This version of the page http://www.vocnt.com.ua/pro_nas/novini/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-06. The original page over time could change.
Новини Вінницького обласного центру народної творчості
на головну | мапа сайту
Офіційний сайт Вінницького обласного
центру народної творчості
новини жанри публікації+PDF колективи всеукраїнські свята обласні фотогалерея відео контакти
Новини Історія Архів заходів Звіт про роботу РБК області за 2008 рік Про нас

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс на приз Гната Танцюри

17-19 червня у містах Вінниця та Гайсин проходив ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів на приз Гната Танцюри, присвячений 110-річниці від дня народження цього відомого подільського фольклориста етнографа і краєзнавця.

 

Фестиваль-конкурс був започаткований у червні 2001 року з нагоди 100-річчя від дня народження Гната Танцюри. Він проводиться у Вінниці та на малій батьківщині краєзнавця - в селі Зятківцях Гайсинського району та м. Гайсині, з періодичністю - раз на п’ять років.

 

  Метою проведення фестивалю-конкурсу є збереження та відродження багатовікової спадщини українського фольклору, виявлення фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів і окремих  виконавців, які є носіями народно-пісенної творчості, а також сприяння подальшому вивченню творчої спадщини Гната Танцюри, джерел автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці тощо.

 

Програма нинішнього ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу включала сценічне змагання колективів, виставку-ярмарок виробів декоративно-прикладного мистецтва майстрів народної творчості Вінниччини, виставку «Подільський традиційний костюм» з фондів обласного краєзнавчого музею, виставку фотолистівок «Подоляни — ХVІІІ-ХІХ століття» з колекції В.Козюка, виставку «Звичаї та обряди на Поділлі» з фондів обласного художнього музею, виставку літератури «Збирачі самоцвітів людських» з фондів універсальної наукової бібліотеки ім. К. А.Тімірязєва.

 

 Самобутнє народне мистецтво своїх регіонів демонстрували колективи з Донецької, Волинської, Житомирської, Рівненської, Черкаської, Хмельницької та Херсонської облей.

 

Своє вітання учасникам, гостям та організаторам свята надіслав міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк. В листі, зокрема, говориться: «Цей фестиваль посів достойне місце серед знаних культурно-мистецьких заходів, якими славить вінницька земля. Це яскраве фольклорне свято є не просто візитною карткою Вінниччини, а й цілющим джерелом нашої національної культури, невичерпною криницею для творчості молодого покоління.

Переконаний, що надзвичайна майстерність і невичерпний ентузіазм виконавців сприятимуть подальшому збагаченню української культури та її популяризації у світі».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Подільська народна іграшка-2011

       Ми маємо пам'ятати, що українці належать до когорти цивілізованих етносів світу, які зберегли унікальну національну культуру, в тому числі іграшку. Найдавніші пам'ятки прототипів іграшок знайдено на території українських земель поблизу Мізина на Чернігівщині. Палеолітичні мізинські скульптурки жінок, тварин, птахів, вирізані з бивня мамонта і оздоблені геометричним орнаментом, зроблено понад 20 тисяч років тому.

       У дрібній пластиці різних археологічних періодів вбачається немало ознак, властивих українській народній іграшці, яка впродовж століть зберігає пластичну образність, етносимволіку і фактично є відзеркаленням прадавньої культури українців.

       Наші мудрі предки, розуміли, що гра - це не тільки розвага, а один із важливик засобів виховання та інтелектуального розвитку дітей. Для багатьох поколінь нашого народу іграшка поставала першим духовним чинником на стежці пізнання навколишнього життевого простору, народник звичаїв, обрядів, занять та побуту дорослих. Століттями матеріалом для виготовлення іграшок служила глина, деревина, тканина, тісто та рослинні матеріали.

       Сучасна народна іграшка є різновидом художньої творчості, якій притаманні широта тематики, розмаїггя пластичник форм, вишукане поліхромне колористичне декорування виробів.

        Показово, що останнім часом з'явилася велика кількість іграшок за давніми зразками, а також пластичних творів на фольклорні та історичні теми. І з кожним роком до участі у виставці долучається все більше і більше народник майстрів.
 

       В експозиції нинішньої виставка представлено білизько 300 робіт 35 майстрів Вінниччини. Це керамічні іграшки - Тетяни ІІІпак (с.Бубнівка Гайсинського р-ну), Василя Рижого та Наталії Лавренюк (м.Ладижин), Сергія Погонця (с.Крищинці Тульчинського рну), Людмили Філінської, Евгена Слободинського, Михайла Діденка і Оксани ВерховоїЕднак та їі учнів з художнього відділу ДМШ Ns2 (м.Вінниця); іграшки з соломки - Володимира Карпуші (с.Вінницькі хутори Вінницького р-ну), Галини Чадюк та Ірини Савчук (м.Вінниця); ляльки-мотанки і текстильні ляльки Евдокії Чугунової, Ірани Білик, Наталі Касаткіної, Інни Тербан, Світлани Луценко, Юлії Васюк (м.Вінниця), Оксани Росолик (с.Флорино Бершадського р-ну), студентів ВДПУ ім.М.Коцюбинського і студії «Гостина» Вінницького районного будинку школярів та юнацтва (керівник Світлана Остапенко; ляльки з трави і кукурудзяних початків учасників зразкової аматорської студії декоративно-прикладного мистецтва Могилів-Подільського будинку народної творчості та іграшки з мотузки учасників студії декоративно-прикладного мистецтва Крижопільської ШЕВ. Також цікаві роботи предетавлені учасниками Арт-майстерні «Скриня» м.Вінниці. Доповнюють експозицію чудові роботи Костянтина Сапуна (художній текстиль), Івана Горобчука (народне малярство) та Ліни Концевич (витинанка).

