This version of the page http://www.ut.net.ua/Politics/16887 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-06. The original page over time could change.
По кому подзвін? - Політика - Український тиждень
Субота, 6 серпня Мобільний RSS
Укр Eng
Увійти
НовиниПолітикаЕкономікаСвітСуспільствоКультураІсторіяПодорожіКолонкиАрхівЖурналПошук
10 лютого, 2011  ▪  Ростислав Павленко  ▪  1
-25

По кому подзвін?

Використання правоохоронців проти опонентів стає звичною справою
Матеріал друкованого видання
№ 6 (171)
від 11 лютого
Зображення: Лук'янченко Ігор
Одна за одною відкриваються скриньки Пандори, зриваючи чинні ще вчора негласні домовленості. Останні приклади: обшук житла голови Верховного Суду Василя Онопенка у справі проти його молодшої доньки. Як вважають політологи, в крісло Онопенка хочуть посадити чергового представника Донецького регіону. У ЗМІ з’явилася інформація, що брати видних бютівців Мовчана і Семиноги, які голосували за зміни до Конституції синхронно з владою, потрапили «під увагу» правоохоронних органів. 

Родинні зв’язки – вразливе місце багатьох українських політиків: за нездоровою традицією вони влаштовують родичів на зручні посади, переписують на них бізнес тощо. Родинний чинник мали б враховувати в боротьбі з усіма корупційними схемами, хоч ким би вони були побудовані. Виключно у такий спосіб влада може відновити довіру до себе як власних громадян, так і світової спільноти. Однак наразі влада чинить навпаки. Окрім грубих ходів у питаннях репресій, вона докотилася і до смішних. Прес-аташе українського посольства у Франції поширила серед місцевих журналістів лист, який ті з уїдливими коментарями переслали українським колегам. У листі без підпису стверджується, що «неприпустимо» і «неприйнятно» вести мову про репресії в Україні, тому що Тимошенко продовжує свою політичну діяльність, а якраз відмова від її переслідування і буде вибірковим застосуванням закону.

Як доказ «безсторонності» влади автори епістоли наводять вбивчу, на їхню думку, статистику: виявляється, «проти можновладців розпочато 300 розслідувань», тоді як проти представників БЮТ – «лише 70». Прикладом безсторонності також називають порушення кримінальних справ проти колишнього голови Верховної Ради Криму регіонала Гриценка, а також «заступника міністра з питань охорони навколишнього середовища». 
Утім, ці аргументи мали б переконати або дуже наївних, або геть не обізнаних із ситуацією в Україні людей. Оскільки вони не відповідають по суті на запитання вибіркового застосування законодавства і демонстративного ігнорування кричущих випадків порушень закону тими, хто у влади поки «в честі».
Приміром, переслідування Гриценка й інших кримчан – це не так боротьба з корупцією, як викорінення кримських донецькими у боротьбі за ресурси і владу на півострові. Згаданий заступник міністра опинився ні в сих, ні в тих, не забезпечив собі надійного прикриття, перш ніж нахабніти, і попався на гарячому. Те саме можна сказати і про багатьох інших можновладців, проти яких справді порушено кримінальні справи.  

Зрештою, 300 – не така вражаюча кількість, особливо якщо усвідомити, що вона стосується усіх рівнів управління. В Україні понад 240 тис. державних службовців, ще близько 80 тис. службовців органів місцевого самоврядування. Кілька- сот спійманих на корупції на рік – звична практика для будь-якої української влади. 
А от відбування жартиками у темах про лавочки харківського метро за ціною автомобіля, про тендерні процедури із підозріло прогнозованими результатами, про надміру дорогі вертольоти та про інші приклади, відомі кожному, породжує недовіру до запевнень у «безсторонності» застосування репресивної машини. Вона натомість може повернутись проти тих, хто зараз насміхається над її сьогоднішніми жертвами. За слабкістю зовнішнього ворога і обмеженістю ресурсів дедалі активніше пробиваються внутрішні сутички у владному конгломераті. Як свідчать приклади останнього часу, вже зараз вимальовується кілька ліній таких сутичок.
По-перше, спроби позбутися попутників. Після «конституційної реставрації» і формування «жорсткої вертикалі» Партія регіонів уже не потребує формальних союзників. Тому, наприклад, озвучена регіоналом Василем Харою вимога відставки його тезки – першого заступника міністра соцполітики Надраги, якого вважають близьким до Володимира Литвина, – незабаром стане одним із багатьох прикладів заміни колишніх союзників на перевірених соратників.

