This version of the page http://www.ut.net.ua/News/15770 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-06. The original page over time could change.
Уряд у ручному режимі регулює ринок зерна - Новини - Український тиждень
Субота, 6 серпня Мобільний RSS
Укр Eng
Увійти
НовиниПолітикаЕкономікаСвітСуспільствоКультураІсторіяПодорожіКолонкиАрхівЖурналПошук
20 жовтня, 2010 11:03
-25

Уряд у ручному режимі регулює ринок зерна

З 19 жовтня в Україні формально почала діяти заборона на вивезення за кордон зерна

З 19 жовтня в Україні формально почала діяти заборона на вивезення за кордон зерна.

Урядове рішення, яке побачило світ, встановлює надзвичайно суворі обмеження на експорт зернових, що діятимуть щонайменше до кінця року. Аграріям дозволено продати лише 2,7 мільйони тонн збіжжя, попри те, що ті розраховували на встановлення квоти більшої щонайменше у 5 разів. Експорт жита і гречки взагалі фактично заборонений.

Українські аграрії заявляють, що експорт зерзна з країни вже фактично паралізований останні декілька днів.

Українська зернова асоціація, яка представляє інтереси найбільших компаній, розповюсюдила повідомлення, де стверджується, що Державна митна служба України дала вказівку зупинити відвантаження збіжжя на експорт і фактично паралізувала роботу торгівців зерна. За даними організації, митниця вже 3 день не випускає з портів навіть ті судна, які вже завантажені і мають всі нобхідні документи на вивезення. УЗА від імені своїх членів, серед яких і відомі міжнардні компанії, висловлює обурення діями українських урядовців і наголошують, що вирощеного цьогоріч в Україні зерна вистачить як для внутрішніх потреб, так і для експорту.

Митниця оперативно відреагувала на звинувачення аграріїв, назвавши їх безпідставними. «Заява Української зернової асоціації, про те що митниця обмежує експорт зерна не мають під собою ґрунту і не відповідають дійсності», - йдеться у повідомленні відомства. Там кажуть, що аграрії навмисно дестабілізують ситуацію на внутрішньому ринку.

Оглядачі вказують, що дії і заяви українських урядовців також не сприяють нормальній роботі галузі. Ще з серпня митники без наявності якихось формальних підстав тривалий час затримували судна в портах для проведення перевірок та експертиз якості збіжжя. Згодом урядовці довго не могли визначитися чи запроваджувати квоти на експорт і в яких обсягах. Таким чином зернотрейдери практично зупинили закупівлю зерна у фермерів, побоюючись заборони на його вивезення.

Експерти вважають, що запровадженням фактичної заборони на експорт зерна, уряд намагається збити на нього ціну на внутрішньому ринку. Дешевше збіжжя мають закупити до державного Аграрного фонду. До того ж підвищення ціни на зерно може призвести до ланцюгової реакції на ринку продовольства, який і так протягом останніх місяців демонструє рекордні темпи інфляції.

Учасники ринку також критикують наміри уряду скасувати повернення експортерам зерна податку на додану вартість.

Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич вважає, що це призведе до зменшення доходів аграріїв.

«Це означає, що наперед, на довгу перспективу на 20% закупівельна ціна на зерно буде знижена трейдерами. Трейдери в цій ситуації не постраждають, а більше потерпатимуть товаровиробники», - пояснив Томич.

Експерт також пропонує виріняти податки для усіх форм господарювання в сільському господарстві, адже нявність спеціальних режимів оподаткування значно ускладнює його адміністрування.

Нагадаємо, у серпні Американська торговельна палата й Ділова рада «Україна - США» висловили занепокоєність наміром Кабінету Міністрів ввести квоти на експорт зерна з України.

Міністерство аграрної політики ініціювало введення квот на експорт пшениці і ячменю на строк до кінця 2010 року в розмірі 2,5 млн. тонн плюс 1 млн. тонн продукції, що вже перебуває в портах.

Проте 6 жовтня Верховна Рада відмовилася доручити Кабінету Міністрів установити до 1 січня 2011 року мораторій на експорт зерна з України.

16 жовтня,за інформацією Української зерновій асоціації,в усіх українських портах введено блокаду суден c зерном.Розпорядження зупинити відвантаження зернових культур дало керівництво Митної служби України.


Поділитися|
Реклама
Інші новини Коментовані
Український друкований часопис «Тиждень»
№ 32 (197)
уже в продажу
Коментарі
Наразі немає жодного коментаря
Коментарів: 0 — Додати коментар
 
вакансия социолог Харьков погода Ізмаїл мужчина стрелец смотреть онлайн Уличные танцы 2 скачать музыку из рекламы Cadillac Escalade
©2007-2011 «Український тиждень»
Передрук або будь-яке інше комерційне використання сайту можливе лише з дозволу редакції. Передрук, копіювання або відтворення інформації, яка містить посилання на агентства «Українські новини» та «УНІАН», в будь-якому випадку суворо заборонено.
Зворотний зв'язок
Рекламодавцям
Передплата
Про видання
Мобільна версія
RSS
Інформер
E-mail розсилка