Пилипенко Сергій. Вибрані твори / Упоряд., передм., прим. Ростислава Мельникова. – Київ: Смолоскип, 2007. – 887 с. – (“Розстріляне Відродження”).

Видавництво “Смолоскип” презентує вибрані твори одного з видатних представників “Розстріляного відродження” Сергія Пилипенка (1891-1934). Пропоноване видання є на сьогодні найбільш повним і розкриває різні грані творчості письменника. До твору увійшли прозові твори, статті, рецензії, написані у 1920-ті – на початку 1930-х рр., матеріали діяльності Спілки селянських письменників “Плуг”, засновником і незмінним керівником якої був Сергій Пилипенко, а також спогади сучасників про нього. Видання призначене студентам, викладачам та широкому колу читачів.

Крути: Збірка у пам’ять героїв Крут / Упор. Зінкевич О., Зінкевич Н. – К.: Смолоскип, 2008. – 422 с.

29 січня 1918 року відбулася надзвичайно трагічна подія в українській історії – бій під Крутами. Уряд УНР, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Цей бій отримав величезне символічне значення – і саме його намагалися розкрити упорядники книги “Крути”.

До збірки “Крути”, виданої “Смолоскипом” до 90-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні документи та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед – публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги – спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в Україні вперше. Книга містить унікальний анотований іменний покажчик авторів збірника та історичних осіб, причетних до бою під Крутами,  а також вперше опубліковано бібліографію матеріалів, які стосуються бою. Книга “Крути” розрахована на широке коло читачів, зокрема молодь.

Чорновіл В. Твори: У 10-ти т. – Т. 5. Публіцистика, документи, матеріали “Справи № 196” (1970-1984) / Упоряд. Валентина Чорновіл. – К.: Смолоскип, 2007. – 912 с.

У п’ятому томі Творів Вячеслава Чорновола в десяти томах уміщено публіцистику та документи періоду з 1970 по 1984 рр. Сюди увійшли матеріали “Справи № 196”, які опубліковано вперше. Книга щедро доповнена багатим ілюстративним матеріалом: фотографіями В. Чорновола, його колег, рідних та друзів, а також фотокопіями причетних до особи В. Чорновола документів.

Книга – цінний матеріал для науковців, студентів, учнів, усіх, кого цікавить історія держави та життєвий шлях В. Чорновола і його боротьба за незалежність України в другій половині ХХ ст.

 

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишати коментарі.