This version of the page http://www.karpaty.com.ua/?chapter=19&item=134 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-23. The original page over time could change.
Українські Карпати ::: ВИПАДКИ / Як я по воду ходив (читай "блудив")
 
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: клуб сайту ::: новини ::: мапа сайту ::: статистика ::: зв'язок ::: відпочинок :::
Українські Карпати
РЕГІОН 
ТОПОГРАФІЯ 
ГІДРОГРАФІЯ 
КЛІМАТ 
ФЛОРА 
ФАУНА 
ОХОРОНА ПРИРОДИ 
ПРО КРАЙ 
Карпати туристські
МАТЕРІАЛИ 
ТРАНСПОРТ 
КАРТИ 
СПОРЯДЖЕННЯ 
МАРШРУТИ 
РЕПОРТАЖІ 
ВИПАДКИ 
ВІДПОЧИНОК 
ПОГОДА 
РІЗНЕ 
Фото
КАРПАТСЬКИЙ ФОТОКЛУБ
Приватні садиби
Друзі та партнери

 Відпочинок в Карпатах
 ДРИМБА.net - карпатські маршрути
 фундація "КАРПАТСЬКІ СТЕЖКИ"
 Explore Lviv and Around
 Верхи і плаї
 Магазин дешевого туристичного спорядження «ВОЛОЦЮГА»
 Заповідні території Українських Карпат
 Карпатський біосферний заповідник

   ::: ГОЛОВНА / ВИПАДКИ / Як я по воду ходив (читай "блудив") :::

 
Як я по воду ходив (читай "блудив").


Був один такий прикольний випадок у Ґорґанах, коли ми ходили на Попадю в 1997 році.

Стали ми на ніч в районі перемички між Малою Попадею і Паренками. Місцина класна, високо, під самим жерепом, на стежці галявина із старезною смерекою, на якій прибитий кусок дошки з вирізаною стрілкою і написом "до води 15 хвилин". Хоч я тоді вже був досить стріляний горобець, повірив. Коротше кажучи, почали розкладатися, ну і я, як найдосвідченіший волоцюга, взяв чотири пластикові пляшки і попер у напрямку стрілки. Пройшовши добрих десять хвилин, я про себе зауважив, що водою і близько не пахне. Але тут почався добре видний розпадок, я втішився і почвалав далі. Ще через 10 хвилин почалися болітця, але води з них - як з козла молока...

Отже, коли я догріб до того місця, коли води можна були начерпати, минуло добрих півгодини.J Ще хвилин сорок пішло на те, щоб розчистити калюжу і набрати шість літрів води. Пов'язав я фляги між собою шнурками, перекинув через плече, і прикидаючи, що назад мені доведеться гребти біля години під гору, подерся вверх.

І тут почалося найцікавіше. Проходячи одну місцинку, мені дуже явно здалося, що я саме тут обходив великий бурелом і при тому серйозно забрав в сторону. Дивлюся і бачу, що можна зрізати дорогу. Засік загальний напрям і попер вгору навпростець. Через хвилин десять, коли остаточно захекався, придивився уважніше... і побачив перед собою жереп (ми стояли метрів з 50 нижче жерепу).

Саме тут в мене перший раз майнула думка, що мабуть мене "чепився блуд". Поназивавши себе негарними словами, я пішов попід жерепом в сторону табору, тим більше, що ще й вечір на носі, і чекає без води, купа народу, яка довіряє мені, як досвідченому "горянину"... Тут мені попалася звірина стежка, яка петляла по краю жерепу. Я знову розслабився, впевнений, що йду у правильному напрямі, як тут з кущів мало не з під самих ніг як щось здоровенне і буре не вискочить, і як не ломанеться в ліс зі страшним шумом!!!JJ Я добряче перестрашився, але встиг помітити, що то був олень, який, мабуть, мирно дрімав собі у гущавині. Дотепер не знаю, хто більше налякався - я чи оленьJ...

Коли адреналін трохи попустив, я позбирав фляги і рушив далі. В лісі вже починало сіріти, коли я побачив ледь помітну стежинку (а може то була і не стежинкаJ) вверх жерепом. Не ризикуючи блудити під ніч (і тим більше пам'ятаючи, з якою бідою ми попали на ту кляту перемичку з другого її бокуJ), я вирішив піднятися трошки вище лісу, щоб оцінити ситуацію. Коротше кажучи, ситуацію я оцінив мало не під самою вершиною Малої Попаді (бл.1600мJ), коли зустрів добре топтану стежку, якою мало не бігом побіг вниз. Тут я вже помилитися не міг. І справді, здалека помітив димок. Коли я доперся до табору, було вже майже поночі.

