This version of the page http://www.bozhychi.com.ua/about.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-17. The original page over time could change.
Божичі --> Про нас
 

English Russian


"Божичі" Facebook
"Божичі" Vkontakte
"Божичі" Livejournal
"Божичі" MySpace


Інформаційний партнер ансамблю:


Наш банер:



Код банеру:


Наші друзі:






Design by
Anna Arhipchuik aranvic@inet.ua
vamdf@yahoo.com

Останнє оновлення 12.05.2011

Про нас

Звідки пішла назва "Божичі" - достеменно невідомо. Одні кажуть, що назва гурту походить від імені язичницького бога Божича - бога молодості, покровителя Коляди. А як ансамбль було створено на свято Коляди-Різдва (7 січня 1999 року) молодими людьми – то й назва його відти. Версія ця красива, але не зовсім відповідає нашому світогляду.
Інші кажуть, що "Божичі" - це Божі люди або Божі діти. Нам подобається це потрактування, адже мета нашої діяльності – доносити людям Божественне одкровення, закладене у кожному творі народної музики. За нашим глибоким відчуттям, фольклор – це те, що пов’язує нас напряму із нашими предками, із силами Землі. А, мабуть, перша пісня була підслухана людиною у ангелів ще в Едемському саду.
Хрещеною мамою ансамблю ми вважаємо професора кафедри музичного фольклору Національної музичної академії України ім. П. Чайковського Олену Іванівну Мурзину, за святковим різдвяним столом якої і виникла ідея створення ансамблю.

Наш ансамбль вивчає та відтворює старовинну пісенну та танцювально-інструментальну традицію, яка де не де ще збереглась по селах та хуторах України, але зникає з катастрофічною швидкістю. Одним з основних напрямків діяльності Божичів, без якого ми б не мали свого обличчя, є фольклорно-етнографічне експедиційне обстеження сіл України. Влітку основний акцент збирацької діяльності зроблений на байдаркові експедиції річками України.
Учасники Божичів побували у фольклорно-етнографічних експедиціях у більшості областей України: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Луганській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській і навіть записували кримськотатарський фольклор у АР Крим. І ми продовжуємо їздити і їздити в експедиції. 
Незважаючи на таку широку географію наших експедиційних інтересів, ансамбль спеціалізується на відтворенні співочої традиції Лівобережної України.

Окремою ділянкою нашої роботи є дослідження народних танців. Для того, аби навчити танцювати сільські народні танці якомога більше людей, Божичі створили 21 січня 2005 року «Школу традиційного народного танцю» - перший в Україні постійно діючий клуб автентичного народного танцю. Наша «Школа танців» функціонує на базах Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» та Культурно-мистецького центру Національного Університету «Києво-Могилянська Академія». Керівником «Школи танців» є один з керівників Божичів – Ілля Фетисов.

Для організаційної та правової допомоги у діяльності молодих фольклористів України члени ансамблю виступили ініціаторами створення "Всеукраїнської асоціації молодих дослідників фольклору" – всеукраїнської молодіжної громадської організації, що функціонує з 2001 року. Зараз асоціація щорічно проводить два всеукраїнські заходи – «Школу традиційного народного мистецтва ім. Василя Могура» у с.Космач Косівського р-ну Івано-Франківської обл. та фольклорні байдаркові експедиції. Захід нашої організації «Школа традиційного народного мистецтва ім. Василя Могура» за результатами 2006 року був визнаний Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту найкращим проектом року у галузі національно-патріотичного виховання молоді.
Очолює Асоціацію Ілля Фетисов.

Божичі - учасники численних фестивалів в Україні та за кордоном. Найкращі серед них:
* міжнародний театральний фестиваль “Wienner Festwochen”, (2001, м.Відень, Австрія),
* міжнародний фольклорний фестиваль "Покуть" (2000, 2004, м. Харків),
* міжнародний фольклорний фестиваль Олега Скрипки "Країна мрій" (2004, 2005, 2007, м.Київ),
* міжнародний фольклорний фестиваль "Spotkanie folkowe" (2005, м.Черемха, Польща),
* фестиваль української автентичної музики «Ростоки» (2005, м.Івано-Франківськ, 2006, м.Кіровоград, 2007, м.Чернігів),
* міжнародний фестиваль "Слов’янський базар" (2005, м.Вітебськ, Білорусь),
* міжнародний фестиваль фольклору та ленд-арту „Шешори-2006” (с.Шешори на Івано-Франківщині),
* міжнародний фольклорний фестиваль «Parbeg laivelis» (2006, м.Клайпеда, Литва),
* міжнародний фестиваль «Путивльська путь. Від фольклору до авангарду» (2007, 2009, м.Москва, Росія),
* міжнародний фестиваль української культури «Битівська ватра» (2007, м.Битів, Польща),
* міжнародний фестиваль української культури «Сопот-2008» (2008, м.Сопот, Польща)
* міжнародний фольклорний фестиваль «Baltica» (2009, м.Рига, Латвія).

Вперше Божичі стали відомі завдяки виставі «В пошуках втраченого часу… Життя», яку ми створили спільно з режисером, художнім керівником ЦСМ «Дах» Владом Троїцьким. Драматургічним текстом вистави є розповіді про себе та минуле, записані учасниками ансамблю по селах від старих людей, а також епізоди з власного життя та цитати з творів Ольги Кобилянської та Олександра Довженка. У виставі використовувалися народні обряди, звучали старовинні пісні та танці.
За цю виставу її колектив отримав театральну премію "Київська Пектораль-2001" (у номінації «найкраща вистава малої сцени», а Божичі, крім того, премію театральних критиків "Київський рахунок" за найкращу виставу сезону 2001/2002 та друге місце у всеукраїнському конкурсі молодих митців "СтАРТ". У 2002 р. вистава з успіхом пройшла у Відні, на фестивалі "Wienner Festwochen", а у 2003р. - на фестивалі "Valley of Arts" у м. Каполч, в Угорщині.

