This version of the page http://www.lustration.org.ua/?p=1320 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-27. The original page over time could change.
Люстрація » Безстрокова акція захисту української мови

Рубрикатор

Фотонавігатор

Безстрокова акція захисту української мови

З червня 2009 року, Громадська організація «Люстрація» ініціювала всеукраїнську акцію захисту української мови, у рамках якої вже українізовано понад 50 публічних закладів. Серед них: Міжнародний аеропорт “Бориспіль”, мережа супермаркетів “Мегамаркет”, мережа аптек “Аптеки низьких цін” і десятки кафе та ресторанів. Ми закликаємо приєднатися до неї усіх небайдужих.
Як зазначив голова ГО «Люстрація» Олег Осуховський: «Окрім духовної підстави для проведення акції, юридичною є Конституція України адже відповідно до ст. 10. Конституції України державною мовою в Україні є українська. І всі хто не виконує законів та Конституції - заслуговує на покарання!»
Так, офіційне тлумачення цієї норми дано в рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року N 1-6/99 (справа про застосування української мови), яким визначено, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом. Стаття 17 Закону “Про мови в Українській РСР” визначає українську мову обов’язковою для вживання в усіх сферах обслуговування громадян.
Тобто відповідно до Конституції України у закладах громадського харчування, в інших сферах обслуговування громадян, українська мова є обов’язковою.
За період проведення акції були українізовані такі заклади:
- мережа ресторанів “Реприза”;
- мережа супермаркетів “Мегамаркет” ;
- ресторан “Сім Самураїв”(Бесарабка);
- мережа аптек “Аптеки низьких цін”;
- піцерія “Маріо”(вул. Саксаганського);
- пивний клуб “Партизан”(Обухівське шосе);
- піцерія “Напуле” по вул. Мечникова, 9; - - ресторан “Муракамі”, Набережне Шосе, сходи № 2; - кафе - фітнес-центр “Софійський” на пров. Рильському, 5;
- кафе “Кава і кава” по вул. Червоноармійській, 1-3;
- кафе “Чайкоф-пасаж”(вул. Заньковецької, 4а)
- кафе “Кофе Хауз” на б-і Лесі Українки, 24 та інші заклади.
Долучитися до акції та захистити своїх мовні права можна таким чином:

1. Виявили порушення - попросити книгу скарг і зробити запис.

ЗРАЗОК
Шановна адміністраціє!

“____” _____ 200_ р. №__

У ресторані (кафе, магазині) дискримінується УКРАЇНСЬКА мова!
У порушення ст.10 Конституції та ст.17 Закону “Про мови” персонал зустрічає відвідувачів російською мовою, більш того, незважаючи на те, що клієнт спілкується українською, офіціант (продавець) продовжував спілкуватися російською мовою. Меню в ресторані викладене російською мовою. Це порушує мої права як громадянина та споживача.
Будь ласка, проведіть навчання з працівниками, персонал повинен зустрічати клієнта українською мовою, і лише у разі, якщо клієнт повідомить, що прийнятною для нього є інша мова, персонал має право перейти на іншу мову спілкування. Зробіть Українське меню!
У разі порушень буду звертатись в Управління захисту прав споживачів.
Будь ласка, надішліть мені письмову відповідь на цю заяву.
З повагою ПІБ, адреса, мобільний телефон.

2. Повідомити ГО “Люстрація” про порушення за електронною поштою: moyamova@gmail.com або за телефоном 096-717-89-77 (Олександр Аронець). У повідомленні вказати ПІБ, а також контактні дані.

3. У випадку, якщо ви хочете самостійно захистити свої порушені права, потрібно надіслати скаргу в Управління захисту прав споживачів.

Зразок скарги:

число місяць 2009 року

Головне управління з питань захисту
прав споживачів
Київської міської державної адміністрації
04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, 29а
ПІБ
Адреса
тел.