       Всіх авторів об'єднує ніжна любов до мистецтва та бажання дарувати радість дітям, будити їхню уяву та розвивати найціннішу рису характеру людини - доброту.

перегляньте виставку


Стартувала культурно-мистецька акція обмінних концертів

 З нагоди двадцятої річниці Державної Незалежності України на Вінниччині започатковано культурно-мистецьку акцію з проведення обмінних концертів самодіяльних художніх колективів сусідніх районів.

Ініціатива проведення акції належить обласному управлінню туризму і культури Вінницької ОДА та обласному Центру народної творчості.

 

«12-го травня в області стартувала культурно-мистецька акція обмінних концертів між районами Вінниччини, - розповіла начальник управління культури і туризму Вінницької ОДА Марія Скрипник. - Такий творчий обмін дає стимул працівникам культури і глядачам. Під час усіх обмінних концертів зали були переповнені. Тому ми маємо надію на те, що аматорство сьогодні не лише відроджується, а й розвивається. Нехай це стане подарунком до річниці незалежності нашої держави».

 

І голова Калинівської районної державної адміністрації Руслан Слюсаренко, чий район зовсім нещодавно гостював у Козятинському районі, помітив:

 «Ці концерти стимулюють нас, змушують високо тримати планку. Часом, це робити важко, адже мусимо брати до уваги не лише економічні фактори щоб показати гармонійний розвиток території.

Але знаєте,  нам краще фінансувати такі видатки, аніж надзвичайні ситуації».

 

Тому Руслан Слюсаренко пропонує розвинути ініціативу обласних керівників культури ще глибше. Він вважає, що було б вірно налагодити двосторонні культурні зв’язки між окремими сільськими громадами.

 

 

 

 

 

 


«Мистецтво однієї родини»: сім’я Сергія Погонця

 У Світлиці ОЦНТ відкрито виставку гончарного мистецтва з циклу «Мистецтво однієї родини» сім’ї Сергія Погонця з села Крищинець Тульчинського району.

 

У 2006 році Вінницьким обласним центром народноі творчості був започаткований цикл виставок «Мистецтво одніеi родини». Мета цього проекту - виявляти та пропагувати творчість майстрів, яких об’єднуе не тільки безмежне захоплення одніею справою, але й одна родина, що придає іхнім творам неймовірного тепла, краси і світлої енергії.

У нашій Світлиці відкрито виставку гончарного мистецтва родини Сергія Михайловича та Світлани Федорівни Погонець.

 

Сергій Погонець народився 12 квітня 1970 року, а його дружина Світлана 22 березня 1973 року в с. Крищинці Тульчинського району.

 

Це село відоме в Украiні своїми давніми гончарними традиціями та всесвітньовідомими майстрами гончарної справи такими, як Іван Тарасович Гончар та Олексій Григорович Луцишин. До Великої Вітчизняної війни в Крищинцяк працювало 150 гончарів.

 

Сергій Погонець займається гончарством вже 18 років і є активним учасником районних, обласних та Всеукраїнських виставок народного мистецтва. Гончарній справі його навчав Ковтун Семен Григорович, дідусь Світлани. У діда Семена було старе гончарне коло, яке вони з Сергіем переобладнали, поставили на підшипники, полегшивши його хід. Важливо сказати, що гончарну справу Сергій освоїв залюбки, адже його прадід - Погонець Гаврило Касіянович та дядько - Погонець Микола Гаврилович теж були гончарами, тож любов до роботи з глиною у Погонців закладена в генах.

 

Нинішня виставка є яскравим доказом того, що Сергій і Світлана є достойними продовжувачами славної гончарної справи своїх дідів-прадідів. Світлана є співавтором керамічних виробів свого чоловіка, декоруючи iк довершеним спіралеподібним орнаментом, який був характерним для прадавньої трипільської культури.

 

Іх діти - Людмила Олександр - також долучаються до народного мистецтва. Донька займається живописом і має вже свій невеличкий доробок картин, на яких талановито написані пейзажі рідного краю і натюрморти. А малий Сашко дуже любить з татком працювати з глиною.

 

В експозиції персональноі виставки сім’ї Погонців представлено більше 100 робіт: гончарні вироби (горнята, миски, макітри, глечики, кухлі, стилізовані амфори, дзвоники, тощо) та картини доньки Людмили.

 

Керамічні вироби талановитоі мистецькоі родини із славетних Крищинець зачаровують та приваблюють своєю красою і дають нам можливість доторкнутися до української історії, зафіксованої в глині.

 


Вітання з нагоди ювілею Марії Скрипник

Шановна Маріє Василівно!

Все зацвіло до Вашого ювілею – і горді нарциси, і ніжні тюльпани, і пахучі тендітні конвалії – квіти Вашої долі. То дощиком, то вітерцем, то примхливим сонечком іде він до вас.

Дві п’ятірки несе.

Озивається веснянкою з Буковини, простеляється білосніжною заметіллю вишневих пелюсток по тих стежках, де ходилось і любилось, по тих шляхах, що привели юну артистку на зелене заквітчанеПоділля.

Благословенна та дорога, що вела Вас до успіху через щоденну сподвижницьку працю. Благословенні миті осяяння і натхнення, духовних злетів і творіння, що дарують людям радість і щастя, віру і надію.

