This version of the page http://www.doba.cv.ua/index.php?all=29 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-24. The original page over time could change.
Громадсько політичний тижневик Доба
Про нас
Контакти
Пишіть нам



№ 29 (764), 21 липня 2011 року


ПОЖИВЕМО – ПОБАЧИМО

ДО МАГАЗИНУ ПІД ПРИЦІЛОМ

ВЛАСНИКІВ ТОРГОВЕЛЬНИХ ОБ'ЄКТІВ ЗОБОВ'ЯЗАЛИ ОХОРОНЯТИ ТЕРМІНАЛИ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ РЕЧЕЙ

Те, що покупцям, коли вони заходять до магазину, часто доводиться залишати свої речі на зберігання, обурює багатьох із них. Тим паче, коли за ними ніхто не наглядає. "Коли заходжу у якийсь магазин з сумкою, охоронець чи продавець завертають мене покласти сумку у камеру для зберігання речей. Думаю, що це неправильно, адже для цього є охоронці, щоб слідкували за людьми", – каже пенсіонерка Олена Натурчак. Хоча є в цього правила й інший бік медалі. Наприклад, абсолютно вільні від зайвих речей руки, що дозволяє краще оглянути той чи інший товар.
докладніше...

ТЕМА ТИЖНЯ

БУЛЬДОЗЕР:

ЗУПИНКА НА ВИМОГУ ПАСАЖИРІВ


Сесія Чернівецької обласної ради, яку скликали у четвер, 14 липня, хоч і анонсувалася позачерговою, інтриги не віщувала. Особливо на тлі нещодавніх запеклих баталій у Чернівецькій міській раді. На фоні дострокового усунення з посади Чернівецького міського голови все інше – маленькі дитячі пустощі. Це в міськраді позиція кожного депутата мала значення, а голос був на вагу золота. Від крайового парламенту чекати сюрпризів не доводилося. Єдине питання – "Про внесення змін до обласного бюджету на 2011 рік", що пропонувалось розглянути того дня, до переліку надміру політизованих ніколи не належало. Тож все ніби мало пройти, як завжди.
докладніше...

ГАРЯЧА ДОБА

КРАЩИЙ В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ ЦЕНТР ДИТЯЧОЇ ХІРУРГІЇ ПРАЦЮВАТИМЕ У ЧЕРНІВЦЯХ

Передбачено, що в лікарні хірургічного профілю надаватимуть допомогу дітям від народження до 18 років. П'ятиповерховий корпус складається з трьох блоків – двох палатних та лекційної зали, яка буде базовою для клінічних кафедр Буковинського державного медичного університету та медичного коледжу.
докладніше...

БУКОВИНА ВІДПРАВИЛА ДО ВІЙСЬКА МАЙЖЕ 100 КОНТРАКТНИКІВ

У Чернівцях, у 168-му Територіальному центрі комплектування військовослужбовцями за контрактом, відбулася чергова відправка кандидатів на військову службу за контрактом до навчальних центрів Збройних сил України. За участю керівного складу Чернівецького обласного військового комісаріату урочисто відправлено 21 кандидата.
докладніше...

НАЙБІЛЬШЕ ПОДОРОЖЧАЛИ ОВОЧІ, А ПОДЕШЕВШАЛИ ЯЙЦЯ

З початку року продукти харчування зросли в ціні на 5,6%. Серед них найбільше подорожчали овочі (на 41,3%). Крім того, зросли ціни на фрукти, цукор, хліб, макаронні вироби, рибу та продукти з риби, олію на 8,7-4,2%. Разом з цим знизились ціни на яйця (на 41,9%), молоко (на 7,5%), масло (на 5,1%), сир і м'який сир (творог) (на 4,4%), м'ясо та м'ясопродукти (на 0,7%).
докладніше...

КАТАРАКТУ ОПЕРУВАТИМУТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ НАЙСУЧАСНІШОГО ОБЛАДНАННЯ

Офтальмологічне відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні отримало найсучасніше обладнання для проведення екстракції катаракти в умовах очного відділення. Зокрема, це факоемульсифікатор системи Stellaris, за допомогою якого можна видаляти катаракту через найменший розріз – 1,8 мм та імплантувати найсучасніші гнучкі штучні кришталики.
докладніше...