Уявіть собі всі епітети, якими мене нагородили, коли я повернувся через дві з половиною години після виходу (всі щиросердо довірилися табличці і чекали мене не пізніше, ніж через пів години)... І то пішов донизу, а повернувся зовсім з другого боку, та ще й зверхуJ. В таборі вже почала підніматися паніка, правда, ніхто дуже і не рвався мене шукати...
 

 Матеріал підготував (написав): Назар Барабаш


 
Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам.

Якщо Ви зареєстровані на сайті - введіть свій логін і пароль у формі аутентифікації нагорі сторінки (якщо Ви логуєтеся з чужого комп"ютера - приберіть галочку "пам'ятати мене" і тоді, навіть якщо забудете прикінці роботи натиснути кнопку "Вийти", Ваша автентифікація на цьому комп'ютері знищиться як тільки Ви закриєте вікна броузера з відкритими сторінками karpaty.com.ua).

Якщо не зареєстровані - зареєструйтеся.
Коментарі до цієї статті
amator--k повідомив(-ла) 18.06.2008 15:04
Не перший раз мені підійматися одному на вершину, я впевнений в своїх силах(тоді аж занадто) і сподіваюсь, що нічого поганого не станеться.Олег з Стасом пробували мене зупинити, навіть сніжками і батарейками в мене кидали: )), забрали в мене залишок водки і пішли вниз.А я - вверх.Піднявся на хребет попри нависший карніз снігу і тут діло пішо краще - сніг на верху втрамбований - йдеш, як по асфальту.Вийшов на полонину усіяну розцвілими крокусами - красиво(жаль ,фотоапарата не мав з собою - моя дівчина чомусь так не пускала мене в гори, що фотоапарат заховала, і навіть палатку в мене з дому викрала(чесно - не брешу!)).Пішов далі.По хрепту йшли сліди двох людей(старі - місяць тому пройшли) і свіжесенькі сліди двох вовків.Ці сліди супроводжували мене всю дорогу на вершину, втішало те, що вовчі сліди вели в протележному напрямку.По дорозі ще трапився паматник трагічно загиблому в цьому місці хлопцю, це неабияк піднесло мій дух:).І тут, йдучи по старих слідах двох туристів, вже майже під вершиною, бачу два рюкзаки, які лежать на снугу! -"ну, думаю тільки покійників мені тут бракувало!".Та, підійшовши ближче, бачу свіжі сліди, які ведуть в сторону вершини.Від серця відлягло. На вершині зустрів двох поляків, вони повідомили, що йдуть з Комсомолська, а далі на Німецький перевал і на Оваль.Я порадив їм заночувати на сплаях.Попрощались.Йду далі.І тут я збився! Видимість була погана - вершина в хмарі,видно на 5-10 м. З компасом не дуже звірявся - вважав що йду правильно і нема де блудити.Подивився по карті, що через 0.5км після вершини треба звернути в ліво, щоб попасти на Сплаї і так і зробив(тією дорогою, що прийшов вертатись не хотів).І тут я скувся - пішов не по кордону, а на Странжул.Вийшовши з хмари, зауважив, що хрет,який мав би йти від Оваля надто високий, але це всетаки мене не насторожило і я пішов далі.Пройшовши долиною річки ще здесяток кілометрів остаточно переконався, що зблудив на Закарпаття.Вертатись не було сенсу, бо вже скоро мало стемніти.Пішов далі.Зійшов в село Руська Мокра.Добрі люди відігріли, накормили, спати положили, ще й грошей на дорогу дали, бо мав тільки 50 гр.Приїхав на день швидше за колег по походу.
А Олег з Стасом, спустившись в низ,спокійно лягли спати чекаючи мене .Коли вже темніло почали серйозно переживати.Світили довго фонаріками в напрямку Буштула,потім випили всю водку за упокой і полягали спати.А зранку чимдуж пішли в Осмолоду повідомляти рятувальників.Звязавшись зі мною в Осмолоді телифоном,напились за воскресіння добряче.
amator--k повідомив(-ла) 18.06.2008 13:00
