This version of the page http://kiev.pravda.com.ua/news/4d22dd466a041/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-10. The original page over time could change.
На Поштовій площі під Новий рік знесли пам'ятку архітектури | Українська правда - Київ

На Поштовій площі під Новий рік знесли пам'ятку архітектури

Версія для друку     Додати коментар
04.01.2011  10:41


 У Києві під Новий рік нишком знесли пам'ятку архітектури – особняк 1909 року на Поштовій площі. На черзі - ще десяток старовинних будинків, пише "Газета по-київськи".

Зелену триповерхову будівлю на Сагайдачного, 1б, обнесли парканом ще влітку, але не стало її у ніч з 29 на 30 грудня.

Видання відзначає, що на місті особнячка має з'явитися п'ятиповерхова офісна будівля з підземним паркінгом.

Уперше Містобудівна рада розглянула проект адміністративної будівлі на вулиці Сагайдачного, 1б, ще в березні 2007 року. "Вписати" у схил офіси запропонував архітектор Юрій Бородкін. Він пропоновува залишити особняк, затуливши його масивною офісною будівлею. Замовник - ТОВ "Сітко-Поділ-Київ".

Члени Містобудівної ради відправили проет на доопрацювання через те, що будівля має "не подільську архітектуру", закриває старе, знаходиться дуже близько до тунелю метрополітену. Тому від проектувальників вимагали  знизити поверховість і не затуляти пам'ятник архітектури.

Однак, наголошує видання, через три роки проект загадковим чином чином виріс до одинадцяти поверхів з підземним паркінгом на 38 машиномісць. 

Містобудівне обгрунтування для проекту написав Віктор Вечерський, заступник директора Науково-дослідного інституту охорони пам'яток. Питання про те, щоб було видно триповерховий будиночок на Поштовій площі, який перебував у державному реєстрі пам'ятників з 1994 року, а також входив до історико-культурний заповідник "Стародавній Київ", вже не порушувалося. 

13 липня 2010 року Українське товариство охорони пам'яток схвалив його виключення з реєстру пам'яток.

 

Фото "Газети по-київськи"

За словами історика, києвознавця Михайла Дегтярьова, коли побудують цю будівлю, то з лівого берега і Подолу пам'ятник Володимиру буде виглядати так, ніби стоїть на даху новобудови.

"Будівництво нової будівлі заборонено на території заповідника "Стародавній Київ" і суперечить наказу Мінкультури від 3 лютого 2010 року (про внесення до держреєстру пам'яток історії та культури комплексу київських гір)", - додав він.

Як відомо, ділянка, де знаходився зруйнований нині будинок, раніше належала відомому київському архітектору Миколі Казанському. На межі XIX-ХХ століть він керував будівельною справою в Києві, брав участь у зведенні Міського (Оперного) театру.  

Однак, відзначає видання, це далеко не остання пам'ятка, якою пожертвують заради торгово-офісних центрів з паркінгами.

Так на черзі можуть бути будівлі по вулицях Софіївська, 20, 21 (навпроти дзвіниці Софійського собору); Сковороди, 1, будинок київського війта Г. Киселевського; Великій Васильківській, 50 (будівля в стилі модерн); Садиба Мурашка (чотири будинки на вулиці Малій Житомирській, 1909 року будівництва); Садиба Меленського (вул. Хорива, 13/11);

Будинок Сікорського (Ярославів Вал, 15б); Млин Бродського на Поштовій площі тощо.

За інформацією видання, долю деяких ще приховують, але за іншими вже є проекти забудови і рішення Київради про передачу землі.

Коментарі - 13
Dmyt _ 06.01.2011 11:34
Нічого святого не залишається. Таке враження, що всіх можна купити. Скрізь панує цілковита відсутність культури не лише в естетичному сенсі, а й у загальнолюдському. А все через те, що це допускають самі кияни. По-перше, абсолютна більшість з них не корінні, тобто приїжджі в першому-другому поколінні, по-друге, їм начхати на історичну та культурну спадщину, по-третє, в них відсутня громадянська активність, яка б не дала змоги творити таке свавілля з давнім Києвом, двічі обирати юродивого мера, а потім взагалі замінювати його намісником колоніальної адміністрації - і це у місті з понад 500-літнім Магдебурзьким правом!
Відповісти | З цитатою
Pablito _ 05.01.2011 10:46
Описка по Фрейду. Не иду ведь тоже сжигать офисы этих подонков-застройщиков, подавать на них в суд, взрывать их в их лексусах... Вот так все и живем. В гавне.
Відповісти | З цитатою
Pablito _ 05.01.2011 10:44
Изнасилование Киева продолжается, а киевляне все глотаю и глотают.
Відповісти | З цитатою
owlman _ 04.01.2011 19:41
Хай для цих продажних чиновників разом із донецькими братками запроектований ТРЦ труною стане!
Відповісти | З цитатою
grigorih _ 04.01.2011 18:42
За словами історика, києвознавця Михайла Дегтярьова, коли побудують цю будівлю, то з лівого берега і Подолу пам'ятник Володимиру буде виглядати так, ніби стоїть на даху новобудови.
***

Це буде геніально виглядати, як БАБА з мечем і дзвіниця Лаври. Просто ЖАХ. Я не архітектор, але де навчають таких "мудреців архітектури"
Відповісти | З цитатою
Подивитися всі коментарі або додати свій
    НАЙГОЛОВНІШЕ
Попов поділиться даними про землю, але керувати нею хоче сам
На Святошино перевернувся бензовоз
У "Київських ринках" знайшли порушень більш ніж на мільйон
У Гідропарку зносять нічні клуби
33-річний киянин погрожував підірвати будинок
    ПУБЛІКАЦІЇ
4
09.08, 16:04

У киян таки будуть проблеми з інтернетом?

Декілька столичних операторів швидкісного інтернет-доступу одержали листи від КП "Київжитлоспецексплуатація", у яких від них вимагали демонтувати "повітряні" лінії зв'язку.
ПоповоМАФоМахія по-київському
Жителі Конча-Заспи між собою не спілкуються, а простих людей не підпускають навіть до берега
Київ перетворюється на місто без питної води?
    КОЛОНКА АВТОРА
10.08.2011, 12:38
Сергей Курыкин

Мирный Крещатик, или Давайте будем ходить по тротуару, а ездить – по дороге

Автомобилисты привычно колесят по тротуару главной улицы столицы, распугивая сигналами киевлян и гостей города. Гости в шоке, а местные уже привычно уступают дорогу…
Авторизація
Для авторизації використовуйте ті самі ім'я і пароль, що і для коментування публікацій на "Українській правді".


Якщо ви новий читач, будь ласка, зареєструйтесь
Забули пароль?
Ви можете увійти під своїм акаунтом Facebook