This version of the page http://www.ukrmandry.com.ua/index.php?id=651 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-17. The original page over time could change.
Мандруємо Україною
Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Івано-Франківська область
Київська область
Львівська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Рівненська область / Дубно

Дубно

Дубно – це районний центр у Рівненській області. Вперше згадується місто у Іпатіївському літописі під 1100 роком. Припускається, що у XIV столітті у Дубні з’явився перший дерев’яний замок, а вже у XV столітті починається зведення мурованого замку. У 1498 році місто отримує Магдебурзьке право.

За час свого існування Дубно ставало місцем розгортання різних важливих подій: як реальних, так і літературних. Під час визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького місто штурмувалося загонами Максима Кривоноса, і саме у Дубні відбуваються події повісті Гоголя «Тарас Бульба» (у наш час у Дубні проводиться рок-фестиваль з такою ж назвою). На початку XVIII ст. місто опинилося у центрі подій Північної війни: у 1706 році його зайняли шведи на чолі з Карлом ХІІ, а російський цар Петро І, який перебував тут у 1707 році, дивився міцності фортечних мурів Дубенського замку. У період Першої та Другої світових воєн Дубно також знаходилося у вирі бойових дій. (Більш докладно з історією міста можна познайомитися у відповідній рубриці нашого сайту.)

Зараз у місті мешкає близько 38 тисяч мешканців. Тут створено Державний історико-культурний заповідник м. Дубно, який охоплює багато пам’яток минулого. До них і перейдемо.

Звичайно ж, головної архітектурною принадою міста є фортеця. Започатковано її було ще у XIV столітті, коли були зведені дерев’яні украплення, а згодом, вже у 1492 році, за наказом князя Костянтина Івановича Острозького починається зведення кам’яного замку. На початку XVII століття замок перебудував Януш Острозький в стилі пізнього ренесансу. Пізніше замком володіли Заславські, Сангушки, Любомирські. В’їзна брама розташована у надбрамному корпусі XV століття, який зараз втратив свого первісного вигляду. Також на території замку розташовані палаци Острозьких (XVI століття) та Любомирських (XVIII століття).

На перший погляд, фортеця здається не дуже вражаючою, але це на перший погляд. Насправді Дубенський замок – неприступна твердиня, яку не вдавалося взяти ані татарам, ані козакам. Особливо сильне враження складають два величезних неприступних бастіони – північний та південний. Тому радимо усім відвідувачам замку обов’язково спуститися на дно рову, щоб оцінити незвичайну міцність стін замку. А ось всередині споруда вражає не дуже. Надбрамний корпус більше схожий на якусь радянську коробку (далися взнаки численні перебудови), та й інші споруди не дуже цікаві. До того ж, подвір’я замку зовсім непривабливе. Там тривають якісь перебудови, скрізь купи дошок. Сподіваємось, що у результаті цих реконструкцій замок стане більш цікавим. Також радимо подивитися на замок з боку річки Іква і зробити гарні світлини з містка через цю річку.

Крім замку, до Державного історико-культурного заповідника м. Дубна входять ще декілька споруд: Луцька брама XVI ст., синагога XVI ст., Спасо-Преображенська церква XVII ст., Свято-Юріївська церква XVII ст., монастир кармеліток XVII ст., костел бернардинів і його келії XVII ст., костел Яна Непомука ХІХ ст., Свято-Іллінський собор поч. ХХ ст. Подивитися на них, і, звичайно ж, на замок, ви можете у нашій галереї нижче.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Надбрамний корпус, XV ст.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Надбрамний корпус, XV ст.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Палац князів Любомирських, кін. XVІІІ ст.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Палац князів Любомирських, кін. XVІІІ ст. Один із залів.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Палац князів Любомирських, кін. XVІІІ ст. Деталь інтер'єру.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Підземелля.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Вежа "Беатка".
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Вежа південного бастіону.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Вежа південного бастіону.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Північний бастіон з вежею "Беатка".
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Північний бастіон з вежею "Беатка".
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Північний бастіон.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Північний бастіон.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Північний бастіон з боку річки Іква.
Дубно. Замок князів Острозьких, XV-XVIII ст. Краєвид з боку річки Іква.

Дубно. Синагога, XVI-XVII ст.
Дубно. Луцька брама, 1623.
Дубно. Свято-Миколаївський собор (колишній костел монастиря бернардинів), 1629.
 

Дубно. Костел Яна Непомука, 1832.
Дубно. Іллінська церква, 1908.
Дубно. Георгіївська церква, 1700.
 

  • Історія Дубна