ВЛАДА ОБІЦЯЄ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВСІХ БАРАБОЛЕЮ

Цьогоріч буковинці будуть забезпечені картоплею нового врожаю, повідомив начальник Головного управління агропромислового розвитку ОДА Микола Олексюк. Всіма категоріями господарств області посаджено 33,6 тисячі гектарів картоплі, з яких 289 гектарів – у сільськогосподарських підприємствах. За попередніми прогнозами, в області очікується зібрати 150 центнерів з гектара.
докладніше...

БАНКИ ЗИЧАТЬ ГРОШІ ПІД НИЖЧІ ВІДСОТКИ

Загальний залишок за кредитами, наданими установами банків в реальний сектор економіки, за підсумками 1 півріччя 2011 року зріс на 0,8% – до 4 млрд 806 млн грн., що відбулося за рахунок зростання кредитів, наданих у національній валюті – на 8,2%, в іноземній валюті відбулося зниження – на 3,2%.
докладніше...

ПАПІЄВ ПОГОВОРИВ З ЯНУКОВИЧЕМ ПРО ПОЖЕЖУ В БАНЧЕНАХ

18 липня в новобудові на території дитячого будинку Свято-Вознесенського Банченського монастиря у с. Молниця сталася пожежа. Вогнем було охоплено покрівлю та перекриття будівлі на площі 600 м кв. На гасіння пожежі було залучено 13 одиниць техніки та 41 рятувальник управління МНС в Чернівецькій області, 3 команди пожежно-сторожової охорони та добровільна пожежна дружина монастиря.
докладніше...

НА ГЕРЦАЇВЩИНІ БЛИСКАВКА ВБИЛА ЛЮДИНУ

16 липня о 07.00 у с. Хряцька Герцаївського району грозовим розрядом було уражено місцевого жителя 1941 року народження, який у момент, коли розпочалася гроза, скиртував сіно. Чоловік загинув на місці події.
докладніше...

У ЧЕРНІВЦЯХ МОЛОДИК ОДНОЧАСНО "ЗАМІНУВАВ", "ПІДПАЛИВ", ВИЯВИВ ВИТІК ГАЗУ, А ТАКОЖ ВИКЛИКАВ "ШВИДКУ" ДЛЯ СВЯЩЕНИКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

19 липня 2011 року на спецлінію "102" до чергової частини штабу УМВС України в Чернівецькій області надійшло анонімне повідомлення про те, що у церкві на вулиці Руській закладено бомбу. Співробітниками УМВС та ГУ МНС з будівлі собору Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви було евакуйовано 8 чоловік відвідувачів.
докладніше...

ВІДПОЧИВАЛЬНИКИ ВРЯТУВАЛИ 12-РІЧНОГО ХЛОПЧИКА, ЯКИЙ ТОПИВСЯ У СТАВКУ

17 липня о 21.10 до центральної районної лікарні м. Сторожинець Чернівецької області з діагнозом аспіраційна пневмонія було доставлено 12-річного хлопчика із села Глибочок. Купаючись у місцевому ставку, хлопчина почав тонути.
докладніше...

НА ПУТИЛЬЩИНІ ЗМІЯ ВКУСИЛА ЧОЛОВІКА У ПАЛЕЦЬ

Вчора близько 14.00 у реанімаційне відділення Путильської центральної районної лікарні госпіталізовано 75-річного мешканця с. Гробище з діагнозом: укус змії за палець лівої руки
докладніше...

БУКОВИНСЬКІ ПЛАСТУНИ ТАБОРУВАЛИ ПОБЛИЗУ БАНИЛОВА-ПІДГІРНОГО

Упродовж першої половини липня в долині поблизу села Банилів-Підгірний функціонував юнацький наметовий табір станиці Чернівці Пласту-НСОУ "Зелена Буковина".
докладніше...

ГОРДІЇВ ВУЗОЛ

ГАЗАНЕМО!?


Забути про клопоти із заготівлею дров для приготування їжі і опалення взимку, отримати можливість організувати роботу міні-пекарні, теплиці чи забезпечити гарячою водою потенційних туристів, врешті просто почуватися цивілізованими людьми значна частина буковинців мала вже років з п'ять тому. Обіцянка швидко завершити газифікацію всієї області з вуст її очільників вперше прозвучала вже далекого 2007-го року.
докладніше...

ЩО НОВЕНЬКОГО?

