This version of the page http://rock.kiev.ua/arhiv/348/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-22. The original page over time could change.
Киевский Рок Клуб :
Ж
И
В
О
Й
 
З
В
У
К
!
W
W
W
.
R
O
C
K
.
K
I
E
V
.
U
A

НОВОСТИ
· АРХИВ
· CD.РЕЛИЗ
· БЛОГ
РОК.мастерская
· ОСНОВЫ
АФИША
РОК.лица
ФОТО.банк
РОК.контакты
ОБЪЯВЛЕНИЯ
ФОРУМ
FAQ.справка
Привет, Гость!
Статус: н/д
Возможности: 0%

Войти·Регистрация
Музторг · Киев
Гитарный дом
Тарас Бульба
Перекресток
УкрТяжМет
Live in Kiev
Route 66
Белый список 
Избранное
Сегодня
Киев, клуб «Docker pub»
Мотор'ролла
Киев, «Arena Concert Plaza»
The Maneken
Jamala
ЛОГОТИП · АРХИВ ПОСТЕРОВ 

Спрашивайте в магазинах
Мертвий Півень - Радіо Афродита
[2011]
Десятий повноформатник легендарного «Мертвого Півня» майже цілком складається з переспівів найрізноманітніших пісень і вперше (!) не містить жодного треку на слова Юрія Андруховича. Однак, ані перше, ані друге не можна назвати мінусами>>>
АРХИВ РЕЦЕНЗИЙ 


Реклама:
все о ринопластике. ходунки детские capella москва и область.

«Перлини сезону»: фестиваль непотрібної музики?

В Україні мало фестивалів. В Україні катастрофічно мало рок-фестивалів. Але коли українські музиканти зустрічаються з Дирекціями тих українських фестивалів... Давно наболіла і весела тема. Ми пропонуємо її для обговорення.

Мабуть не так вже й часто молодим українським рок-гуртам доводиться приймати участь в ранкових концертах, а тим більше у відповідальних прослуховуваннях. Організатори всеукраїнського молодіжного фестивалю «Перлини сезону» взялися виправляти ситуацію, мабуть вирішивши, що ранковий час не повинен відобразитись на рівні виконавської майстерності музикантів. Рок-музикантів...

Отож не так давно о 10-ій ранку в клубі «Store 205» з 30-ти хвилинним запізненням відбулося прослуховування переможців попереднього демо-відбору фестивалю «Перлини сезону». Прослуховування «живе», але явно напівсонне - члени журі в купі з організаторами жодному з понад 40-ка виконавців «забули» оголосити чи не основну дрібничку: не були повідомлені критерії, за якими буде оцінюватись виступи колективів. Досить скоро стала зрозуміла ще одна «дрібничка»- рок-гурти, співаки та співачки були абсолютно обмежені в рамках кон’юнктурного і доволі специфічного підходу до своєї ролі і місця журі. Пояснимо. Будь-яка пісня є композиційним твором зі своєю мікродраматургією та певною сюжетною лінією - простіше кажучи: для сприйняття пісні, її необхідно прослухати повністю (від першого до останнього акорду). В рок-музиці подібна специфіка є основою. Так то ж у них...А то у нас: «об’єктивно» оцінюється гурт, почутий чи не вперше, методом зупинки виступу відразу ж після першого приспіву кожної з двох пісень. При цьому «фахову» оцінку дають відразу, далеко не відходячи від каси. Отакі вони наші члени журі на чолі з генеральним продюсером того фесту! Гурти виходили на сцену без будь-якого саунд-чеку і по суті їх виступи більше нагадували звичайну репетицію (не від слова репетувати). Деякі музиканти постійно намагалися щось «докрутити», щось прибрати на своїх «комбіках», наївно простягаючи руки та нервово накручуючи регулятори прямо під час виступу. Щоправда подекуди все це відбувалося костюмовано. Як можна оцінювати гурт на такому рівні, навіть не створивши для прослуховування належних умов? Можна! І до того ж весело і вкрай радісно...Як результат - переможцями прослуховування стали гурти, які найкраще впоралися з апаратурою, а не ті, на виступ яких активно і емоційно реагували навіть самі музиканти.

Щиро кажучи, я була мало здивована, коли в списках переможців після «прослуховування» я не знайшла один з небагатьох гуртів, який, як на мене, мав найбільше шансів не просто на безперешкодне проходження до фіналу, а й на перемогу в самому фестивалі! В числі переможців у поп-номінації я також «раптово» не знайшла єдину зі всіх співачок, котра виступила з професійним балетом, демонструючи при цьому досить сильний голос – вона дуже контрастно виділилась своїм професійним підходом до того прослуховування. (Цій співачці навіть трохи пощастило - вона опинилась в резерві!).

Що стосується внутрішньої організаційної структури фестивалю, то й тут існує постійна невизначеність. На початковому етапі строки прийому демо-матеріалів продовжували то на один тиждень, то ще на два. Мабуть у оргкомітету «Перлин» існує постійна проблема з дійсно якісними і талановитими рок-виконавцями. Але парадоксальність цієї ситуації полягає в тому, що як тільки такий гурт нарешті знаходиться, то він чомусь не потрапляє до фіналу! Мабуть таким чином організатори намагаються зберегти інтригу змагання та конкурсний дух. Можливо саме тому виконавці – фіналісти, в основній масі, є одноманітними і посередніми. Але як тоді можна позиціонувати себе, як «фестиваль небхідної музики», якщо дійсно необхідна музика просто не доходить до свого слухача? Відсутність прозорості та об?єктивності на всіх відбіркових етапах, а часто і під час фіналу, призводить до того, що з року в рік фестиваль стає все менш і менш цікавим, резонансним і необхідним.

