This version of the page http://www.mfs.kiev.ua/page.php?id=59 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-17. The original page over time could change.
Депозитарій МФС
 
 


 
Про ЦСК
 

 
Термінологія ЕЦП
 

 
Формування і перевірка ЕЦП в СЕД
 

 
Вирішення конфліктних ситуацій
 

 
Документи
 

 
Розпорядок роботи та контакти ЦСК
 


Вирішення конфліктних ситуацій

Вирішення конфліктних ситуацій має місце у випадку виникнення підозрінь на виток інформації або її спотворення в СЕД. Ініціатором вирішення конфліктної ситуації може виступити як Учасник СЕД так і Організатор СЕД.

В разі виникнення конфліктної ситуації Учасник, що припускає виникнення конфліктної ситуації, повинен негайно, але не пізніше ніж протягом 3 (трьох) робочих днів після виникнення конфліктної ситуації, направити повідомлення про конфліктну ситуацію Організатору СЕД або іншому Учаснику, стосовно взаємодії з яким в СЕД виникла конфліктна ситуація.

Повідомлення про передбачувану наявність конфліктної ситуації повинне містити інформацію про зміст конфліктної ситуації і обставини, які свідчать про наявність конфліктної ситуації. Незалежно від форми, в якій складено повідомлення (письмова форма або електронний документ), воно повинне містити реквізити відповідного ЕД, згідно Внутрішнього порядку документообігу депозитарію при здійсненні депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності. Крім того, в ньому мають бути вказані прізвище, ім'я і по батькові, посада, контактні телефони, факс, адреса електронної пошти особи або осіб, уповноважених вести переговори по врегулюванню конфліктної ситуації.

Конфліктна ситуація визнається вирішеною в робочому порядку у випадку, якщо Учасник-скаржник задоволений інформацією, отриманою від Організатора СЕД або Учасника, якому було направлено повідомлення.

У випадку, якщо скаржник не задоволений отриманою інформацією, для розгляду конфліктної ситуації формується відповідна технічна комісія, яка складається з:

  • рівної кількості, але не менше ніж по одному уповноваженому представникові від кожної сторони конфліктної ситуації;
  • не менше ніж одного представника Організатора СЕД;
  • за ініціативою будь-якої із сторін конфліктної ситуації до роботи технічної комісії для проведення технічної експертизи можуть залучатися незалежні експерти.

До складу технічної комісії можуть входити фахівці з числа працівників технічних служб, служб інформаційної безпеки сторін конфліктної ситуації. Особи, що входять до складу технічної комісії, повинні володіти необхідними знаннями в галузі побудови системи криптографічного захисту інформації, роботи комп'ютерних інформаційних систем.

Сформована технічна комісія при розгляді конфліктної ситуації встановлює на технологічному рівні наявність або відсутність фактичних обставин, що свідчать про факт і час складання та/або відправки ЕД, достовірність ЕД, а також про підписання ЕД ЕЦП, автентичність відправленого документа отриманому та інші факти відповідно до Регламенту ЦСК МФС.

Технічна комісія має право розглядати будь-які інші технічні питання, необхідні для з'ясування причин і наслідків виникнення конфліктної ситуації.

Проведення технічної експертизи для конкретного електронного документа включає виконання наступних дій:

  • визначення сертифікату ключа електронного підпису або декількох сертифікатів ключів електронного підпису, необхідних для перевірки електронного підпису;
  • перевірку електронного підпису електронного документа з використанням кожного сертифікату ключа електронного підпису з відібраних для вирішення конфліктної ситуації;
  • визначення дати формування кожного електронного підпису, що перевіряється, в електронному документі;
  • перевірку електронного підпису Депозитарію для кожного сертифікату ключа електронного підпису, відібраного для вирішення конфліктної ситуації;
  • перевірку дійсності сертифікатів ключів електронного підпису, відібраних для вирішення конфліктної ситуації, на даний момент часу;
  • перевірку дійсності сертифікатів ключів електронного підпису, відібраних для вирішення конфліктної ситуації, на момент формування електронного підпису;
  • перевірку того, що всі електронні підписи, що перевіряються, в ЕД використовуються відповідно до відомостей, вказаних в сертифікатах ключів електронного підпису (зоною дії сертифікату ключа електронного підпису);
  • перевірку відсутності сертифікатів ключів електронного підпису, відібраних для вирішення конфліктної ситуації, в списку відкликаних сертифікатів (далі СВС).

Якщо сертифікат ключа електронного підпису, необхідний для перевірки електронного підпису, знаходиться в СВС, технічна комісія ухвалює рішення про дійсність електронного підпису ЕД, використовуючи дату створення ЕД і дату включення сертифікату ключа електронного підпису в СВС.

У випадку, якщо всі ЕЦП, що перевіряються, для даного ЕД вірні та не включені до СВС на даний момент або на момент станом на який проводилася експертиза використання ЕЦП технічна комісія складає акт про наступне:

  • всі електронні підписи, що перевіряються, для даного ЕД вірні;
  • електронний підпис Депозитарію для кожного сертифікату ключа електронного підпису, відібраного для розбору конфліктної ситуації - вірний;
  • сертифікати ключів електронного підпису, відібрані для вирішення конфліктної ситуації, відсутні в СВС.

За підсумками роботи технічної комісії складається Акт роботи технічної комісії, в якому міститься короткий виклад висновків технічної комісії. Акт роботи технічної комісії повинен містити наступні дані:

  1. склад комісії;
  2. дату і місце складання Акту роботи технічної комісії;
  3. дата і час початку і закінчення роботи технічної комісії;
  4. короткий перелік заходів, проведених комісією;
  5. висновки технічної комісії;
  6. підписи членів комісії;
  7. вказівка на окремий висновок члена (або членів технічної комісії), в разі наявності такого;
  8. може додаватися окремий висновок члена (або членів) технічної комісії, не згодних з висновками технічної комісії, вказаними в Акті роботи технічної комісії.

Акт роботи технічної комісії передається Організатором СЕД сторонам конфліктної ситуації поштовим зв’язком з повідомленням про вручення або іншим способом, що забезпечує підтвердження вручення кореспонденції адресатові.

© «МФС» 2003-2011
всі права захищені