This version of the page http://www.visnyk.lutsk.ua/content/view/9489/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-13. The original page over time could change.
Вісник - український тижневик - Сепаратор – допотопний, сметана – преподобна

e-mail: visnyk@visnyk.lutsk.ua  Тел./факс (0332) 77-48-84 7 липня 2011 р № 27 (796)
Меню
Головна
Оголошення
Архів матеріалів
Гороскоп
Популярне
  • «Замовила» колишнього чоловіка
  • Поляки заробляють, працюючи на волинській землі
  • Водій покусав… даішника
  • Ішов з уроків і побачив НЛО
  • Щоб усе живе мало притулок
Розсилка новин
 Магазин - це просто
 Курси валют та погода



 Наші друзі


 Ото техніка!  
Сепаратор – допотопний, сметана – преподобна
Молодші з Конончуків – невістка Галина та її донька Іванка – переганяють молоко на сметану
Зараз роблять речі на десятиліття, а колись робили на віки. Механізмам, якими й досі користуються у господарстві Віри та Петра Конончуків із села Брищі Млинівського району, уже сотня літ.
– Цей комплекс, у який входять маслобойка та сепаратор, – наша родовідна реліквія, – розповідає Віра Конончук. – Переходить вона як придане з покоління у покоління. Мені, наприклад, дісталася від свекра. Йому у свою чергу передав дід, який розказував, що у його господарстві цей комплекс з’явився ще за панської Польщі, десь на початку тридцятих років минулого століття. З дідових слів, маслобойку та сепаратора купив його батько на дубенському ярмарку десь на початку ХХ століття. Отже, виходить, що механізмам швейцарського виробництва приблизно сотня років. Попри такий вік, вони абсолютно справні і слугують нам краще від подібних сучасних апаратів. Наприклад, п’ять кілограмів масла на маслобойці можна збити всього за 15 хвилин. А сметану отримуємо яку хочеш – і рідку, і густішу, і таку, що ложка у ній стоїть. Для цього у сепараторі є різні швидкості, хоч крутити ручкою доводиться однаково. Зрештою, саме цю особливість – ручний привід – дехто вважає на нинішній час недоліком. Але нам з господарем, сином, невісткою, їхніми дітьми, що живуть разом з нами, ця робота труднощів не завдає. Навпаки, часом навіть хочеться покрутити сепаратора чи маслобойку. А переробляти є що – молока маємо від двох корів. Раніше сметану, масло, сир вивозили на ринок. Зараз заготівельникам більше здаємо молоко. Тим не менше, час від часу користуємося отим старовинним комплексом, з якого (як на мене) сметана та масло навіть смачніші. Заодно дивує придатність цих механізмів – вже сотня років, а вони працюють, як нові. Не впевнена, що сучасні сепаратори та маслобойки стільки часу витримають без поломок.
Зрештою, на цих двох апаратах перелік незвичних і водночас ходових старовинних речей у господарстві Конончуків не закінчується. Є тут ще одне диво – швейна машинка “Сінгер”, яка, як заявляє господиня, просто чудова для пошиття валянків.
– Цю машинку мої родичі купили у 1931 році на ярмарку, – продовжує свою розповідь Віра Степанівна. – Тоді у них був вибір – “Зінгер” чи “Сінгер”. Вибрали другу модель, бо у неї, мовляв, міцніша голка. Підтверджую: голки справді були надміцними. Окремі з них ще й досі цілими залишилися. А дістався мені “Сінгер” від свекра. Він був гарним кравцем, і частину своїх професійних секретів передав мені. Коли настає зима, моє основне заняття – пошиття валянків. За зиму виготовляю до сотні пар. Більше половини села у моїх валянках ходить. Мені це, звичайно, приємно. До того ж, 78-річний “Сінгер” не підводить. Як на мене, довговічність цієї машинки, як, зрештою, і сепаратора та маслобойки, пояснюється тим, що вони завжди потрапляли у майстровиті і бережливі руки. А ще варто віддати належне нашим попередникам, які при гірших технологіях, ніж тепер, уміли робити справді надійні апарати.
Сергій Новак,
Рівненська область


 
Поділіться цією сторінкою з друзями
Новини
Головна
СПОРТ
У СВІТІ
Польща переймає піврічне головування у ЄС
У Музеї Фаберже розбилася статуетка Будди, куплена за 2,5 млн доларів
Опозиція перемогла на виборах у Таїланді
В УКРАЇНІ
Знову можуть подорожчати імпортні автомобілі
Рада скасувала техогляд авто
У Львові з рейок зійшло кілька вагонів електропоїзда
Унікальна операція в Донецьку: шахтарю зробили штучні суглоби
Звільнили 34 митники
ВОЛИНЬ
Водій покусав… даішника
РІВНЕНЩИНА
ТЕРНОПІЛЬЩИНА
«Замовила» колишнього чоловіка
ЛЬВІВЩИНА
У Львові відмовляються влітку платити за тепло
Незрячі співаки записали диск
ЛИСТ В РЕДАКЦІЮ
Щоб усе живе мало притулок
ЖИТОМИРЩИНА
Вакансії

РАБОТА
 
ГоловнаОголошенняАрхів матеріалівГороскоп