This version of the page http://www.viche.lutsk.ua/index/2936 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-27. The original page over time could change.
Газета "Вiче-інформ" ::: Статтi газети "Вiче-інформ"
   
Сьогоднi: 27.07.2011
Вiдвiдано разiв: 328013
 
СТАТТI АРХIВ ОПИТУВАННЯ ПОШУК ПРО НАС  
Роздiли сайту
КОНФЛІКТНА СИТУАЦІЯ
СВАВІЛЛЯ
БЕЗ БІЛИХ ПЛЯМ
Б’ЄМО НА СПОЛОХ!
ТЕМА ДНЯ
НА ТЕ ВОНИ І... ЛЮДИ?
ІЗ ПЕРШИХ УСТ
ЖИВИЙ ТОВАР
УВАГА!
Пошук за публікаціями
 
Опитування
Всього голосiв: 0
 
 
 
 
 
 
ПОЗИЦІЯ

МИ – УКРАЇНЦІ, КОЛИ В ДУШАХ ВМИРАЮТЬ ХОХЛИ

На форумі в Івано-Франківську інтелігенція Західної України знову сказала "Так!" Віктору Ющенку

Словами, винесеними у заголовок, закінчується цьогорічна книга мого чотиритомника «Непристольні гноми», якого подарував Віктору Ющенку у Луцьку. Згадав цей афоризм в Івано-Франківську. Адже саме
про душі наші і про наше двоєдушшя йшлося на регіональному форумі української інтелігенції, представники якої минулого четверга зібралися у приміщенні Івано-Франківського національного драматичного театру імені Івана Франка. 
Відкриваючи другий форум (перший пройшов у Донецьку), голова Конгресу української інтелігенції, видатний письменник Герой України Іван Драч звернув увагу присутніх на свій перстень.
– Це перехідний Мазепинський перстень із зображенням герба гетьмана і тризуба, – повідомив Іван Федорович, чим заінтригував зал. – Не стільки нагорода, скільки велике зобов'язання. Горджуся, що цей перстень носив видатний поет Богдан Лепкий.
Виявилося, що саме в Івано-Франківську у 1996 році, під час святкування п'ятирічного ювілею місцевого клубу української інтелігенції імені Богдана Лепкого, Івану Драчу, одному із організаторів Руху і Всесвітнього конгресу українців, вручено цю високу відзнаку, встановлену урядом Народної Республіки України в екзилі.  У 1932 році в Берліні на знак пошанування за трилогію «Мазепа» і з нагоди 60-річчя поета Богдан Лепкий був нагороджений Мазепинським перснем, виготовленим з трофейної зброї, здобутої усусами – українськими січовими стрільцями – в боях з російськими військами.
Однак на пальці Івана Драча – зовсім інший перстень, зроблений зі срібла родини Лепкого за описами (зображення його не збереглося). Попередній перстень поет загубив разом з усім майном  у 1939 році під час втечі з України.
– Лепкий розумів, – наголосив у доповіді на форумі директор Інституту літератури Академії наук України академік Микола Жулинський, – що тільки свідомий українець повинен розбудовувати свою державу.
Микола Григорович окреслив засади гуманітарного розвитку України, його принципи та пріоритети, спрямовані на формування справжнього українця, яким, приміром, був Іван Мазепа – покровитель і меценат національних культури, мистецтва, науки, православної церкви. «Без віри, – відзначив Микола Жулинський, – народ не набуде гідності, а народ без гідності не народ».
Вірою, і саме вірою у великого українця – Президента Віктора Ющенка, який взяв участь у форумі, були пройняті виступи всіх учасників багатолюдного зібрання. Катерина Абрамчук, випускниця історичного факультету Рівненського державного гуманітарного університету (до речі волинянка, уродженка села Пісочне Ковельського району, де мешкають її мама Нінель Максимівна – головний зоотехнік ТзОВ «Пісочне», заслужений працівник сільського господарства України, і тато Петро Васильович – водій місцевого господарства), висловила надію на поглиблення євроінтеграційних процесів у системі освіти. Заслужена вчителька України, відома на Волині патріотка Леся Ковальчук сподівається на глибоке національне бачення Президентом державотворчих процесів задля утвердження «української України». Євгенія Сохацька, голова Всеукраїнського товариства ім. Івана Огієнка, професор Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, закликала Віктора Ющенка зупинити російськомовну експансію в інформаційному просторі, під час другого терміну президентства нарешті втілити «стандарти внутрішньої інтеграції»: єдина мова, рідна церква, рідна історія.
Письменник Герой України Роман Іваничук нагадав учасникам форуму не тільки слова Сенеки: «Згодою розростаються малі держави, а незгодою руйнуються навіть великі», – а й ім'я тої людини, яка так і не поставила свого підпису під Універсалом національної єдності, – ім'я Юлії Тимошенко. Не по-мазепинськи вона вчинила. Адже Іван Мазепа, взявши булаву гетьмана 25 липня 1687 року – у складний час політичного життя України, коли вона розпалася фактично на дві частини, які боролися між собою: одна – на боці Москви, інша – на боці Польщі, заходився піднімати престиж українського гетьманства, наповнюючи його реальною об'єднавчою владою. Видатний митець закликав «вичистити всю гниль з урядової системи України»… Письменник та історик Михайло Андрусяк, натякаючи на Віктора Ющенка, відзначив, що «той справжній український Президент, хто говорить українською мовою не лише з трибун, а й у побуті».
Завершився регіональний форум української інтелігенції виступом Президента України Віктора Ющенка, який висловив свою найбільшу мрію: аби нація гордилася кожним прожитим днем. Віктор Андрійович назвав 17 січня не днем виборів, а референдумом. «Це вибір не особистостей, а системи цінностей», – наголосив Президент.
При цих словах у мене народився афоризм: «В системі цінностей – система цінників». І справді, ковбаса, дорога і дешева, буде при будь-якому Президентові. Але чи буде вона справжньою. Тобто українською, яка відзначатиметься не лише високими смаковими якостями, а й позначатиметься великими прибутками у державному бюджеті – основі нашого добробуту і процвітання України.  «Буде Ющенко – буде Україна», – ствердили учасники форуму. А ви хочете жити в Україні – своїй країні? Думайте.

Василь ПРОСТОПЧУК.
Луцьк – Івано-Франківськ.

Відгуків: 0 17.12.2009
Василь Простопчук

Відгуки до статті


Стрiчка новин
СУСІДСЬКІ ВІЙНИВ редакцію газети «Віче...
детальнiше...
ТОРГУВАВ УКРАЇНКАМИ З ВОЛИНІ І ДОН...
детальнiше...
РІВЕНЬ ЗЛОЧИННОСТІ ВПАВ НА 8 ВІДСОТКІВПр...
детальнiше...
Їсти перші кавуни безпечно?У с...
детальнiше...
 
Лічильник
 
Увага!
Триває акція!
Розмістіть свою рекламу в газеті "Віче" і отримаєте безкоштовну публікацію реклами на нашому сайті.
 
 
 
ВБудке - портал о собаках
(c) Вiче. Волинський тижневик. Розробка сайту: Welard
Хмарка - интерент-магазин бытовой химии, средств личной гигиены и косметики