ЛАТТЕ-АРТ – ПОСМІШКА У ЧАШЦІ

"Я не люблю каву. А яку саме каву ти не любиш?" – звучить фраза в одному із рекламних роликів цього всесвітньо популярного напою. Здавалося б, що за безглузде запитання? Адже якщо не любиш якийсь продукт чи напій, то й не полюбиш, у якому б вигляді його не приготували. Донедавна я була впевнена, що кава мені аж ніяк не до вподоби. Проте цими днями довелося визнати хибність власних переконань. Прозріння прийшло після скуштування латте, приготованого барменом-бариста.
докладніше...

ОЧЕВИДНЕ-НЕЙМОВІРНЕ

НІС ЗА ВІТРОМ

Австрійський публіцист Георг Гайнцен писав про Чернівці, що це місто, де "тротуари підмітали букетами троянд". Певно запах під час такого прибирання стояв дуже приємний. Та чи означає це, що раніше міста та села пахли винятково трояндами, бузком та свіжим хлібом? Щодо запаху хліба сумніватись не доводиться, адже в ті часи чи не всі ґаздині самі пекли хліб, а маленьких пекарень було так само багато, як сьогодні хлібних відділів у магазинах. Автомобілі прийшли на заміну коням лише сто років тому, але які разючі зміни.
докладніше...

СОЦІУМ

ПЕНСІЙНИЙ ВІК РОСТЕ, А РОБОТИ НЕМА

"Пенсійна" ніч з сьомого на восьме липня, мабуть, була найдовшою у парламентарів, позаяк працювати над ухваленням Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" їм довелося майже дев'ять годин. Лише після першої ночі, певно, з відчуттям до кінця виконаного перед народом обов'язку, втомлені нардепи розсілися у свої "лендкрузери" та "лексуси" й роз'їхалися по домівках.
докладніше...

НАШОГО ЦВІТУ...

ЛІКАР З ДИМКИ, ЯКИЙ ПІДКОРИВ ПЕРШУ СТОЛИЦЮ

Змалку хлопчина залюбки ледь не щодня бігав у мальовниче урочище "Поляни", що між Глибокою та Димкою, і з верхівки пагорбів вдивлявся у далечінь. І в його дитячій уяві вимальовувався такий далекий і прекрасний світ, навіть западала загадкова думка: "От мати б крила та й злетіти птахом над оцією красою і ще краще її розгледіти". Цими потаємними і далекими спогадами ділився зі мною перед самим від'їздом до Харкова Тодор Васильович Сандуляк. Він народився у Димці, згодом з батьками переїхав у Глибоку, та ось уже майже 30 років живе і працює, займається науковою і викладацькою діяльністю у колишній столиці України, а нині Слобожанщини.
докладніше...

