This version of the page http://www.khadi.kharkov.ua/index.php?id=1558 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-07-06. The original page over time could change.
Зарубіжний досвід: Харківський національний автомобільно-дорожній університет
Ви тут: ХНАДУ / Автодорожник
Середа, 06-07-2011

Знайомтеся, «Шведський Інститут»!

Як відомо, у наш час все більш важливою та актуальною стає проблема міжнародної співпраці та обміну досвідом. Все більш інтенсивними стають міжнародні зв'язки між нашою країною та іншими країнами світу.

У різних країнах світу існують громадські та урядові організації, які відповідальні за організацію міжнародних наукових, культурних, соціальних та інших зв'язків. Не є виключенням в цьому плані і Королівство Швеція. В цій північній європейській країні діє так званий «Шведський Інститут» (Swedish Institute, Svenska Institut) – урядова організація, яка займається встановленням міжнародних наукових і культурних контактів між Швецією та іншими країнами світу. Крім того, ця організація займається популяризацією шведської культури та організацією вивчення шведської мови як в самій Швеції, так і за її межами. Останнім часом ця організація також широко й активно розвиває наукові та культурні зв'язки між Швецією і східно-європейськими країнами. В першу чергу це країни Балтійського регіону, що історично входили до складу Шведської імперії, – Естонія, Латвія, а також Литва і Польща. Не так давно «Шведський Інститут» почав розвивати зв'язки і зі східно-европейськими країнами – спадкоємицями культури та історії Київської Русі – Росією, Україною і Білоруссю, з якими Швецію пов'язують певні історичні корені – інтенсивні контакти між шведськими вікінгами і русичами Київської Русі в ранньому середньовіччі, шведська за походженням династія Рюриків тощо. У рамках цієї співпраці у 2010 році «Шведський Інститут» оголосив конкурс на отримання гранта для молодих учених і викладачів з Росії, України і Білорусі для участі в міжнародному семінарі з проблем подолання світової фінансово-економічної кризи і обговорення глобальних проблем цивілізації для забезпечення стійкого розвитку людства.      Отже, заповнивши заявку на участь у літньому семінарі для молодих учених з Росії, України і Білорусі, який проводився за ініціативою «Шведського Інституту» в шведському історичному місті Карлськруна, я успішно пройшов конкурс на отримання гранта і за запрошенням взяв участь в цьому семінарі. На семінарі обговорювалися різні проблеми людства і шляхи їх подолання: глобальне потепління, проблеми бідності і голоду в сучасному світі, нинішня світова фінансово-економічна криза, забезпечення стійкого розвитку різних країн світу та цивілізації в цілому. Крім того, дуже цікавими і змістовними були лекція і семінар з історії, культури, економіки і суспільного життя Швеції. Під час семінару нам була презентована програма міжнародної співпраці під назвою «Вісбі», призначена для учених і викладачів з Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Росії, України та Білорусі. Програма «Вісбі» має за мету посилення співпраці і створення міжнародних проектів між Швецією та цими країнами у сфері науки й освіти. В рамках програми здійснюється фінансування проектів у сфері вищої освіти і наукових досліджень.

Отже, в рамках цієї і безлічі інших програм співпраці «Шведський Інститут» займається фінансуванням таких напрямів:         

– стипендії на навчання в Швеції і фінансування проектів наукових розробок спільно з шведськими ученими;         

– програми з менеджменту «Шведського Інституту» і програми обміну «Для молодих лідерів»;         

– веб-співтовариство для іноземних студентів (за програмою «Sweden-In-Touch»);         

– навчання шведської мови за межами Швеції;         

– всілякі програми обміну (культура і суспільство).

Види грантової підтримки здійснюються за такими напрямами:         

– фінансування проектів і стипендій для отримання вищої освіти і наукових досліджень;         

– навчання дорослих і навчання під час відпустки/канікул;         

– проблеми освіти в старшій середній школі. Більш детально із змістом програми «Вісбі» та іншими видами діяльності «Шведського Інституту» ви можете ознайомитися за такими адресами веб-сайтів в мережі Інтернет:

www.si.se – офіційний веб-сайт «Шведського Інституту». Там ви можете знайти інформацію про програму «Вісбі», правила подачі заявок та інформацію про отримання стипендій.

•www.studyinsweden.se – інформація про навчання в Швеції і стипендії для іноземних студентів і досліджень в Швеції.

•www.sweden.se – офіційний сайт Швеції.

•www.swedenintouch.se – інтернет-мережа для іноземних студентів, вчених і професіоналів, які знаходяться або були в Швеції.

Деякі факти про вищу освіту в Швеції.         

– Перший університет був заснований в місті Упсала в 1477 році.         

– 42 вищі навчальні заклади, більшість з них державні, деякі приватні.         

– Різноманітність старих і нових університетів з безліччю факультетів, спеціалізованих інститутів і більш дрібних університетських коледжів.         

– Шведські університети є активними учасниками міжнародних програм, таких як «Еразмус» і «Мундус».         

– 600 магістерських програм викладаються англійською мовою – тривалість навчання 1 – 2 роки.

Робота в Швеції.         

– Студенти можуть працювати в Швеції під час свого навчання.         

– Студенти, які мали робоче місце в Швеції на момент закінчення навчання, можуть легко конвертувати свій дозвіл на навчання у дозвіл на роботу.         

– У Швеції легше знайти роботу у великих містах, не знаючи при цьому шведської мови (потрібне більш-менш хороше знання англійської мови).

Що притаманне Швеції.         

– Поєднання теорії і практики, групова робота – що готує вас до роботи в сучасних організаціях.         

– Не ієрархічна, відкрита система. Думка студентів відіграє роль і враховується. Це заохочує незалежне і критичне мислення.         

– Майже все населення країни вільно володіє англійською мовою.             

Петро Красноперов,

викл. каф. ін. мов № 1