З підрозділу «Новини сайту»
www.mazepa.name

Орликіана

5 квітня 2010 року виповнюється 300 років з моменту ухвалення першої української Конституції — «Правового укладу та Конституції прав і вольностей Війська Запорозького, укладених між ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорозького, і генеральною старшиною, полковниками, а рівно ж і самим Військом Запорозьким, схвалених обома сторонами і скріпленими найяснішим гетьманом на вільних виборах урочистою присягою».

До цієї події ми зібрали низку матеріалів, присвячених гетьману Пилипу Орлику, духовному спадкоємцю Івана Мазепи, і самій Конституції. Увага приділена також мазепинцям, які опинившись в еміграції, щиро та віддано презентували українську ідею перед володарями європейських країн.

До підбірки увійшли статті: «Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика (1710 р.)», «Гетьман Пилип Орлик (1672–1742). Його життя і доля», «Проект пам’ятника Пилипу Орлику», «Монета на честь Пилипа Орлика» та «Пам’ятна дошка на вулиці, названій на честь Пилипа Орлика у місті Вілейка (Мінська обл.)».

Схожі публікації:

  1. Монета на честь Пилипа Орлика — www.mazepa.name
  2. Пам’ятна дошка на вулиці, названій на честь Пилипа Орлика у місті Вілейка (Мінська обл.) — www.mazepa.name
  3. Біографія Пилипа Орлика — www.mazepa.name
  4. Проект пам’ятника Пилипу Орлику — www.mazepa.name
  5. Круглий стіл «Український конституціоналізм: історія, уроки, практика» — www.mazepa.name

Поділіться думкою


Клацніть, щоб скасувати відповідь.

XHTML: Дозволені теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>