Це про Вас, наша неповторна ювілярко, про роки молодості на сцені Вінницького драмтеатру, про розквіт таланту, про здобутки зрілості на теренах культури Вінниці, про віднайдені Вами подільські рукотворні скарби.

Ви прекрасна у всякій ролі, у всіх іпостасях, у яких вдалося відкритись – як людині, як творцю її величності Культури.

У всьому – цвіт Вашої душі, величної праці задля українського національного Відродження.

У Вашому імені – материнська ніжність і самовіддача, жертовна любов до вічного і прекрасного.

Ви – оберіг нашої культури і її осяйна зоря.

Ви – покровитель народної творчості Поділля.

Хай ласкава доля стелить вам вишивані рушники на майбутні духовні злети, на роки творчої праці на щасливії многії літа.

 

Від імені колективу обласного Центру народної творчості - директор, Заслужений працівник культури України, Тетяна Цвігун.


Виставка В.Слободянюка в Національній Спілці майстрів народного мистецтва

В Національній Спілці майстрів народного мистецтва України в Києві відбулась персональна виставка заслуженого майстра народної творчості України Василя Слободянюка. В експозиції було представлено роботи в жанрі малярства, різьби по дереву та витинанки.

Василь Іванович Слободянюк народився  2 квітня 1950 року в селі Пагурці Вінницької області. В доробку майстра нараховується  декілька сотень творів, які відзначаються красою, композиційною довершеністю і смаком, вдалим поєднанням традиційної символіки з тематичними мотивами, гармонією колориту З 1983 року він є активним учасником обласних, регіональних та Всеукраїнських  виставок.

В Національній спілці нашого земляка представляв голова Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген  Шевченко, котрий дав  високу оцінку творчості Слободянюка.

На відкритті виставки були присутніми народні майстри Києва, з якими Слободянюка пов’язує багаторічна дружба. А серед них – і неперевершений майстер ручного ткацтва Степан Ганжа,  який   щиро порадів  успіху друга-земляка.

Василь Слободянюк пройшов складний шлях пошуків і творчих знахідок, осягнувши високі філософські мотиви, алегоричні узагальнення задля розкриття біблейської тематики. Своєю творчістю він довів, що є глибоко народним художником, захисником і відроджувачем традицій, обережним новатором у живописному малярстві.

За плечима митця тридцятирічна багатогранна робота не лише як художника і різьбяра, але й як скульптора-каменотеса  та майстра витинанки.

Суто філософською глибиною і суто індивідуальним метафоричним вирішенням теми вражають роботи «Весілля», «Кохання  гетьмана», «Покрова», «Козацькі Охоронці», виконаних олією на полотні. Не кожному під силу знайти монументальне вирішення тем, котрі вражають, дивують, кличуть до роздумів.

 

Переглянь інтернет-версію виставки

.


Виставка народного мистецтва «Великодня писанка»

У Світлиці ОЦНТ відкрилась обласна виставка народного мистецтва ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА.

У всесвіті українського народного мистецтва «писанка» це древній чарівний, унікальний і мало досліджений материк. Її знаки і символи - це послання з глибини віків найкращих нам побажань, які ми маємо прочитати і передати своїм нащадкам. Тому писанкарство в сучасному світі виконує святу місію - збереження, примноження та передачі наступним поколінням перлин української національної культури, її дивовижний витвір - Писанку, яка разом з тим, несе із собою сонцедайність весни, прекрасні квіти та величне свято - Великдень.

 

Щорічно, напередодні великодніх свят, у Світлиці ОЦНТ відкривається виставка народного мистецтва «Великодня писанка», яка з кожним роком збирає все більше і більше прихильників з різних куточків Вінниччини.

В експозиції нинішньої виставки представлені писанки майже з усіх районів нашої області, та міста Вінниці, а саме: М. Гоцуляк, О. Городинської, Є. Ужицької, Л. Вусатої, Г. Косової (Могилів-Подільський), Надії Дубицької (Гайсинський), Світлани Малої та Любові Бондар (Тульчинський), О.Натолочної (Бершадський), В.Кушніренко та Ю.Посмітюхи (Вінницький), Л.Сауляк (Піщанський), Л.Волинець та її вихованців (Крижогіільська ШИВ), Л.Доноаге та О. Хмель (Жмеринський), О.Дяченко та О.Кирик (Оратівський), В.Демченко та Д.Гергелюк (Чечельницький),С.Синявської (Липовецький), А.Альошкіної (Чернівецький), О.Фальштинської та О.Киреєвої (Літинський), В.Слубиського (Ямпільський), учнів відділу образотворчого мистецтва Хмільницької ШЕВ, Світлани Дищук (Теплицький), П.Пипи, Т.Дмитренко та Н. Миронець (Погребищенський), Тетяни Пірус, Ольги Безверхої, Євдокії Чугунової, Марини Верхової-Юрченко, Ірини Савчук, Світлани Луценко, Лариси Шаран (м.Вінниця) та інших.

 

Центральною фігурою виставки є писанкова композиція «Творіння Божої краси в часи натхнення», що була виготовлена майстрами гончарного мистецтва Вінниччини з нагоди проведення II Всеукраїнського свята народного мистецтва «Великодня писанка -2010».

