кара може захищати невимірну гідність людського життя. Перш за все, гідність життя невинних жертв, - пише головний редактор Rzeczpospolita.
28.07.11
 
У нашому змаганні із занепаду нам загрожує євро-геддон та долар-геддон
Те, що ми бачимо нині по обидва боки Атлантики є збоченням демократії. Воно полягає у наданні галасливим верствам народу того, чого вони хочуть у короткостроковій перспективі, але не пропонуванні більшості людей того, чого вони потребують у довгостроковій перспективі, з ризиком короткострокової непопулярності, з яким мирилися усі добрі лідери, – пише Тімоті Ґартон Еш.
26.07.11
 
Забуток Конфуція
Китайська економіка розвивається у конфуціанському стилі: використовуючи чужий досвід і розмірковуючи по ходу справи про те, чи треба слідувати цим чужим, західним мудрощам. Ринок нерухомості Китаю вкрай перегрітий, а споживча інфляція наростає вже цілий рік. Здувати фінансові бульки, що вже утворилися, просто необхідно. Якщо вони луснуть спонтанно, як наприкінці 1980-х рр.. у Японії, то країна не тільки зазнає жорстокої кризи, але й буде приречена на десятиліття депресії внутрішнього ринку. Саме час пригадати другу частину конфуціанської мудрості: хто розмірковує, але не бажає вчитися, потрапить у скрутне становище
25.07.11
 
Італійці кажуть політикам "Баста!"
"Spider Truman", який описує в інтернеті привілеї і зарплати депутатів, сколихнув політику Італії, що сильно затягує пояси, щоб уникнути кризи. - Basta con la Casta! Геть касту політиків! - до демонстрації закликає колишній антикорупційний суддя Антоніо Ді П’єтро
25.07.11
 
Ціна справедливості
Ціни є саме тим, що потрібно, щоб ліквідувати очевидну несправедливість нинішньої британської безкоштовної для споживачів системи. В результаті, діти заможних громадян ходитимуть до кращої школи і цей наслідок ціноутворення найбільше ображає почуття справедливості лівих, яке нині поширене і серед британських політиків-консерваторів: "ніхто не повинен страждати від нижчої якості освіти, яку він отримує, через свій майновий стан." Це абсурдний принцип і абсурдне заперечення проти цін.
21.07.11
 
В історії своїх імператорських династій Китай шукає опору для свого майбутнього
Як вважає Френсис Фукуяма, сучасний Китай має два альтернативні джерела традицій, на які може покладатися: неомаоїстське та неоконфуціанське. Обидва позиціонуються Комуністичною партією, а саме різними її фракціями, як альтернатива демократії. Неомаоїзм є чисто ретроградним явищем і може запросто знищити ті свободи, які китайці здобули за минуле покоління. Неоконфуціанство є складнішим явищем: конфуціанство можна інтерпретувати на користь ліберальної демократії, а з іншого боку, воно могло б стати підставою для вузького китайського націоналізму, якому теж останнім часом сприяють комуністи
15.07.11
 
Епідемія психічних захворювань: чому?
The New York Review of Books,10.08.11
Схоже, що американці переживають розпал бурхливої епідемії психічних захворювань, принаймні, якщо судити за збільшенням кількості пацієнтів, яких лікують від них. Автори трьох книг, рецензованих NYRB, вважають, що це збільшення може провокуватися популярними антидеприсантами, що їх так широко виписують психіатри, а громадськість вважає дивовижними ліками.
 
Покращена бургерноміка
The Economist,06.08.11
Індекс Біг-Маку відзначає своє 25-річчя у цьому році. Його вигадав The Economist у 1986 році як легковажний інструмент для визначення, чи перебуває ринковий обмінний курс валют на "правильному" рівні. Нова версія індексу Біг-Маку, скоригована на ВВП на душу населення країн, валюти яких досліджують, дає зовсім інші результати, ніж стара, “сира” версія. Китайський юань, зокрема, не є аж такий недооцінений щодо долара. Недооцінених щодо долара валют не є багато, значно більше переоцінених валют
 
Партія "Свобода" – нова якість українських правих
Ośrodek Studiów Wschodnich,27.07.11
Всеукраїнське об’єднання "Свобода" стало важливим елементом української політичної сцени, і не варто сподіватися, що вона опиниться в марґінальному становищі упродовж найближчого десятиліття. Шанси "Свободи" на парламентських виборах 2012 року залежать передовсім від оцінки її урядування в місцевих органах галицьких областей і міст, а також від того, чи й надалі керівництво Партії Реґіонів погоджуватиметься на обмежений успіх "Свободи.
 
