This version of the page http://gurt.org.ua/articles/7785/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-12. The original page over time could change.
Дитяча та молодiжна полiтика - спiльна робота, кращi результати .: Ресурсний центр ГУРТ

Дитяча та молодiжна полiтика - спiльна робота, кращi результати

"Найгострішою проблемою в Україні є соціальна реабілітація та влаштування сиріт, що стають повнолітніми", - стверджують співробітники соціальних служб та лідери НДО, які працюють з дітьми, що опинились у складних обставинах.

"Налагоджений механізм соціальної роботи з дітьми разюче відрізняється від механізму соціального захисту дорослих громадян вразливої категорії та проблемних сімей", - вважає голова громадської організації "М.АРТ.ІН-клуб" Вікторія Федотова.

Таким чином, у пригоді стають притулки громадських організацій, які приймають до себе не лише молодих випускників інтернатів, але й родини. Макіївка – є одним з небагатьох українських міст, де рівень співпраці між громадськими організаціями та державними соціальними службами можна назвати партнерським. Так, робота в рамках проекту "Разом до дитинства. Активна громада, відкрита влада" показала шляхи виходу з безвихідних, на перший погляд, ситуацій.

Денис Василюк, директор проекту "Разом до дитинства. Активна громада, відкрита влада": 

"За останні 1,5 роки правозахисний дитячий центр, що працює на базі МГО «М.АРТ.ІН-клуб» надав допомогу більш ніж 270 клієнтам. Серед них не лише діти та молодь віком до 18 років, але й молоді сироти, які вже досягли повноліття і потрапили в складні життєві обставини. Послугою правозахисного готелю, що розташований у Макіївці, за цей період скористалися 56 клієнтів, близько третини з них були направлені до нас центрами соціальних служб для сім’ї та молоді.

Для того, щоб зусилля громадських організацій можна було поєднати та спрямувати у єдине русло, ми по-перше створили умови для того, щоб дати громадським організаціям можливість зробити крок вперед у своєму розвитку.Ми оцінили рівень їх організаційного розвитку та допомогли організаціям створили плани та стратегії підвищення власної ефективності.

По-друге ми проаналізували існуючі у місті соціальні програми та розробили низку пропозицій, які ми направили міській владі. Серед них, наприклад, механізм співпраці державних структур та НУО для зниження кількості покинутих дітей.

По-третє ми зібрали до купи всю інформацію про альтернативні соціальні послуги, які надаються громадськими організаціями у місті і видали збірник, який наразі розповсюджується по школах, училищах, соціальних службах та лікарнях міста. Також ми плануємо розмістити цю інформацію на веб-сторінці міського виконкому. В збірнику міститься інформація про саму громадську організацію, її контактні дані, а також про ті соціальні послуги, які можуть бути надані територіальній громаді. Це зроблено для того, щоб державні соціальні служби могли звертатися для співпраці та направляти людей до громадських організацій.

У червні, після того як скрізь відлунали випускні вечори, до міста повернулися 37 сиріт – випускників інтернатів та різних навчальних закладів, розташованих в інших містах. Близько половини цих молодих людей приїхали до рідного міста, не маючи тут житла і сподіваючись отримати соціальну квартиру від міської влади. На декого чекали напівзруйновані оселі – без вікон, без дверей. Нажаль, місто виявилося абсолютно неготовим до зустрічі цих «дорослих дітей». Шестеро таких хлопців та дівчат стали мешканцями притулків громадських організацій міста."

Світлана Майборода, директор Советського районного Центру соціальних служб для сім’ї та молоді м. Макіївки: 

"Ми давно вже розглядаємо громадські організації міста, які надаюсь соціальні послуги населенню, як повноправних та ефективних партнерів.

В нашому місті існує чотири притулки чи реабілітаційних центри, що створені та утримуються громадськими організаціями. Вони завжди відгукуються на наше прохання допомогти з влаштуванням як дітей, так і дорослих громадян. Іноді виникають ситуації, коли без подібної допомоги неможливо допомогти людині. Наприклад у випадках, коли необхідний час для збору документів і подальшого доправлення людини до державної інституції.

Дуже ефективно працюють громадські організації в питаннях профілактики відмов від немовлят. Саме в таких притулках можуть оселитися молоді мами, що дає їм шанс не втратити дитину. До речі, 2007 у Макіївці було 23 відмови від дітей, 2008 – 15, 2009 – 18 (11 з дітей пізніше все ж повернулися до родин). Також ефективно ведеться співпраця у юридичних питаннях.

Спільними зусиллями ми відновлюємо документи, відстоюємо інтереси людей, допомагаємо їм реалізувати свої права, про які вони іноді навіть не здогадуються. Один з прикладів подібної співпраці – історія 28-річної жінки на ім’я Віра."

Лариса Войнова, співробітник Центру розвитку та гармонізації особистості "Восток":

"Співпраця між громадськими організаціями відбувається кожного дня. Багато в чому це обумовлено тим, що ми обмінюємося тими ресурсами, які є в наявності в кожної з нас. Наприклад центр розвитку і гармонізації людини "ВОСТОК" займається культурно-просвітницькою діяльністю. Цього року ми реалізували спільний проект з "М.АРТ.ІН-клубом", під час якого ми в межах наметового літнього табору займалися екологічним вихованням дітей. Разом з юними вихованцями «Дитячого села» ми прибирали сміття у лісі, потім розвішували таблички із закликами до відпочиваючих не смітити. Діти дуже серйозно поставилися до цієї задачі. Для вихованців правозахисного готелю у нас завжди відкриті двері. Діти за бажанням можуть відвідувати всі заняття, які проходять в центрі: це й танці, й англійська й орігамі. Іноді "М.АРТ.ІН-клуб" звертається до нас за послугами психолога."

Контакти

  • Олена Горгадзе-Кузнецова
  • МГО ”М.АРТ.ІН-клуб
  • martin@martin-club.org
  • 0623 222-913
  • http://www.martin-club.org/

Файли

  •  golovna.jpg   33.7 КБ
  •  zhurnalist.jpg   28.8 КБ
  •  prezentatsiya_al'manahu.jpg   31.6 КБ
  • 24.09.2010    Олена Горгадзе-Кузнецова
  •  1

Коментарі

Тарас Тимчук  291 день 1 година тому

У Вас справді цікавий і цінний досвід, яким варто ділитись. Сподіваюсь побачити Вас на Ярмарку інституційного розвитку gurt.org.ua/news/events/7518/ , де Ви поділитись своїми практиками, особливо у сфері стандартизації соціальних послуг. Повірте, Вам є що показати!Молодці :)!


Маєте власну думку?

Для коментування необхідно зайти або зареєструватися