Прикрасою експозиції виставки стали керамічні вироби Людмили Філінської, Вікторії Ніколаєвої, Михайла Діденка (м.Вінниця), Василя Рижого, Наталії Лавренюк (м.Ладижин) та Романа Чмерука (м.Погребище). Також керамічні писанки представили учасники зразкової аматорської студії «Юний художник» Оратівського РБК, Живописні твори Івана Горобчука, Василя Шпака (м.Вінниця), Олександра Свіргуна (смт.Стрижавка), Тетяни Філь (м.Липовець) та картини учнів художнього відділу Вінницької ДМШ №2 Ольги Краєвської, Наталі Вегери, Марини Семенець, та Даші Лебедкіної.

Як завжди прекрасні витинанки на великодню тему підготували Ліна Концевич (м.Вінниця), Наталя Гуляєва (с.РахниЛісові Шаргородського р-ну) та Дмитро Власійчук (м.Хмільник).

В цьому році на великодній виставці шанувальників народного мистецтва порадують неперевершені роботи художнього випилювання Олександра Крутих (м.Вінниця).

19-21 квітня на базі виставки проводились майстер-класи за участю провідних писанкарок області Тетяни Пірус, Ольги Безверхої, Євдокії Чугунової Людмили Філінської, Марини Верхової-Юрченко, де всі бажаючі могли ознайомитися з азами цього древнього і таємничого виду народного мистецтва.

Ілюстрації тут

 


Про роботу центру у І кварталі 2011 року

 

Упродовж І кварталу 2011 року обласним центром народної творчості проведено ряд культурно-мистецьких заходів спрямованих на розвиток народної творчості та аматорського  мистецтва А саме:

 

Фестиваль народної творчості «Різдвяне диво» (січень. райони області)

 

Фестивалі відбулися в 20-ти районах області за участю фольклорних гуртів «колядників-щедрівників» та обрядових гуртів сіл районів з виконанням  творів новорічно-різдвяного циклу. В рамках фестивалів відбувалися кон-курси на кращу Різдвяну Зірку, яка мала бути виготовлена з усіма необхідними символами. Також в рамках фестивалів були представлені виставки виробів умільців за новорічно-різдвяним змістом та різдвяні композиції в народних традиціях.

 

ІІІ Всеукраїнське літературно-мистецьке свято сатири і гумору ім. С.Руданського  присвячене 177 річниці від дня народження поета - сатирика (січень. м. Калинівка, с.Хомутинці).

 

 Урочисте відкриття свята відбулося на батьківщині Степана Руданського в с.Хомутинцях за участю творчих колективів Калинівського району та  театру сатири «Барські триндичихи» Барського РЦД, а також письменників і поетів   України, серед яких були відомі Вінницькі поети і актори, а саме: Цимбал В.О. і  Височанський О.Г.- письменники,  Бондаровський А.Г. – гуморист, і Андрушко М.П. – актор театру ім.Садовського, читці гумору та інші.

 

Концертну прогаму свята представили сім фольклорних колективів і гур-тів  народних музик та 10 виконавців сатири і гумору з Калинівського, Тома-шпільського, Теплицького , Немирівського, Липовецького та Барського райо-нів. Гостями свята були  виконавці сатири і гумору з  Івано-Франківської, Миколаївської, Київської та інших областей.

 

Лауреатом ІІ Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім.С.Рудан-ського став правнучатий племінник  С.Руданського Олексій Васильович Борж-ковський  (Житомир), дипломантами -  письменник, член НСПУ, старійшина гумористичного цеху письменників України Солоневський Ростислав Тимо-фійович з м.Рівне (за книгу «Твори»), творчий колектив сатирично-гумористичних програм « І смішно і грішо» та «Здоровенькі були» ВТРК «Вінтера».

 

В рамках свята були представлені світлиці територіальних громад Калині-вщини, «Містечко майстрів» за участю відомих майстрів м.Вінниці, Ладижина та Вінницького і Калинівського районів, які представили роботи  з різних ви-дів народного мистецтва гончарство, вишивка, рогозоплетіння, народне малярство, тощо.

 

Літературно - мистецьке свято «Ми - зорі одного неба» присвячене Міжнародному дню рідної мови. (лютий. м.Вінниця. обласна універсальна  наукова бібліотека ім.К.А.Тімірязєва).

 

Свято пройшло за участю творчих колективів національних меншин, пи-сьменників та поетів Вінниччини. Українську сторінку програми свята  предс-тавив  фольклорний гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мисте-цтв ім.М.Леонтовича (керівник Юлія Васюк), російську – обласна громадська організація « Руське товариство» (голова В.Бажуков), циганську – сімейний вокальний дует Наталі та Андрія Сенченків Вінницького регіонального Центру культури і мистецтва «Девлеса, ромале!», єврейську – народний аматорський вокальний ансамбль «Сімхе» доброчинного єврейського товариства «Хесед-Емуна», білоруську – вокальний ансамбль «Купалінка» обласного земляцтва білорусів, польську – представники Вінницької міської громадської організа-ції «Конфедерація поляків Поділля ХХІ століття» (керівник Ольга Гаврилюк) та хореографічний дует обласного грузинського товариства «Арго» (голова Ме-раб Нарсіа).

 

На святі також була представлена  обласним краєзнавчим музеєм КНИЖ-КОВА виставка «Ми - зорі одного неба: багатоликий світ національних меншин».