40°

СПЕКА І МІСТО

Літо – пора відпочинку, купання, засмаги та багатох інших не менш приємних речей. Це з одного боку. А з іншого – часте нарікання на нестерпну спеку. Останніми роками буковинці все частіше потерпають від підвищеної температури повітря. Що викликає такий ефект? Науковці губляться у здогадах. Частина з них, як на можливу його причину, вказують на глобальне потепління. Інші запевняють, що нічого незвичного у високій температурі для наших широт немає. Тим часом синоптики констатують, що тепла погода цього літа затягнеться надовго. А буковинці незабаром взагалі відчують на собі всі принади справжньої африканської спеки. За словами начальника Українського гідрометцентру Миколи Кульбіди, протягом наступних двох тижнів очікувати суттєвих змін температурного режиму не варто. Коливання температури може бути в межах не більше 2-3 градусів, але загалом погодний стан не зміниться. Тож, можливо, що температура на вулиці сягатиме до сорока градусів вище нуля. Начальник Чернівецького гідрометцентру Тетяна Негадайлова також прогнозує, що температура повітря буде підвищеною і навіть вночі нижче позначки двадцять градусів вище нуля не падатиме. Проте температурний рекорд + 34 градуси за Цельсієм перевищено не буде.
Довготривале перебування на сонці може негативно позначитися на здоров'ї людини. Як повідомили в Головному управлінні охорони здоров'я ОДА, з метою профілактики сонячного удару необхідно не зловживати сонячними ваннами. Лікарі вважають найкориснішим часом для їх приймання – до 10-11 години ранку і після 17 вечора. Особам літнього віку і тим, хто приймає ліки, наприклад, гормональні препарати, сульфаніламідні, біологічно активні добавки, обмежити перебування на сонці. Серед причин теплового удару – тривала і надмірна дія прямих сонячних променів на непокриту голову або оголене тіло. Тепловий удар виникає при тривалому перебуванні або посиленій роботі в задушливому, погано вентильованому приміщенні з високою температурою, а також при фізичній роботі у шкіряному або синтетичному одязі. Перегрівання тіла спричинюють вологість і відсутність руху повітря, перевтома, обмежений прийом рідини. Продуктивно працювати за температури повітря вище 28 градусів людина не може. Тому офісні приміщення необхідно обов'язково охолоджувати. Ознаками теплового удару є почервоніння шкіри, запаморочення, головний біль, нудота, блювання, загальна слабкість, млявість, падіння серцевої діяльності, частий і слабкий пульс, задишка, підвищення температури тіла, марення, втрата свідомості. Іноді виникають кровотеча з носа і розлади зору. Якщо не надати медичну допомогу, потерпілий може загинути від паралічу дихання і серця.
Головний лікар станції швидкої медичної допомоги Любов Човган підтвердила, що влітку працівникам швидкої допомоги доводиться добряче попітніти не тільки від спекотної погоди, але й через збільшення викликів "швидкої". До обідньої пори трапляється по... шістдесят викликів, які пов'язані саме зі спекою. "Що тоді вже казати про пізніший час доби, якщо після обіду температура повітря тільки підвищується? Роботи більшає у кілька разів. Через спеку люди падають на вулицях, у громадян підвищується або понижується артеріальний тиск, відтак лікарям доводиться весь час перебувати в очікуванні. Трапляються виклики і на водойми, де люди перегріваються на сонці, у воді чи просто засмагаючи", – продовжує лікар.
У будь-якому разі, щоб так насправді не було, актуальним залишається питання, як врятуватися від спеки. Незалежно від того – типовою вона є чи ні. Медики радять захищати голову від сонячної радіації солом'яним або полотняним капелюхом, світлою тканиною. Забороняється спати на сонці. У спеку необхідно обов'язково постійно підтримувати належний водний баланс – випивати за добу не менше 3-ох літрів рідини, найкраще воду із соком лимона або квас. Лікарі не радять тамувати спрагу солодкою водою, адже від неї може підвищитися артеріальний тиск. Любов Човган радить виходити на вулицю ближче до вечора і ні в якому разі не вживати спиртні напої, адже вони лише підвищують тиск і через високу температуру повітря людина може швидше втратити свідомість. Також не варто перевантажувати шлунок їжею, вживати пиво, адже воно збільшує навантаження на серце, міцні алкогольні напої.
Особливо важко врятуватися від спеки у місті, коли до вже традиційних шуму, пилу й кіптяви на його вулицях додається запах розпеченої на пекучому сонці смоли. Бо якщо в сільській місцевості, де люди часто шукають порятунку від спеки, завдяки свіжому повітрю перенести її ще якось можна, то в місті, де все отруєно вихлопними газами автомобілів, це не так просто. Ось так і виходить, що чи не єдиний спосіб порятунку у місті – посмакувати на лавочці морозивом. Або ж, поки не бачать охоронці порядку, швиденько скупатися у фонтані.
Остання розвага – доступна переважно дітям. Натомість дорослі, які поспішають заклопотані своїми справами, радше спокушаються келихом холодного квасу, що наливає молоденька продавщиця, припрошуючи всіх випити ще. А якщо терпіти сонце вже зовсім несила, тоді саме розкривати над головою дощову парасолю і бодай так рятуватися від його прямих променів. "Надягаю вільний одяг, який допомагає легше переносити спеку, та вживаю тонізуючі напої", – ділиться секретами виживання у спеку жителька обласного центру Юлія Маковійчук. "Вважаю, що кращим засобом від спеки є парасолька і холодна вода, котру у спекотні дні варто носити з собою. А ще відпочинок на річці", – розповів чернівчанин Олег Ігнатюк.

Дмитро ЛУКАНЮК, "ДОБА"


НАВМИСНО НЕ ПРИДУМАЄШ

ЩОБ АВТО ВИГЛЯДАЛО КОЛОРИТНІШЕ – ПОФАРБУЙТЕ ЙОГО

Мабуть, кожен автомобіліст стикався з проблемою фарбування авто. Чи то після ДТП, чи просто після неправильного паркування. Подряпини, звісно, зафарбовуються, але потім авто стає схожим на латане. У даній ситуації краще звернутися до спеціалістів, які підберуть фарбу до вашого авто.
докладніше...

АКТУАЛЬНО!

