This version of the page http://www.politdumka.kiev.ua/interview/118-interview.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-12. The original page over time could change.
Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти

ПОЛІТИЧНА ДУМКА

  • Login

  • Зареєструватися
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
  • Skip to content
  • Головна
  • Аналітика
    • Політологічна публіцистика
    • Експертиза та прогнози
  • Інтерв'ю та опитування
  • Україна і Світ
    • Євроатлантична інтеграція
    • Світ про Україну
  • Архів

Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти

(0 - user rating)
Кандидат у президенти Віктор Янукович в інтерв’ю ЗМІ натякнув про готовність у разі своєї перемоги на президентських виборах запропонувати посаду прем’єра Віктору Ющенкові або Арсенію Яценюку, якщо ті здобудуть третє місце у перегонах

Наскільки реалістичним є такий сценарій?
Коментарі політичних експертів

Віталій Бала, директор агентства моделювання ситуацій:

Такий сценарій є більш, ніж реалістичним. Враховуючи те, яким чином відбуваються виступи і Януковича і Ющенка та їх оточення останнім часом, можна говорити про певну координацію дій. Це лише сліпий може не бачити. Раніше можна було говорити про випадковість таких збігів і експерти ставилися до такою союзу скептично. Зараз про це можна говорити відверто. Стосовно Арсенія Яценюка? У Януковича напевно є своя логіка. Він розуміє, що тим чи іншим чином він має зменшити електорат Яценюка, який у другому турі може проголосувати за Тимошенко. А у випадку заяви Януковича про можливість співпраці з Яценюком і Ющенком, перший сподівається, що штаби цих двох кандидатів у другому турі будуть якщо не агітувати за Януковича, то принаймні не закликати, аби виборці голосували проти. Гадаю, що у штабі Януковича завдяки таким заявам сподіваються отримати перемогу у другому турі.

Василь Базів, Президент Центру глобальних та національних стратегій:

Янукович нічого нового не сказав. Ця трійця – Янукович, Яценюк та Ющенко – як монолітне ціле виступають з самого початку кампанії. Аби такий сценарій став реалістичним, Янукович має спочатку виграти у Тимошенко вибори, аби потім ділити портфелі.


Тарас Березовець, політичний експерт:


Я не бачу нічого неможливого, через те, що наразі ми спостерігаємо синхронізацію дій команд Ющенка і Януковича стосовно голосувань закону статтейпро соцстандарти, у розірванні співпраці України з МВФ , у протидії урядовій політиці щодо боротьби з грипом і таке інше. Гадаю, що така співпраця більше цікавить навіть не Януковича, а Ющенка, тому що він розуміє всі можливості прем»єрської посади при достатньо слабкому президентові Януковичеві. Всі розуміють, що виборча кампанія буде виграватися у період між першим і другим турами, тому що у першому турі лідери перегонів Янукович і Тимошенко, здається уже ні в кого немає сумнівів, що саме вони вийдуть до другого туру, покажуть свої попередні результати. Очевидно, що нарощування рейтингів буде відбуватися за рахунок голосів тих кандидатів, які програють у першому турі і пряма підтримка, тобто заклик тих кандидатів, які будуть вибувати з виборчих перегонів, голосувати за того чи іншого фаворита, може додати голосів. І в підсумку привести до перемоги. Мені важко уявити, як Віктор Ющенко буде закликати своїх виборців голосувати за Януковича, але це цілком може зробити Арсеній Яценюк , який прямо заявляє, що його основним конкурентом на виборах є Юлія Тимошенко. Очевидно що ті, які відійдуть у першому турі і будуть агітувати своїх виборців проголосувати за фаворитів у другому турі розраховуватимуть або на матеріальну винагороду або на кадрові пропозиції для себе і членів команд. Тому виключати повністю вірогідність реалізації сценарію, коли Ющенко чи Яценюк можуть домовитися про передачу своїх голосів не можна. Ба більше, у разі перемоги Януковича, політична ситуація може загостритися, тому передача владних повноважень або Ющенкові або Яценюкові може охолодити настрої, принаймні тієї частини громадян, яка налаштована різко проти Януковича.

Кость Бондаренко, політолог:

Враховуюч те, що Віктор Янукович у понеділок заявив, що в разі його перемоги на президентських виборах, прем»єр буде представником Партії регіонів, то у разі, якщо Арсеній Яценюк чи Віктор Ющенко вступлять у Партію регіонів, то у них є всі шанси очолити уряд при президентові Януковичу.


Андрій Єрмолаєв, директор Центру соціальних досліджень"Софія":

Думаю, що у разі перемоги і Янукович і Тимошенко все-таки будуть намагатися сформувати керівництво уряду з довірених кадрів. З власної політичної команди. У загальному ж складі урядової команди цілком можливі компроміси. Я не виключаю, що молоді амбітні політики, які зараз беруть участь в перегонах, можуть розраховувати на таку співпрацю. В усякому разі Янукович відкритий до неї. Стосовно можливої співпраці з Ющенком, то це інформаційний міф, який вдало вкинутий для вигоди конкретної політичної сили і політичної особи. Я не бачу жодного сенсу у зближенні Януковича з Ющенком після виборів.