 

 Святковий концерт з нагоди  відзначення Міжнародного дня  жінок  (березень. 2011 р. Вінницький обласний академічний український музично-драматичний театр ім.М.Садовського) за участю творчих колек-тивів м.Вінниці та районів області. Зокрема зразкових аматорських: танцю-вального колективу «Акварель» Ладижинського міського будинку культури «Лада» Тростянецького району (керівник Олеся Макаревич), ансамблю ест-радного танцю «Мрія» Бершадського РБК (керівник, заслужений працівник культури України Наталя Гаврилюк), ансамблю танцю «Посмішка» Гайсинського МБК (керівник  Алла Поздоровкіна), народного аматорського чоловічо-го вокального гурту «Ліга» Мурованокуриловецького РБК «Жовтень» (керів-ник Дмитро Параконний), співака Олександра Бонюка (с.Комсомольське Козятинського району) та інші.

 

Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва (березень. концертна зала обласної філармонії.)

 

Визнано переможцями галузевого рейтингу  за підсумками  роботи  у 2010 році з врученням дипломів та грошових  премій в номінації «За забезпечення діяльності закладів культури району та зміцнення матеріально-технічної бази» відділи культури і туризму: Гайсинської за зайняте І місце  (в розмірі 5 тис.грн.); Вінницької і Тульчинської за зайняте ІІ місце в розмірі  4тис.грн., Мурованокуриловецької, Барської, Бершадської, Немирівської райдержад-міністрацій за зайняте ІІІ місце в розмірі 3 тис.грн..

 

Відзначено дипломами та грошовими преміями відділи культури за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу сільських закладів культури клубного типу:

 

       - Скаржинецький СБК Хмільницького району за зайняте І місце ( в розмірі 5 тис.грн.);

 

     - Ярмолинецький СБК Гайсинського району

 

     - Клембівський СБК Ямпільського району за зайняте ІІ місце ( в розмірі 4 тис.грн.);

 

    -  Вилянський СБК Томашпільського району;

 

    - Кордишівський СБК Козятинського району;

 

     - Ольгопільський СБК Чечельницького району за зайняте ІІІ місце (в розмірі 3 тис.грн.);

 

 Почесними грамотами Міністерства культури і туризму України, відзначено 12 працівників галузі культури, Почесними грамотами облдержадміністрації 14чол. (в тому числі 1 працівник ОЦНТ), 45чол. отримали нагороди управ-ління культури і туризму ОДА переможці галузевого рейтингу в номінаціях з врученням цінних подарунків.  Цінні подарунки та квіти отримали 41 ветеранів галузі культури. Більше  40 працівників галузі культури в тому числі і керівники творчих колективів відзначені Почесними грамотами культури і туризму ОДА (Серед них 2 працівники Центру).

 

Доповненням до урочистостей був концерт муніципального оркестру м.Вінниці «Вінбент» під керівництвом заслуженого діяча культури України Сергія Утюгова.

 

 Обласний конкурс читців «Кобзар і Україна» присвячений 197 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка. та 150 річчя з дня смерті Кобзаря  (березень. м.Вінниця. ВДПУ ім.М.Коцюбинського). Конкурс пройшов з метою виявлення і підтримки обдарованих читців та визначення перспектив розвит-ку мистецтва художнього слова.

 

Участь у конкурсі взяли 38 виконавців  художнього читання з 18 районів області та  одна студентка філологічного факультету ВДПУ ім.М.Коцюбинського Юлія Майданюк з смт.Шаргород. В порівнянні з минулим роком, виконавців нараховувалось 42 з  усіх районів області.

 

Програма творів була представлена у трьох  вікових категоріях  - з 14 до18, з 18-35 років та театри малих форм. Окрім творів Т.Г.Шевченка, на конкурсі звучали твори  українських поетів, зарубіжних авторів в українському перек-ладі, поетів-земляків: В.Кобця, З.Красуляк, Г.Чубач та Н.Гнатюк, а також авторські твори учасників свята. Зокрема: Софії Гончарук (м.Бар), Лесі Недзе-льської  (с.Бережна Хмільницького району), Олени Семенець (м.Калинівка), Аліни Головотюк (с.Джулинка Бершадського району) та інші.

 

 Журі конкурсу,  головою якого була заслужена артистка України, акторка ОАУМД театру ім.М.Садовського Таїсія Славінська визначили наступних пере-можців: І місце у  І віковій  категорії - Дякова Марина (смт.Тростянець) і Дмитро Криницький (м.Вінниця), ІІ вік. кат. - Володимир Котюжанський, ІІІ вік. кат. – Катерина Гладка, Ганна Шляпіна, Дарина Якименко (за літератур-но-музичну композицію «Шевченків шлях»), ІІ місце в І категорії – Катерина Катова (с.Носиківці Жмеринського району), Олег Бадяга (м.Гайсин), Олекса-ндр Шленськовий (м.Вінниця). Спеціальний приз за оригінальність виступу отримала Юлія Васюк (смт.Шаргород).

 

    До участі у Всеукраїнському конкурсі читців «Кобзар і Україна»  рекомендо-вано Дякову Марину (смт.Тростянець) і Дмитра Криницького (м.Вінниця).

 

-                     Звітний концерт обласного естрадно-духового оркестру «Подоляни» (березень. м.Вінниця, училище культури і мистецтва ім.М.Леонтовича).

 

В концертній програмі оркестру було представлено 15 творів відомих композиторів: І.Кальмана, О.Пахмутової,, Е.Мерікоме, Г.Бархударової, С.Тулі-кова, І Дунаєвського, А.Кос-Анатольського та інших. Високий професіоналізм вокального співу продемонстрували солісти оркестру – заслужена артистка України Ірина Швець та Володимир Полторацький.