ЯКЩО ДВИГУН НЕ ПРАЦЮЄ – ПЕРЕВІРТЕ ЙОГО ТЕМПЕРАТУРУ

Проблемою водіїв у спекотну пору є перегрів двигуна. Найчастіше відмовляє термостат, в котрому підтримується тепловий режим двигуна автомобіля. Щоб визначити, чи працює термостат, треба торкнутися нижньої частини радіатора машини, коли нагрівся двигун. Якщо радіатор холодний, тоді саме він є одним з чинників перегріву двигуна. У цій ситуації його треба міняти.
докладніше...

ПРИЇХАЛИ

РОЗВАЛ-СХОДЖЕННЯ – ПРОБЛЕМА КОЖНОГО ВОДІЯ

Водії піклуються про свої автомобілі як про малу дитину – то гуму поміняти треба, то капремонт зробити, блискучі диски придбати. Серед проблем, які доводиться долати, – розвал та сходження коліс. Якщо колеса на передній осі автомобіля відхилені назовні, наприклад, на два градуси від вертикалі до дорожнього покриття, то при русі авто відводить убік. Перед перевіркою розвалу варто звернути увагу на те, чи тиск в шинах відповідає нормі та чи диски коліс не є деформованими.
докладніше...

ВИ БАЧИЛИ ТАКЕ?

ШУМОІЗОЛЮВАТИ АВТО МОНТАЖНА ПІНА НЕ ДОПОМОЖЕ

Кожен, хто користується автомобілем як водій чи пасажир, з часом починає потерпати від неприємного тріску чи шуму під час руху машини. Такі звуки спричиняють неабияке нервове напруження, а до того ж заважають чути пасажирів. Зрозуміло, не усім по кишені придбати авто з шумоізоляцією, тому більшості доводиться обходитись тими, що є. Частина автомобілістів звертається до автомайстерень по допомогу. Але за неї доводиться заплатити чималі кошти. Щоб зекономити, водії ізолюють автомобілі від сторонніх звуків самостійно, але не завжди отримують потрібний результат.
докладніше...

СТАРТ

“БУКОВИНА” ПОЧИНАЄ З НІЧИЄЇ

У стартовому турі чергової першолігової першості України з футболу чернівецька "Буковина" 16 липня зіграла вдома унічию з харківським "Геліосом".
Уже в середині другої хвилини Олександр Семенюк вискочив на побачення з Денисом Сидоренком, обіграв його, але забити не зміг, оскільки кіпер "Геліоса" зачепив форварда "Буковини", який опинився на газоні. Послідувала жовта картка воротарю та пенальті, який реалізував сам постраждалий.
докладніше...

СВЯТКОВЕ

ДВІ МЕДАЛІ МАУНТЕНБАЙКЕРІВ

Дві медалі вибороли представники Буковини на чемпіонаті України з маунтенбайку в олімпійській дисципліні крос-кантрі у Кам'янці-Подільському Хмельницької області.
Дмитро Гунда (23.04.1993 р.н., Чернівці, ШВСМ, "Колос", тренери – Ілля Руссу, Сергій Гунда) виборов срібну нагороду серед юніорів, пропустивши вперед лише кіровоградця Артема Швецова. Денис Громко (Чернівці, ШВСМ, "Колос", Ілля Руссу) фінішував третім серед юнаків. Переможцем тут став Олексій Заволокін з Києва.
докладніше...

ПРОРИВ

НАГОРОДА НА ЧЕМПІОНАТІ ЄВРОПИ

Єдиний представник Буковини на чемпіонаті Європи з боксу серед школярів 1997-98 рр.н., який завершився 17 липня у Грозному (Чеченська Республіка), Степан Грекул з Шипинців Кіцманського району повертається додому з бронзовою нагородою. Вихованець тренерів ФСТ "Україна" Андрія Грудея та Івана Собка дійшов до півфіналу, де поступився представнику Азербайджану. Цей успіх зі Степаном Грекулом та його наставниками розділяють обласна федерація боксу (Віталій Бєляєв) та офіційний партнер боксера – готельно-ресторанний комплекс "Під липами".
докладніше...
С выгодой продать участок со всеми коммуникациями
© 1998-2011. Усі права застережено.
Інформація www.doba.cv.ua є інтелектуальною власністю редакції газети "Доба". Архiв номерiв
Передрук чи будь-яке інше поширення інформації www.doba.cv.ua – лише з посиланням на першоджерело.