This version of the page http://www.technohit.com.ua/article/10/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-18. The original page over time could change.
ТехноХІТ / Коротко про мінідіск MD (MiniDisk) або Що таке мінідискові плеєри?

Коротко про мінідіск MD (MiniDisk) або Що таке мінідискові плеєри?

Технологію MD було запропоновано компанією SONY у якості цифрової заміни аналогової компакт-касети. Перші плеєри, що працювали з MD, з'явились на початку 90-х років, але не отримали широкого розповсюдження. В Україні і досі апаратура стандарту MD застосовується, в основному, професійними студіями та музикантами – саме на мінідиски записують фонограми для концертів и виступів

До речі! На нашому сайті Ви так само можете ознайомитися з ціновими пропозиціями на md

Більша частина претензій до MD на початку їх існування відносилась до якості звучання: на початку 90-х чіпи, що кодували звук за алгоритмом ATRAC, робили це досить поганенько. Тому звук, що отримувався в результаті, був недосконалим. Але, за ці роки, в результаті прогресивних змін на ринку цифрових процесорів, MD отримали для роботи нові чіпи DSP, що здійснюють обробку звуку в реальному часі, використовують технології з плаваючою комою, споживають дуже мало енергії і дають досить якісний звук.

Сьогодні ця технологія набула нового життя ще й за рахунок появи портативних переносних MD-плеєрів, що мають маленькі розміри та вагу, можуть досить довго працювати від акумуляторів чи батарейок, дозволяють записувати на MD з мікрофону (чудова альтернатива диктофонам!), мають лінійний, цифровий, а деякі моделі і USB вхід. За якістю ж звуку вони не поступаються портативним CD-плеєрам.

Сам MD, наче дискета, знаходиться в захисному корпусі, який захищає його від механічних ушкоджень. Окрім того, MD продаються зі спеціальним пластиковим футляром для зберігання. Запис і читання здійснюються лазерною головкою на магнітооптичному носієві лазерним променем. Звук на MD записується за допомогою алгоритму ATRAC, що є схожим за принципом до MP3 алгоритму: «надлишкова» звукова інформація відфільтровується. На звичайний диск можна записати 74 чи 80 хвилин звуку. Зважте, що на мінідиск можна записувати лише звукові файли!

На мінідиску є спеціальна зона, що зветься TOC (Table Of Contents), де зберігається інформація про адреси треків (аналог FAT в комп'ютерній сфері). З її допомогою можна миттєво знаходити потрібний трек.

У деяких моделях реалізовано функцію MDLP, що дозволяє записувати звук з більш висоою компресією. Режим LP2 дає можливість записати вдвічі більше музики (148 хвилин на 74-хвилинному дискові і 160 хвилин на 80-хвилинному), LP4 — вчетверо більше (відповідно 296 и 320 хвилин). Можна робити записи в режимі моно.

На відміну від CD плеєрів MD плеєри нечутливі до поштовхів. Один MD витримує, в середньому, 5000 циклів запису.

Записувати на MD можна або WAV/MP3/WMA-файли, або треки з AudioCD, причому імена доріжок на MD імпортуються напряму з назв файлів/треків. Обрані Вами файли стискаються за алгоритмом ATRAC в потрібному режимі (SP, LP2, LP4). Запис можна вести через оптичний кабель або USB порт. Також можна здійснювати запис з цифрового мікрофона – чудовий варіант домашньої студії звукозапису для музикантів та любителів.

Неприємним фактом є те, що в програмне забезпечення, яким супроводжуються MD, на вимогу студій звукозапису вбудовано захист від піратства. Тому одну пісню з комп'ютера можна записати одночасно лише на три різних MD. Якщо Ви захочете записати пісню на четвертий диск, Вам треба стерти її на одному з трьох попередніх. В принципі, це не так страшно. По-перше, тримати одну пісню більш, ніж на чотирьох дисках мало кому треба. По-друге, можна змінити ім'я файлу. Але що буде, якщо Ви загубите один з MD? Тоді Ви вже не зможете стерти з нього пісні, а, отже, втратите право на одну копію... Окрім того, може зіпсуватись комп'ютер, буде потреба переустановити систему, тощо.

Ще один недолік, що також пов'язаний з захистом авторських прав, це неможливість здійснювати запис аудіо в цифровому вигляді з мінідиску в комп'ютер. Звичайно, можна переписати через оптичний вхід звукової карти (якщо вона такий має), але тоді якість звуку може бути більш чи менш пошкодженою цифровим перетворювачем самої карти. Якщо у випадку використання MD-плеєра у якості диктофону цей факт не є важливим, то для фахівців музикантів, на жаль, це значний мінус.

Неменш корисну інформацію Ви можете отримати в розділі ціни на md

Автор: Сергій Редчиць
Джерело: http://www.technohit.com.ua

Популярні товари

Beyerdynamic DT 880 Edition 250 Om

AKSmarket

$319

Sennheiser RS 120

Bomber

$125

Sennheiser HD 228 Black

AKSmarket

$53

Zelmer 476

КТ-Груп

$137

Whirlpool WBE 3111 AW

Vodovorot.com.ua

$410

Sennheiser CX300-II Precision Black

Портатив

$53

Sennheiser MX 370

Портатив

$17

Ergo Zen Recorder 2Gb

mobilluck.com.ua

$54

Gorenje WS 52125

mobilluck.com.ua

$484

Beyerdynamic DT 880 Edition 600 Om

AKSmarket

$328

Статтіархів

  • Коротко про мінідіск MD (MiniDisk) або Що таке мінідискові плеєри?

Новиниархів новин

  • LG BD570::більше, ніж просто Blu-ray програвач
  • Philips Cinema 21:9 і програвач дисків Blu-ray BDP9100 - премія EISA за інновації в галузі домашніх кінотеатрів 2009-2010 р.
  • Philips 46PFL9704H - кращий телевізор Європи за версією EISA
  • Philips отримує дві премії EISA за інновації в галузі TV і домашніх розваг
  • Дев'ять із десяти телевізорів Philips отримали екологічний сертифікат