This version of the page http://www.visnuk.com.ua/glosariy/P.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-06. The original page over time could change.
- ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - ONLINE

06
серпня
Субота
2011
ГЛОСАРІЙ



Розширений пошук >>
  
USD7.9712
RUB0.2863
EUR11.3422

Глосарій


А   Б   В   Г   Ґ   Д   Е   Є   Ж   З   И   І   Ї   Й   К   Л   М   Н   О    П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ю   Я

- П -

Пасивний дохід - дохід, отриманий у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхових виплат і відшкодувань, а також орендних (лізингових) платежів за договорами оперативної оренди (Закон України від 28.12.1994 р. N 334/94-ВР).

Пеня - плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання (Закон України від 21.12.2000 р. N 2181-III).

Перевізник - юридична або фізична особа, яка взяла на себе зобов'язання і відповідальність за договором перевезення вантажу за доставку до місця призначення довіреного їй вантажу, перевезення вантажів та їх видачу (передачу) вантажоодержувачу або іншій особі, зазначеній у документі, що регулює відносини між експедитором та перевізником (Закон України від 01.07.2004 р. N 1955-IV)

Підприємства - державні, казенні, комунальні підприємства та господарські товариства, в яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків, їх дочірні підприємства, а також підприємства, господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить державним, казенним, комунальним підприємствам та господарським товариствам, в яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків (Закон України від 22.02.2000 р. N 1490-III)

Плата за ліцензію - разовий платіж, що вноситься суб'єктом господарювання за одержання ліцензії (Закон України від 01.06.2000 р. N 1775-III).

Плата за марки акцизного збору - плата, що вноситься українськими виробниками та імпортерами алкогольних напоїв і тютюнових виробів на покриття витрат на виробництво, зберігання та реалізацію марок акцизного збору (Закон України від 15.09.95 р. N 329/95-ВР).

Платіжний баланс - співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону, і сумою здійснених нею платежів за кордон протягом певного періоду. До платіжного балансу входять розрахунки за зовнішньою торгівлею, послугами, неторговими операціями, доходи від капіталовкладень за кордоном, торгівлі ліцензіями, від фрахтування та обслуговування кораблів, туризму, утримання дипломатичних і торгових представництв за кордоном, грошові перекази окремих осіб, виплати іншим країнам за позики тощо. Платіжний баланс включає рух капіталів: інвестиції та кредити (Закон України від 20.05.99 р. N 679-XIV).

Платники податків - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції  (Закон України від 21.12.2000 р., N 2181-III).

Погашення заборгованості - заходи, спрямовані на зменшення та/або розстрочення кредиторської та дебіторської заборгованостей шляхом застосування механізмів списання, взаєморозрахунків, реструктуризації (Закон України від 23.06.2005 р. N 2711-IV).

Податкова адреса фізичної особи - місце постійного або переважного проживання платника податку, місце податкової реєстрації платника податку, визначене згідно з законодавством (Закон України від 22.05.2003 р., N 889-IV).

Податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу) (Закон України від 21.12.2000 р., N 2181-III).

Податкова застава - спосіб забезпечення податкового зобов'язання платника податків, не погашеного у строк. Податкова застава виникає в силу закону. У силу податкової застави орган стягнення має право в разі невиконання забезпеченого податковою заставою податкового зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами у порядку, встановленому законом (Закон України від 21.12.2000 р. N 2181-III).

Податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України (Закон України від , N 2181-III).

Податкове повідомлення - письмове повідомлення контролюючого органу про обов'язок платника податків сплатити суму податкового зобов'язання, визначену контролюючим органом (Закон України від 21.12.2000 р. N 2181-III).

Податковий агент - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону (Закон України від 22.05.2003 р., N 889-IV).

Податковий борг (недоїмка) - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання (Закон України від 21.12.2000 р., N 2181-III).

Податковий вексель - письмове безумовне грошове зобов'язання платника податку сплатити до бюджету відповідну суму коштів у порядку та терміни, визначені цим Законом, що підтверджене комерційними банками шляхом авалю, який видається платником на відстрочення сплати податку на додану вартість, що справляється при імпорті товарів на митну територію України (Закон України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР).

Податковий кредит - сума (вартість) витрат, понесених платником податку - резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом (Закон України від 22.05.2003 р., N 889-IV).

Податок з доходів фізичних осіб - плата фізичної особи за послуги, які надаються їй територіальною громадою, на території якої така фізична особа має податкову адресу або розташовано особу, що утримує цей податок згідно з цим Законом  (Закон України від 22.05.2003 р., N 889-IV).

Портфельна інвестиція - господарська операція, яка передбачає придбання цінних паперів, деривативів та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку (за винятком операцій із скупівлі акцій як безпосередньо платником податку, так і пов'язаними з ним особами, в обсягах, що перевищують 50 відсотків загальної суми акцій, емітованих іншою юридичною особою, які належать до прямих інвестицій) (Закон України від 28.12.1994 р. N 334/94-ВР).

Посада - визначена структурою і штатним розписом первинна структурна одиниця державного органу та його апарату, на яку покладено встановлене нормативними актами коло службових повноважень (Закон України від 16.12.93 р. N  3723-XII).

Послуги - будь-яка закупівля, крім товарів та робіт, включаючи підготовку спеціалістів, забезпечення транспортом і зв'язком, освоєння технологій, наукові дослідження, медичне та побутове обслуговування, а також консультаційні послуги, до яких належать послуги, пов'язані з консультуванням, експертизою, оцінкою, підготовкою висновків і рекомендацій (Закон України від 22.02.2000 р. N 1490-III)

Працедавець - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво) або фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності (включаючи самозайнятих осіб), яка укладає трудові договори (контракти) з найманими особами та несе обов'язки із сплати їм заробітної плати, а також нарахування, утримання та сплати  податку з доходів фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов'язки, передбачені законами (Закон України від 22.05.03 р. N 889-IV).

Представницький орган місцевого самоврядування - виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення (Закон України від 21.05.97 р. N 280/97-ВР)

Приватизація - відчуження квартир (будинків), кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень державного житлового фонду на користь громадян України (Закон України від 19.06.92 р. N 2482-XII)

Примусове стягнення - звернення стягнення на активи платника податків у рахунок погашення його податкового боргу, без попереднього узгодження його суми таким платником податків (Закон України від 21.12.2000 р. N 2181-III).




Календар бухгалтера на серпень 2011 року

Наші нагороди

Графік проведення "гарячих ліній" на ІІІ квартал 2011 року

Довідник N 58 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків та зборів станом на 01.07.2011

Передплатити журнал "Вісник податкової служби України" через Інтернет

Консультаційні центри з роз'яснення норм ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ від 2 грудня 2010 р. N 2755-VI



Графік особистого прийому громадян посадовими особами ДПА України

Матеріали, опубліковані у  Віснику  протягом ІI кварталу 2011 року




Чи виникають у Вас проблеми при заповненні податкової звітності?

Ваша оцінка ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

До якого із спецвипусків "Вісника" Ви найчастіше зверталися у 2010 році

Для пошуку необхідної інформації Ви використовуєте