This version of the page http://www.mns.gov.ua/content/india2001.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-03. The original page over time could change.
Землетрус у Індії (26 лютого 2001 року) - МНС України
 
Оперативна інформація
За добу
Радіаційний фон
Погода
Всього подій:160
Пожеж:148
Врятовано осіб:9
Врятовано будівель:23
Довідка
    Українська версія   |   English version       карта сайту
Погода в Києві
07.07.2011
За даними
українського
гідрометеоцентру
зараз в Києві:
Температура: 19.5°С Тиск: 741мм.рт. Вологість 79% Вітер: Південний, 2м/с хмарно без явищ
Прогноз погоди
Міжнародна діяльність

Землетрус у Індії (26 лютого 2001 року)

  • Фотоальбом

 

26 січня 2001 року штат Гуджарат Республіки Індія постраждав від найпотужнішого за останні 50 років землетрусу. За оцінкою Служби геологічної розвідки Сполучених Штатів Америки найпотужніший поштовх був 7,9 балів за шкалою Меркаллі. Цей поштовх виник о 3 годині 16 хвилині за Грінвичем (8 годин 46 хвилин місцевого часу). Епіцентр землетрусу знаходився у північно-східному напрямку, 50 км від міста Бхудж. Поштовх відчувався у містах Делі, Бомбей, Джайпур, Ченаі.

 

За даними засобів масової інформації Республіки Індія постраждало 35 мільйонів осіб, зруйновано 73142 будівель. Біля 50 тис. осіб поранено та 200 тис. постраждалих залишилось без житла. За оцінками доктора М.С.Кападіа, наведеними у індійській газеті "Бізнес" від 2 лютого 2001 року, загальні збитки від землетрусу складають 5 мільярдів доларів США. Нанесено збитків будівлям на суму 2 мільярда доларів США, інфраструктурі країни на 13 мільйонів доларів США. Кількість загиблих складає 15 - 20 тис., поранених близько 50 тис.

 

Інфраструктура регіону зазнала важких збитків через руйнування доріг, мостів та портів. Індустрія країни не зазнала прямих збитків, вона постраждала від міграції робочої сили до більш безпечних регіонів.

 

Найбільш постраждалим містом в зоні землетрусу є місто Бхудж, населення якого складало 150 тис. осіб. Вся інфраструктура міста та будівлі непридатні для використання та проживання. Штат Гуджарат є провідним індустріальним штатом Індії. Біля 10 відсотків випуску промислових товарів та проведення інвестиційних проектів зосереджено саме в даному штаті. (27 відсотків прибутку капіталу країни отримується у штаті Гуджарат). Відповідно до досліджень, проведених індійською компанією Економічного розвитку, у Гуджараті проходять стадію імплементації інвестиційні проекти на загальну суму 1700 мільйонів доларів. Штат займає друге місце в країні за об'ємом інвестиційних проектів в сфері розробки комп'ютерних програм, діяльності портів, розвитку іригаційної системи та хімічної промисловості.

 

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.01р. № 20-р та сумісного наказу МНС і МОЗ України від 31.01.01р. № 30/32 для ліквідації наслідків землетрусу що стався в Республіці Індія, був направлений зведений пошуково-рятувальний загін МНС України. До складу зведеного загону були включені працівники МНС і МОЗ України (підрозділ Центрального воєнізованого аварійно-рятувального загону і Мобільний госпіталь МНС України). Мобільний госпіталь МНС України був укомплектований медичними працівниками Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (УНПЦ ЕМД та МК), Київської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги та лікарями деяких інших лікарень м. Києва, фахівцями Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, АМН України.

 

Протягом 24 годин зведений загін був доукомплектований медикаментами і майном із розрахунку 30 добової роботи у автономному режимі.

Підготовка особового складу, майна та оформлення документів було здійснено у стислі терміни. Військово-транспортний літак ІЛ-76 за 7 годин доставив особовий склад та майно зведеного загону МНС України до міста Ахмадабад (столиця штату Гуджарат Республіки Індії), який постраждав внаслідок землетрусу. Після прикордонного та митного контролю, що завершився через 2 години по прибуттю, особовим складом загону за 4 години було проведено розвантаження майна і медикаментів вагою 24 т. та їх завантаження на автотранспорт, який надали органи влади штату Гуджарат.

 

Координаційним центром штату Гуджарат з ліквідації наслідків землетрусу місцем дислокації загону було визначено м. Бхачау, що значно постраждало внаслідок землетрусу (з 40 тис. мешканців 10 тис. загинуло, а біля 20 тис. травмовано). З наданої інформації свідчило, що вся існуюча інфраструктура охорони здоров'я міста Бхачау була зруйнована, а 70 відсотків медичного персоналу загинуло. З урахуванням руйнування автошляхів та особливостей дорожнього руху, колона у складі одного санітарного автомобіля, чотирьох вантажних автомобілів та двох автобусів здійснила 12 годинний марш на відстань 350 км і о 2:00 за місцевим часом 3.02.01р. прибула у зазначений район. Після короткотермінового відпочинку було проведено рекогносцировку міста Бхачау і прилеглих до нього районів. Оцінена медична обстановка. Керівництвом загону разом з представниками місцевих органів влади було визначено місце розгортання мобільного госпіталю - на відстані 1,0 км від центру м. Бхачау. При визначенні місця розгортання госпіталю МНС України враховувались наступні фактори:

  • доступність госпіталю для населення міста та прилеглих до нього районів (відстань, наявність доріг тощо);
  • безпека особового складу загону(можливість охорони території);
  • епідемічна обстановка зони надзвичайної ситуації.

Перший модуль госпіталю (приймально-сортувальне відділення) був готовий та почав прийом постраждалих через одну годину після прибуття на місце. Повністю мобільний госпіталь було розгорнуто через 4 години і одразу ж почалось надання медичної допомоги у повному обсязі (оперативні втручання, інтенсивна терапія).

 

З прибуттям 3.02.01р. консула України у Республіці Індія пана Герасименка О.М. були проведені зустрічі керівництва загону з представниками органів влади м. Бхачау, налагоджено взаємодію з командуванням військ, поліції і сил швидкого реагування, які розташовані в цьому районі. Таким чином, з 3.02.01р. мобільний госпіталь зведеного пошуково-рятувального загону МНС України почав повноцінне функціонування щодо надання медичної допомоги постраждалому населенню м. Бхачау і прилеглих до нього районів, які постраждали внаслідок землетрусу.

З урахуванням можливостей та оснащення, мобільний госпіталь зведеного загону був визначений серед восьми інших медичних закладів як головний у районі для стаціонарного лікування найбільш важких постраждалих.

 

Всього за весь період роботи українські медики, працюючи в цілодобовому режимі, надали допомогу 5 тис. 558 постраждалим, з яких 1 тис. 53 - діти. Було проведено 216 хірургічних операцій, у тому числі 69 дітям. Дбайливі руки наших лікарів допомогли народитися на світ 13 індійським немовлятам.

 

Більш як 800 представників урядових, міжнародних, громадських та релігійних організацій Індії та інших країн постійно вивчали досвід загону та українських лікарів за період перебування їх в Індії з організації роботи в екстремальних умовах великомасштабної надзвичайної ситуації.

Щиру подяку українським рятувальникам, Уряду України і Президенту, висловили Прем'єр-міністр штату Гурджарат пан Кешубхай Патель, члени Уряду штату та керівники медичної галузі. Дії української сторони, за повідомленням Посольства України в Індії, високо оцінено

 

Президентом та Урядом Індії, населенням, міжнародними та громадськими організаціями, що знайшло своє відображення в індійських засобах масової інформації.