Це відбивається навіть на якості офіційного сайту «Перлин сезону», який аж ніяк не можна вважати джерелом отримання оперативної і коректної інформації. Оновлення найважливіших новин відбуваються зі значним запізненням, деякі є застарілими, а певні розділи положень фестивалю навіть не відповідають дійсності. На сайті відсутня елементарна інформація про фіналістів фестивалю, а знайти там хоча б фото виконавців, не говорячи вже про його музику, взагалі не можливо.

Фестивалю варто зосередитись на якомусь одному музичному стилі, адже рок-музика і хіп-хоп – це дві протилежності. Склад експертного журі не змінюється відповідно до стилю. Щоб повністю зрозуміти всю безглуздість та абсурдність таких фестивалів, спробуйте уявити скажімо Емінема в якості рок-експерта на західному рок-фесті або Джеймса Хетфілда, який підіймає таблички з балами після виступу чергового молодого хіп-хоп виконавця на одному з чисельних хіп-хоп-фестивалів.

Основним недоліком більшості вітчизняних фестивалів є їх прагнення охопити абсолютно не сумісні музичні стилі. Це заважає формуванню потенційної глядацької аудиторії і в решті-решт фестиваль стає не цікавим. Механізми відбору виконавців надто примітивні, щоб можна було говорити про дійсно рафінованих і об’єктивно зіркових артистів. Якщо фестиваль протягом останніх років не відкрив жодної поп-, а тим більше рок-зірки, то кому такий фестиваль потрібен? Точно не спонсорам і точно не глядачам, а через пару років мабуть стане не потрібен і дійсно талановитим виконавцям.

Найголовніше, що потрібно маловідомому гурту – це пряма телетрансляція або хоча б змонтована телеверсія їх виступу. Минулого року за результатами SMS – голосування, яке відбувалося в прямому ефірі, рекордну кількість відправлених SMS-ів, відданих в актив виконавця, ледве перевалила за першу сотню, не говорячи навіть про тисячі. Це ще раз підтверджує існуючу проблему з відсутністю постійних глядачів фестивалю. «Перлинам» вже давно слід було задуматись не тільки над зміною формату, форм та способів відбору виконавців, а й над підняттям, а точніше, над підтвердженням власного статусу, який є «всеукраїнським», а не регіональним за змістом. Для того щоб доносити необхідну музику, а не музику, для колись комсомольської а тепер (?)... «галочки» , потрібно створити чітку, взаємопов?язану структуру джерел та засобів завдяки яким виконавець і слухач зможуть нарешті зрозуміти один одного.

Євгенія Боложинська [ www.urok.domivka.net ]



Читать в архиве по теме 6:
 
23.07.2008
Перлини Сезону 2008 - підсумки
У вихідні, 19-20 липня, відлунав тринадцятий фест Перлини Сезону. Особливість цьогорічного дійства полягала в тому, що фестиваль запросив позмагатися поміж собою виконавців, відзначених званнями та дипломами на Перлинах минулих років, при чому без розрізнення за стилями.
20.06.2006
Святкування дня Молоді та фестиваль «Перлини Сезону»
24 червня в столиці України місті Києві на Майдані Незалежності відбудеться святковий концерт до Дня Молоді України. В програмі беруть участь: гурт «Мандри», «Скрябін», а також відбудеться презентація учасників Всеукраїнського молодіжного фестивалю «Перлини сезону - 2006». Початок концерту о 19:00.
07.06.2006
Отбор на фестиваль Перлини Сезону 2006 в Киеве
Свершилось чудо. Теперь фестиваль «Перлини сезону» четко определился, что из 300 демок, на прослушивание в Киев приедет 40 групп и они выступят в клубе «Бочка» 11 июня в воскресенье с 10.00 до 18.00.
16.06.2005
«Перлини сезону»: фестиваль непотрібної музики?
В Україні мало фестивалів. В Україні катастрофічно мало рок-фестивалів. Але коли українські музиканти зустрічаються з Дирекціями тих українських фестивалів... Давно наболіла і весела тема. Ми пропонуємо її для обговорення.
19.07.2004
«Перлини сезону» - 10 років необхідної музики
У рок-частині фестивалю перше місце посів гурт «ЧЕКА» (м. Одеса), на другому - гурт «Холодне Сонце» (м. Тернопіль), а третіми став гурт «Талісман» (м. Житомир). Дипломантами рок-номінації стали гурт «Фліт» (м. Івано-Франківськ), гурт «Ze Amigos» (м. Краматорськ, Донецька обл.) гурт «Зайвий Рух» (м. Луцьк) та гурт «Disclaimer» (м. Київ). А на думку SMS-активістів, переможцем став гурт «Талісман» (м. Житомир), здобувши майже 500 SMS-голосів.
16.07.2004
Х Всеукраїнський молодіжний фестиваль «Перлини сезону-2004»
Конкурсанти фестивалю у номінації рок-музика
Гурт «Зайвий Рух» (м. Луцьк)
Гурт «Ze Amigos» (Донецька область, м. Краматорськ)
Гурт «Disclaimer» (м. Київ)
Гурт «Біонік» (м. Чернівці)
Гурт «Холодне Сонце» (м. Тернопіль)
Гурт «Талісман» (м. Житомир)
Гурт «Stand.up» (м.Київ)
Гурт «АННА» (м.Львів)
Гурт «ЧЕКА» (м.Одеса)
Гурт «Фліт» (м.Івано-Франківськ)


Много ссылок
Магазины
Клубы
Фестивали
Рэкорд-лэйблы
Студии
Реп. Базы
Черный список 
РОКЕР ДНЯ!
Mad Loud

сотрудничество · добавить новость · добавить афишу · контакты
подключайтесь: Twitter
copyleft 2003-2011 www.rock.kiev.ua
No rights reserved