Після розриву творчих стосунків із Владом Троїцьким та уходу з Даху, з 2005 року ансамбль грав власну версію цієї вистави під назвою "Коло життя" у Театральному центрі Національного Університету «Києво-Могилянська Академія». В тому ж році вистава з успіхом демонструвалася на міжнародному фольклорному фестивалі "Spotkanie folkowe" (м. Черемша, Польща).
Ансамбль продовжує розвивати театральний напрямок у своїй діяльності і зараз бере участь у виставі відомого київського режисера Андрія Приходька «Аз», яка ставиться на сцені Театрального центру НаУКМА. Прем’єра вистави відбулася у 2008 році. Ця вистава – шикарне сучасне прочитання шкільної драми XVII сторіччя, що була створена на основі біблійного оповідання про багатія та Лазаря.

Значну роль у долі нашого колективу зіграв лідер знаменитої рок-команди «ВВ» Олег Скрипка. Завдяки йому ми записали та випустили у 2004 році наш перший аудіоальбом «Котилася, ой, ясна зоря з неба», за що ми йому надзвичайно вдячні. В цьому альбомі Олег навіть заспівав дві приспівки до танцю «Українські страдання». Перші уроки життя у шоу-бізнесі ми теж отримали від Олега.
Божичі брали участь у записі альбомів Олега "Файно" та "Відрада". Зараз наше творче співробітництво продовжується у рамках Le Grande Orkhestra, де виступають троє дівчат із Божичів, а також через участь трьох наших дівчат у етно-диско-проекті Олега Скрипки «Чоботи з бугая».

Учасники Божичів є засновниками ряду проектів, що працюють у стилі world-music: «Сонцекльош» (жанр етно-кабаре, лідер – Марія Кудрявцева), PoliКарп (стиль етно-рок, лідер – Валерій Гладунець). Один з керівників Божичів Сусанна Карпенко бере участь у джазовому проекті відомого піаніста та композитора Дмитра Найдіча (Франція).
Три учасниці ансамблю протягом 2002-2003рр. виступали у складі рок-групи "Гайдамаки" та брали участь у записі альбому Гайдамаків "Богуслав". 
Теперішній склад ансамблю повністю сформувався у 2001 році. В різні періоди участь в ансамблі також брали Наталя Сербіна (одна з засновниць Божичів, зараз - лідер ансамблю «Стріла»), Лілія Міщенко, Ольга Верес, Олександр Толокно, Катя Ковшун та Юрій Борисенко.

У 2005 році, на замовлення Міністерства культури і туризму України, студією «Кінематографіст» було знято документальний фільм «Божичі». Стрічка, яка з початку задумувалася як фільм про діяльність ансамблю, переросла у розповідь про народну культуру, її долю у сучасних умовах, а також про її носіїв – сільських виконавців та їх послідовників у міських мегаполісах. У фільмі знімалися народні виконавці с.Космач Косівського р-ну Івано-Франківської області, с.Богуслав та с.Кочережки Павлоградського р-ну Дніпропетровської області, Божичі, Олег Скрипка, а також учасники Школи традиційного народного танцю.
Фільм отримав ряд призових місць на фестивалях документального кіно в Україні та за кордоном. Режисер фільму – Анастасія Харченко.

Божичі зняли перший в Україні кліп на народну пісню у автентичному звучанні.
Сценарій кліпу народився із жартівливої пісні з Чернігівщини «Да просив мене Герасим», яку можна знайти у третьому альбомі Божичів «Вік любиш – не налюбишся. Пісні про кохання». Сценарій ні в якому разі не слідує пісенному тексту, а майстерно створює образ комічного невдахи – Герасима - та ту ситуацію, в якій пісня про нього могла виникнути. Більшу частину кліпу складає мультфільм. Автор сценарію, режисер-постановник, художник-аніматор, оператор кліпу – Юрій Борисенко.

На УР-3 (Радіо "Культура") з 1 січня 2009 року розпочався цикл передач "Божичів світ". В них ми розповідаємо про народну культуру, наші експедиції, поїздки на фестивалі, про наших друзів та ще про багато іншого. Передачі виходять щотижня у вівторок та четвер о 12.45 з повтором в той самий день о 21.05. Передачі можна слухати також в Інтернеті на сайті www.nrcu.gov.ua в розділі "Програма та прямий ефір 3 канал". Ви можете допомогти створенню передач у якості спонсора.

Якщо ви хочете поринути у атмосферу народного свята, незвично провести корпоратив, день народження, зробити справжнє фольклорне весілля – Божичі Вам допоможуть. У нас – величезний досвід роботи у цьому напрямі.

Божичами записано та видано 5 аудіо-альбомів: "Котилася, ой, ясна зоря з неба" (2004), "Колядницькі пісні. Шо з Києва та й до Русалима" (2005), "Вік любиш - не налюбишся. Пісні про кохання" (2007), «Українські танці. Частина 1» (спільно із скрипалем-віртуозом Сергієм Охрімчуком) (2008), «Помишляйте, чєловєци. Псальми» (2009).
Спільно із «Школою традиційного народного танцю» Божичами записано та видано перший в Україні самовчитель із сільських українських танців «Школа традиційного українського народного танцю. Частина 1» на DVD (2009).
Всі альбоми видані провідним українським рекорд-лейблом Lavinamusic.