This version of the page http://www.plast.org.ua/?pageid=654 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-07. The original page over time could change.
Орликіада
  • Домашня
  • Новини
  • Сторінки
  • Форум
  • Альбоми
  • Файли
  • Фотозвіти
  • Ми (beta)
  • Про Пласт
  • Пласт сьогодні
  • Для пластунів
  • Портал
  • Як стати пластуном
  • Зробити пожертву
  • Контакти
  • Пошук

Орликіада

Орликіада – це інтелектуально-мистецький змаг, що проводиться кожного року в кінці жовтня – на початку листопаду на визначену тему з українознавства.
Змаг було започатковано пластовим куренем «Орликівці» ще в 1962 році в Америці, а з 1993 року він проводиться і на Україні.
Його назва походить від прізвища Орлик. А сам змаг присвячений вшануванню пам’яті Пилипа і Григора Орликів, які захищали інтереси своєї Батьківщини, будучи поза її межами. Для Пластунів це важливий приклад, бо самовдосконалення в пластовому житті це не лише фізичний, а й інтелектуальний розвиток. Щоб покращити себе, своє оточення, громаду і майбутнє своєї держави, пластун мусить вдосконалювати себе як людину, що думає, що знає, яка щоденно просвітлює себе і передає це знання іншим.
Захід відрізняється від усіх пластових акцій поєднанням багатьох конкурсів (есе, експонатів, добрих діл, мистецьких виступів, дебатів, інтелектуальних змагів, теренових ігор…). Змагання проходить як в командному, так і в індивідуальному видах.

Командний
– це боротьба між командами з різних куренів та станиць. Основне те, що під час підготовки і змагу, курінь чи команда певної станиці (далі команда) має працювати єдино, щоб якнайкраще представити себе на крайовому заході. Команда має готувати спільні есе, добре діло та експонати, виступати з мистецьким виступом, змагатися в теренівці та в інтелектуальному змазі. Важливо, щоб команда навчилася правильно працювати разом, розділяти завдання, дотримуватись правил, бути відповідальними, а з кожним роком показувати лиш кращі результати.
До команд два обмеження – вікове (учасниками можуть бути пластуни лише від 14 років) та кількісне (до складу команди входить сім юнаків чи юначок та один виховник з УСП чи УПС).

Індивідуальний
– це виборювання звання Гетьманича чи Гетьманівни юнаком чи юначкою окремо від свого куреня. У цьому конкурсі юнацтво теж представляє свій курінь, показує свої інтелектуальні, мистецькі, провідницькі, організаторські здібності. Виборовши титул, юнак і юначка рік працюють над організацією наступної “Орликіади” у статусі Гетьманича і Гетьманівни, а також усе життя носять цей титул того року, коли вони перемогли. І під час підготовки, і під час змагу, і після перемоги юнацтво набирається нових знань, може проявити себе на крайовому рівні, але й зуміти виявити свої можливості.
Організатори мають за мету не тільки вибрати найкращих, але й дати усім кандидатам нові знання та можливість виразити свої особисті та провідницькі якості. Кандидати мають ряд різних завдань: есе, проекти, відповіді на питання, експонати, дебати, виступи на сцені, співбесіда з журі та інші.
Кандидати мають свою програму, свої завдання, тому не можуть бути задіяні в команді. Обмеження кандидатів лише у віці – від 14 до 18 років. Спочатку усі команди та кандидати на Гетьманича та Гетьманівну виконують попередні завдання. Тут проводиться відбір чотирнадцяти команд, котрі стають учасниками в основному змазі, та кращих з кандидатів. Ті бали, що були набрані у відбірковому турі, враховуються і під час основного змагу. 2 команди, які наберуть найнижчі результати під час основного змагання, не допускаються до боротьби наступного року. Попередні завдання для команд – есе, добре діло та експонат. Кандидати у відбірковому турі мають для виконання есе та проект. Після відбіркового туру учасники отримують друге завдання, яке вже орієнтує їх на підготовку безпосередньо до змагу. На місці проведення Орликіади команди змагаються в тереновій грі, інтелектуальному змазі, змазі на кращий експонат та, традиційно, у театральних виступах, тоді як кандидати пройдуть через такі випробування: добре діло, творче завдання, дебати, інтерв’ю з журі, інші завдання.

“Орликіда”
– захід, що надає юнацтву можливість вдосконалити себе, почерпнути нові знання про свій народ, виразити себе творчо, представити себе і свою команду, курінь, станицю на крайовому рівні, розвинути свої провідницькі, організаторські та мистецькі здібності.

Джерело: www.orlykiada.plast.org.ua