Тернопільська Липа http://lypa.te.ua Інформаційний інтернет портал Тернопільщини Sat, 16 Jul 2011 16:34:18 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.0.1 Заморозили держзакупівлю ліків http://lypa.te.ua/archives/24181 http://lypa.te.ua/archives/24181#comments Sat, 16 Jul 2011 16:34:18 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24181 За шість місяців 2011 року МОЗ України не придбав жодної упаковки лікарських препаратів.

Війна за переділ фармацевтичного ринку паралізувала в Україні державні закупівлі ліків.

Минуло шість місяців 2011 року, а МОЗ України не придбав жодної упаковки лікарських препаратів, пише ZN.UA.

Усі 240 тендерів із закупівлі ліків 2011 року закінчилися безрезультатно.

У 2010 році на закупівлю ліків держава витратила 3,5 мільярдів гривень, не менша сума чекає свого освоєння й цього року.

Гроші в бюджеті є, але вони залишаються на рахунках скарбниці, відзначає видання.

За словами голови правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександра Шмило, 2600 осіб, які страждають на гемофілію в Україні, вже тривалий час не отримують жодної допомоги від держави, і коли можна буде сподіватися на отримання ліків, жоден чиновник сказати не може.

Про відсутність державного фінансування ліків у центрі лікування СНІДу заявила й Всеукраїнська мережа людей, котрі живуть з ВІЛ. Щоб врятувати життя дітям, організація залучила спонсорів.

Крім того, через відсутність державної допомоги страждають онкологічні хворі, діабетики, хворі на розсіяний склероз і багато інших.

“Не можна сказати, що раніше держзакупівлі здійснювалися прозоро, й колишня система була вигідна для держави і хворих громадян. Просто якщо раніше на ліках заробляли, то тепер їх відсутністю вбивають”, – відзначає видання.

ТСН

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24181/feed 0
Ватикан відлучив від церкви китайського єпископа http://lypa.te.ua/archives/24174 http://lypa.te.ua/archives/24174#comments Sat, 16 Jul 2011 16:16:39 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24174 Єпископ Йозеф Хуан Бінгжан є представником дозволеною урядом Китаю католицької церкви, яка не визнає верховенство Папи Римського.

Ватикан відлучив від церкви китайського єпископа, який був висвячений в цей сан без схвалення Святого престолу.

Як повідомляється, Йозеф Хуан Бінгжан є представником дозволеною урядом Китаю католицької церкви, яка не визнає верховенство Папи Римського.

Освячення Бінгжана в сан єпископа викликало різку заяву Святого престолу. Як сказано в заяві, Папа Римський “дуже стурбований становищем католицької пастви в Китаї”.

У Китаї проживають приблизно 6 мільйонів католиків. Частина з них відвідує дозволену урядом католицьку церкву, інша частина, яка зберігає вірність Ватикану, виконує церковні обряди нелегально.

Нагадаємо, нещодавно Папа Римський Бенедикт XVI відлучив від церкви 29 черниць монастиря Святого пророка Іллі в Брюховичах Львівської області.

Причиною цього стала відмова монахинь визнавати Папу Римського, а також їх підтримка самопроголошеної Української правовірної грекокатолицької церкви.

ТСН

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24174/feed 0
У Тернополі правоохоронці затримали крадіїв золота http://lypa.te.ua/archives/24175 http://lypa.te.ua/archives/24175#comments Sat, 16 Jul 2011 14:47:52 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24175 Втратити золоті прикраси, вартість яких сягає понад сорок тисяч гривень – пережиття чимале. Проте подружжя з Тернополя вирішило, як мовиться, не виносити сміття з хати і між собою сварилися, звинувачуючи одне одного у безпечності. Припустити, що хтось проник до їхнього помешкання і викрав ювелірні вироби, потерпілі й гадки не мали. Адже жодних ознак перебування злодіїв у їхній оселі виявлено не було. Але це тільки на перший погляд. Можливо, якби тернополяни вчасно звернулися до правоохоронців, то втрати були б набагато менші. Бо частину краденого злодії продали, а найцінніше – вироби з білого золота з діамантами викинули, гадаючи, що це біжутерія.

