This version of the page http://www.uaan.gov.ua/akademiki.php?id=178 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-08-01. The original page over time could change.
Українська академія аграрних наук УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ


заснована в 1931 році і є самоврядною
науковою організацією



ЛУКАНІН Олександр Сергійович

Дата народження: 7 листопада 1952 р.
Дата обрання: 22 листопада 2007 р.
Відділення аграрної економіки і продовольства

Кандидатську дисертацію – “Розробка потокових технологій обробки соків, напоїв і вин препаратами на основі діоксиду кремнію” захистив у 1987 році у Всесоюзному науково-дослідному інституті винограду і продуктів його переробки “Магарач”.


Докторську дисертацію – “Комплексна переробка яблук" захистив в 1993 році в Інституті винограду і вина “Магарач”.


За його участі розроблені теоретичні основи:
- класифікації яблук України для виробництва сидру і кальвадосів;
- комплексної безвідходної переробки яблук на натуральні та концентровані соки, сидр, столові вина, оцет, харчовий та кормовий білковий продукт.
Проведено технологічну оцінки сировинних ресурсів яблук України для виробництва сидру і кальвадосу.
Розроблена технологія і комплекс устаткування для виробництва яблучного пектину неетанольним способом, а також - спосіб виробництва освітленого концентрованого яблучного соку з використанням мембранних технологій; Розроблена технологія освітлення та стабілізації плодово-ягідних соків, сидру, міцних напоїв та вин препаратом на основі діоксиду кремнію (АК-50А).
Технологічна оцінка сировинних ресурсів деревини дуба України для створення вітчизняного бондарного виробництва:
- проводиться природно-господарський моніторинг дібров України; лісогосподарська і сировинна оцінка насаджень дуба; розробка класифікації деревини дуба для використання продуктів її переробки у виноробстві; картографування і прогнозування сировинних ресурсів деревини дуба для виноробства; удосконалювання технології витримки вин і коньячних спиртів у дубовій тарі; розробка наукових основ ферментативного каталізу деревини дуба під час її сушіння - й подальшого виробництва дубової бочкотари.
Розроблені: - способи лікування й усунення хвороб та пороків вин і коньяків з використанням продуктів переробки деревини дуба.
Створена Національна дуботека - колекція більше 600 зразків дуба з різних регіонів України;
Під його науковим керівництвом у 2001-2007 р. розроблені та затверджені у Держстандарті і Мінагрополітики України: 2 Стандарти організацій України (СОУ) ("Кряж клепковий дубовий" і "Клепка дубова"), та 2 Національних стандарти України (ДСТУ) ("Сидри" і "Кальвадоси України").
Опублікував 125 наукових праць, з них: понад 80 - наукові статті, 9 навчально-методичні посібники, у тому числі - 2 монографії, 1 підручник, має 35 авторських свідоцтв і патентів СРСР і України на винаходи.


У Національному університеті харчових технологій підготував понад 160 інженерів-технологів виноробів, які працюють на виноробних підприємствах України, Російської Федерації і Бєларусі.
Ним підготовлені 3 кандидати наук, є науковим керівником 4-х аспірантів і 2 докторантів.

Працює в інституті агроекології і біотехнології УААН

03022, м. Київ, вул. Васильківська,37. тел. 281-06-77 E-mail: prezid@ukr.net
© 2006-2011 Національна академія аграрних наук України