 

 Фінальним акордом концерту стала музична композиція на теми україн-ських композиторів «Червона рута» в обробці В Лисенка.

 

Серед вище зазначених культурно-мистецьких заходів чільне місце займали  виставки образотворчого та декоративно-прикладного мис-тецтва, які проводились з метою популяризації творчості майстрів Віниччи-ни та розвитку художніх промислів та ремесел.

 

- обласна виставка «Різдвяне диво» (грудень, Світлиця ОЦНТ).

 

    На виставці було представлено більше 50 робіт відомих майстрів області з різних видів народного мистецтва. В експозиції  виставки було представлено  ікони Івана Гробчука (народне малярство) і Любов Шаламай (вишивка), іконостаси (художнє випилювання) Олександра Крутих (м.Вінниця). Праді-дівські обряди і звичаї, сюжети з народного побуту та неповторні українські зимові пейзажі відтворили на своїх полотнах відомі  художники: Іван Гороб-чук, Олександр Кальченко (с.Писарівка) і Олександр Свіргун (с.Стрижавка) Вінницького району, Віктор і Євгенія Крижанівські (с.Клембівка Ямпільського району), Володимир Слободянюк (м.Вінниця), Ганна Дячук (с.Животівка Оратівського району, Тетяна Філь (смт. Липовець) та юна художниця Вікторія Черній (смт.Крижопіль). Прикрасою експозиції були роботи майстрині з флористики Ніни Співак (с. Підвисоке Оратівського району.

 

Гармонійно доповнили  виставку керамічні вироби - Тетяни Шпак (с.Бубнівка Гайсинського р-ну), Василя Рижого і Наталі Лавренюк (м. Ладижин), вишиті рушники - Євдокії Чугунової і Галини Данилюк, витинанки - Ліни Концевич (м.Вінниця), писанки-шкрябанки Тетяни Мороховець з м.Могилева-Поділь-ського та інші.

 

обласна виставка « Шевченко в народному мистецтві» (березень. м.Він-ниця ОЦНТ). В експозиції виставки було представлено більше 60 робіт різних за технікою і стилем робіт провідних майстрів області та м.Вінниці,  які в своїй творчості часто звертаються до теми Великого Кобзаря. Серед предс-тавлених робіт вирізнялись складністю виготовлення більш 10 портретів духовного наставника українського народу Т.Г.Шевченка. Це роботи Володи-мира Плотнікова (смт.Теплик) та Миколи Гальчевського (м.Немирів) інкрус-тація зерном, Олександра Крутих випилювання, Галини Данилюк машинна вишивка (м.Вінниця), Юрія Дяченка різьблення (м.Гайсин) та інші.

 

    Чільне місце на виставці, як завжди, займало народне малярство, Горобчука (м.Вінниця), Інни Лабун, Олександра Свіргуна (с.Стрижавка), Люд-мили Сорочинської та Оксани Городинської (м.Могилів-Подільський), Сергія Гудзь (м.Ямпіль) та інш. Представили на виставку свої роботи об’ємного різьблення і наші подільські різьбярі Юрій Дяченко, заслужений майстр народної творчості України (м.Гайсин), Петро Пипа (с.Андрушівка Погребищенського району) та Микола Чабан (с.Баланівка Бершадського району). Дивували своєю складністю виготовлення флористичні роботи учасників народної аматорської студії «Чарівниця» (с.Підвисоке Оратівського району), оригінальні ляльки-мотанки   Ірини Савчук (м.Вінниця). Окрасою екс-позиції були роботи майстрів ручної вишивки заслужених майстрів народної творчості України Галини Данилюк та Ірини Войнаровської, Євдокії Чугунової і Любов Шаламай (м. Вінниця) та інших.

 

В рамках виставки звучали авторські вірші та пісні про Шевченка у виконанні Зої Красуляк, Жанни Дмитренко, Оксани Дунської та Тетяни Яковенко. Представили пісні на вірші Кобзаря Юлія Васюк та фольклорний гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтв ім.М.Леонтовича.

 

 Протягом І кварталу були проведені персональні виставки: А саме:

 

заслуженого майстра народної творчості України Івана Горобчука  (народне малярство) (м.Київ. Національна спілка майстрів народного мистецтва України). В експозиції 16-ї персональної виставки художника була представлена серія творів присвячених поетичному світу українського села. З 60-ти робіт Івана Горобчука вирізнялася об’ємна робота «Різдво», яка стала центром експозиції виставки. Кожний твір представлений майстром,  відображає фольклорні сцени, побут українського народу,  свята, які пам'ятає з дитинства та звичайні сільські дива, котрими багатий кожен буденний день.  «Наддністрянські краєвиди» художника, іконописця Іванова Василя Івано-вича з с.Воєводчинці Могилів-Подільського району. (м.Вінниця. Світлиця ОЦНТ.березень). На виставці було представлено більше 20 яскравих живописних полотен з пейзажами мальовничої природи рідного села, що розкинулося по берегах річки Дирло.  Вирізнилися своєю технікою та кольоровою гамою картини  «Річка Дирло» та «Весняне пробудження».

 

          Протягом  цього періоду за участю методистів ОЦНТ  на базі районних центрів проводились наступні заходи:

 

-                     свято сатири і гумору «І я знов живий світ оглядую» в рамках Всеу-країнського літературно-мистецького свята ім.С.Руданського (січень-.с.Хомутинці).

 

-                     благодійна культурно-мистецька акція « Спішімо робити добро» (січень. смт.Погребище).