Щодо неповаги до клієнтів та порушення законодавства
і прав споживачів
та дискримінацію української мови
у ресторані (кафе, магазин, фітнес-клуб тощо) “Назва закладу”

Змушений звернутися до Вас у зв’язку із неповагою до клієнта та грубим порушенням чинного законодавства та прав споживачів у ресторані “назва закладу”, та знаходиться за адресою: м. Київ, (адреса).
У кафе-барі заведено порядок, за яким, персонал зустрічає відвідувачів російською мовою. Більше того, навіть незважаючи на те, що відвідувач звертається українською мовою, персонал продовжує спілкуватися російською мовою, що є виявом неповаги до клієнтів, та є мовною дискримінацією. Окрім того, меню ресторану виконане російською мовою, що є порушенням закону.
На жаль, такий порядок підтримується адміністрацією цього закладу. Так, 26 червня цього року, відвідуючи зі своєю сім’єю ресторан, я звернув увагу на порушення законодавства та залишив свою заяву у Книзі відгуків і пропозицій.
Станом на день подання цієї заяви, адміністрація ресторану “Назва закладу”, не надала мені відповіді на мою скаргу, залишену у Книзі відгуків і пропозицій.
Таке ставлення є порушенням закону та прав споживачів.
У кафе-барі “Назва закладу” використовується російська мова як “офіційна мова закладу”: персонал при зустрічі з клієнтом вітається російською мовою, що змушує клієнта згідно з правилами етикету у відповідь перейти на цю мову спілкування, Зокрема, офіціанти та персонал (який вдома спілкується українською) змушений на роботі використовувати російську мову. Аналогічно і україномовні відвідувачі із ввічливості змушені переходити на російську мову спілкування, оскільки так до них звертається персонал кафе-бару.
Така практика негативно впливає на розвиток української мови та звужує її використання в публічній сфері.
У той же час це суперечить Конституції і законам України та порушує права громадян.
Так, згідно із ст. 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.
Офіційне тлумачення цієї норми дано у рішенні Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року N 1-6/99 (справа про застосування української мови) яким визначено, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом.
Стаття 17 Закону “Про мови в Українській РСР” визначає українську мову обов’язковою для вживання в усіх сферах обслуговування громадян.
Відповідно до ст. 8 зазначеного вище Закону мовна дискримінація в Україні неприпустима.
Таким чином, згідно з вимогами законодавства, персонал зобов’язаний звертатися до клієнтів українською мовою, і лише у разі, якщо клієнт повідомить, що прийнятною для нього є інша мова, працівник закладу має право перейти на іншу мову обслуговування.
Оскільки неповага до клієнта та грубе порушення законодавства щодо прав споживачів здійснюється з відома та за участі адміністрації ресторану “Назва закладу”, звертаюся до Головного управління захисту прав споживачів, та ПРОШУ:
1. Припинити порушення законодавства, прав споживачів та мовну дискримінацію у ресторані “Назва закладу” (м. Київ, адреса).
2. Звернутися до відповідних державних органів з вимогою позбавити ресторан “Назва закладу” (м. Київ, адреса) відповідних ліцензій та дозволів у зв’язку з порушенням законодавства та прав споживачів.
3. Застосувати до винних осіб з числа керівництва ресторану “Назва закладу” санкції за порушення вказаних вище норм законодавства.
4. Взяти на контроль усунення вказаних вище порушень законодавства з боку адміністрації ресторану “Назва закладу”.
З повагою ПІБ (підпис)

Прес-служба ГО “Люстрація”



Ваш коментар

  • Громадське голосування

    Чи підтримуєте Ви проведення Люстрації (очищення влади) в Україні?

    Переглянути результати

     Загрузка ...
  • Останні записи

    • На Чорноморський флот хочуть повернути стратегічну зброю
    • «Яворина» 2011року
    • Країна мажорів і боягузів?
    • Тепер вже і чорнобильців пограбували!
    • Новий козир влади: повернення Ющенка!!!
  • Архивы

  • Анонси

    Акція до Дня Незалежності. Старт Всеукраїнської кампанії "Прапор"
    Вишиванковий фестиваль у Одесі до Дня Незалежності
    Корольовський суд м. Житомира викликає на допит журналістку Олену Гагаузу
    Олег Осуховський про податковий кодекс на телеканалі UBC
    Суд переніс розгляд справ щодо затриманих під час акції проти приїзду патріарха Кирила

    Календар національної пам`яті