This version of the page http://www.ut.net.ua/Politics/6508 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-06. The original page over time could change.
Пошук ван дер Люббе - Політика - Український тиждень
Субота, 6 серпня Мобільний RSS
Укр Eng
Увійти
НовиниПолітикаЕкономікаСвітСуспільствоКультураІсторіяПодорожіКолонкиАрхівЖурналПошук
14 січня, 2011  ▪  Ростислав Павленко  ▪  5
-25

Пошук ван дер Люббе

Влада намагається відбити в громадян бажання протестувати
Матеріал друкованого видання
№ 2 (167)
від 14 січня
27 лютого 1933 року було підпалено німецький Рейхстаг. Підпал вчинив голландський піроманіяк, колишній «незалежний комуніст» Марінус ван дер Люббе. Однак до суду крім нього за наполяганням виконавчої влади на чолі з Адольфом Гітлером було притягнуто лідера парламентської фракції Компартії Німеччини Ернста Торглера і трьох болгарських комуністів. Суд був публічним, відбувався у вересні – грудні 1933-го. Було доведено провину лише ван дер Люббе. Підпал став офіційним виправданням ухвалення декрету «Про захист народу і держави», яким фактично скасовувалися громадянські права та свободи. Було заборонено Компартію, мандати якої, здобуті на виборах 5 березня, відійшли нацистам, що отримали всю пов­ноту влади. Наслідки відомі.
4–16 вересня 1999 року Росія і весь світ були шоковані зухвалими й жорстокими підривами житлових будинків у Москві та інших містах. Війна в Чечні виглядає вже не як безглузде посилання на смерть російських вояків і катастрофа в маленькій кавказькій республіці, а як війна справедлива, проти жорстокого ворога. 22 вересня 1999-го в Рязані у під’їзді одного з будинків виявлено мішки з підозрілою речовиною. Знайдено вибухівку. 
Порушено кримінальну справу щодо «замаху на тероризм». Російська влада рапортує про успіхи, але вже 24 вересня ФСБ заявляє, що проводила «навчання», тема заминається. Вибухи також припиняються. Натомість воєнна операція в Чечні розгортається, а прем’єр Путін 31 грудня стає в.о. президента, щоб у 2000 році бути обраним абсолютною більшістю голосів.

20 серпня 2004 року на Троєщинському ринку в Києві лунають вибухи. Правоохоронці затримують особу, яка має при собі… партійний квиток однієї з правоцентристських політсил. ЗМІ починають говорити про націоналістичну загрозу. У вересні в кампанії провладного кандидата Януковича на перший план виходить не реклама «економічного зростання і соціальних здобутків», а теми, які сіють розбрат у суспільстві: поділ України на три сорти, спекулювання питаннями мови, релігії, історії. 

1 січня 2011 року в Запоріжжі невідомі підірвали пам’ятник Сталіну, який стояв на території обкому КПУ. Від вибуху постраждав також охоронець. Практично відразу міліція схопила представників ВО «Свобода», але не змогла довести їхню причетність до вибуху. Почалися масові затримання представників організації «Тризуб» із повідомленнями про вилучення в них зброї тощо. У тональності провладних коментаторів знову зазвучала нотка про «тероризм». Слідство офіційно триває, однак можна очікувати швидких результатів. ЗМІ вже наводили відомості про те, як нинішній міністр Могильов міг проводити затримання «для звіту», «під дату».

Після невдалої спроби 2004 року, коли тема тероризму, започаткована троєщинськими вибухами, закінчилася фарсом «яєчного теракту», використовувати її як виправдання «жорстких дій» в Україні не наважувались. Однак це не означає, що навколо влади немає охочих порадників, яким шкода відмовлятися від заманливих сценаріїв. 

Передчуваючи неспокійний рік, упродовж якого стандарти життя значно знизяться і буде ухвалено цілу низку непопулярних рішень, влада намагається відбити в громадян бажання протестувати. З цим можуть бути пов’язані й затримання активістів «податкового Майдану», і кримінальні справи проти представників опозиції. Якщо ж до цієї палітри додасться ще й мазок «тероризму», керівництво країни почуватиметься вправі не оглядатися на думку навіть міжнародних організацій, мовляв, українська влада також є жертвою «синдрому 9-11», тож і намагається протистояти терористичній загрозі.

Пошук терористичної загрози в нашій країні виглядав би смішно, якби це не стосувалося життя і долі конкретних людей, які потрапляють під прес державної машини. 