 

-                     районний фестиваль народної творчості «Різдвяне диво» (січень. смт.Крижопіль, Літин, Липовець), мм. Тульчин, Немирів.

 

-                      свято фольклору «Горлиці подільської - безсмертне ім’я» з нагоди відз-начення 95 річчя від дня народження заслуженого працівника культури України, фольклористки, народної майстрині Марії Руденко. (лютий. м.Могилів-Подільський».

 

-                     свято української пісні. м.Хмільник (березень). за участю понад 50 різножанрових колективів з 30 територіальних громад Хмільницького району.

 

-                     творчий звіт народного аматорського хорового колективу «Вінок Поділля» Іллінецького РБК . смт.Іллінці (березень).     

 

-                      творчий вечор з нагоди  20 річчя від дня народження співака Якобинчука (січень.смт.Томашпіль)

 

-                     Обласний дитячий фестиваль-конкурс сучасної пісні і танцю «Поділь-ський первоцвіт». (березень.м.Ладижин) та ряд інших заходів.

 

Творчому збагаченню та обміну досвідом сприяла участь творчих колективів області в проведенні  міжнародних та всеукраїнських фестивалях, конкурсах і святах. За цей період  при сприянні Центру творчі колективи демонстрували своє мистецтво на наступних  заходах:

 

 

 

-                    міжнародному фестивалі фольклору  (січень. Польща) – фольклорний-колектив «Подольський квят» Козятинської громадської організації «Центр польської культури ім.Тимоша Падури».

 

-                святковій концертній програмі «Пісні єдиної Країни» з нагоди відзначення Дня Соборності України» ( січень. м.Київ. Майдан незалежності) - народний аматорський інструментальний гурт «Народні музики» Липовецького районного будинку .

 

-                     культурно-мистецьких заходах з нагоди відзначення 150 річчя з дня смерті Т.Г.Шевченка (березень. м.Канів. Тарасова гора) – народний аматорський фольклорний колектив «Родичі» Гайсинського РБК, керівник Лідія Горошко.

 

-                     Святі «Масляна»  державний музей народної архітектури та побуту (с.Пирогово Київської області) – народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Калинове гроно»  Рожичнянського СБК Оратівського району та інших.

 

Першочерговим завданням ОЦНТ завжди було і є систематичне вивчення та своєчасне задоволення інформаційних потреб працівників галузі культури. За цей період було проведено: презентацію книги «Народної ниви жниця Настя Присяжнюк» (січень. ВОНУБ ім.К.Тімірязева) за участю поетів і письменників Вінниччини, а також фольклорного колективу Дзюньківського СБК Погреби-щенського району, який виконав низку пісень записаних від Н.Присяжнюк.

 

На базі районних центрів проведено семінар-практикум з керівниками колективів: музичного жанру на базі Калинівського,  фольклорного - на базі Могилів-Подільського (лютий), Оратівського та Калинівського (березень), з керівниками вокально-хорового мистецтва на базі Чернівецького району (березень).

 

Спільно з ВФДАКККіМ  на базі ОЦНТ проведено семінари-практикуми: методистів РБК по музичному жанру, семінар для завідуючих клубами-бібліотеками (лютий ОЦНТ) та семінар практикум з керівниками фольклорно-етнографічних колективів районів області (березень).

 

Учасникам вищеназваних семінарів була  роздана друкована продукція, яка видається центром, запропоновано для ознайомлення методичні й сценарні матеріали та продемонстровано показові обласні культурно-мистецькі заходи у відеозаписах із фондів ОЦНТ.

 

 Протягом цього періоду працівники Центру взяли активну участь в роботі семінарів, які проводилися на базі ВФДАКККіМ, ними прочитано більше 20 лекцій, підготовлено матеріали до проведення творчої лабораторії директорів РБК на базі Томашпільського району. Здійснено ряд виїздів з метою дослідження та запису фольклору в села: Хмільницького, Жмери-нського, Літинського та Оратівського районів. Записано від старожилів села та народних аматорських фольклорних ансамблів: «Берегиня» Токарівського СБК Жмеринського, «Надвечір’я» Іванівського СБК Калинівського, Сербанів-ського СБК Хмільницького, Брусленівського СБК Літинського, «Калинове гроно» Рожичнянського СБК Оратівського районів. Записано понад 50 обрядових пісень та більше 20 побутових.

 

Також протягом ОЦНТ підготовлені матеріали до випуску Альманаху «Світлиця» (випуск №1), інформаційні довідники «Основні показники роботи РБК», «Народні (зразкові) аматорські колективи Вінниччини», план роботи ОЦНТ на 2011 рік, довідник «Директори РБК», «Ювілейні і пам’ятні дати діячів культури і мистецтва Вінницької області».

 


Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва

 З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва у концертній залі обласної філармонії «Плеяда» відбулися заходи з вшанування працівників галузі та ветеранів.

Багатьом запрошеним було вручено почесні відзнаки і дипломи переможців в окремих номінаціях галузевого рейтингу .

Так, у номінації «За забезпечення діяльності закладів культури району та зміцнення матеріально-технічної бази» відзначено відділи культури і туризму: Гайсинського за зайняте І місце  (премія в розмірі 5 тис.грн.); Вінницького і Тульчинського за зайняте ІІ місце (4тис.грн.), Мурованокуриловецького, Барського, Бершадського, Немирівського за зайняте ІІІ місце в розмірі (3 тис.грн.)