Моя історія трапилась на Бутулі.Йшли ми в похід - троє на Першотравневі свята - я, Стас і олег. Планували вийти на Буштул з Сплаїв, і по кордону до Горгана,по ньому і назад в Осмолоду.В цих місцях ще не були, хоча в Осмолодських горах буваєм найчастіше.До Дарова дорога добре знайома, тому нецікава, а далі незнайомі - цікаві для нас місця.На Сплаї прийшли, коли вже темніло(в Осмолоду приїхали в 14 00), змучились - недооцінили відстань,вже хотіли розкладати палатку,але таки дійшли до гуртожитку.Розклались, зварила їсти, випили - "красота".Від свого маршруту відмовились - рішили піднятися на Буштул "на лєгке", бо таки змучились. Зранку все спорядження залишили в гуртожитку, взяли з собою хліб, запас сала на тиждень :) і водку. Йшли добре поки не почався рихлий сніг під ногами і дощ зверху.Тут в загоні почалися "рзногласія" - найбільше вертатись хотів Стас, бо він найважчий і відповідно йти по снігу йому найважче(провалювався по самі я..я).Знайшли полянку без снігу,сіли під деревом, щоб дощ не падав, дістали закуску, по 50 грам і "красота" - світ знову набув теплих відтінків.Піднявши бойовий дух, пішви далі, та його на 100 метрів - Стас провалився в потічок, який тік під снігом.Олег допомагав йому вибратись, і теж по самі я..я.Після цього вони відмовились підніматись далі, і кликали мене спускатись в низ. Я, звичайно, відмовився
loki2000 повідомив(-ла) 21.06.2006 14:36
В мене теж подібна історія на тому місці була. О 8-й вечора зійшли з Малої Попаді і зупинились на цьому місці на нічліг. Води немає, отож я з Андрієм пішли по воду. Якщо дивитись на Малу Попадю, то пішли ледь помітною стежиною ліворуч. Незабаром вперлись в жереп, через 100 м жерепу цикоти, по них спустились до жерепу, в якому стежка знайшлась. Далі вже почули воду. Спустились до джерела, яке прямо витікає з-під каміння. Нижче, в пятьох метрах в джерелі лежав...олень. Точніше майже кістяк оленя. Видно було, що мясо вже зігнило, один скелет. Хотіли роги собі забрати, але часу вже не було і вода для нас більшу цінність мала. Тому набрали води і пішли назад. Часу потратили - 20 хв. на спуск і 40 хв. на підйом. Так що, якщо хтось буде йти там наступний раз, може теж цього оленя знайдете і роги собі візьмете:-)
Tolstopuz повідомив(-ла) 18.05.2005 20:36
Нічого в нас трохи нижче тієї ж Попадді на стежці до Синевіру черговий ввечері пішов по воду а повернувся о 7:30 ранку, при цьому за ніч він дійшов в темряві до місця наступної ночівлі, повернутись назад але вийти на сусідній хребет, знайти якийсь курінь і переночувати в ньому.
Андрій [guest] повідомив(-ла) 10.08.2004 01:03
Цікаво ти розповідаєш Назаре, ото і я памятаю як з кумом Іваном там ходили. Ото хотіли ми піти за водою, а прийшли десь вже під вечір і так нам захотілося пити, а ліньки стало, тай не дуже вірили ми тим стрілкам, ото стали гадити хто з нас піде по воду. Зійшлися на тому, що всвеж мені випало йти. Тай пішов, пройшов не багато і дивлюся а там, щось рухається та я так налякався, що аж в штанях щось заворохобилося - не знав щой робити - почикав трішки аж дивлюся а то ведьмідь, а я той подумав о лишенько. що маю робити, то добре, що мій кум був надійшов, а то мені мабуть там би викопали велику могилу і насипали курган, знаєш як козакам.
dimchyk повідомив(-ла) 23.06.2003 09:59
Вдвох треба по воду ходити - так блудити веселіше!
shl повідомив(-ла) 17.01.2003 12:22
В 1999 році був я на тому ж місці під Малою Попадею. Тільки напис 15хв. на табличці хтось виправив на 1год. Беремо з Семеном по казанку і дуємо в напрямку стрілки :-) траверсуємо Малу Попадю зліва хвилин 15 після чого доганяємо що води нам не смакувати: траверс заходить на круті схили. Вирішуємо падати вниз. Ще через 25 хв. важкого спуску ми знаходимо потічок і набираємо воду. Підйом займає годину бо ліс на крутому схилі старий, трапляються зарості малини, повалені дерева. Стоянку ми віднайшли доволі швидко, так як підіймалися по складці між хребтами, яка і вивела в потрібне місце. В результаті через 2 год.! чоловча частина групи з обдертими писками і руками зявляється в таборі , в казанках з водою плаває повно гілочок і хвої, зате можна варити їсти і вмитися! Коротше, вода там є, але дорого коштує. Питання до всіх: може біля цього красивого місця є ближче джерело чи потік?
ostapkr повідомив(-ла) 01.12.2002 19:49
а табличка з 15 хвилинами і далі там:) правда, казли, то 15 хвилин по траверсу до води, а не вниз - не знаю, ще там не ночував, хоча чесно дуже хочеться - класне там місце!