«Тризуб», кримінальна справа, Рейхстаг, тероризм
Поділитися|
Реклама
Останні публікаціїзгорнутирозгорнути
  • Прем’єрка СІЗОну
    Мешканці сейсмонебезпечних узбереж знають першу ознаку наближення цунамі: вода раптом відходить від берега, іноді на кілька кілометрів. Недосвідчені туристи дивуються такому природному феномену й біжать на оголене дно збирати мушлі.
    сьогодні, Олександр Михельсон
  • Сепаратисти проти сепаратистів
    Косовська влада вирішила приборкати місцевих сербів. Спроба ледь не закінчилася новим збройним конфліктом
    сьогодні, Ігор Тимоць
  • Арабська люстрація
    Суд над Хосні Мубараком — це послання усім диктаторам і тим, хто ними хоче стати, яке, щоправда, навряд чи буде почуте «цільовою аудиторією»
    сьогодні, Жанна Безп’ятчук
  • Під молотом на ковадлі
    У процесі над екс-прем’єром влада загнала себе у глухий кут і мусить гарячково шукати вихід
    вчора, Олександр Михельсон, 8
  • Якщо Вона сяде
    Засудження опозиційного лідера матиме далекосяжні негативні наслідки і для країни, і для влади
    вчора, Ростислав Павленко, 47
  • Проти класики
    «Звуки шуму» – це не комедія, а мистецький тероризм
    позавчора, Ярослав Підгора-Ґвяздовський
  • Замість Севастополя – Балтійськ
    Липнева спека абсолютно не відзначилася на україно-російських стосунках: ані в сторону потепління, ані в сторону будь-якої нормалізації. Навпаки, все частіше доводиться спостерігати за посиленням заморозків та зростанням напруги
    позавчора, Юрій Райхель, 1
  • Гра на межі
    25 років тому між СРСР та США розгорівся гучний шпигунський скандал, розіграний за всіма правилами «холодної» війни
    позавчора, Аркадій Сидорук
  • Парад нікчем
    Як відомо, Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) залишив у силі рішення донецького суду про визнання незаконним присвоєння звання Героя України (посмертно) лідеру Організації українських націоналістів (революційної) Степану Бандері та головному командирові Української повстанської армії, прем’єрові підпільного уряду Роману Шухевичу
    позавчора, Сергій Грабовський, 90
  • Сігуте Ах: «Нинішні діти мають перед собою велике випробування»
    Сігуте Ах відома у кількох іпостасях: як художник, письменник та видавець дитячої літератури. Її видавництво «Нічого серйозного» (Nieko Rimto), яке у цьому році святкуватиме 10-річний ювілей, вже своєю назвою приваблює читача. Так само, як і її малюнки – невимушені і дуже милі
    3 серпня, Ольга Жила, 2
Коментарі
1
Коментарів: 5 — Додати коментар
Мамай18 січня, 02:01LinkIP: 178.74.242.***
Яник безсоромно користується грубою силою. Що ми можемо йому протиставити?
  Відповісти
Микола Мельниченко (Київ)18 січня, 12:11LinkIP: 80.91.184.***
Цікаво... на протязі існування СРСР полюбляло користуватись практикою нацистів в тій чи іншій мірі, так само і навчаючи їх своїм "традиціям". Проте невже комуністи сподіваються, що підрив малої архітектурної споруди яким є погруддя Сталіна в чомусь їм допоможе? Репресії проти патріотів і націоналістів? Їх вже давно більше ніж комуністів. Навряд вони отримають, щось окрім головного болю.
  Відповісти
кеті23 січня, 19:24LinkIP: 194.126.183.***
в такому випадку можна протиставити тільки розумову силу. але в нас в країні цього трохи дефіцит. і ми знову загнані в глухий кут, де одні ще щось трохи смикаютиься, а інші просто чекають розправи.
  Відповісти
faeton27 січня, 09:38LinkIP: 178.95.34.***
на мою думку дорога до порядку може бути через анархію. Анархія з одного боку це розруха, а з іншого будуть знищені всі олігархи,злодії і тд.тп. Після цього кожен урядовець сам буде підтримувати поядок і недопустить копупційні дії
  Відповісти
faeton27 січня, 09:38LinkIP: 178.95.34.***
на мою думку дорога до порядку може бути через анархію. Анархія з одного боку це розруха, а з іншого будуть знищені всі олігархи,злодії і тд.тп. Після цього кожен урядовець сам буде підтримувати поядок і недопустить копупційні дії
  Відповісти
Коментарів: 5 — Додати коментар
1
 
©2007-2011 «Український тиждень»
Передрук або будь-яке інше комерційне використання сайту можливе лише з дозволу редакції. Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на агентства «Українські новини» та «УНІАН», в будь-якому випадку суворо заборонено.
Зворотний зв'язок
Рекламодавцям
Передплата
Про видання
Мобільна версія
RSS
Інформер
E-mail розсилка