Як розповів начальник Тернопільського міського відділу міліції Андрій Матрифайло, у ході проведення оперативно-розшукових заходів, вони затримали двох підозрілих осіб. Один – двадцятирічний житель Романового Села Збаразького району, інший – 16-річний тернополянин. Молоді люди зізналися, що на початку цього року вони скоїли крадіжку ювелірних прикрас в одній з квартир обласного центру. Підозрювані розповіли, що збагатилися на солідну суму, адже тільки сережок було понад п’ятнадцять пар, не кажучи про інші прикраси. Також зі свідчень дуету стало зрозуміло, що не все накрадене вони збули. Але відповідь на запитання, куди ж поділи, ще більше приголомшила і оперативників, і потерпілих. Виявляється, найдорожче з колекції зловмисники просто викинули в сміття, будучи впевненими, що це біжутерія, адже вироби були з білого золота, прикрашені діамантами.
Стало відомо як зловмисники проникли до помешкання тернополян. Затримані розповіли, що стали свідками, як син потерпілих загубив ключі від вхідних дверей квартири. Знаючи, де саме мешкає парубок, і що батьки його не бідні, крадії швидко зметикували зробити дублікати, а загублене підкинути. Власники зраділи, що ключі знайшлися і змінювати замки не стали. А це злодійському дуету було на руку.
Припильнувавши, коли господарів не буде вдома, зловмисники акуратно проникли до квартири і, щоб не наслідити та не викликати підозр, вигребли усі золоті прикраси. Часу, аби вирішити, що ж робити з краденим було більше, ніж достатньо. І якби не міліціонери, ніхто й досі б не довідався, що помешкання обікрали злодії.
Наразі підозрювані відпущені на підписку про невиїзд, адже кримінального минулого жоден з них немає, та й молодший з них – неповнолітній. Але кримінальна відповідальність обом гарантована.
Дії, вчинені дуетом, кваліфікують як крадіжку, поєднану з проникненням у житло, що завдала значної шкоди потерпілим. За подібне законодавець передбачив покарання у вигляді позбавленням волі на термін від трьох до шести років.

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24175/feed 0
Депутати Тернопільської облради поділили гроші http://lypa.te.ua/archives/24171 http://lypa.te.ua/archives/24171#comments Sat, 16 Jul 2011 14:42:00 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24171 - О, та ми вже сьогодні 25 мільйонів віддали невідомо кому, то що там якісь пару тисяч? – зауважив до сусіда по столу депутат-нашоукраїнець Євген Дутка 14 липня.

Бюджетні питання того дня на сесії облради були чи не найгострішими. Спершу обранці заслухали звіт про виконання обласного бюджету за І-й квартал цього року. Доповідав заступник нагальника головного управління економіки Степан Скибиляк.

- За шість місяців обласний бюджет Тернопілля виконали на 102,9%, – додав він. – У грошовому еквіваленті перевиконання становить 2,6 млн грн. Тому додаткових коштів для розподілу немає (для цього потрібно 105% виконання плану – прим. ред.). У липні ми теж план маємо виконати.

Затвердивши звіт чиновника, почали вносити зміни до казни-2011. Ось тут – при розподілі грошей, що надійшли з Держбюджету, і виникла найбільша суперечка. Одні депутати пропонували рівномірно розподілити субвенцію на кожен район Тернопілля. Інші – приставали на пропозицію, яку подала обладміністрація. Свободівцям і депутатові Степану Барні зокрема не сподобалося, що на Збаразький та Гусятинський райони в бюджеті виділили по 6 млн грн, тоді як на Борщівський, Зборівський, Кременецький, Чортківський та Бережанський не мають зовсім нічого.

- Припускаю, що це пов’язано із суб’єктивним – партійним ставленням представників провладної Партії регіонів до того чи іншого району, – резюмував пан Барна.

Кілька разів голова облради Олексій Кайда намагався “пропхати” це питання в “урізаному” вигляді – без пункту про розподіл коштів на кремі об’єкти. Не вийшло. Лише під завісу засідання депутати підтримали поданий адміністрацією документ. Але з умовою, що об’єкти, на які спрямують гроші, вони таки вкажуть самі.

На завершення бюджетної теми депутати погодилися на виділення 20 тис. грн із резервного фонду на подолання наслідків зсувних процесів на Бережанщині.

Отже, обсяг доходів обласного бюджету-2011 депутати все ж збільшили на 35,772млн грн. При цьому 9,117 млн грн – дотація на упорядкування оплати праці працівників бюджетної сфери – тобто учителів, лікарів, працівників культури, а 25,224 млн грн – субвенція на реалізацію пріоритетів розвитку регіонів.

