This version of the page http://www.president.gov.ua/news/16852.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-15. The original page over time could change.
Віктор Янукович: РНБО має відновитися як дієздатний орган з координації роботи влади у сфері безпеки та оборони - Офiцiйне представництво Президента України
06.04.2010 15:00
Прес-служба Президента України Віктора Януковича

Віктор Янукович: РНБО має відновитися як дієздатний орган з координації роботи влади у сфері безпеки та оборони

У найкоротші терміни Рада національної безпеки і оборони повинна стати ефективно працюючим органом, що координуватиме роботу влади у відповідній сфері. На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович, відкриваючи сьогодні засідання оновленого складу РНБО.

«РНБО у найкоротші терміни має перетворитися на дієздатний орган, що координує роботу влади у секторі безпеки та оборони. Імітація роботи чи її ігнорування – неприпустимі. Усі, хто за посадою входять до складу Ради, зобов’язані брати активну і регулярну участь в її діяльності», – наголосив Президент.

Глава держави констатував: за останні роки діяльність РНБОУ мала фрагментарний і несистемний характер. «З одного боку, криза влади і протистояння президента та уряду фактично нівелювали роботу Ради як координаційного органу. З іншого, непослідовність політичного курсу, особливо в питаннях зовнішньої політики, перетворили РНБО на другорядну і маловпливову структуру», – зазначив Президент, додавши, що Рада фактично стала жертвою боротьби за владу. А наслідком цієї ситуації став занепад, в якому опинився сектор безпеки та оборони України.

Президент, зокрема, нагадав про відчутні процеси деградації Української армії, відсутність системного національного моніторингу екологічних і техногенних загроз, критичний стан сфери соціальної безпеки, яскравим свідченням чого стала епідемія «свинячого грипу», зав’язана на політиканстві та нескоординованості дій влади.  

«Питання охорони здоров’я, охорони праці, попередження техногенних та екологічних катастроф – на сьогодні один із пріоритетів у нашій роботі», – підкреслив В. Янукович.  

Говорячи про нинішні виклики, що стоять перед Радою національної безпеки і оборони, Президент згадав про наслідки глобальної світової кризи; зруйновану економіку всередині країни; безлад у правовій та владній системах держави; «пусте казначейство», в якому практично немає фінансів для впровадження в життя ефективних державних програм.

Віктор Янукович окремо нагадав, що сьогодні в країні йде складний бюджетний процес, одним із ключових викликів якого є «непідйомна» ціна на газ. Глава держави наголосив, що ефективна відповідь на це питання має бути знайдена найближчим часом – вже у квітні.

«Безсистемний підхід з боку влади протягом багатьох років, надмірна політизація суспільства, дуже часто – підмінювання законів принципами політичної доцільності призвели до фактичного руйнування системи влади. Тому ми разом будемо наводити порядок і шукати відповіді на всі питання, що стоятимуть сьогодні перед нашою державою», – сказав Президент України.

Глава держави особливо відзначив величезну відповідальність РНБО у контексті реалізації в країні системних реформ. Саме від дієздатності РНБОУ, вміння ефективно поєднувати стратегічне бачення з оперативною роботою великою мірою залежить скоординованість дій всієї системи виконавчої влади в сфері безпеки та оборони, наголосив Президент.  

«Безумовно, своєчасне виявлення та попередження ризиків, що негативно впливають на розвиток соціально-економічних, політичних, етнокультурних процесів, або підривають обороноздатність країни, сьогодні стає найголовнішим чинником, від якого залежить успішність нового курсу системних реформ», – сказав він.

Глава держави звернув окрему увагу на важливість формування довго- та середньострокових планів Радбезу, синхронізованих довгостроковими політичними завданнями та адекватних новому курсові реформ. Він також відзначив актуальність суттєвого посилення поточної координації діяльності органів виконавчої влади, пов’язаних із сектором безпеки та оборони. 

«Рада, маючи визначену політичну стратегію і очолювана безпосередньо Главою держави, повинна розробити форми оперативної роботи, консультацій, нарад, узгодження позицій тощо», – сказав Президент.

Глава держави окреслив пріоритетні завдання Ради. Йдеться насамперед про реалістичні та прагматичні підходи до політики національної безпеки, що повинні враховувати реалії та можливості країни.

«Політика позаблоковості, на моє переконання, найбільш адекватна та чесна відповідь на геополітичну ситуацію, в якій сьогодні знаходиться Україна», – сказав В. Янукович. Відповідно до цього, зазначив Глава держави, має реалізовуватися принцип оборонної достатності – виходячи з планів модернізації ЗСУ та посилення їх обороноздатності. У цьому контексті Віктор Янукович висловився за необхідність проведення окремого засідання РНБО з військової тематики.

Водночас, зауважив Президент, така політика передбачає нарощування потенціалу співробітництва з зовнішніми партнерами. «Україна має організувати співпрацю з НАТО і перейти з короткострокових на середньострокові програми розвитку», – сказав він.

Безумовно, додав В. Янукович, ми зацікавлені у напрацюванні власної концепції оновленої системи загальноєвропейської безпеки, яка врахувала б можливості та інтереси країн-учасниць військово-політичних блоків, позаблокових та нейтральних держав. 

Ще одним важливим завданням РНБО Глава держави назвав посилення координаційної роботи у сфері екологічної, техногенної та соціальної безпеки. «Наші рішення мають бути концептуальними за змістом та орієнтованими як мінімум на середньострокову перспективу. Вже через 3–5 років ми повинні відбудувати соціальну інфраструктуру, унеможливити непрогнозовані техногенні й екологічні катастрофи. Переконаний: Україна здатна долати такі ризики», – сказав Віктор Янукович.

Президент звернув окрему увагу членів РНБО на проблему забезпечення економічної, гуманітарної та інформаційної безпеки. За його словами, йдеться, передусім, про забезпечення умов для стабільності фінансової системи; упередження фінансових і торговельних операцій, що підривають нашу економічну безпеку; захист інтересів вітчизняного капіталу на внутрішньому та світовому ринках.

Безумовно, зауважив Президент, це питання також стосується підтримання міжетнічного миру та міжконфесійного діалогу, недопущення будь-яких проявів екстремізму тощо.

На переконання Глави держави, сьогодні потребує завершення робота з нормативного забезпечення сектору безпеки та оборони з метою підвищення координації та централізації його діяльності.

«Безладу тут бути не може», – підкреслив Глава держави, водночас висловивши упевненість, що РНБО має для наведення тут порядку цілком достатньо законодавчо визначених повноважень.

Президент наголосив, що як Голова РНБО бере під особистий контроль роботу Секретаріату Радбезу. «Фаховість і відповідальність, деполітизація роботи та подолання бюрократизації – це мої головні вимоги. Я буду вимогливим до кожного», – резюмував В. Янукович. 


Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 752/2011
Питання організації та проведення заходів з підготовки і відзначення 20-ї річниці незалежності України
РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 232/2011-рп
Про міжвідомчу робочу групу з підготовки пропозицій щодо удосконалення законодавчого регулювання у сфері боротьби з порушеннями бюджетного законодавства

Відео

Прес-конференція
Президента України

Фотоальбом


Зустріч Президента України з Президентом Кіпру

Віртуальна екскурсія