По-друге, бізнес-конфлікти місцевого рівня. В Одесі з гумором переповідають суперечку між Сергієм Ківаловим і депутатом-регіоналом Ігорем Плохим. Ківалов позивається проти Плохого за те, що той у місцевому ефірі «зводив наклеп» стосовно його корупційної діяльності. Конфлікт триває і теж є лише прикладом із низки подібних.

По-третє, великі бізнес-конфлікти. Група Ахметова і «бюрократи» Азарова так і не дійшли компромісу щодо умов повернення в Україну Vanco Prykerchenska. Оскільки йдеться, без перебільшення, про мільярди, групова солідарність поступається інстинктам внутрішньовидової боротьби.

З часом ставатимуть очевидними й інші лінії розлому. Не факт, що це призведе до розколу владного конгломерату; але якраз спроби його керівництва тримати васалів укупі з часом спонукатиме до застосування репресій і проти своїх.


БЮТ, Верховний Суд, корупція, Онопенко Василь
Поділитися|
Реклама
Останні публікаціїзгорнутирозгорнути
  • Як пороблено
    З недавніх часів крісло генерального директора Міжнародного Валютного Фонду видається зачаклованим. Не встигло американське слідство визначитися щодо долі попереднього керманича інституції Домініка Строс-Канна, коли проти нової директорки Крістін Лагард також розпочато кримінальне впровадження
    сьогодні, Алла Лазарева, 1
  • Прем’єрка СІЗОну
    Мешканці сейсмонебезпечних узбереж знають першу ознаку наближення цунамі: вода раптом відходить від берега, іноді на кілька кілометрів. Недосвідчені туристи дивуються такому природному феномену й біжать на оголене дно збирати мушлі.
    сьогодні, Олександр Михельсон, 4
  • Сепаратисти проти сепаратистів
    Косовська влада вирішила приборкати місцевих сербів. Спроба ледь не закінчилася новим збройним конфліктом
    сьогодні, Ігор Тимоць
  • Арабська люстрація
    Суд над Хосні Мубараком — це послання усім диктаторам і тим, хто ними хоче стати, яке, щоправда, навряд чи буде почуте «цільовою аудиторією»
    сьогодні, Жанна Безп’ятчук
  • Під молотом на ковадлі
    У процесі над екс-прем’єром влада загнала себе у глухий кут і мусить гарячково шукати вихід
    вчора, Олександр Михельсон, 11
  • Якщо Вона сяде
    Засудження опозиційного лідера матиме далекосяжні негативні наслідки і для країни, і для влади
    вчора, Ростислав Павленко, 61
  • Проти класики
    «Звуки шуму» – це не комедія, а мистецький тероризм
    позавчора, Ярослав Підгора-Ґвяздовський
  • Замість Севастополя – Балтійськ
    Липнева спека абсолютно не відзначилася на україно-російських стосунках: ані в сторону потепління, ані в сторону будь-якої нормалізації. Навпаки, все частіше доводиться спостерігати за посиленням заморозків та зростанням напруги
    позавчора, Юрій Райхель, 1
  • Гра на межі
    25 років тому між СРСР та США розгорівся гучний шпигунський скандал, розіграний за всіма правилами «холодної» війни
    позавчора, Аркадій Сидорук
  • Парад нікчем
    Як відомо, Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) залишив у силі рішення донецького суду про визнання незаконним присвоєння звання Героя України (посмертно) лідеру Організації українських націоналістів (революційної) Степану Бандері та головному командирові Української повстанської армії, прем’єрові підпільного уряду Роману Шухевичу
    позавчора, Сергій Грабовський, 91
Коментарі
1
Західняк18 лютого, 20:59LinkIP: 92.113.118.***
Про 300 та 70 розслідувань. Колись давно Чапаєв поступав у ВУЗ, як ви пам'ятаєте тоді було 4 екзамени. Після вступних екзаменів Петька питаєтьсі: ну шо, Васілій Івановіч? А той відповідає: та 3 екзамени - мочу, кал, кров - здав, з на математиці проваливсі.
  Відповісти
Коментарів: 1 — Додати коментар
1
 
©2007-2011 «Український тиждень»
Передрук або будь-яке інше комерційне використання сайту можливе лише з дозволу редакції. Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на агентства «Українські новини» та «УНІАН», в будь-якому випадку суворо заборонено.
Зворотний зв'язок
Рекламодавцям
Передплата
Про видання
Мобільна версія
RSS
Інформер
E-mail розсилка