Тарас Кузьо, старший науковий співробітник кафедри українських студій університету Торонто:

Цей сценарій може бути реальним у разі, якщо Янукович переможе на президентських виборах і зможе розпустити ВР. Бо тоді вже не буде аморфною НУНС, як зараз. Будуть вірогідно фракції Яценюка, «Нашої України» Ющенка і можливо навіть фракція Балоги»Єдиний Центр». Ці фракції очевидно будуть проти Тимошенко налаштовані і готові будуть об»єднатися у більшість з Януковичем. Але я не думаю, що Янукович зможе розпустити парламент на юридичних підставах. Треба пам»ятати також , як це було у 2006 році, коли Янукович був прем»єром і виганяв брутально з уряду окремих міністрів. Я не думаю, що його поведінка вже на посаді президента буде інакшою.


Володимир Цибулько, політичний експерт:


Це технологічна пропозиція, оскільки інакше її розцінювати важко. По-перше, Яценюк не має фракції у ВР, а Ющенко після виборів навряд чи зможе вплинути на свою фракцію у парламенті. Якщо ж Ющенко справді впливатиме на неї, тобто матиме свої 38 голосів, наприклад, то це дасть реально можливість увійти його фракції в нову коаліцію. Тоді Януковичу доведеться відмовитися від ідеї дострокових парламентських виборів. Раніше він заявляв про готовність розпустити ВР, тепер він відмовляється від цієї ідеї і заявляє про готовність запропонувати портфелі. Навряд чи це реально, бо чесно кажучи, після обрання Януковича президентом, низька імовірність того, що хтось зможе у НУНС переконати об»єднатися заради дружби з Януковичем і втратити при цьому свій електорат. Я думаю, що швидше за все НУНС піде на нові вибори заради збереження власного електорату, ніж заради бездарного сидіння в парламенті. Чи погодиться на пропозицію Януковича Ющенко? Ситуація двоїста, бо по-перше, Ющенко б отримав значно більше влади, ніж він має її на президентській посаді. Але ця посада не комфортна для Ющенка, бо він «системщик».Він людина, яка здатна грати у багатоходівки, але для того, аби грати у багатоходівки треба мати принаймні більшу фракцію у парламенті. Навіть якщо таке станеться, то його частина в коаліції буде слабка, а він буде фактично імітаційним прем»єром , а повнота влади буде дрейфувати в бік Банкової.

 
Book Marker

Коментарі  

 
0 #7 02.02.2010 18:06
Всеравно останется Тимошенко.
Цитувати
 
 
0 #6 24.01.2010 11:52
Ющенко зайвий для персон Тимошенко і Янукович. Ці дві олігархічні групи використали Ющенка для другорядної ролі. Премєрство - це управління величезними фінансовими потоками, які в чиїсь руки віддавати не будуть.

Після першого туру виборів, коли обоє фаворитів і претендентів на пост Президента заявили про неможливість співпраці з Ющенком очевидно для чого і на кого працювали експерти. Висловлючи думку про Примєрство Ющенка при Президентові Януковичу піднівали вагу останньому і дотоплювали першого.
Цитувати
 
 
-1 #5 26.12.2009 12:46
Ви це бачили? Лояльні присутні три години мучились, аби задати таке питання, щоб "лідер нації" второпав про що йде мова.Про "відповіді" я мовчу. Невже ми будемо всією країною з таким "обличчям" перед всим світом.
Цитувати
 
 
+2 #4 26.12.2009 09:15
ПРОВАКАЦИЯ!
На Интере В.Ющенко официально об этом заявил!
Цитувати
 
 
+1 #3 12.12.2009 21:48
Юлия Владимировна - Президент Украины!
Цитувати
 
 
0 #2 05.12.2009 22:35
Цитую Glos:
Кроме Юли, вся нынешние политики несостоятельны! (Сорри, еще Грыценко надежды подает)


На самом деле, Ющенко единственный нормальный...
Цитувати
 
 
+1 #1 05.12.2009 22:34
Кроме Юли, вся нынешние политики несостоятельны! (Сорри, еще Грыценко надежды подает)
Цитувати
 

Додати коментар



Оновити

Надіслати

Питання тижня

Хто, на Ваш погляд, реально визначає курс розвитку країни?
 

ОПИТУВАННЯ

   Експерти вважають, що якби Тимошенко пішла з опозиційної ніші, то решта опозиціонерів полишила б поле бою, - опитування

   В Україні свобода слова дуже швидко розсипалася…ЗМІ під контролем Януковича - опитування

Навігація по сайту

Популярне:

  • Політологи тлумачать заяву Ющенка як помсту виборцям і його нездатність думати про національний проект
  • Ющенко та Янукович бояться публічних дискусій з Юлією Тимошенко, бо знають, що програють – переконані експерти
  • Сподіватися на чесні вибори в Україні так чи інакше вже не варто, починаючи з лютого 2010 року, коли до влади прийшли фальсифікатори президентських виборів 2004р.,- Юрій Андрухович
  • Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти
  • Україна не повинна мати президента з кримінальним минулим

Підписка

Матеріали і публікації «Політичної Думки» Ви можете отримувати автоматично. Для того, щоб підписатися на розсилку, будь ласка, введіть Ваше ім'я та E-mail:
Поштова розсилка інтернет-видання «Політична думка»


Receive HTML?

You are here: Home Інтерв'ю та опитування Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти