This version of the page http://www.vseinfo.com/?p=3580 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-07. The original page over time could change.
На українсько-словацькому кордоні зупинили потяги через радіацію | Світ новин

На українсько-словацькому кордоні зупинили потяги через радіацію

20.08.2009 – 10:51

Львівська залізниця припинила рух вантажів через перехід Ужгород-Матевци (кордон України та Словаччини), повідомляє УНІАН. Таке рішення прийнято у зв’язку з поганою роботою рентгенодіагностичної скануючої системи (для перевірки вагонів), встановленої зі сторони словацького кордону.

За даними української сторони, від системи TNSCAN RF6010 (на станції Матевци) при перевірці складів виходить занадто сильна радіація. Як пише “Дзеркало тижня”, четверо машиністів, які перебували в “пропущених через сканер” локомотивах, отримали настільки велику дозу опромінення, що їм довелося звернутися до лікаря. Пізніше, повернувшись на батьківщину, вони лікувалися в відомчої лікарні.

Обстеження постраждалих у Науковому центрі радіаційної медицини в Києві показало, що вони отримали “дозу короткочасного опромінення, яка приблизно в двадцять разів перевищує річну норму” для звичайних громадян (які не зайняті на спеціальних роботах, пов’язаних з радіацією). При цьому в центрі послалися на норми радіаційної безпеки України, згідно з яким робота в таких умовах є неприпустимою.

У зв’язку з цими подіями була створена спеціальна комісія, яка двічі перевірила сканер. “Перший раз зафіксували перевищення дози радіації у шість разів. При другій перевірки, яка відбулася 11 серпня, перевищення норми було вже в 30 разів. Українські фахівці зробили висновок, що скануюча система працює з кожним разом все гірше й гірше”, - повідомили в прес-центрі Львівської залізниці.

У Словаччині, зі свого боку, стверджують, що скануюча система працює нормально.

У підсумку Львівська залізниця, керуючись вказівками санітарного лікаря, заборонила транспортування вантажів через цей перехід. Рух поїздів, як повідомляється, може бути відновлено у тому випадку, якщо словацька сторона приведе сканер у відповідність з нормами радіаційної безпеки.

Читайте також:

  • Вітамін D може захищати від радіації - експерти
  • РФ здійснюватиме радіаційний контроль на кордоні з Україною

Теми: Радіація

(проголосувало: 2, середнє: 2 з 5)
 Loading ...

Залишити коментар

Введіть код, який Ви бачите на картинці