This version of the page http://www.zrobysama.com.ua/?p=6362 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-25. The original page over time could change.
Як я фотографую свої роботи та редагую фото | Зроби Сам(А) - тільки саморобне. Листівки, вишивки, орігамі, скрапбукінг.

Як я фотографую свої роботи та редагую фото

Автор Яна Смакула, опубліковано 4.1.2010

Звертаю увагу на те, що я не є професійним фотографом  – я звичайний любитель-експериментатор, який вчиться на прикладах з інтернету та своїх власних помилках. Тому мої поради можуть дуже сильно відрізнятися від порад професіоналів. Тим не менше – я прагну якнайпростіше описати свій досвід і по можливості навчити читачів Зроби Сам(А) елементарно редагувати фотографії для показу в інтернеті.

Коли ми пишемо пост на блог і показуємо свою нову роботу, будь то листівка, альбом чи просто саморобна коробочка дуже хочеться якнайкраще передати всю її красу. Але, нажаль, вдається це вкрай рідко. Головною причиною цього є погане або недостатнє освітлення, неприроднє освітлення або “жовтота” від штучного, бліки, розмитість, заліплення світлом і т.д.

Добитися ідеальної кольоро-передачі стандартними засобами (звичайним любительським фотоапаратом та настільною лампою чи навіть денним природнім світлом) майже не реально. Тому можна зробити 2, 5 і навіть 10 фотографій однієї листівки і всі вони будуть “не такі” – темні та бліді.

Проте, щоб робити хороші фотографії (я не говорю про фотографії професійної якості) не потрібно купувати купу дорого обладнання – можна “оживляти” фотографії у спеціальній програмі для редагування зображень. У цьому випадку мова піде про Photoshop.

Не варто думати, що з будь-якої фотографії можна зробити щось грандіозне, ні. Якщо фото надто темне, або зроблене у невідповідній обстановці чи у надто малій роздільній здатності – відредагувати його буде важко. Тому перш ні ви візьметеся фотографувати вашу нову листівку подумайте про композицію фотографії.

Крок перший: постановка композиції

Незалежно від того як добре чи погано ви вмієте користуватися програмою Photoshop, щоб зекономити собі час варто потурбуватися про композицію фотографії.

Найпростіший варіант – на задній фон поставити листок формату 30х30 або 20х20 або просто А4 білого кольору або із підходяцим фоном, низ встелити тканиною або білим папером, в центр поставити листівку та сфотографувати. Показую як це роблю я:

тут достатньо формату 15х15см так як міні альбом дуже маленький

фото зменшене до стандартного розміру (про стандартні розміри читайте нижче)

Із фотографії видно, що композиція зроблена на робочому столі і займає не більше 20х20см. Позаду розкидані інструменти та інші готові роботи, словом – стандартний робочий хаос. Але всього лиш один вертикальний лист паперу – і хаос зникає, з’являється красивий фон і фото набирає нового світла.

Ось запис про цей фотоальбом із усіма редагованими фотографіями.

Крок другий: освітлення

Для хорошої фотографії потрібне хороше освітлення. Але жодних спеціальних ламп та приборів я не використовую. В кімнаті світить одна біла енегрозберігаюча лампочка. Додатково можна користуватися настільною лампою.

Крок третій: фотографування

Для красивого фото треба фотографувати під влучним кутом. Якщо листвка стоїть на столі, а ви фотографуєте стоячи у повний ріст під кутом зверху вниз – навряд чи у вас вийде гарне фото. Я завжди намагаюся розташувати фотоапарат на одному рівні із листівкою, тому якщо вона стоїть на столі я зазвичай присідаю на підлогу, стаю на коліна або сидячи в кріслі дуже нагинаюся так, щоб листівка, мої очі та фотоапарат опинилися на одному рівні.

Розміри фото:

Я завжди намагаюся змінати на найкращій якості, тому більшість файлів із фотографіями у мене займають від 2мб. Для чого ж потрібен такй великий розмір фото? Погляньте на фотографію міні альбому вище – добру частину фото займає зайвий простір. Якщо фото дуже маленьке, то обрізавши фото у нас залишиться надто маленька фотографія яку буде дуже складно редагувати. Тому завжди краще зняти фото більшого розміру, а потім його зменшити.

Усі фотографії на цьому блозі мають станартний розмір 600х800 пікселів, який в принципі є найзручнішим для інтернету. Чому? Тому що таке фото є достатньо великим щоб його без проблем роздивитися але водночас не займає багато місця, що дозволяє швидко його завантажити.

Токож цей розмір має співвідношення сторін 3:4, що ідеально підходить для більшості налаштувань моніторів, відповідно його найзручніше переглядати.

Редагування фото у Photoshop:

Кожна фотографія, яка потрапляє на цей блог попереньо проходить обробку у фотошопі.

Редагуючи фото я переважно роблю наступні кроки:

  1. обрізаю зайву частину фотографії, що не містить ніякої цікавої інформації,
  2. зменшую і підганяю фото до розміру 600х800 пікселів,
  3. додаю чітості,
  4. редагую рівні яскравості та рівні кольору.

Звучить складно – але повірте, усе це зводиться до елементерного клацання мишкою.

Наприклад, візьмемо ось цю фотографію новорічного будиночка – викладаю пофнорозмірний оригінал (клацініть на фото для перегляду у повний розмір)

У мене фотошоп на англ мові, тому всі написи будуть на англ. Але сподіваюся з фото все буде інтуітивно зрозуміло.

Відкривши фото у фотошопі я обрізаю його. Для цього використовується інструмент Crop Tool. Гаряча клавіша на клавіатурі C (на англ розкладці):

Після цього зменшую розмір. Для цього заходжу у Image – Image Size.

Відкривається віконечко із параметрами:

По ширині я більше не буду зменшувати видиму область фотографії, тому у полі width (ширина) я вписую 800 (це буде ширина фото). Якщо у вас увімкнені пропорційні розміри (є галочка біля constrain proportions) у цьому ж вікні то висота фото зміниться пропоріційно до ширини. У цьому випадку вона стала 728 пікселів. Це забагто, нам потірбно 600. Тому переходимо до наступного кроку.

Заходимо у Image – Canvas Size (відразу під Image Size):

Знову відкривається віконечко із розмірами.

Розміри у мене завджи вказані у см, їх треба відобразити у пікселях. Для цього із випадаючого меню вибираємо пікселі:

І у полі hight пишемо 600, натискаємо ok. Програма перепитає нас чи дійсно продовжувати – підтверджуємо:

Ми зменшили фото, воно виглядає ось так:

Тепере можна перейти збільшення чіткості фото.

Щоб зробити фото чіткішим використовуємо фільтр sharpen. Для цього заходимо у Filter – Sharpen – Sharpen.

Після цього фото виглядає ось так (різниця не дуже помітна, але вона є) – окремі елементи тепер виглядають чіткіше на фото:

Переходимо до редагування рівнів яскравості та кольору.

Заходимо у Image – Adjustments – Levels:

Можна полегшити собі життя і обрати Auto Levels – програма сама автоматично виставить на її погляд піходящі рівні, але дуже часто вона це робить погано, тому я усе роблю вручну. І так, відкривається вінко з параметрами:

У цьому вікні показана діаграма рівнів зображення. Під діаграмою є три “повзунки” – два по краях і один по центру. Теоретично, ці повзунки треба перетягнути так, щоб вони відповідали пікам та западиним діаграми. Але перетягувати їх краще на око.

Я починаю з правого:

результат – фото стало світлішим.

Потім регулюю лівий – фото стає насиченішим:

І на завершення – регулюю середній.

Ось фінальне фото:

І ось в порівнянні:

І ще одне – фото треба не просто зберегти, а зберегти для вебу. Для цього заходимо у File – Save for Web and Devices:

Відкривається віконечко:

Фото зберігаємо у форматі jpeg, якість – high, 60.

Готово! Успіхів!

Підписатися на оновлення Зроби Сам(А):

Також читайте на Зроби Сам(А):

  • Про Блог (50%)
  • Як пофарбувати квіти в домашніх умовах? (50%)
  • Холодний виноградний шашлик (50%)
  • Свічка у мушлі (50%)
  • Copyright (50%)

25 Коментарі(в) до “Як я фотографую свої роботи та редагую фото”

  1. Freetany says:

    Теоретично все зрозуміло і дуже цікаво. Буду пробувати на практиці. У мене питання: чим відрізняється зберегти для вебу і просто зберегти у форматі jpeg?
    Дякую

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      Freetany – якщо зберігати для вебу, то відбувається спеціальна компресія фото, відповідно воно стає меншим, займає менше місця і швидше загружається в інтернеті

      Відповісти
  2. Freetany says:

    Спробувала – результат мене вразив, особливо після Levels. Тільки “зберігати для веб” – у мене не має формату jpeg.
    Як же тобі напевне було неприємно дивитись наші “брудні” фото .