Нагадаємо, при розгляді цього ж питання 200 тис. грн з вільного залишку коштів депутати виділили на ремонт приміщень Бережанського психоневрологічного диспансеру, розташованого у с. Краснопущі.

20хвилин

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24171/feed 0
Родини заробітчан вирушать з прощею до Зарваниці на Тернопільщині http://lypa.te.ua/archives/24168 http://lypa.te.ua/archives/24168#comments Sat, 16 Jul 2011 09:31:42 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24168 Від 5 до 14 серпня вшосте відбудеться міжнародна піша проща родин мігрантів до Марійського духовного центру у Зарваниці. Паломники пройдуть трьома областями: Львівською, Івано-Франківською та Тернопільською.

Про це повідомили 15 липня  паломницькій спільноті «Пієта».

Розпочнеться проща з Самбора на Львівщині: паломники вирушать о 09.30 від храму Різдва Пресвятої Богородиці. До Зарваниці, що у Теребовлянському районі Тернопільщини, прийдуть у суботу, 13 серпня, в обідній час. Найдовший відрізок дороги, який подолають віряни, становить близько 240 кілометрів.

Як розповіли організатори, прочани десять днів молитимуться за збереження української християнської родини. Дорогою паломники заходитимуть до всіх храмів. На захід запрошують колишніх і теперішніх заробітчан, їх сім’ї, близьких і друзів.

ZIK

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24168/feed 0
Україна вислала білоруських дипломатів за шпигунство http://lypa.te.ua/archives/24165 http://lypa.te.ua/archives/24165#comments Sat, 16 Jul 2011 09:30:38 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24165 Україна вислала двох білоруських військових аташе за шпигунство, на що Білорусь відповіла взаємністю.

Стали відомі причини взаємної висилки українських і білоруських дипломатів, пише ZN.UA з посиланням на власні джерела.

Раніше повідомлялося, що Україна та Білорусь місяць тому обмінялися висилкою дипломатів.

Водночас, Міністерство закордонних справ України відмовилося тоді коментувати дану інформацію, повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Як зазначає видання, протягом останніх чотирьох місяців з України за шпигунство були вислані два військові аташе Республіки Білорусь.

Примітно, що між спецслужбами країн СНД існує домовленість не вести розвідувальну діяльність одне проти одного. Але Мінськ не дотримується цієї угоди, зазначає видання.

“Наприклад, користуючись тим, що окремі несвідомі українські громадяни часто провозили через українсько-білоруський кордон незадекларовані блоки цигарок, білоруси активно вербували українців. З цього приводу український МЗС не раз безрезультатно передавав ноти білоруській стороні”, – відзначає ZN.UA.

Водночас, за даними видання, після рішення Києва послідувала реакція білоруської влади: з Мінська були вислані два українські військові дипломати – аташе з питань оборони і військового аташе.

“В світі дипломатії діє принцип взаємності. Але білоруси вийшли за рамки правил, прийнятих у цивілізованому світі. Мінську здалося мало оголосити небажаними персонами українських військових дипломатів. Білоруської контррозвідкою був розіграний “спектакль”, який повинен був дискредитувати українських офіцерів. І в кінці травня останній співробітник військового аташату посольства України був змушений протягом 24 годин покинути територію Республіки Білорусь”, – пише видання.

Нагадаємо, в травні відбувся дипломатичний скандал між Україною та Чехією. МЗС України тоді оголосило  персонами нон ґрата двох співробітників військового аташату Чехії у Києві. Водночас, МЗС Чехії вислало із країни військового аташе України.

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24165/feed 0
Проти українських миротворців в Косово порушено кримінальну справу http://lypa.te.ua/archives/24161 http://lypa.te.ua/archives/24161#comments Sat, 16 Jul 2011 07:19:17 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24161 Миротворці під час виконання бойового завдання, зловживаючи службовим становищем, залишили територію і виїхали за межі Косово для закупівлі цигарок з метою їх контрабанди.

14 липня Головне управління військових прокуратур Генеральної прокуратури порушило кримінальну справу проти заступника командира українського миротворчого контингенту в Косово (Сербія) підполковника і старшого солдата за підозрою в зловживанні службовим становищем.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

Встановлено, що в квітні миротворці під час виконання бойового завдання, зловживаючи службовим становищем, самовільно покинули район патрулювання і виїхали за межі Косово до Македонії, де закупили майже 5 тис. пачок цигарок з метою їх контрабанди в Болгарію.

Миротворців, які, використовуючи службовий транспорт, незаконно перевозили через митний кордон цигарки, затримали правоохоронні органи Болгарії.