--------------------------------------------------------------------
-------------- СТАРІ ПОВІДОМЛЕННЯ (до 30.07.2002) ------------------
--------------------------------------------------------------------
CEM повідомив(-ла) 17.06.2002 16:59
Ya shono teper doper sho to pevno to misce de my "po vodu bludyly". Vodu znayshly za 30hv (ale to buv prystoynyy vzhe potichok) i nazad "zrizaly" zherepom bilia kamyanoho rozsypu z kazankom v zubah :)
wind повідомив(-ла) 30.11.2001 19:43
Було колись, і ми там блукали. По траверсу Пареньок іде райшток, там на тому райштоці є хатка. Проте приблизно під Малою Попадею райшток обривається, і ми брали перемичку в лоб (слава Богу, лісом). Хтось має бажання знати більше - мейліть.
webmaster 2 IQ повідомив(-ла) 24.11.2001 19:10
Дядьку!
Тут на кожному кроці висять мої сльозні мольби слати всьо, шо можна, а ти нарікаєш :((
Я тішуся, шо є ше хтось, хто має бажання помогти благому ділу.
Присилай.
Karasj повідомив(-ла) 23.11.2001 23:33
(she odne do IQ)
Я мав за увазі форум "Про Кarpaty.com.ua" ... Заходь, бо маю тобі шось сказати!
Karasj повідомив(-ла) 23.11.2001 23:20
(до IQ) Заходь в форум, я тобі шось скажу.
IQ (or Opryshok) повідомив(-ла) 23.11.2001 23:06
Istorija cool.

Znaju ljudej , jaki tezh znajut' bahato istorij i majut' bahato znymok.

Chomu b ne daty mozhlyvist' rosmishchuvaty svoji fotky...

Mozhlyvo je cikavishi nizh vashi.......
Юрко повідомив(-ла) 21.11.2001 19:57
Дуже цікавий момент упущено: як з тебе позлітали ботлі з водою, коли ти оленя зовидів, цікаво б було побачити...:-)))
Мимовільно згадав я, як я втік від решти на Аршиці (а там в плані бездоріжжя повний звіздєц) а потім смачно (сванове слово) заблукав і застряв з розкладушкою на плечах в жерепі. Неприємні спогади, тьху...
Karasj повідомив(-ла) 21.11.2001 18:43
О-о, про шо я і кажу... То мабуть вуйко на тебе блуд напустив.
:-))))))))))


Вхід

На превеликий жаль, система Вас не упізнала :-(

   логін
   пароль

пам'ятати мене

зареєструватися
забули пароль?
Пошук

Останні новини
30.06.2011
Фоторозклади
04.04.2011
Матеріали
05.02.2011
Фоторозклади
Вебкамера
Верховина
Поновлення
04/04/2011
МАТЕРІАЛИ / JNX для чайника
31/03/2010
РЕПОРТАЖІ / Біла смерть на Красній стіні
03/07/2009
РЕПОРТАЖІ / На зустріч з Гуком
03/12/2008
МАТЕРІАЛИ / Чорна Гора чи Піп Іван? Додаток до першої частини
05/11/2008
РЕПОРТАЖІ / Про козаків і козачок...
29/07/2008
РЕПОРТАЖІ / Стихія в Карпатах
05/02/2008
МАТЕРІАЛИ / Бубниські скелі
30/01/2008
МАТЕРІАЛИ / Як народжуються легенди або один день в горах
27/11/2007
СПОРЯДЖЕННЯ / Робота з компасом в поході. Технічні вправи
25/09/2007
РЕПОРТАЖІ / Без руля на Говерлу


 
© 2001-11 Swan
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: клуб сайту ::: новини ::: мапа сайту ::: статистика ::: зв'язок ::: відпочинок :::