Благословенна мутація гену FoxP2
Gazeta Wyborcza,27.06.11
Мутація гену FoxP2, яка – як багато-хто вважає – уможливила мову, сталася 20-40 тисяч років тому. Це був великий крок у еволюції людства, який виклика величезну перебудову у мозку – у ньому виникли спеціальні слухові і моторні центри мови. Звісно, це не був запланований хід еволюції, адже вона не планує нічого. Вона схожа на божевільного майстра на всі руки, який знаходить на звалищах старі запчастини і збирає з них те, що тільки вдасться, бо вони можуть випадково стати корисними
 
Комп’ютер виграє в людини
Gazeta Wyborcza,14.06.11
Розвиток систем штучного інтелекту та екстракції інформації може залишити без роботи багато людей, що займаються обробкою даних, особливо тих, які керуються на робочому місці закритими правилами без можливості їх широкої інтерпретації. Однак, поки що людина має перевагу над машинами, вона може набагато ефективніше аналізувати семантику, тобто контекст певних понять, зв’язків, слів, образів чи подій. Хоча й у цьому її можуть невдовзі наздогнати
 
Путівник для пошуків доброго бога
The Economist,29.04.11
Вчені, які намагаються пояснити, чим є релігія, спробували почати з вивчення ідей відплати по заслугах, божого гніву та природи релігійного ритуалу. Поки що вони прийшли до гіпотези, що люди дійсно припускають, що за будь-яке зло людина буде покарана божественими силами. Ідею божого гніву підтверджує те, що люди з релігій, які передбачають існування всезнаючого бога, який судить людей (християни, мусульмани) дійсно оцінюють певні негарні вчинки та правопорушення жорсткіше, ніж інші
 
Вавилонське змішання мов чи просто бубоніння
The Economist,22.04.11
Дослідження еволюції мов вказує на те, що в усіх мов дійсно є спільний корінь, і що всі вони походять з південної чи центральної Африки, тобто мова не могла виникнути більше ніж один раз. Втім, між існуючими мовами з різних мовних сімей майже нічого немає спільного у граматиці чи лексиці. Це ставить під сумнів ідею Ноама Чомскі про універсальну граматику, якою наділений людський мозок від народження і яка намагалася пояснити легкість опанування мови дітьми. Виховання, а не природа, може мати вирішальний вплив на вміння людини говорити та спілкуватися
 
Час зробити перерву на обід...
The Economist,19.04.11
Популярна гіпотеза, що прийняття рішень є психічно виснажливим і, якщо людей змушують далі приймати рішення, вони втомлюються і починають шукати прості відповіді, була підтверджена дослідженням прийняття рішень суддями, які розглядали заяви про умовно-дострокове звільнення в Ізраїлі. На початку дня судді давали згоду щодо двох третин заяв, які вони розглядали. З плином часу ця кількість стрімко скоротилося, і врешті-решт досягала нуля. Але милосердя поверталося після кожної з двох щоденних перерв
 
Іди за моїм лідером
The Economist,06.03.11
Часто групи тварин ухвалюють мудрі рішення, навіть якщо більшість не знає, що діється. Як свідчать експерименти із косяками риб, поінформованими повинні бути лише тимчасові лідери, які впливають на поведінку решти. Їхнє лідерство є надзвичайно ефективним. Що більшою є група, то меншою має бути частка тих членів, яким необхідно знати суть подій, аби, як у випадку риб, ефективно харчуватись і уникати хижаків. Тепер слід дослідити, чи справді цей феномен поширюється на всі види організмів, як припускають науковці: від окремих клітин у живій тканині до виборців у демократичному процесі
 
Дитинство повернули в клітину
Эксперт,25.02.11
Унікальні можливості ембріональних стовбурових клітин давно привертають увагу вчених. Вони можуть бути чудовим матеріалом для лікування різних захворювань, пов’язаних із дефектами клітин. Проте їхнє використання наражалося на масу труднощів – і етичних, і технічних, відтак тривав пошук можливостей отримати стовбурові клітини з дорослих організмів. Клітину дорослого організму, як виявилося, можна повернути до її всемогутнього стану за допомогою певних генів, білків, які виробляють ці гени, або ж їхньої матричної РНК. У перспективі – отримання цих індукованих плюрипотентних стовбурових клітин за допомогою низькомолекулярних хімічних сполук
 
Розплутування коду
The Economist,21.01.11
Дуже поширена думка, що розробники програм з відкритим кодом – це переважно волонтери, які просто люблять свою справу. Можливо, це було правдою на початку комп’ютерної доби, втім сьогодні мотивація й особиста історія програмістів значно складніші. Чимало з них працюють на компанії, які розробляють і програми з відкритим кодом, і пропрієтарні, відтак поєднують їх у бізнес-моделях усіх видів. Два світи програмного забезпечення набагато більше "змішуються", ніж цього хотілося б, відповідно, їхнім захисникам
 
ЗА ПІДТРИМКИ МІЖНАРОДНОГО ФОНДУ "ВІДРОДЖЕННЯ" Розробка та технічна підтримка: Остап Друль