Кримінальну справу порушено за частиною 1 статті 423 (зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, в липні Генпрокуратура завершила досудове слідство у справі проти підозрюваного в систематичному отриманні хабарів українського миротворця в Косово.

TSN

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24161/feed 0
Керівник райлікарні на Тернопільщині, якого впіймали на хабарі, відбувся штрафом http://lypa.te.ua/archives/24159 http://lypa.te.ua/archives/24159#comments Sat, 16 Jul 2011 07:14:18 +0000 yura http://lypa.te.ua/?p=24159 На Тернопільщині Борщівський районний суд виніс вирок керівнику Більче-Золотецької обласної фізіотерапевтичної лікарні реабілітації, який взяв 100 євро хабара за оформлення пацієнтки на лікування.

Як повідомили 15 липня у ВЗГ УМВСУ в Тернопільській області, медик визнав, що отримав гроші, проте запевнив, нібито хотів їх передати у благодійний фонд.

Суд визнав головного лікаря винним у порушенні ч. 1 ст. 368 Кримінального кодексу України і призначив покарання у вигляді штрафу.

zik


]]>
http://lypa.te.ua/archives/24159/feed 0
Вітаємо з Днем бухгалтера! http://lypa.te.ua/archives/24148 http://lypa.te.ua/archives/24148#comments Sat, 16 Jul 2011 06:36:50 +0000 lypohlop http://lypa.te.ua/?p=24148 Сьогодні, 16 липня, українські бухгалтери відзначають своє професійне свято! Саме на них покладена велика відповідальність у будь-якій організації – робота з цифрами,  щоб сходилась кожна копійка. А хто, ж як не бухгалтери, забезпечують своїм співробітникам хороший настрій мінімум один раз у місяць, коли видають зарплати, не слід забувати і про  премії.

Усім бухгалтерам бажаємо шестизначних цифр на рахунках, міцного здоров’я, терпіння, хай буде нестрашний жоден Податковий кодекс, а дебет завжди дорівнював кредиту !

З нагоди свята колектив ТОВ «Ходер»  вітає свого головного бухгалтера – Ірину Цокало. Вона – суцільний клубок енергії, позитиву і радості. Тому щоденній бадьорості й запалу цієї Жінки з великої букви можна лише позаздрити.  Ірина – справжній енерджайзер. Інколи співробітники дивуються жартома, як її витримує вдома чоловік. Загалом про таку людину, як Ірина, говорять: «Майстриня на всі руки». Їй під силу будь-яка справа, тож можливостям Ірини немає меж.

Вона встигає все. Зокрема, здати звітність, яку наші державні мужі розробили таким чином, що мабуть й самі дивуються, як вони додумались до «такого». Окрім того Ірина знаходить час і для вирішення проблем своїх колег по цеху, а як же інакше? Загалом Ірина для колективу є не лише бухгалтером, а й чудовою подругою, доброю наставницею і суворим критиком, однак в хорошому розумінні цього слова. Ірина, скажімо, порадить, як догодити чоловікові, вирішити сімейні негаразди, без проблем допоможе організувати співробітниці весілля. Якщо колега зібралась у відпустку, але скаржиться, що бракує часу, – Ірина знайде той час. Вона підскаже, на який потяг краще взяти квиток, знайде помешкання і порадить, як заощадити при цьому. А ще Ірина – чудова сваха – незаміжнім співробітницям владнає особисте життя. І всі ці здібності поєднуються в одній людині. Тож, Ірино, хай цифри завжди тобі  посміхаються, а щастя крокує поруч!

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24148/feed 0
На Тернопільщині побільшало заповідних об’єктів http://lypa.te.ua/archives/24145 http://lypa.te.ua/archives/24145#comments Fri, 15 Jul 2011 18:42:11 +0000 lypohlop http://lypa.te.ua/?p=24145 До природно-заповідного фонду краю Тернопільська облрада віднесла чотири заповідні об’єкти загальною площею понад 14,5 гектарів.

Про це повідомили у Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області.

Так, відтепер заповідними є «Кривченська травертинова скеля» в урочищі «Заболотівка» на Борщівщині, «Шпакове вікно» на Бучаччині, «Рожиська липа» на Підволочищині та «Чернихівські липи» на Збаражчині.

Також у Збаразькому районі розширили межі ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Котюжинська ділянка» на майже 11 гектарів.

]]>
http://lypa.te.ua/archives/24145/feed 0