65044, м. Одеса, вул. Семінарська 5
Тел.: 048-725-83-58; факс: 0482-34-68-46
www.nalog.od.ua; ел. пошта: info@nalog.od.ua
    Головна | Зміст сайту
Пошук  
Новини
Інформація про ДПА в Одеській області
Нормативна база платників податків
Декларування доходів громадян
Консультаційний центр
Відповіді на питання платників податків
Управління та відділи
Сумлінні платники податків України
Звітність в електронному вигляді
Державні податкові інспекції
Вакансії
Реалізація безхазяйного майна
Закупівлі товарів, робіт, послуг за державні кошти
Каталог послуг
ДПА і громадськість
Реквізити рахунків
Регуляторна політика
66 річниця перемоги. 1941-1945 роки
Податковий Кодекс
Податкова база до набрання чинності Податковим кодексом
Реєстрація та облік платників податків
Рішення місцевих рад
Відеосюжети
Інтернет-конференції
Доступ до публічної інформації
 

ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН, ОТРИМАНИХ ПРОТЯГОМ 2004р.

<<..Зміст розділу

ПАМ'ЯТКА

Розділ 1. Загальні положення

Термін подання податкової Декларації : до 1 квітня 2004 року.

Хто є платником податк з доходів фізичних осіб : платником податку є фізична особа:

  • резидент, який отримує як доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи;
  • нерезидент, який отримує доходи з джерелом їх походження з території України.

Де взяти бланк податкової Декларації та хто подає Декларацію? Бланк необхідно взяти у державній податковій інспекції за місцем проживання фізичної особи Декларацію подають: громадяни, які зобов'язані подати річну податкову декларацію та громадяни, які мають право на податковий кредит.

Хто зобов'язаний подати Декларацію? Зобов'язані подати Декларацію фізичні особи, які протягом 2004 року отримали:

Окремі види оподатковуваних доходів (прибутків), з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався (пп.8.1.3 ст.8 Закону ( далі Закон), зокрема:

  • доходи від операцій з інвестиційними активами (пункт 9.6 ст.9 Закону), якщо сума такого доходу перевищує 510 грн.,
  • цільову благодійну допомогу у вигляді коштів, які не використані набувачем такої допомоги на протязі обумовленого строку та не повертаються благодійнику до закінчення такого строку (п.п.9.7.5 Закону),
  • цільову благодійну допомогу, яка надається резидентами - юридичними або фізичними особами у будь-якій сумі у вигляді оплати послуг закладів охорони здоров'я за лікування платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, зокрема за косметичне лікування або косметичну хірургію, водолікування та геліотерапію, протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, тощо по переліку згідно переліченого у підп. 9.7.4 (а) пункту 9.7 ст.9 Закону,
  • доходи у вигляді виграшу в гральних закладах (п.п.9.5.2 Закону),

Хто ще зобов'язаний подати Декларацію?

Платники, які отримали доходи від особи, яка не є податковим агентом (пп.8.2.1 та пп.8.2.2 ст.8 Закону);

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі СПД), або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Зокрема, зобов'язані подати річну декларацію :

орендодавці, які отримують доходи від надання рухомого майна в оренду фізичним особам - не СПД згідно договорів цивільно-правового характеру (п.п.1.3. (е) п.1.3 ст.1 та пп. 4.2.1 п.4.2 ст.4 Закону), особи, які отримали нецільову благодійну допомогу від фізичних осіб не СПД, якщо сума такої допомоги перевищила 365 грн., - або отримувач не мав права на податкову соціальну пільгу (пп.9.7.3 ст.9 Закону, тобто його місячна заробітна плата перевищувала 510 грн. (абзац 3, підп.9.7.3 п. 9.7 ст.9 Закону).

Платники, які отримали іноземні доходи (пп.9.9.1 ст.9 Закону), а саме суму будь - якого оподатковуваного доходу з iноземним джерелом виплат (пiдпункт 9.9.1 пункту 9.9 ст.9 Закону) .

Коли ще необхідно подавати декларацію? (п.18.3 ст. 18 Закону)

Платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати податковому органу декларацію не пізніше закінчення 60 календарного дня, що передує такому виїзду.

Податковий орган зобов'язаний протягом 30 календарних днів від дня отримання такої декларації визначити податкове зобов'язання та надіслати податкове повідомлення платнику податку, який зобов'язаний сплатити належну суму податку та отримати довідку про таку сплату або про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, яка здається органам митного контролю під час перетину митного кордону та є підставою для проведення митних процедур.

Розділ 2. Податковий кредит

Що таке податковий кредит та хто має право на податковий кредит? - Податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер (пп..5.4.1 п.5.4 ст.5 Закону)

- Податковий кредит - сума (вартість) витрат, понесена платником податку-резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору) на суму, яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом (п. 1.16 ст.1 Закону).