       Відзначено дипломами та грошовими преміями відділи культури за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу сільських закладів культури клубного типу:

       - Скаржинецький СБК Хмільницького району за зайняте І місце (премія в розмірі 5 тис.грн.);

     - Ярмолинецький СБК Гайсинського району

     - Клембівський СБК Ямпільського району за зайняте ІІ місце (4 тис.грн.);

    -  Вилянський СБК Томашпільського району;

    - Кордишівський СБК Козятинського району;

     - Ольгопільський СБК Чечельницького району за зайняте ІІІ місце (3 тис.грн.);

 Почесними грамотами Міністерства культури і туризму України, відзначено 12 працівників галузі культури, Почесними грамотами облдержадміністрації 14 чол. (в тому числі 1 працівник ОЦНТ), 45чол. отримали нагороди управ-ління культури і туризму ОДА переможці галузевого рейтингу в номінаціях з врученням цінних подарунків.  Цінні подарунки та квіти отримали 41 ветеранів галузі культури. Більше  40 працівників галузі культури в тому числі і керівники творчих колективів відзначені Почесними грамотами культури і туризму ОДА (Серед них 2 працівники Центру).

         Доповненням до урочистостей був концерт муніципального оркестру м.Вінниці «Вінбенд» під керівництвом заслуженого діяча культури України Сергія Утюгова.

 

 


Шевченко в народному мистецтві-2011

З 10 по 24 березня у Світлиці ОЦНТ проходитиме виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Шевченко в народному мистецтві», присвячена 197-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка

Впродовж багатьох років, в березневі дні, у нашій Світлиці проводиться така виставка, і майстри Вінниччини щорічно готуються представити свої твори до дня народження Великого Кобзаря.

На нинішній виставці представлено більше 70 робіт 52 майстрів з Барського, Бершадського, Вінницького, Гайсинського, Жмеринського, Іллінецького, Немирівського, Оратівського, Погребищенського, Теплицького, Томашпільського, Хмільницького, Чечельниць-кого, Шаргородського, Ямпільського районів та міст Вінниці і Могилева-Подільського.

Народне малярство представлене творами як постійних учасників наших виставок — Івана Горобчука, Василя Слободянюка, Михайла Чорного та Василя Шпака (м.Вінниця), Олександра Свіргуна (смт.Стрижавка Вінницького р-ну), Людмили Сорочинської та Оксани Городинської (м.Могилів-Подільський), Віктора і Євдокії Крижанівських та Лідії Гудзь (с.Клембівка Ямпільського р-ну), Федора Гуліватого (смт.Шаргород), Наталії Гуляєвої (с.Рахни-Лісові Шаргородського р-ну), Олександра Бурдейного (с.Шляхова Бершадського р-ну), так і живописцями, які виставляються вперше - Сергія Гудзя, Олександра Зарецького з Бершадського району та Інни Лабун з м.Могилів-Подільського.

Експозиція нинішньої виставки  багата вишитими портретами Шевченка таких майстрів ручної вишивки, як: – Галина Данилюк, Любов Шаламай (м.Вінниця), Ірина Дубіцька, Станіслав Шагурін (м.Гайсин), Ніна Лук’янова (смт.Чечельник), Тетяна Приймасюк (смт.Теплик), Клавдія Льова (м.Ямпіль), Світлана Бортнюк (с.Бабин Іллінецького р-ну), Володимир Кметь, Ганна Плех (Барський р-н), Катерина Слюсарчук, Софія Динінберг (м.Немирів), Ольга Колесник (смт.Томашпіль). Доповнюють кількість портретів майстри з різьби по дереву Юрій і Павло Дяченки (м. Гайсин), Михайло Чорний (м.Погребище), Олександр  Крутих (м.Вінниця), а також інкрустовані зерном портрети великого українського поета  умільців Миколи Плотнікова (смт.Теплик) та Василя Гальчевського (м.Хмільник).

Окрасою виставки є горельєфні картини майстра з різьби по дереву Петра Пипи (с.Андрушівка Погребищенського р-ну). Гарну роботу за твором Т.Г.Шевченка «Сон»  представив різьбяр с.Баланівки Бершадського району Микола Чабан.

Як завжди, дивують своєю красою і вишуканим виконанням флористичні картини  за сюжетами творів Великого Кобзаря, представлені учасницями народної аматорської студії «Чарівниця» Ніною Співак,  Галиною Співак та Жанною Сумською (с.Підвисоке Оратівського р-ну).

Представлені на виставці керамічні вироби Тетяни Шпак (с.Бубнівка Гайсинського р-ну) та Євгена Слободинського (м.Вінниця) нагадують нам про побут українського народу шевченківських часів.   

Вінницька майстриня Ірина Савчук  вигаптувала стрічками картину «Садок вишневий коло хати» та виготовила ляльку «Катерина».

На виставці представлені також  дитячі роботи - зразкової студії «Юний художник» Оратівського РБК, художнього відділу Вінницької ДМШ №2 та студії образотворчого мистецтва Станіславчицької ДМШ Жмеринського району.

Довершують експозицію виставки вишиті рушники Тетяни Войнаровської, Євдокії Чугунової та Людмили Голови  (м.Вінниця).

Експозиція виставки  створена з робіт - різних за жанром, стилем і технікою виконання, але всіх їх авторів об’єднує палка любов до великого сина України.

 

 

 

 


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 »
Вгору ^На головну  E-mail  Мапа сайту
 
Copyright 2007.
Вінницький обласний центр народної творчості.
Вінниця, Україна.
(0432) 35-11-02
Розроблено в METASTUDIO