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      три рази перечитала коментар перш ніж второпала, що брудні фото ти написала в лапках – і думаю про що ти таке написала

      Відповісти
  3. lastivka says:

    Яна, дякую! Дуже корисний пост! Буду так робити, а то проблем із якістю фото і справді вистачає. Тепер ми всі будемо такі “нафотошопині” )

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      lastivka – завжди рада поділитися досвідом

      Відповісти
  4. Сашинамама says:

    Яна, дякую!
    Пішла практикувати:)

    Відповісти
  5. Anilochka says:

    Дякую за корисну інформацію.

    Відповісти
  6. klaris2009 says:

    а програмe Picasa 3 ніколи не пробували?мені просто цікаво як вона порівнянні з фотошопом , гірша чи краща?

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      klaris2009 – Picasa пробувала. Вона простіша та легша в користуванні, нею набагато легше навчитися користуватися, в ній все інтуітивно зрозуміло. Хороша програма. Але вона немає багатьох функцій, що має фотошоп. Водночас у пікасі є багато всіляких ефектів для фотогафій (у фотошопі такі ефекти теж в принципі можна зробити, але одним кліком мишки це навряд чи вийде), але фотошоп більш гнучкий у користуванні. словом – програми доволі різні, в першу чергу вони орієнтовані на різні групи користувачів

      Відповісти
  7. klaris2009 says:

    спасибі за відповідь,буду пробувати фотошоп…

    Відповісти
  8. Leen says:

    Я свої фото підправляю в Picasa або iPhoto, навіть ті, які роздруковую для себе (бо страшна лінтяйка і не люблю довго бавитись). Мене як завжди вражає твоя терплячість Триматиму закладку на статті, пояснення прості і зрозумілі.

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      а мені треба буде спробувати що то за зір такий – iPhoto

      Відповісти
  9. Milka says:

    Дуже дякую за детальний опис роботи. Вже не один раз пробувала працювати з Photoshop, але результат не дуже вражав. Статтю в закладки і поки не дойде до автомату, щоразу буду користуватись цією шпаргалкою ))) Щиро дякую!

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      Milka – користуйся на здоров’я!

      Відповісти
  10. Katty says:

    Класно!!! дякую, дізналась нове!!! Смачної куті!!!

    Відповісти
  11. klaris2009 says:

    Вітаю усіх з Різдвом Христовим!Не зловживайте кутею!)))

    Відповісти
  12. Grushe4ka says:

    =) Супер корисно і супер зрозуміло=))))
    Дякую дуже-дуже!!!
    Веселих свят!!!

    Відповісти
  13. Яна Смакула says:

    дякую за вітання! взаємно!

    Відповісти
  14. sweetlana says:

    Дуже класно!!! Дякую!!!

    Відповісти
  15. simpa says:

    Яночко, дуже дякую! Фотошоп відкривала кілька разів, щось намагалася зробити (ага, інтуітивно:-)). Так і закривала. А тепер маю таку шпаргалку! Клас!

    Відповісти
  16. Катря says:

    сорі, що так пізно:))
    але перші 2 кроки робляться набагато простіше кількома кліками і навіть без переходів по будь-яких меню… це важко пояснити:)
    на панелі зверху є віконечка з розмірами, де треба вказати 600px і 800px, а потім вибрати “потрібну” область на фото. і готово:)

    Відповісти
    • Яна Смакула says:

      Катря – дякую за підказку, я про це не знала. подивилася у себе в фотошопі – у мене таких віконечок немає, розумію, що у мене вони просто не налаштовані по дефолту і треба зробити якісь маніпуляції, щоб вони там щоразу були, коли редагується фото, не підкажеш як саме це зробти?

      Відповісти
  17. Fatini says:

    Яноочко, переглянула Ваш пост із цікавістю. Дяякую за навчання

    Відповісти
  18. Fatini says:

    Яноско, Ваш пост був просто вчасно прочитаний мною.
    Тепер мої роботи виглядають просто досконало.Дякую Вам щиро!

    Відповісти

Вам сподобався запис? Будь-ласка, прокоментуйте:

Скасувати

  • Листівки, альбоми та інші роботи до:

    Новий Рік День Валентина 8 Безезня Великдень День Матері День Вчителя Хеловін
  • Календар

    July 2011
    M T W T F S S
    « Jun    
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Активні автори блогу:

    Яна Зроби Сам(А) Алла (nazarulika_md) Анна (yka) Анна (adonis vernalis) Маша (maxafly) Марія (scrapmeri) Усі автори блогу
  • Найбільше коментують:

    • marusya-dv (13)
    • IRINKA! (8)
    • MaxaFly (6)
    • TET (5)
    • Velana (5)