Право на податковий кредит у 2004 році мають платники :

  • які здійснювали пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні, у розмірі, що перевищує два відсотки, але не є більшим п'яти відсотків від суми його загального оподатковуваного доходу, отриманого протягом звітного податкового року ( підп.5.3.2 п. 5.3 ст.5 Закону).
  • які сплачували кошти на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання за себе, іншого члена своєї сім'ї першого ступеня споріднення, розмір якої не перевищує 510 грн. у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року ( підп.5.3.3 п. 5.3 ст.5 Закону).
  • які понесли витрати на оплату послуг з штучного запліднення, незалежно від того, чи перебуває платник у шлюбі з донором, чи ні (на суму таких витрат) (підп.5.3.6 п. 5.3 ст.5 Закону);
  • які сплачували вартість державних послуг, включаючи сплату державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини (у розмірі таких послуг) (підп.5.3.6 п. 5.3 ст.5 Закону).
  • які вносили кошти на свої пенсійні рахунки, відкриті в уповноважених холдинговою компанією „Київміськбуд" банках відповідно до Закону України "Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії „Київміськбуд" (на суму внесених коштів) (абзац 1 пункту 22.8 ст.22 Закону).

Які є обмеження при реалізації права на податковий кредит ? Податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер (підп.5.4.1 п. 5.4 ст.5 Закону).

Податковий кредит надається тільки в межах розміру заробітної плати, одержаної протягом звітного 2004 року (підп.5.4.2 п. 5.4 ст.5 Закону).

Для визначення суми податку, що підлягає поверненню у зв'язку з наданням податкового кредиту приймаються тільки отримана платником податку заробітна плата, отримана протягом звітного 2004 року. Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не не переноситься ( підпункт 5.4.3 пункту 5.4 ст.5 Закону).

У яких випадках платник звільняється від подання Декларації? Платники податку звільняються від обов'язку подання декларації у таких випадках (пп.9.9.1 ст.9 Закону):

а) незалежно від видів та сум отриманих доходів платники податку, які:

  • є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб та/або держави станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення строку волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного терміну подання декларації;
  • перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених Законом.

Коли Декларація не подається, а обов'язок платника з подання Декларації вважається виконаним? Для цілей цього Закону обов'язок платника податку з подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, зобов'язаних подавати звітність з цього податку у встановленому порядку. Тобто річна декларація не подається ( п.18.2 ст.18 Закону).

Розділ 3. Права та обов'язки громадян при наданні декларації

Ким заповнюється Декларація? Заповнюється Декларація платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою таким платником податку здійснювати таке заповнення (пункт 18.5 ст.18 Закону).

У разі коли декларацію заповнює уповноважена платником податку особа за винагороду або на підставі нотаріально засвідченої довіреності, то: а) така уповноважена особа несе відповідальність за порушення порядку заповнення та /або подання такої декларації на рівні відповідальності, визначеної законом для платника податку, а такий платник податку звільняється від зазначеної відповідальності; б) зобов'язання щодо заповнення та подання декларації від імені платника податку покладаються на таких інших, ніж платник податку, осіб: на опікуна або піклувальника - щодо доходів, отриманих неповнолітньою або недієздатною особою; на спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) - щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер; на державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, об'явленого в установленому порядку банкрутом.

У разі заповнення декларації іншою особою така декларація має містити інформацію про таку іншу особу на рівні інформації про платника податку.

Права платника Платник податку до 1 березня року 2005 року має право звернутися із запитом до відповідного податкового органу з проханням заповнити річну податкову декларацію, а податковий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги із такого заповнення (підпункт 18.10 пункту 18.1 ст.18 Закону). 3.3 Обов'язки платника податку - забезпечити виконання податкових зобов'язань, по переліку викладеному у підп.19.1 ст.19 Закону, в тому числі : платник податку зобов'язаний на вимогу податкового органу пред'являти документи і відомості, пов'язані з виникненням доходу або права на отримання податкового кредиту, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у Декларації (пп. в) п. 19.1 ст.19 Закону).

Розділ 4. Функції податкових органів за результатами поданої Декларації

Перевірка достовірності даних, визначених у деклараціях, здійснюється у порядку, встановленому законодавством (пункт 18.6 ст.18 Закону).

Сума податкових зобов'язань, донарахована податковим органом, підлягає сплаті до відповідного бюджету у строки, встановлені законом ( пункт 18.7 ст.18 Закону). Згідно з Законом України від 21.12.2000 № 2181 - ІІІ "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" - протягом 10 днів.

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, визначену у декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації ( пункт 18.8 ст.18 Закону).


ДПА в Одеській області
65044, м. Одеса, вул. Семінарська 5
Тел.: 048-725-83-58; факс: 0482-34-68-46.
www.nalog.od.ua; ел. пошта: info@nalog.od.ua