This version of the page http://www.nardop.org.ua/news.php?id_news=17 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-10. The original page over time could change.
ОГ "Народна Допомога" - об'єднання громадян допомоги бездомним
 

ENG

Річний звіт про діяльність "Народна допомога - Львів" у 2008 році. 

Міська громадська організація «Народна допомога - Львів» започаткувала свою діяльність у 2006 році, у напрямку впровадження інноваційних проектів та потреби соціально-виключених верств населення, а саме: бездомних та безпритульних громадян, осіб з особливими потребами та узалежнених людей.

Мета: Об’єднання зусиль членів організації для надання матеріальної та духовної допомоги соціально-незахищеним верствам населення.

У 2008-му році діяльність організації проводилась за наступними напрямками:

1. Робота з бездомними
Діяльність за напрямком передбачала надання соціальної підтримки, консультаційних та інформаційних послуг, проведення заходів спрямованих на розвиток гуманістичного та демократичного суспільства, щодо проблем бездомних та безпритульних громадян.

2. Робота з особами з особливими потребами
Діяльність передбачала створення моделі соціально-економічного підприємства з організації перевезень людей з обмеженими можливостями у м. Львів. Вихідною точкою ідеї життєдайності цього напрямку, було зацікавлення до соціального підприємництва, як можливості самостійного заробляння коштів, стаючи незалежними від грантодавців, спонсорів чи держави.
Соціальне підприємство у даному випадку – це надання соціальних перевезень із встановленою «соціальною» оплатою послуги та створення транзитних робочих місць для людей з фізичними обмеженнями.

3. Робота з узалежненими
Діяльність передбачала проведення інформаційно-освітньої діяльності, про Програму "12 Кроків", як одну із кращих світових досвідів у виздоровленні від алкоголізму.
Вівся постійний моніторинг та анонсування подій про алкоголізм а також освітня діяльність про спів-узалежнення та методи одужання.

4. Громадська активність
Діяльність передбачає участь та ініціювання обговорень основних напрямків діяльності з іншими громадськими організаціями та органами самоврядування.
Пошук можливостей для підвищення кваліфікації та утвердження команди соціальних працівників організації.

ОПИС ДІЯЛЬНОСТІ у 2008 році

Проект: «Створення служби перевезень «Інва - Таксі».
У липні 2008 року громадська організація «Народна допомога – Львів», спільно із партнерами: чернівецьким об’єднанням громадян «Народна допомога» та «Volkshilfe Österreich», за підтримки Федерального міністерства соціального забезпечення та захисту прав споживачів Австрії та Львівської міської ради, розпочала реалізацію проекту «Інва-таксі».
Задекларованими цілями проекту були: перевезення неповносправних осіб, створення робочих місць для неповносправних осіб та запровадження моделі соціально-економічного підприємства. Планування проекту та його впровадження для міста були важливими, оскільки кількість неповносправних у місті, за різними підрахунками, становить близько 20000 осіб, більшість з яких залишаються закритими у чотирьох стінах.
У ході реалізації проекту у 2008 році було здійснено понад 580 перевезень 295 потребуючих осіб, створено 3 місця праці 4 особам з особливими потребами (І група) та сформувана команда людей, які живуть проектом.
Окрім наведених позитивних результатів, проект характеризувався ще новими, наперед не планованими факторами.
- Служба перевезень стала для Львова об’єднавчою платформою громадських організацій міста, які працюють з неповносправними.
- На базі диспетчерського відділу Служби зародився консультаційний пункт, перетворивши його у «довідкову службу з питань неповносправності» і, в свою чергу, активуючи та відроджуючи всі види послуг, якими, відповідно до Законодавства, мали б забезпечуватись особи з особливими потребами.
- А найголовнішим аспектом проекту ми називаємо активацію (пробудження) самих неповносправних міста. Особи, які раніше волею долі були відмежовані від громади, отримують можливість відчути себе її активними членами, здійснюючи «звичайні» поїздки відповідно до своїх потреб, таким чином навчаючись їх формувати, оцінювати своє становище у суспільстві та доповнювати своїми загальне обличчя міста.

Проект: «Народна допомога без кордонів: впровадження успішної моделі соціальної роботи з бездомними у м. Львів”».
З травня 2008 року, у м.Львові працює служба вуличної соціальної роботи з бездомними, створена з ініціативи ГО «Народна допомога - Львів» на основі перейнятого досвіду від чернівецьких колег.
Основною метою такого патрулювання було вивчити явище вуличної бездомності в місті для можливості визначення кількості бездомних, їх потреб та місць скупчення. Актуальність цієї роботи полягала в тому, що такі дані до цього не збирались і не аналізувались жодним джерелом. За результатами спостережень та проведених досліджень припускаємо, що в усіх районах міста, в період патрулювання (літо – осінь 2008), перебувало близько 3000 бездомних та безпритульних громадян.
У процесі вуличного патрулювання соціальними працівниками виконувались наступні цілі та завдання, а саме: вивчення ситуації з бездомністю у м. Львові (з метою вивчення місць скупчення бездомних громадян та складання карти бездомності Львова); проведення консультування бездомних громадян, надання їм усної та друкованої інформації; проведення анкетування бездомних;
Під час патрулювання було проведено понад 200 консультацій з бездомними та безпритульними громадянами, проанкетовано 200 бездомних, проведено співбесіди з працівниками 33 пунктів приймання вторинної сировини, а також проведені бесіди з працівниками міліції, черговими на вокзалах, двірниками та працівниками ринку.
Анкетування бездомних та безпритульних громадян проводилося з метою складання соціального паспорту бездомності м.Львова. Головним критерієм для відбору людей, з якими проводилося анкетування, була відсутність житла/місця проживання. Анкетування проводилося під час вуличного патрулювання та роздачі їжі.
За допомогою вуличного патрулювання була складена карта бездомності, де позначалися місця скупчення бездомних громадян, місця роздачі гарячих обідів, а також пункти приймання вторинної сировини.

Проект: «Програма обміну Україна – Росія: пошук кращих практик у наданні соціальних послуг бездомним та безпритульним громадянам»

Метою проекту було ознайомлення з роботою та перейняття досвіду благодійного фонду „Ночлежка”, громадської організації ”Новые соцыальные решения” м. Санкт – Петербурга.
Представники громадської організації «Народна допомога - Львів», ознайомилися з роботою громадської організації ”Новые социальные решения”, яка працює над створенням вуличної газети „Путь домой” та іншими проектами спрямованими на інформування громадськості та організацію заходів для боротьби із проблемою бездомності, що сприяло співпраці та написанню спільного проекту у 2009 році.
Працівники мали змогу відвідати благодійний фонд „Ночлежка”, де ознайомилися із роботою та структурою прийому бездомного громадянина. Взяли участь у виїзді „Ночного автобуса” метою якого є роздача гарячих обідів. Дізналися про принципи роботи автобуса та послуги, які надають соціальні працівники і волонтери, безпосередньо здобули практичні навички роздачі їжі в нічний час.
Відвідали кінофестиваль „Уличное кино”, де були представлені відео матеріали про життя бездомних людей з різних країн. З задоволенням прийняли запрошення взяти участь в міжнародному турнірі по міні футболу, що відбувався серед команд учасниками яких були колишні бездомні громадяни. Даний турнір був організований соціальними працівниками громадської організації ”Новые соцыальные решения”.

Цей проект надав нам можливість перейняти досвід роботи російських колег, порівняти результати напрацювань, отримати практичні навички роботи, а також, став поштовхом вародженню нових ідей та визначення планів на майбутнє.

Активність у соціальному житті м.Львова

Участь у всіх заходах соціального спрямування, які проводяться з ініціативи органів самоврядування та громадських організацій м.Львова, такі як Український Форум Соціальних Ініціатив, соціальний тиждень, громадські слухання, координаційна Рада з питань бездомності, круглі столи, семінари, конференції.

Налагодження співпраці з різними організаціями та установами, для налагодження партнерських стосунків та обміну інформаціями, що дало змогу зібрати унікальну інформацію допомоги бездомним, бути в курсі подій соціального життя міста Львова.

Моніторинг освітніх заходів та делегування працівників організації для підвищення досвіду соціальної роботи.

ФІНАНСОВА ЧАСТИНА:
Загальний бюджет МГО «Народна допомога - Львів» у 2008 році – 140 445 грн.
Спільний проект об’єднання “Народна допомога” із Львова та Чернівців. Проект «Народна допомога без кордонів, впровадження успішної моделі соціальної роботи з бездомними у м. Львові», - за фінансової підтримки Мережі нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи Фонду розвитку Карпатського Єврорегіону. Загальний бюджет проекту - 37 770 грн.
Проект Створення служби перевезень “Інва-Таксі” - 80 922 грн., та дофінансовано з Управління соціального захисту ЛМР - 6 061 грн.
Проект “Програма обмінів Україна - Росія” - 15 762 грн.
На рахунку організації станом на 01.01.2008р. – 10,69 грн.
На рахунку організації станом на 31.12.2008р. – 46,28 грн.
Отримані кошти у 2008 році.

Партнери:
В межах України:
- Об'єднання громадян "Народна Допомога" у Чернівцях та Києві,
- ЛМГО "Спільнота взаємодопомоги "Оселя",
- Кафедра соціології та соціальної роботи Національного університету Львівська Політехніка,
- Львівський обласний державний клінічний наркологічний диспансер,
- Управління соціального захисту Львівської міської ради,
- Центр обліку та нічного перебування бездомних громадян,
- ГО Товариство Лева,
- Спільнота Анонімних Алкоголіків.
Закордоном:
- "Volkshilfe Austria" (Австрія),
- громадські організації м. Утрехт (Нідерланди).

БАНКІВСЬКІ РЕКВІЗИТИ :
p\p 2600301101677 у ПЛФ ВАТ "КРЕДОБАНК", ЄДРПОУ 34711421, МФО 325365


 [1-10]  [11-20]  [21-30]  [31-40] 

показати всі новини

 

© 2009 ГО "Народна Допомога"

Партнери: